RSS Feed

Jandarmul care urlă. Domnule Ponta, domnule Stroe, priviţi imaginile din text: aşa se poate ajunge la bătăi de stradă

vezi toate articolele de
06 Nov 2013 la 18:10 44 comentarii 2504 vizualizari.

Din start atrag atenţia că nu vreau să generalizez. Imaginile înregistrate la sfârşitul săptămâni trecute şi pe care le puteţi vedea (sau revedea) în înregistrarea de mai jos nu reprezintă (sper) imaginea jandarmilor şi Jandarmeriei române. În săptămâni (şi ani) de proteste am întâlnit la Cluj, la Roşia Montană şi la Alba Iulia jandarmi cât se poate de normali, care, dacă au intervenit, au intervenit pentru a-i apăra pe manifestanţi. Sau cu care, în momente mai tensionate, s-a putut negocia şi s-au găsit soluţii de stingere a conflictelor.  Dacă insist asupra incidentului de duminică seara o fac pentru că mai există (şi încă la nivel de conducere şi decizie) persoane ca Florinel Budişan, comandatul Grupării Mobile de Jandarmerie Cluj.

Priviţi-i, vă rog reacţia şi modul în care gesticulează.

Pe cei care au apucat şi anii de dinainte de 1989, i-a frapat, pe bună dreptate, modul în care gesticulează colonelul Budişan. Imitându-l, la perfecţie, pe Ceauşescu, ba, la minutul 1.06, chiar şi pe Hitler. Din păcate, asemănările nu se reduc la gestică. Omul ăsta are certitudinea nu doar că ar reprezenta legea, ci că el însuşi E LEGEA. Dacă el spune că s-a încălcat legea, că s-ar fi comis contravenţii sau infracţiuni, atunci cu siguranţă aşa trebuie să fie! Nu contează faptul că nu este în stare să explice ce articole din lege ar fi fost încălcate şi, mai ales, de ce subordonaţii lui au intervenit într-un mod în care încacă flagrant procedurile legale – fără avertizare, fără a se legitima ei înşişi ş fără a spune ce vor (să fie clar, în timpul protestelor din ultimele luni dar şi din ultimii ani au mai fost legitimări care s-au desfăşurat cât se poate de normal). Pentru colonelul Budişan, afirmaţia pe care o face, că s-ar fi încercat legitimarea organizatorilor protestelor nu suportă contestare. Asta chiar dacă modul în care a stabilit că cei vizaţi ar fi fost organizatori e pur şi simplu arbitrar şi discriminatoriu, neavând niciun fundament real.

Ceea ce mă sperie cu adevărat nu e însă abuzul în sine (pentru asta există instanţe de judecată), ci efectele pe care un astfel de comportament ar fi putut sau ar putea să le producă. Într-un moment tensionat, colonelul Florinel Budişan a reacţionat într-un mod isteric. Şi a făcut asta în postură de comandant. Să nu încerce cineva să-i ofere scuza provocării. Se poate observa destul de clar pe înregistrare că, în timp ce discutam cu negociatorul Jandarmeriei, colonelul e cel care se simte dator să intervină. Vocea supărată care îl interpelează e a unuia dintre protestatarii prinşi la mijloc în busculada care avusese loc câteva minute mai devreme. Spre deosebire de Florinel Budişan, care a privit de pe margine. Şi chiar dacă manifestantul n-ar fi avut niciun motiv să fie supărat, colonelul nu are nicio scuză că a devenit isteric. Pentru că ar fi trebuit să fie pregătit, inclusiv la nivel mental, să reacţioneze cu calm în cele mai tensionate momente. E un lucru care ţine de esenţa profesiei lui şi a funcţiei pe care o ocupă.

Domnule ministru Radu Stroe, domnule premier Victor Ponta, vă rog aveţi mare atenţie la cine conduc detaşamentele de jandarmi. La comportamentele lor. Vă rog oferiţi-le o pauză, un concediu de odihnă lui Florinel Budişan şi tuturor celor care îşi pierd capul în momente tensionate sau se cred deţinători unici ai adevărului şi ai legii. Nu ştiu cine l-a chemat la ordine pe Florinel Budişan duminică seara. Pentru că acest lucru s-a întâmplat şi colonelul şi-a mai făcut apariţia doar la finalul protestului. A fost un gest înţelept şi sper că această înţelepciune va merge mai departe, găsindu-i un înlocuitor măcar în perioada imediat următoare. Pentru că, pe  de o parte, e de aşteptat ca reapariţia lui la proteste să stârnească iritare, la fel cum, pe de altă parte, e de aşteptat ca Florinel Budişan să reacţioneze disproporţionat cum a făcut-o deja duminică seara, fie şi numai din orgoliu. Nu ar fi vorba de o concesie pe care ar trebui să o faceţi protestatarilor, ci, cum spuneam, de o dovadă de înţelepciune. Nimeni nu-şi doreşte ca în România să se ajungă la conflicte de stradă genul celor înregistrate în Grecia şi în alte ţări ale Europei.

În fine, sper că încălcarea drepturilor cetăţenilor clujeni care au protestat duminică seara şi agresiunile la care au fost supuşi vor fi rezolvate cu aceeaşi celeritate ca şi în cazul cetăţeanului Daniel Barbu.

***

P.S. E gata. În urmă cu câteva ore am dat BT (bun de tipar) pentru cartea dedicată Roşiei Montane. Şi aici, şi pe Facebook, opiniile referitoare la titlu au fost împărţite în mod relativ egal. Aşa că, până la urmă, a trebuit să-mi asum alegerea: „Afacerea Roşia Montană”. De la sfârşitul săptămânii viitoare va fi „pe piaţă”. La Cluj, pe 16 noiembrie (sâmbătă, de la ora 18.00, în clădirea fostului Cazino din Parcul Central) e programată prima lansare. La Bucureşti ajung pe 22 şi 23 noiembrie la Târgul Gaudeamus.

Amănunte despre programul lansărilor şi despre carte o să puteţi găsi, începând de mâine, aici:

Post to Twitter Post to Delicious Post to Facebook Post to StumbleUpon

 

44 comments
 • 1

  Mie nu mi se pare deloc ”isterică” sau nelalocul ei reacţia acelui colonel.
  Jandarmii nu au nicio vină.

  Trebuie făcute nişte clarificări:
  Jandarmeria este o instituţie militară, deci funcţionează după reguli stricte şi după principiul ierarhiei absolute.
  Asta înseamnă că o unitate a unei astfel de instituţii (şi implicit membrii ei) acţionează strict conform ordinelor. Nu au dreptul (şi e bine că nu-l au) să interpreteze ordinul sau să stea să-l judece. Pentru eventualele consecinţe ale executării ordinelor sunt responsabili cei care le-au dat.
  Colonelul dă ordine subalternilor iar el la rândul lui execută ordinele primite de la superiorii lui.

  Cum ar fi dacă în timpul unei operaţiuni militare un militar s-ar gândi el aşa că nu-i bun ordinul pe care l-a primit şi nu l-ar executa?!

  În cazul protestelor din ultimul timp, mie nu mi se pare că jandarmeria şi-a depăşit atribuţiile. Ba dimpotrivă! Hai să nu exagerăm.
  Când sunt douăzeci de mii de oameni în stradă se pot întâmpla multe. E imposibil să ţii totul sub control şi să nu deranjezi pe nimeni. Protestatarii nu sunt cu toţii nişte sfinţi. Printre ei pot fi infiltraţi provocatori, sabotori et c. nu de către jandarmerie ci de către alte forţe.

  În cazul expus, dacă jandarmeria a primit ordin să nu permită protestatarilor să ocupe carosabilul, atunci asta trebuie să facă. Să nu permită.
  Toată indignarea şi revolta trebuie orientate către cei care au dat acel ordin. Şi anume politrucii mafioţi securişti care au pus mâna pe ţara asta şi pe care nu-i mai satură Dumnezeu!

 • 2

  @ Cosa Nostra,
  marturisesc: esti surprinzator uneori.
  Ai un vot, de data asta, de la mine.
  (Unii cred ca democratia inseamna “fac ce vreau si nici in pai`spe nu ma doare” :P )

  victor L
  2013-11-06 19:01:13 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 3

  Un articol de foarte mult bun simt!!

  Marius
  2013-11-06 19:11:09 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 4

  @Cosa Nostra:

  păi tocmai asta e problema: colonelul ăsta e dintre cei care dau ordine – în cazul de faţă nu de deblocare a străzii (nici nu ar fi avut cum, pt. că în momentul intervenţiei intersecţia era deja deblocată), ci de aşa-zisă legitimare (doar că nu a fost nicio legitimare, ci o interventie in care au incercat sa scoata cu forţa din mulţime 2-3 manifestanţi – o decizie absolut imbecilă, mai degrabă o provocare, ca şi cum s-ar fi aşteptat ca protestatarii să reacţioneze violent, pt a avea pretext pentru o intervenţie în forţă împotiva tuturor) ;

  după cum am specificat încă de la început, nu generalizez comportamentul Jandarmeriei din timpul protestelor raportat doar la acest incident (dimpotrivă), ci atrag atenţia că domnul ăsta colonel, care ocupă o funcţie care îi permite să dea ordine, a reacţionat isteric într-un moment tensionat, ceea ce reprezintă un mare risc, nu doar pentru protestatari;

  omu ăsta înţelege şi interpretează legea aberant şi încearcă să-şi impună punctul de vedere cu forţa (doar pt. că poate, pt. că are nişte jandarmi în subordine) – asta e problema

 • 5

  @Dupa dascali potopul.:

  mută-ţi, te rog, în altă parte propaganda: pa!

 • 6

  Pa!

  Dupa dascali potopul.a
  2013-11-06 19:24:34 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 7

  oribile avatarurile “puterii”.

 • 8

  Art.37 din legea privind fuctionarea jandarmeriei romane spune clar ca:”În îndeplinirea atribuţiilor de serviciu, personalul din Jandarmeria Română are obligaţia să respecte drepturile şi libertăţile fundamentale ale omului.”
  Ori istericul din filmulet habar nu are de legea dupa care functioneaza el insusi ca si categorie profesionala, ce sa mai vorbim de drepturile omului.
  Aceasta este marea problema a Romaniei, atat majoritatea cetatenilor cat si cei care reprezinta sistemul, nu isi cunosc nici drepturile si nici obligatiile. Legi avem, majoritatea bune, dar cum sa le respectam, daca nu le cunoastem!

  sorin
  2013-11-06 19:47:52 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 9

  Sorin, fără legătură cu cazul de faţă, articolul de lege menţionat de tine e o aberaţie şi implicit legea care-l conţine.

  Orice membru individual al unei structuri militare trebuie să respecte un regulament de serviciu interior (RSI îi zicea pe vremea mea) şi nu o lege publică. Doar instituţia în sine (în acest caz jandarmeria) funcţionează după o lege publică.

 • 10

  @Cosa Nostra: Dar OAMENII din instituție după ce lege ar trebui să funcționeze?
  Când oameni snopesc alți oameni în bătaie, după ce lege crezi că funcționează? A „serviciului” – în serviciul cui?, a bestiei umane, a junglei?
  Eu cred că lui nea caisă din film îi place tare mult rolul lui de „lege”. Delirul lui e similar cu al tuturor celor de teapa lui care s-au trezit cu putere „de serviciu” asupra altora.

  În logica ta, și torționarii comuniști, și criminalii naziști ar trebui absolviți de orice vină.

 • 11

  X, tu înţelegi ce citeşti?!

 • 12

  Cosa Nostra, creca tu n-ai vazut videoclipul. Uita-te la el si apoi mai vorbim.

 • 13

  fiindca tot se facu vorbire despre Ceausescu: am povestit pe blog ca m-a chemat (in 1984) sa discute cu mine un anumit proiect de investitii, de fata cu o parte a CPEx (Elena, Militaru,Stanculescu, Bobu si Ministrul Constructiilor de Masini);

  nefiind macar membru PCR,abia la sfarsitul discutiei cei din SPP-ul vremii si-au dat seama ca nu ma verificasera: desi Ceausescu imi strangea mana, m-au insfacat pur si simplu din spate, m-au trantit la pamant si m-au imobilizat.

  probabil ca,daca nu-i departam mana (aproape l-am bruscat) il trageau jos si pe el.

  Ceausescu a venit repede langa mine , mi-a intins mana sa ma ajute a ma ridica si mi-a spus urmatoarele:

  ‘tinere, imi cer scuze pentru oamenii mei’ apoi,adresandu-se celorlalti :’ iar voi toti sa tineti seama pe viitor’

  oare Ponta si-ar cere scuze?

  mitzu baston
  2013-11-06 21:16:45 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 14

  Iata cateva incalcari ale legii,se pare ca manifestantii nu au nici macar 8 clase,daramite permis de conducere:Art.92 din codul rutier 2013.

  (1) Fapta savârsita cu intentie de a sustrage, distruge, degrada ori de a aduce în stare de neîntrebuintare indicatoarele, semafoarele, amenajarile rutiere sau crearea de obstacole pe partea carosabila se pedepseste cu închisoare de la 6 luni la 2 ani sau cu amenda.
  4) Cu pedeapsa prevazuta la alin.(3) se sanctioneaza blocarea cu intentie a drumului public, daca se pune în pericol siguranta circulatiei ori se aduce atingere dreptului la libera circulatie a celorlalti participanti la trafic.
  PS Voi sunteti ca in bancul ala care obligati o batrana sa traverseze fara ca ea sa isi doreasca,doar ca sa ajutati!

  kunta kinte
  2013-11-06 22:33:50 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 15

  Legea fundamentala a tarii este Constitutia.Constitutia garanteaza clar prin articolul 39 ca:
  “Mitingurile, demonstraţiile, procesiunile sau orice alte întruniri sunt libere.”
  Cuvantul cheie aici pentru jandarmi si alte persoane in stare sa isi foloseasca doar bastonul si nu creierul fiind “libere”.

  mircea
  2013-11-06 23:37:36 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 16

  ” membru individual al unei structuri militare trebuie să respecte un regulament de serviciu interior (RSI îi zicea pe vremea mea) şi nu o lege publică”

  Propun amend area Constitutiei: nimeni nu e mai presus de lege, cu exceptia tovarasului gradu’ indeplinind o misiune in conformitate cu Regulamentul ”

  Cat despre chestia cu raspundersea institutiei inlocuind raspunderea individuala, au mai incercat ceva de gen niste baieti la Nuremberg. N-a tinut.

  Estimp, regulamentele altora spun “obey any LAWFUL order or instruction”. Ca sa nu fie dubii.

 • 17

  @Zev: LAWFUL, nu GOLDFUL >)

  aviz guvernantilor, prefectului, jandarmilor

  starea de normalitate
  2013-11-07 07:03:20 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 18

  @Cosa Nostra: Mai mincinosule,poate nu ai citit dar un ordin nelegal (privitor la prpriul tau popor) se executa?Posibil ca tu ai fost cadru si inainte de 1989

  gogu
  2013-11-07 07:17:10 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 19

  “Domnule ministru Radu Stroe, domnule premier Victor Ponta, vă rog aveţi mare atenţie la cine conduc detaşamentele de jandarmi.”

  ….ha,ha,ha.
  pai ponta e istericul care i-a instigat pe jandarmi cand a vazut ca e posibil sa nu primeasca prima de succes de la RMGC si sa se aleaga doar cu o plimbare in america da si aia terfelita de telefonul dat a doua zi lui basescu.

  tara de prosti ®
  2013-11-07 08:09:23 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 20

  So…………..???

 • 21

  So…?

 • 22

  Cred ca exagerati. Jandarmul nu e isteric dar tine un discurs stereotip. Legea, legea, legea…Asta e jobul lui si gata. Mai agresiva mi se pare domnisoara din off.
  In alta ordine de idei si oarecum off topic.
  Mostra de gandire politica a lui Ponta:
  ” Aha, n-ati vrut Rosia Montana, nu vreti gaze de sist, atunci na-va taxe si impozite pe carca, hipsterii naibii!”
  Acum intreb si eu: impotriva acestor biruri de tip fanariot nu protestati? Sau cu astea sunteti de acord?

  liberalul cu pumnalul
  2013-11-07 09:07:31 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 23

  Protestele statice care se desfasoara pasnic in exteriorul unei institutii publice nu au nevoie de declarare prealabila, conform art. 3 din Legea nr. 60/1991. Notiunea de autorizare a unui protest nu exista in lege, cel mult exista obligatia notificarii la Primarie a celor care nu se incadreaza la exceptiile de la articolul mentionat, pentru a se cunoaste traseul, a beneficia de sprijinul politiei rutiere pentru gestionarea traficului in zone si a se verifica respectarea limitarilor impuse. Iar pentru protestele spontane, fara organizatori declarati oficial, nu avem reglementare, deci sanctionarea contraventionala in baza legii de mai sus e destul de fortata. Afara de asta, avem persoane amendate cu procese-verbale incheiate in mod abuziv si mincinos, fara a fi aduse la cunostinta acestora de incheierea unui astfel de PV. Agentii constatatori au completat cu informatii false, ceea ce se pedepseste conform Codului Penal

  Legat de problema adunarilor publice, in masura in care se mai insista pe faptul ca trebuiau notificate si ca lipsa acestei formalitati ar atrage ilegalitatea lor, puteti sa invocati art. 3 din Legea nr. 60/1991 privind organizarea si desfasurarea adunarilor publice, care prevede ca: “Nu trebuie declarate în prealabil adunarile publice […] care se desfasoara în exteriorul […] sediilor ori a imobilelor persoanelor juridice de interes public”, coroborat cu urmatoarele articole din Constitutie: art. 25 – dreptul la libera ciculatie, art. 30 – dreptul la libera exprimare si art. 39 – libertatea intrunirilor. Iar legitimarea, care se poate solicita in baza Legii nr. 61/1991, trebuie sa aiba o justificare pe care sunt obligati sa o aduca la cunostinta, ca totusi nu suntem un stat politienesc in care cetatenii sa poata fi chestionati fara motiv iar daca s-au emis pv-uri de contraventie in baza justificarii mentionate in acest post, instanta va constata nulitatea lor.

  mehi
  2013-11-07 10:09:22 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 24

  Băi, deci am încercat să comentez şi eu decent la articolul ăsta. Chestie care nu-mi stă-n caracter. Şi nu-mi stă-n caracter deoarece, după vreo patru ani de citit bloguri, mi-am dat seama că atât majoritatea autorilor cât şi a comentatorilor sunt sau proşti de băun sau rău intenţionaţi.
  Caz în care singurele intervenţii ale mele se rezumă la „daţi-vă-n pula mea”!

  Bun!

  Flesh, X, Mircea, Zev, Gogu (mă adresez ca şi cum fiecare ID ar fi un comentator, ceea ce ar fi sublim dacă n-ar lipsi cu desăvârşire),

  1) Unu a intervenit cu asta: articolul 39: ”Mitingurile, demonstraţiile, procesiunile sau orice alte întruniri sunt libere.”.
  Bun, dar ce v-aţi face voi dacă unii s-ar gândi să demonstreze ”liber” pe la voi prin casă?! Cum ar fi atunci?!
  Constituţia prezintă un sistem de principii pe baza cărora se emit legi care să le respecte în totalitate nu doar pe câteva dintre ele. Dacă s-ar elabora o lege a protestelor care să ţină seama doar de principiul de la articolul 39 ar fi încălcate o mulţime de alte principii ale constituţiei.
  Deci, mitingurile de protest sunt libere, dar trebuie să se desfăşoare în condiţiile legii.
  Da, în acest caz al exploatării resurselor naturale în scop de jaf, noi – majoritatea celor care comentăm aici – am vrea să avem dreptul (şi susţinerea populaţiei) de a bloca toate instituţiile statului şi de a-i alunga, prin orice mijloace, pe hoţii care ne jecmănesc de atâta timp. Dar pentru asta ar trebui să declarăm ca nedrepte şi să ignorăm o mulţime de legi. Aceleaşi legi care, în alt context, ne convin.
  Dar o lege nu se aplică doar când avem noi interesul. Cam nasol, dar asta-i situaţia. Trebuie să vă şi desenez?!

  2) În legătură cu structurile militare ale statului şi cu regulamentele pe care trebuie să le respecte un militar al unei astfel de structuri, văd că sunteţi cam poeţi.
  Nici nu-mi dau seama, cum de am atâta răbdare cu voi!
  Vă mai explic o dată:
  În timpul unei operaţiuni reale, unei misiuni sau cum vreţi să-i ziceţi, activitatea unui militar ar intra sub incidenţa atât de multor legi civile, încât chiar dacă ar fi avocat sau jurist sau mare specialist în drept, militaru ăla n-ar avea cum să decidă în câteva secunde (că doar atât poate avea la dispoziţie, uneori, pentru a lua o decizie) cum să acţioneze.
  Gândiţi-vă că un proces în care sunt implicaţi numai specialişti: avocaţi, procurori, judecători et c. poate să dureze ani de zile până să se stabilească dreptatea în condiţiile legii (şi în cele mai multe cazuri nici nu le iese).
  Iar voi aţi vrea ca un militar în acţiune să stabilească ce e legal sau nu în câteva secunde?!

  Niciunde în lumea asta, unui militar nu i se dă dreptul de a decide decât strict conform ordinelor şi regulamentelor interioare. Punct!

  Da, regulamentele de serviciu interior sunt elaborate conform legilor după care funcţionează instituţia, dar asta nu e treaba militarilor. Ei trebuie să execute şi atât!

  3) ”… un ordin nelegal (privitor la propriul tau popor) se executa? … ”

  Deci, din această întrebare se vede clar că cel care a pus-o Gogu – sau cum o mai semna – e o domnişoară revoltată pe lume că i s-a dus oja de pe unghie sau e vreun consilier de-al lu’ Ponta.

  Un ordin, sau orice act social, nu e legal sau nu raportat la interesele unui popor, sau în legătură cu un popor ci doar raportat la un sistem de legi. Dacă la un moment dat sistemul de legi acţionează împotriva intereselor unui popor, atunci, dacă e liber, poporul n-are decât să schimbe legile.

  Dacă se dă un ordin ilegal – chiar dacă asta afectează interesele unui popor – da, unele cadre militare sunt obligate să-l execute. Altele nu. În legile de funcţionare ale instituţiilor militare se stabileşte clar care structuri militare au dreptul (conform competenţelor) să stabilească dacă un ordin este sau nu legal şi să acţioneze în consecinţă (consecinţă reglementată şi ea la rândul ei de lege).

  Din acest motiv, ordinele de la o instituţie civilă (cum e prefectura) la o instituţie militară (cum e jandarmeria) se dau doar către comandantul unităţii, doar în scris şi doar însoţite de referire la legile care prevăd acest lucru.
  Statul Major al unităţii militare (care are în subordine şi un birou juridic) stabileşte dacă ordinul primit este conform cu legile şi dacă este, atunci comandantul unităţii elaborează ordine militare pe care le transmite subunităţilor corespunzătoare după caz.
  Trecerea de la ordinul civil la ordinele militare se face conform regulamentelor interioare.

  În cazul de faţă, colonelul din videoclip a primit un set de ordine militare de la Statul Major al unităţii sale pe care trebuie să le execute întocmai. Punct!

 • 25

  Pentru a clarifica lucrurile: dintre voi toţi cei care vă plângeţi pe aici de jandarmi şi alte ălea, nu cred că e vreunu care să fi sărit vreodată cu sapa la un ”organ al legii”. Asta-i diferenţa dintre mine şi voi, stimate domnişoare frustrate!

 • 26

  Goţiule, scuze pentru devierea de la subiect!

 • 27

  Dati-ne va rog, un film cu jandarmii germani. Din 2013, de ex. Daca aia nu bat, nu intra in demonstranti, atunci aveti dreptate. Daca nu, nu. Eu cred ca si aia dau. Is jandarmi, nu Greenpeace. Ar fi ridicol sa nu se comporte ca niste jandarmi. Cum s-ar simti manifestantii daca nu ar avea in fata jandarmi? Impotriva cui ar protesta, daca statul nu ar fi opresiv? Apoi, exista manifestatie in care sa nu se produca NICI un fel de violenta? Eu nu cred. Uite, nu am manifestat niciodata pe strada, ca nu imi place, dar nu cred ca exista manifestatie perfect pasnica. Nu cred, si gata. Si nu cred ca exista jandarmi care sa arunce cu flori in manifestanti. Bun, daca vorbim de ABu Ghraib sau Birkenau-Auschwitz, aia e alta treaba. Dca vorbim de Noaptea de cristal, aia e altceva. Dar jandarmii…

  John Van Vurk
  2013-11-07 12:11:50 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 28

  @Cosa Nostra: ORDINELE sunt generate politic. Rar undeva un politician a avut coaie sa isi asume raspunderea unei violente gratuite sau a unui genocid. Prin urmare ordinele initiale sunt vagi. Bunaoara, Ceausescu la revolutie a ordonat “faceti ce trebuie facut”. Unele cadre MILITARE de rang inalt au avut libertatea de a interpreta acest ordin vag. Unii au facut ceea ce trebuia facut, iar altii au facut ceea ce trebuia facut. Da…

  Radu . Cluj Napoca
  2013-11-07 15:38:58 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 29

  @CN

  Amice, pana acum credeam ca avem o simpla diferenta de opinii, nimic grav, dar dupa

  “Flesh, X, Mircea, Zev, Gogu (mă adresez ca şi cum fiecare ID ar fi un comentator, ceea ce ar fi sublim dacă n-ar lipsi cu desăvârşire),”

  conchid ca esti un imbecil.

 • 30

  Zev, adică ai tu certitudinea că X nu e totuna cu Gogu sau Mircea cu Fesh, sau orice altă combinaţie vrei tu?!

  De câte ori ai mai văzut tu pe aici un comentator cu ID-ul “Gogu”?! Sau a intrat pentru prima dată în viaţa lui pe VoxPublica, a comentat şi gata, s-a lăsat!

  Hai să vedem acum care-i imbecilul!

 • 31

  @CN: Poate ne explicați și care este “utilitatea socială” a respectivilor “jăndari” în contextul dat…
  Că povestea cu “apărarea ordinii publice” e fumata rau de la Pungesti incoace!

  garett
  2013-11-07 18:25:22 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 32

  Garett, care context dat?! Adică mitingurile de protest sau contextul social general actual?

 • 33

  Contextul în care jandarmii plătiți din impozitele cetățenilor se apucă să-i bată fix pe acei cetățeni pentru a apără interesele unei entități străine!
  Despre care “ordine” mai vorbim atunci?

  garett
  2013-11-07 21:47:39 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 34

  [...] zile după evenimente, Mihai Goţiu îi dedica lui Budişan un articol ["Jandarmul care urlă...", în care găsiţi şi un video interesant cu personajul] care l-a transformat într-o celebritate, [...]

 • 35

  [...] zile după evenimente, Mihai Goţiu îi dedica lui Budişan un articol ["Jandarmul care urlă...", în care găsiţi şi un video interesant cu personajul] care l-a transformat într-o celebritate, [...]

 • 36

  @Cosa Nostra: Actiuni militare, ordine militare? Serios? La un protest? Unde in cel mai bun caz protestatarii folosesc bete si pietre? Vorbesti de regulamente militare, ordine si asa mai departe, duse fanatic fara pic de sens in timp de pace, impotriva propriei populatii, care te plateste si careia i-ai jurat credinta in primul rand?

  Oricum, uite ce inseamna un militar adevarat: Vasili Arkhipov. Citeste si tu un pic si apoi revino cu un comment si spune-mi cat de important este si sfant un ordin.

  Draco
  2014-01-11 22:14:02 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 37

  adidas adizero rose 1.5 all star detailed imagesmens salomon s lab sense gold pinkua clutchfit drive yellow goldnike roshe blue white
  nikecourt tennis classic el decimo rafael nadal pulse-experienc../

 • 38

  air jordan super fly white yellowwmns nike air force 1 northern lightsblack friday shoe release 2016jordan 4 gs
  36 jered weaver jersey ave cambodia-sms.co../

 • 39

  nike air max thea on feetjordan retro 4 mens size 11nike kobe 11 flyknit white blueair jordan flight 9 oreo white jordan flight 9
  23 kris versteeg jersey youth legalizesuaradi../

 • 40

  jordan super.fly 3 white university blue midnight navy airnike shoes air max 2014 redjordan men pink snakeskin 11nike lunarglide 8 womens black
  nike junior free run 4 gs laufschuhe refrescosencanc../

 • 41

  94 damon harrison jersey gardens96 bennie logan jerseys new yorkchicago blackhawks 11 andrew desjardins green salute to service stitched nhl jerseylos angeles lakers 16 pau gasol revolution 30 swingman white big color jersey
  air yeezy ii 2 sp max 90 white garethhughesbas../

 • 42

  jordan blanket nikenike air max 90 volt hyperfuse nike air max 90 classicblack and tan 23 mike jordan black and tan air maxesqualit lumineuse air jordan 10 x paris populaires auprs des jeunes
  curry 2 iron sharpens iron iaccessed.com/1../

 • 43

  nike youth arm sleevenike flyknit trainer 2017 championsnike air max ltd 2 plus velvet brown velvet brownwomens nike air max thea pink purple
  jordan white purple green chelsearodimel.../

 • 44

  curry 4 championshipadidas 11pro battle packair max 90 sport red salemens nike flyknit lunar 3 yellow white
  womens construction boots bracesinfoforad../

Comentează


Pont: poti sa adaugi la comentariu fotografia ta sau o imagine care te reprezinta.
Nu trebuie decat sa introduci o adresa de e-mail valida aici si sa urmezi cativa pasi simpli.
Un film explicativ e disponibil aici


ATENTIE: Comentariul dumneavoastra poate aparea cu intarziere din cauza sistemului de cache.

RSS Postari pagina personala

Cele mai comentate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Cele mai vizualizate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!


Vezi aici episoadele din seria BOOKFACE!

Ce fac prietenii tăi pe Voxpublica

Ultimele comentarii

afacerea roşia montană alburnus maior alex mazilu antonescu banci basescu blaga blog Blogviu interviu Boc Bruxelles Bucuresti candidatura cianură cluj CNA comisia europeana corupţie criza CTP curtea constituțională Dan Diaconescu Dinu Patriciu educatie Elena Basescu europarlamentare experiment Facebook gabriel resources gaze de șist Gigi Becali google guvern humanitas internet iohannis Istodor Johannis kelemen hunor Liiceanu macovei Media mihai goţiu motiune Năstase obama o fraza o poza parlament Parlamentul European pdl Plesu Polirom ponta presedinte protest proteste riscograma romani rosia roșia montană Rusia securitate Senat sindicate sondaj steaua SUA suspendare Tariceanu tiff TRU UBB UE uichendist.ro unesco Vanghelie Vasile Blaga victor ponta voiculescu

© 2009 VoxPublica.ro, o marca F5 Realitatea-Catavencu. Toate drepturile rezervate.

Strategy & Technology: PUBLYO
Marketing & Sales: Q2M
Comandati acum o campanie publicitara pe acest site!