RSS Feed

Isărescu: ”Banii nu pică din cer”. Dar ți se iau din buzunar

vezi toate articolele de
22 Jul 2010 la 15:39 79 comentarii 1116 vizualizari.

“Trebuie rezolvată chestiunea veniturilor. Bănuim cu toţii unde sunt răspunsurile: o bună parte din economia românească nu este fiscalizată. Fiscalizarea este extrem de concentrată pe muncă. Există tentaţia să impozitezi din nou munca: bineînţeles că o descurajezi”, a explicat Mugur Isărescu.

În cadrul aceluiași context, Isărescu a mai afirmat și că ”banii nu pică din cer și că este nevoie de muncă și de un efort major al întregii colectivități pentru a se ajunge la bogăție”.

Câteva fraze sunt suficiente pentru a defini cercul vicios în care se învârte România. Pentru a trece peste criză, e nevoie de muncă, dar nu le poți pretinde oamenilor să muncească atâta timp cât îți bagi mâna prea adânc în buzunarul lor.

Bun, și atunci cui îi revine obligația de a sparge acest cerc vicios? Pentru a afla răspunsul, trebuie identificate, în primul rând, cauzele. De ce este fiscalitatea extrem de concentrată pe muncă? În primul rând pentru că impozitele și taxele pe muncă sunt cel mai simplu de colectat, fiind reținute din start de către angajator. Iar aceste sume sunt mai greu de virat prin insule cocotiere de către marile corporații. Și, atunci, e explicabil de ce fiscul se aruncă și împovărează asemenea venituri.

Doar că, împovărându-le, tentația cea mai mare este de eludare. În urmă cu doar doi ani, primeam aproape zilnic tineri sau persoane care doreau să se angajeze. Fie că erau sau nu pregătiți pentru job-ul pe care îl solicitau, unul dintre lucrurile principale de care se interesau era în cât timp ar putea fi angajați (după perioada de probă) cu carte de muncă.

Ei bine, la ora actuală, discutând cu prietenii și foștii colegi, am constatat un lucru: le-a devenit aproape indiferent dacă au sau nu carte de muncă. Mai mult, chiar dacă au de pierdut din asta, nu puțini sunt cei care preferă să lucreze la negru. Pur și simplu se simt mai liniștiți că pe seama muncii lor nu prosperă tot felul de hoți și de șmecheri care confundă munca cu semnatul condicii.

Faptul că rândul acestora din urmă, mai de voie, mai de nevoie, începe să se rărească e un lucru bun. Dar nu suficient. Mai trebuie să cadă capete și din prima categorie.

Post to Twitter Post to Delicious Post to Facebook Post to StumbleUpon

 

Etichete:


Comentează


Pont: poti sa adaugi la comentariu fotografia ta sau o imagine care te reprezinta.
Nu trebuie decat sa introduci o adresa de e-mail valida aici si sa urmezi cativa pasi simpli.
Un film explicativ e disponibil aici


ATENTIE: Comentariul dumneavoastra poate aparea cu intarziere din cauza sistemului de cache.

RSS Postari pagina personala

Cele mai comentate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Cele mai vizualizate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!


Vezi aici episoadele din seria BOOKFACE!

Ce fac prietenii tăi pe Voxpublica

Romania Curata
Curs de Guvernare

Ultimele comentarii

afacerea roşia montană alburnus maior alex mazilu antonescu banci basescu blaga blog Blogviu interviu Boc Bruxelles Bucuresti candidatura cianură cluj CNA comisia europeana corupţie criza CTP curtea constituțională Dan Diaconescu Dinu Patriciu educatie Elena Basescu europarlamentare experiment Facebook gabriel resources gaze de șist Gigi Becali google guvern humanitas internet iohannis Istodor Johannis kelemen hunor Liiceanu macovei Media mihai goţiu motiune Năstase obama o fraza o poza parlament Parlamentul European pdl Plesu Polirom ponta presedinte protest proteste riscograma romani rosia roșia montană Rusia securitate Senat sindicate sondaj steaua SUA suspendare Tariceanu tiff TRU UBB UE uichendist.ro unesco Vanghelie Vasile Blaga victor ponta voiculescu

© 2009 VoxPublica.ro, o marca F5 Realitatea-Catavencu. Toate drepturile rezervate.

Strategy & Technology: PUBLYO
Marketing & Sales: Q2M
Comandati acum o campanie publicitara pe acest site!