RSS Feed

Isarescu se autodenunta. Nu doar in gluma

vezi toate articolele de
03 Oct 2016 la 08:18 comenteaza acum 767 vizualizari.

Isarescu se autodenunta. Nu doar in gluma

Nu, Nu este vorba de un anumit Range Rover iar similitudinile cu situatia descrisa de rechizitoriul DNA la Loteria Romana nu sunt de interes pentru analiza politicii monetare si de credit a lui Isarescu.

Isarescu se autodenunta prin declaratia lui Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR Mugur Isărescu, care sustine ca, in perioada crizei, Banca Naţională ar fi încălcat grav legea dacă ar fi gajat cu aurul ţării contractând un credit de la Banca Reglementelor Internaţionale.

! Daca este adevarat atunci si finantarea deficitului bugetar avand in spate imprumutul de la FMI contractat de BNR este tot “incalcare grava a legii”!

Argumentatia de legalitate este foarte simplu de urmarit.

Daca nu ar fi legal ca BNR sa se fi finantat contra aur atunci Nu este legala nici finantarea bugetului de stat avand in spate creditul de la FMI parcat la BNR.

In spatele acestui credit de la FMI care este echivalentul economic si financiar exact al imprumutului cu colateral aur, BNR a finantat bugetul de stat si a capusat simultan bugetul de stat prin doua canale:

1. Finantarea achizitiei de titluri de stat de catre Bancile comerciale prin operatiuni de tip repo in suma echivalenta; Bancile luau titluri de stat la o dobanda cu putin peste dobanda la care le dadea BNR prin operatiuni de repo si in sume cap la cap (cat puneau la licitatia de titluri de stat atat le dadea BNR in repo). Bani nenica! Initial aceste licitatii erau deschise doar la Bancile prietenoase. Imprumutul FMI la 3,5%, imprumutul contra aur ar fi fost la 0,5% iar Statul Roman se imprumuta (din bani plimbati de la BNR) la 11%. Diferenta bonus Isarescu, deficit crescut si pierdere achitata din taxe si impozite.

2. Imprumuturi de tip club loan in suma exacta si cu discutie pregatitoare. Suma cu care contribuiau Bancile la aceste imprumuturi private catre Statul Roman era discutata anterior la un pahar de Cramposie si era egala cu ce anume se elibera cu cateva zile inainte din rezerva minima obligatorie. Dobanda era negociata de Isarescu cu cativa bancheri prieteni iar Statul Roman o accepta la impuse.

Capusarea bugetului prin finantarea la dobanzi mari (14-14,25% in noiembrie-decembrie 2008 si 11% in 2009) se regaseste in participarea la profit a Guvernatorului BNR si desigur in profitul bancilor comerciale.

Daca Isarescu a putut sa isi alimenteze bonusul prin finantarea bugetului de stat si a economiei la dobanzi ridicate avand in spate creditul de la FMI, nu putea sa faca la fel de legal, prin acelasi mecanism o finantare la dobanzi mai reduse daca se imprumuta in loc de 3,5% la 0,5%?

Probabil multi sunt uimiti de dobanzile de 14%, de 11% la care se imprumuta Statul Roman in criza din bani pasati de la BNR prin cele 2 mecanisme.

Romania are moneda proprie dar e singura tara din lume care a crescut dobanzile in criza si a dat bonus de performanta Guvernatorului tot in criza.

O fi sabotarea economiei romanesti de inspiratie euro atlantica?

Curtea de Conturi a Romaniei nu a vazut nici aceasta “incalcare grava a legii” sesizata de Isarescu si expusa de Vasilescu?

Post to Twitter Post to Delicious Post to Facebook Post to StumbleUpon

 

Comentează


Pont: poti sa adaugi la comentariu fotografia ta sau o imagine care te reprezinta.
Nu trebuie decat sa introduci o adresa de e-mail valida aici si sa urmezi cativa pasi simpli.
Un film explicativ e disponibil aici


ATENTIE: Comentariul dumneavoastra poate aparea cu intarziere din cauza sistemului de cache.

RSS Postari
Lucian Isar are studii in finante si matematica la ASE Bucuresti, Universitatea din Bucuresti, Chicago GSB, Oxford University, DOFIN ASE si HBS.
» citeste biografia

Cele mai comentate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Cele mai vizualizate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!


Vezi aici episoadele din seria BOOKFACE!

Ce fac prietenii tăi pe Voxpublica

Romania Curata
Curs de Guvernare

Ultimele comentarii

afacerea roşia montană alburnus maior alex mazilu antonescu banci basescu blaga blog Blogviu interviu Boc Bruxelles Bucuresti candidatura cianură cluj CNA comisia europeana corupţie criza CTP curtea constituțională Dan Diaconescu Dinu Patriciu educatie Elena Basescu europarlamentare experiment Facebook gabriel resources gaze de șist Gigi Becali google guvern humanitas internet iohannis Istodor Johannis kelemen hunor Liiceanu macovei Media mihai goţiu motiune Năstase obama o fraza o poza parlament Parlamentul European pdl Plesu Polirom ponta presedinte protest proteste riscograma romani rosia roșia montană Rusia securitate Senat sindicate sondaj steaua SUA suspendare Tariceanu tiff TRU UBB UE uichendist.ro unesco Vanghelie Vasile Blaga victor ponta voiculescu

© 2009 VoxPublica.ro, o marca F5 Realitatea-Catavencu. Toate drepturile rezervate.

Strategy & Technology: PUBLYO
Marketing & Sales: Q2M
Comandati acum o campanie publicitara pe acest site!