RSS Feed

It’s my life: Protestul. De la Reghin. Cu presa între șpagatul lui Badea și Eurovisionul lui Turcescu

vezi toate articolele de
11 Mar 2013 la 10:56 30 comentarii 1825 vizualizari.

Bun așa. În urmă cu o săptămână recordul la Harlem Shake doborât în Piața Unirii din Cluj a bătut la televizor și, în general, în mass-media, protestul de la Bârlad împotriva fracturării hidraulice a gazelor de șist, care a scos în stradă 8.000 de oameni. La sfârșitul săptămânii trecute, 2.000 de localnici din Reghin au protestat împotriva deschiderii unei fabrici de clei (și a formaldehidei care vine ”la pachet” cu locurile de muncă). Am văzut o știre la ProTV. Și cam atât. În schimb, presa ne-a asaltat cu lacrimile Luminiței Anghel după ce a pierdut selecția pentru Eurovision și cu trilurilurile învingătorului, Cezar Ouatu (să mă ierte fanii lui, dar am făcut efortul să ascult piesa și zău de înțeleg ceva – e pur și simplu un non-sens pe note înalte și atât). Oricum, e lucru de mirare câte pasiuni mai poate stârni concursul ăsta, după ani la rând în care românii au avut ocazia să se dumirească ce e cu Eurovisionul – o competiție în care contează mai mult câte țări prietene ai, nu piesa în sine, și care crează vedete al căror unic talent e acela de a și-l irosi degeaba.

Și, până la urmă n-ar fi niciun bai că Eurovision-ul se bucură de o asemenea vizibilitate mediatică dacă, în același timp, presa s-ar ocupa măcar în egală măsură și de celelalte subiecte. Cele care îi înfurie cu adevărat pe români și-i scot în stradă. Însă mass-media mainstream se încăpățânează cu vârf și îndesat să ocolească știrile din această categorie. Mai bine cântă și ea (la modul cel mai propriu). Până la urmă, prezența lui Robert Turcescu și a trupei Casa Presei la selecția pentru Eurovision are o simbolistică aparte. Practic, ilustrează abandonarea meseriei. Depunerea armelor. Când singurul lucru cu care se mai pot lăuda unii jurnaliștii sunt competițiile muzicale la care participă e jale. Și nu e nevoie de un Mircea Badea care să scoată asta în evidență. Deși, trebuie să recunoaștem, Badea are toate motivele să-l ia în tărbacă pe Turcescu. Până la urmă, între șpagatul lui Badea și Eurovisionul lui Turcescu nu e vreo diferență esențială. Nici un gest, nici altul nu au vreo legătură cu munca de jurnalist (cel puțin Mircea Badea are decența de a refuza un asemenea statut). Ci cu divertismentul. Cu enterteimentul. E tot ce a mai rămas din presa autohtonă. Iar protestele nu se califică la categoria divertisment. Oricâte voturi ar strânge în stradă, ”pe sticlă” totul se cântă. Cine are ochi și urechi poate însă să înțeleagă că nu e o odă a bucuriei ce se aude, ci un bocet funebru. La căpătâiul decedatei prese autohtone. Fie-i bocetul lin și codrul aproape. De-or mai rămâne ceva codri în picioare în țara asta.

Post to Twitter Post to Delicious Post to Facebook Post to StumbleUpon

 

Comentează


Pont: poti sa adaugi la comentariu fotografia ta sau o imagine care te reprezinta.
Nu trebuie decat sa introduci o adresa de e-mail valida aici si sa urmezi cativa pasi simpli.
Un film explicativ e disponibil aici


ATENTIE: Comentariul dumneavoastra poate aparea cu intarziere din cauza sistemului de cache.

RSS Postari pagina personala

Cele mai comentate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Cele mai vizualizate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!


Vezi aici episoadele din seria BOOKFACE!

Ce fac prietenii tăi pe Voxpublica

Ultimele comentarii

afacerea roşia montană alburnus maior alex mazilu antonescu banci basescu blaga blog Blogviu interviu Boc Bruxelles Bucuresti candidatura cianură cluj CNA comisia europeana corupţie criza CTP curtea constituțională Dan Diaconescu Dinu Patriciu educatie Elena Basescu europarlamentare experiment Facebook gabriel resources gaze de șist Gigi Becali google guvern humanitas internet iohannis Istodor Johannis kelemen hunor Liiceanu macovei Media mihai goţiu motiune Năstase obama o fraza o poza parlament Parlamentul European pdl Plesu Polirom ponta presedinte protest proteste riscograma romani rosia roșia montană Rusia securitate Senat sindicate sondaj steaua SUA suspendare Tariceanu tiff TRU UBB UE uichendist.ro unesco Vanghelie Vasile Blaga victor ponta voiculescu

© 2009 VoxPublica.ro, o marca F5 Realitatea-Catavencu. Toate drepturile rezervate.

Strategy & Technology: PUBLYO
Marketing & Sales: Q2M
Comandati acum o campanie publicitara pe acest site!