RSS Feed

JENANT: Ministerul Culturii a pierdut documente din dosarul Afacerii Roșia Montana. Daniel Barbu le poate găsi și citi aici! O (altă) lista incredibilă de minciuni guvernamentale

vezi toate articolele de
19 Sep 2013 la 10:38 47 comentarii 9732 vizualizari.

Trebuie să-mi cer scuze anticipat pentru acest articol. S-ar putea să vă strice ziua, să vă obosească, să vă irite, să vă revolte. Dacă e atât de lung nu e din vina mea, ci a torentului de minciuni și mizerii care se revarsă dintr-un document al Ministerului Culturii, făcut public la începutul acestei săptămâni. Vă rog să aveți răbdare să-l citiți cu atenție până la capăt, pentru a înțelege cât de departe poate să meargă domnul ministru Daniel Barbu și funcționarii din Minister, când e vorba de susținerea intereselor RMGC. Cu mențiunea că analiza nu acoperă nici pe departe toate grozăveniile pe care le conține  documentul intitulat ”Precizări cu privire la situaţia patrimoniului din Roşia Montană”, public pe site-ul Ministerului (aici), pe data de 16 septembrie.

(altfel, rămâne cum am stabilit: după ce citiți, vă rog dați mai departe articolul. Să înțeleagă domnul ministru că asemenea lucruri nu pot fi ascunse la nesfârșit)

***

Pentru încălzire, citat din ”precizările” Ministerului Culturii: ”Cercetarea patrimoniului cultural a început la Roşia Montană în anul 2000”.

O primă minciună (sau o ignoranță totală) promovată și de propaganda RMGC. Dacă e să ne referim doar la cercetarea arheologică, primele hărți ale galeriilor romane au fost realizate de geologul slovac Franz Posepny, la 1868. De altfel, lucrările efectuate recent de către companie în galeriile romane de la Cătălina Monulești se ghidează după celebra ”hartă Posepny”. O astfel de hartă nu putea fi elaborată fără cercetări. În 1983, savantul german de origine română  Volker Wolmann a efectuat alte cercetări arheologice, elaborând mai multe lucrări științifice despre patrimoniul de la Roșia Montană. Muzeul din Orlea, amenajat încă din perioada comunistă, este o dovadă cât se poate de palpabilă a cercetărilor anterioare. Includerea Roșiei Montana pe lista monumentelor istorice  din România a avut loc în anul 1991. Acest lucru ar fi fost imposibil dacă nu ar fi existat minime cercetări și studii prealabile! Asta pentru a nu mai aduce în discuție lunga listă a cercetărilor din domeniul istoriei, etnografiei, atropologiei etc. (patrimoniul imaterial al Roșiei Montana, care riscă să dispară odată cu localitatea fiind cu desăvârșire ignorat de propaganda companiei și a susținătorilor ei).

***

O listă cu omisiuni importante (și esențiale)

”Din anul 2001 a fost instituit prin Ordin al Ministrului Culturii „Programul Naţional de Cercetare Alburnus Maior” care a vizat în special cercetarea arheologică preventivă a siturilor arheologice din întreg perimetrul proiectului minier. Astfel, un număr de peste 40 dintre cele mai reputate instituţii de specialitate din ţară şi din străinătate au pus în practică măsuri de cercetare şi salvgardare a patrimoniului cultural în conformitate cu prevederile legale”. (…) ”Aproape 400 specialiști, din diverse discipline, au depus eforturi pentru cercetarea, salvarea prin înregistrare şi expunere muzeistică a patrimoniului arheologic din Roşia Montană, un caz încă singular în politicile de patrimoniu ale României”.

În fapt, doar o parte din instituțiile enumerate au lucrat în cadrul Programului Aburnus Maior. O altă parte importantă  (din lista Ministerului) sunt instituții/persoane a căror activitate a fost finanțată direct de către RMGC. Lista este, însă, incompletă: sunt trecute instituțiile, programele și lucrările desfășurate prin intermediul Ministerului și/sau finanțate de către RMGC, dar sunt omise toate instituțiile și specialiștii care au făcut cercetări/documentări/analize, care au elaborat lucrări ori au organizate evenimente științifice în cadrul unor proiecte independente! Omisiunile vizează ICOMOS, Ordinul Arhitecților, Uniunea Arhitecților, Fundația Pro Patrimonio, ARA, Asociația Heritage, Europa Nostra etc.

Mai mult, Ministerul Culturii încearcă să inducă ideea că cele 40 de instituții și ”aproape” 400 de specialiști (mai exact 369) ar fi favorabile/favorabili proiectului minier. În realitate, instituții din listă (în frunte cu Academia Română și Universitatea Babeș Bolyai) s-au pronunțat oficial împotrivă, scoțând în evidență caracterul distructiv (inclusiv pentru patrimoniul cultural) al proiectului. O mare parte a membrilor instituțiilor din listă (cercetători, cadre didactice etc.), precum și a persoanelor aflate pe lista de specialiști s-au pronunțat public împotriva proiectului!

***

Spicuiri din listă

În continuare, să extragem câteva exemple (o analiză exhaustivă e imposibilă) din lista instituțiilor și specialiștilor care susțin proiectul minier.  Cazurile alese sunt semnificative pentru profilul susținătorilor RMGC.

Paul Damian (director științific al Muzeului Național de Istorie a României, MNIR) a fost cel care a influențat decisiv membrii Comisiei Naționale de Arheologie (CNA) pentru eliberarea primului certificat de descărcare de sarcină pentru Masivul Cârnic. Certificatul a fost anulat definitiv de Curtea de Apel Brașov, Paul Damian fiind inculpat și într-un dosar penal. Damian a fost achitat de către Judecătoria Sectorului 1 București, dar în motivare se arată expres:  “Raportul arheologic (pe baza căruia s-a eliberat certificatul de decărcare de sarcină – n.a.) întocmit de intimatul Paul Damian cuprinde în mod evident doar opiniile acestei persoane şi sunt într-o vădită contradicţie cu observaţiile misiunii arheologice franceze (…) Acesta are dreptul la o opinie, chiar dacă e formulată cu rea-credinţă şi chiar dacă prin aceasta se sprijină în mod direct sau indirect interesele economice ale unei corporaţii internaţionale care are ca scop exploatarea aurului în acea zonă. (…) Reaua credinţă a acestei persoane sau eventual nepriceperea acesteia ar fi trebuit să fie analizată de Comisia Naţională de Arheologie”.

CNA, epurată la începutul anilor 2000 de către fosul ministrul al Culturii Răzvan Theodorescu de membrii incomozi, nu a analizat însă reaua-credință dau nepriceperea lui Paul Damian. Dimpotrivă, în iulie 2011, CNA a eliberat (într-o ședință secretă!) un alt certificat de descărcare de sarcină arheologică pentru Cârnic, care să-l înlocuiască pe cel anulat de instanța de judecată. În urma scandalului, președintele CNA, Alexandru Suceveanu, și-a dat demisia, două săptămâni mai târziu.

Dana Mihai, fostă arheolog la MNIR, a condus firma ”Dalem Consulting”, creată special de RMGC pentru a coordona săpăturile de salvare. MNIR a încheiat un contract cu ”Dalem Consulting” și subcontracte cu alte instituții muzeale sau de cercetare, în vederea săpăturilor de salvare. Șef al șantierului arheologic a fost desemnat… Paul Damian. În prezent, Dana Mihai este director științific al Institutului Național pentru Patrimoniu – instituție a cărei menire este, printre altele, declasarea monumentelor descărcate arheologic. Dana Mihai este partenera de viață a lui Mircea Angelescu (poate îl știți, a devenit celebru după ce Radu Mazăre l-a acuzat că i-ar fi cerut șpagă), un alt susținător notoriu din Ministerul Culturii al RMGC.

Grup Corint (aflat pe lista Ministerului) are o ”altfel” de istorie. Patronat de Mircea Sabău Tătar și fratele lui, a realizat renovarea clădirii în care RMGC a organizat la Roșia Montană un Muzeu al Aurului. Conform reprezentanților companiei, ”investiția” a fost de 150.000 de euro (aproximativ costul de construcție, de la zero, a unei vile de 300 de metri pătrați). Să nu vă mire suma. Până la urmă domnul Mircea Sabău Tătar a fost și membru al Comisiei Regionale a Monumentelor Istorice Sibiu (de care ține și județul Alba), comisie din partea căreia RMGC are nevoie de numeroase avize. Cât despre Grupul Corint și grupul de interese din jurul primarului municipiului Alba Iulia, Mircea Hava (unul dintre susținătorii politici ai RMGC), găsiți numeroase referințe în presa locală și chiar centrală. La categoria contracte ”cu dedicație” (în paranteză fie spus, această sumă e nimic pe lângă cele 2 milioane de dolari prevăzuți pentru ”restaurarea” clădirii fostei Primării ori 1,8 milioane de dolari pentru Școala Veche – sunt sume cu care se poate construi un ansamblu rezidențial cu 100-150 de apartamente sau cu 30-50 de case, nu să ”restaurezi” două clădiri).

Denis Rodwell e singurul cercetător care și-a revendicat calitatea de expert ICOMOS (din 9000 de experți la nivel mondial) pentru a afirma că ”Roșia Montană nu are valoare de UNESCO”. În ”precizările” Ministerului, Denis Rodwell apare ca autor al unui ”audit”. În realitate, Denis Rodwell a realizat doar un raport, pe care l-a prezentat, în noiembrie 2010, la Conferința Internațională ”Rosia Montana in Peril”, desfășurată la Bruxelles. Din raport rezultă cât se poate de clar că NU a realizat vreo cercetare personală la Roșia Montană, ci a prezentat opiniile unor ”specialiști” români, fără a preciza însă numele și cercetările acestora (!). La Bruxelles, în timpul conferinței, l-am întrebat direct dacă a făcut cercetări proprii și a recunoscut că nu a făcut acest lucru. Numeroase luări de poziție oficiale ale ICOMOS (la nivelul întregii instituții) contrazic ”auditul” lui Denis Rodwell, afirmând valoarea excepțională a patrimoniului de la Roșia Montană. ICOMOS este organism raportor pentru UNESCO. Mass-media a prezentat pe larg poziția lui Rodwell legată de ”lipsa de valoare” a sitului Roșia Montană, dar aceleași instituții media nu au suflat vreun cuvințel (la fel cum nu o face nici documentul Ministerului Culturii) despre rezoluțiile ICOMOS! (Una dintre aceste poziții (de după Conferința de la Bruxelles) o puteți citi aici).

Grupul Independent pentru Monitorizarea Patrimoniului Cultural de la Roșia Montană (GIMPCRM). În documentul Ministerului, grupul apare ca autor al unor ”audituri”. ”Independența” din titlu să nu ne inducă în eroare: grupul a fost inițiat și finanțat de către RMGC. Din GIMPCRM au făcut parte trei academicieni, Răzvan Theodorescu, Alexandru Vulpe și Ioan Aurel Pop. Cel din urmă s-a retras din grup și, în primăvara anului trecut, a prezentat o poziție publică în care arată că ”a fost indus în eroare” atunci când s-a alăturat GIMPCRM, fiind lăsat să înțeleagă (de către Alecandru Vulpe) că ar fi un demers susținut de Academia Română (ale cărei poziții au fost în mod constant împotrica proiectului). În scrisoarea publică, Ioan Aurel Pop arată că în timpul activității de cercetare: ”am avut acces la o zonă limitată” (chiar dacă ”auditurile” grupului fac trimitere la întreaga zonă). Pe 20 august 2013, în timpul vizitei Comisiei UNESCO la Roșia Montană, l-am întrebat pe Alexandru Vulpe dacă a făcut cercetări personale aici. Ca și în cazul lui Rodwell, răspunsul a fost negativ. Un alt membru al GIMPCRM este Achim Moise, fost rector al Universității ”1 Decembrie 1918” din Alba Iulia. În declarațiile de venituri depuse în perioada în care era rector figurează cu sume de bani încasate ca drepturi de autor direct de la RMGC. Achim Moise este cunoscut în zonă și pentru faptul că ar fi vândut mormintele  părinților lui din satul Corna (comuna Roșia Montană) companiei. Cum am mai afirmat, Răzvan Theodorescu este cel care, în timpul mandatului lui de ministru al Culturii, a epurat CNA de arheologii ”indezirabili”.

Beatrice Cauuet (coordonatoarea grupului de cercetători francezi de la Universitatea ”Le Mirail” Toulouse). Ea reprezintă un caz aparte. Într-o scrisoare din 2003, adresată profesorului Ioan Piso, Beatrice Cauuest dezvăluie presiunile incredibile făcute asupra arheologilor în timpul cercetărilor (scrisoarea completă aici). Fragmente: „De exemplu, în 2002, Dana Mihai a pus presiune pe noi să terminăm cercetarea pe Masivul Cârnic. Dar această zonă este una excepțional de bogată și am refuzat categoric (…). În cele din urmă, mi s-a permis să continui activitatea în Cârnic și în 2003. De altfel, am aflat că săpăturile de suprafață au fost încheiate prematur. Dar trebuie să știți că suntem ținuți destul de departe de ceea ce se întâmplă cu adevărat.”„Cercetările arheologice de la Roșia Montană sunt făcute sub presiunea RMGC și, dacă nu suntem atenți, va rămâne o parte a sitului nestudiată.” „Ministerul Culturii este într-o poziţie dificilă, sub presiune constantă, probabil, de la Ministerul Industriei şi RMGC. Dar Ministerul Culturii trebuie să-și amintească de misiunea lui privind protejarea şi sporirea patrimoniului naţional”. „Sunt gata de a menţine acest patrimoniu, inclusiv urmele activităţilor miniere de la Roșia Montană, excepţionale în Europa şi în întreaga lume. Ca atare, consider că trebuie să fie conservate în cea mai mare parte şi, evident, in situ.” Ulterior, Beatrice Cauuet a revenit pentru alte cercetări la Roșia Montană (finanțate direct de către RMGC, primele fiind desfășuratete prin programul Ministerului Culturii). Din momentul finanțării directe de către RMGC, a început să facă declarații favorabile companiei.

***

Documentele pierdute la Minister. Le puteți citi mai jos!

Analizarea listei cu instituții și specialiști poate merge mult mai departe. Dar v-ați pierde răbdarea înainte de a ajunge la minciunile, manipulările și omisiunile cele mai revoltătoare și iritante din documentul Ministerului Culturii. Trec și peste tâmpeniile cu ”investițiile” făcute de RMGC în patrimoniu (la final aveți un grupaj de fotografii cu efectele acestor ”investiții”).

Și ajungem la următoarea afirmație: ”Nu există în arhiva Ministerului Culturii un dosar de nominalizare redactat potrivit procedurilor recomandate de UNESCO. Din analiza proceselor verbale ale Comisiei Naționale a Monumentelor Istorice nu reiese că un asemenea dosar ar fi fost vreodată supus avizării”. Domnule ministru Daniel Barbu, doamnelor și domnilor funcționari din Minister: priviți mai jos! Ceea ce vedeți este procesul verbal din data de 24 ianuarie 2011 al Comisiei Naționale a Monumentelor Istorice (CNMI) referitor la dosarul realizat de Asociația ARA și depus la Minister încă din aprilie 2010. Procesul verbal, cu votul pozitiv al tuturor celor 17 membri prezenți (din 21), are numărul de înregistrare 342/26.01.2011. Nota de fundamentare a fost înregistrată sub numărul 1637/27.04.2010 (aici o puteți citi integral).

Procesul verbal al CNMI

***

Înregistrarea documentației ARA la Ministerul Culturii

***

Mai departe: ”În conformitate cu Ghidul operațional pentru implementarea Convenției pentru protejarea patrimoniului mondial cultural și natural UNESCO, inițiativa transmiterii propunerii de nominalizare pe Lista Patrimoniului Mondial UNESCO aparține în exclusivitate, comunității locale, care trebuie să își asume, să aprobe și să susțină în totalitate acest proiect”, se arată în ”precizările” Ministerului. Am rugat un prieten, specialist în domeniu, să caute în Ghidul operațional prevederea în care e menționată ”exclusivitatea comunității locale” privitoare la inițiativa propunerii de nominalizare. NU a găsit o astfel de prevedere! Singurele mențiuni sunt legate de faptul că statul (Ministerul Culturii, respectiv ministrul) e cel care trebuie să includă un sit pe Lista Tentativă a UNESCO. Nicio resticție însă în privința inițiativei. Domnule ministru Daniel Barbu, pentru a se lămuri dilema, vă rog să faceți faceți public articolul (prevederea) din Ghid în care se vorbește de ”exclusivitatea inițiativei de transpunere a propunerii de nominalizare”!

***

Acum, patrimoniul de la Roșia Montană nu are valoare de UNESCO. După ce se distruge cel puțin 2/3 din el va avea!

Citez, din nou, din documentul Ministerului ”Situl nu respectă criteriul integrităţii şi al autenticităţii, urmare a consecințelor exploatărilor istorice (haldele de steril), iar în interiorul localităţii, prin inserţiile de blocuri în epoca comunistă, ce au afectat autenticitatea sitului, criteriu fundamental luat în calcul la înscrierea pe Lista Patrimoniului Mondial. Patrimoniul de suprafață de la Roșia Montană este alcătuit exclusiv din monumente de grupă valorică B. Patrimoniul subteran, de valoare arheologică, are vocația de a fi recunoscut ca parte a patrimoniului mondial, după ce va fi cercetat, conservat și pus în valoare. Această operațiune presupune un efort financiar important. Dacă un asemenea efort va fi depus în anii următori, există perspectiva ca Roșia Montană să se califice în viitor pentru a fi luată în discuție ca sit de importanță mondială UNESCO”.

Afirmațiile vin în contradicție flagrantă cu numeroasele rezoluții și luări de poziție ale  ICOMOS (organism raportor pentru UNESCO),  Academiei Române, Europa Nostra (cea mai importantă fundație europeană din domeniul patrimoniului), OAR, UAR, Asociația ARA, Fundația Pro Patrimonio, Asociație Heritage, a numeroși specialiști în nume personal etc. legate de valoarea excepțională a patrimoniului cultural de la Roșia Montană. Haldele de steril la care faceți referire reprezintă o diversiune jalnică. Acestea se află la 6-7 kilometri distanță de situl vizat pentru includerea în Lista UNESCO.

În fine, domnule Daniel Barbu, dați-mi voie să vă reamintesc o declarație pe care ați făcut-o pe 20 august, la Roșia Montană: ”Cred că peste circa şapte-zece ani într-adevăr vom putea cu foarte mari şanse să facem un proiect de înscriere pe lista tentativă UNESCO. Aşa cum arată situl acum nu avem nicio şansă. Adică, munca e degeaba”. Domnule ministru, încercați să-mi explicați cum va căpăta patrimoniul subteran din Masivul Cârnic  ”vocația de a fi recunoscut ca parte a patrimoniului mondial în circa șapte-zece ani”. Prin dinamitare? Și dați-mi voie să vă reamintesc că v-am întrebat dacă ați vizitat galeriile din Cârnic și răspunsul a fost negativ. Ați recunoscut, de altfel, că nu ați vizitat nimic din patrimoniul care ar fi distrus dacă proiectul minier ar porni. Ci doar ceea ce pretinde RMGC că va ”salva”. Ceea ce ați văzut reprezintă mai puțin de 20% (estimare extrem de generoasă) din patrimoniul cultural de la Roșia Montană (câte din casele și galeriile respective vor mai rămâne în picioare după începerea dinamitărilor și a deplasărilor camioanelor de zeci de tone prin zonă e o altă poveste). La fel cum o altă poveste e cea legată de ”efortul financiar important necesar”. Care nu e nici pe departe la nivelul pretins în studiile companiei (am prezentat deja exemplul legat de suma de 3,8 milioane de dolari care ar fi necesari pentru restaurarea a… două clădiri). Dar chiar și dacă ar fi, faptul că, la un anumit moment istoric dat nu ai resurse financiare pentru a face vizitabil patrimoniul cultural (galeriile romane se conservă, oricum, singure, de vreo două mii de ani), nu reprezintă o justificare pentru a-l distruge.

Vă supun însă atenției două cifre. Prima e legată de cei 70 de milioane de dolari pe care RMGC i-ar investi în patrimoniul cultural de la Roșia Montana. A doua provine dintr-un document furnizat Guvernului de către Dan Șova, în care sunt estimate cheltuielile pe care statul român ar trebui să le facă cu patrimoniul cultural, dacă proiectul minier nu s-ar realiza. Suma e de 224,2 milioane de dolari (detalii aici). Știți de unde vine diferența? Din patrimoniul cultural care VA FI DISTRUS! Și pentru care nu ar fi necesare niciun fel de cheltuieli dacă proiectul minier va începe. Domnule Daniel Barbu, chiar credeți că românii sunt tâmpiți? Imbecili? Căzuți în cap? Vreți să credem că acum patrimoniul cultural de la Roșia Montană nu are valoare de UNESCO, dar după ce va fi distrus cel puțin două treimi din el va avea?!!!

***

Ultima mizerie. Dar nu cea de pe urmă (susținătorii RMGC pot și mai mult)

Ahh… știu că ați obosit. Că s-ar putea să vreți să închideți calculatorul sau să dați click pe reclama aia obsedantă livrată de Google, care a tot apărut în ultimele săptămâni pe lângă articolele de pe VoxPublica (cea cu întrebarea ”Vrei un pistol fără autorizație?”). Dar mai trebuie să luați o lămâie în gură, pentru ultima ”bucățică” de mizerie. Pentru că ultima parte a documentului Ministerului Culturii e un atac absolut jegos la adresa membrilor Asociației ARA, Ștefan Bâlici și Virgil Apostol, cei care sunt autorii notei de fundamentare pentru includerea Roșiei Montana în Lista Tentativă a UNESCO. Astfel, Ministerul citează o concluzie a Atelierului de Arhitectură Opus, din care fac parte Ștefan Bâlici și Virgil Apostol. Prin Opus, cei doi experți în patrimoniu, au realizat mai multe studii și documentații la Roșia Montană (îndeosebi pentru realizarea Planului Urbanistic General, a Planului Urbanistic Zonal și a unui Plan de Management a Centrului Istoric din Roșia Montană). Opus a fost contractant și/sau subcontractant al MNIR, iar beneficiar Primăria Roșia Montană. Concluzia pe care o citează Ministerul Culturii induce ideea că patrimoniul cultural de la Roșia Montană ar fi alterat și nu ar avea valoare de UNESCO. Totul e o decontextualizare. Și nu e prima dată când se întâmplă acest lucru.

Ștefan Bâlici și Virgil Apostol au făcut public, în 2006 și 2007, prin scrisori deschise adresate Ministerului Culturii, faptul că studiile și concluziile lor au fost cenzurate, trunchiate și modificate grosolan în Studiul de Impact asupra Mediului (capitolul referitor la patrimoniu) depus de RMGC la Ministerul Mediului.

”Din întreaga documentaţie au fost înlăturate sistematic  referirile la peisajul cultural al Roşiei Montane; rezultatul evaluării – afirmarea valorii excepţionale a sitului – a fost de asemenea cenzurat; nu mai puţin grăitoare în privinţa motivaţiilor care au stat la baza modificărilor operate de RMGC este suprimarea oricărei referiri la pericolul potenţial reprezentat de Proiectul minier asupra patrimoniului cultural al Roşiei Montane!”

Toate aceste categorii de modificări aduse PM (Planului de Management al Patrimoniului Cultural  – n.a.), alături de multe altele, au ca efect denaturarea sensului documentaţiei – menită să asigure protejarea şi gestionarea patrimoniului cultural al sitului, în toate formele sale de manifestare. Încadrarea tipologică şi valorică a sitului, care rezultă din studiu, îl plasează în rândul peisajelor culturale de valoare excepţională, potenţial sit de Patrimoniu Mondial! Or, în urma modificărilor operate de RMGC orice referire la o astfel de încadrare este înlăturată”.

Fragment din scrisoarea deschisă, din 2007. Textul integral al scrisorii, aici, în format .pdf. Aici puteți citi comunicatul de presă, iar aici Planul de Management al Patrimoniului Cultural (pentru Centrul Istoric), cu roșu fiind marcate pasajele alterate sau înlăturate în Studiu de Impact al RMGC.

În urma acestor poziții publice, RMGC a depus o plângere la Ordinul Arhitecților din România (OAR), solicitând retragerea dreptului de a profesa (a dreptului de semnătură) lui Ștefan Bâlici și Virgi Apostol. OAR a analizat plângerea și nu doar că a decis să nu-i sancționeze pe cei doi arhitecți, ci i-a și premiat, subliniind faptul că reprezintă un model pentru respectarea normelor etice ale breslei, în ciuda presiunilor la care au fost supuși.

***

Citește și alte articole despre modul în care RMGC și-a bătut joc de patrimoniul cultural de la Roșia Montană:

”Acesta este un articol de 35 de milioane de dolari”

***
REVOLTĂTOR: Istoria României aruncată la gunoi (Atenție: imagini șocante!)

***

Cum spuneam, toată această analiză reprezintă doar o parte a mizeriilor din documentul Ministerului Culturii. Modul în care textul reproduce toate minciunile propagandistice ale RMGC indică faptul că, cel mai probabil, nici nu a fost realizat de către funcționari din Minister, ci doar asumat de aceștia cu (încă) ministrul Culturii Daniel Barbu în frunte.

***

Cum spunea, la final vă ofer câteva imagini despre o parte a ”investițiilor” în patrimoniu realizate de către RMGC la Roșia Montană. O dovadă în plus a eforturilor companiei ca, peste șapte-zece ani, Roșia Montană să aibă șanse să fie inclusă în Lista Patrimoniului UNESCO.

Cireașa de pe tort: După achiziționarea de către RMGC, Casa cu nr. 393, monument istoric, a intrat într-un proces accentuat de degradare. După prăbușire, deasupra fundației a fost construit un șopru din lemn, pe care a fost amplasată plăcuța cu ”monument istoric”. Cu un cinism maxim, în timpul Festivalului FânFest, RMGC a amplasat pe acest șopru un baner pe care se lăuda cu cele ”17 milioane de dolari investiți până acum în patrimoniu”!

***

CITEȘTE ȘI RAPORTUL MANIFEST:

TOT CE TREBUIE SĂ ȘTII DESPRE AFACEREA ROȘIA MONTANĂ

Post to Twitter Post to Delicious Post to Facebook Post to StumbleUpon

 

47 comments
 • 1

  Ministerul Culturii al PNL este ca Ministerul Adevarului din SF-ul “1984″: principala ocupatie este stergerea faptelor si rescrierea istoriei.

  PS
  Va inteleg nervii dar bitte, bitte, bitte MAI SCURT!

 • 2

  @mac gregor:

  crede-mă că e foarte pe scurt raportat la toate mizeriile din documentul ăla…

 • 3

  Lasa-l sa scrie tot aici. Ca listam si dam mai departe. Sa fie citit si seara, pe indelete. cu creionul in mina. Multumim, Mihai

  dana
  2013-09-19 10:56:18 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 4

  Ma bag si eu ca musca-n lapte, daca nu va suparati prea tare. Exista vreun alt site mai important pe unde se posteaza constant informatii si update-uri privind evolutia protestelor din strada direct de catre persoanele implicate? Intreb asta pentru ca mass-media de foarte multe ori alege sau sa ignore protestele sau sa prezinte lucrurile in mod foarte distorsionat.
  Pe retelele de socializare mie nu prea imi place sa intru. Eu sunt ceva mai dinozaur, mai fosila, si am ramas cu preferintele privind netul la un stadiu asemanator cu cel de acum vreo zece ani de zile. :)

  Gigelul
  2013-09-19 11:31:18 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 5

  Ai dreptate , foarte bine ca te implici si arati adevarata fata a acestui om , mi se face greata cand il vad la televizor , are aceesi aroganta si ipocrizie care ii caracterizeaza pe toti cei din USL.

  cetatean
  2013-09-19 11:35:37 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 6

  Ultimele 2 poze spun totul despre credibilitatea companiei!
  Cum sa ai incredere ca vor face ceea ce spun acum ca fac? Cum sa ai incredere ca lacul ala cianurat va fi sigur?

  Basilicus
  2013-09-19 11:35:45 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 7

  E absolut incredibil…Cu toate astea, cred ca e important de stiut ca fara sustinerea directa a Guvernului Romaniei, prin Ministerul Culturii, nu se poate face nimic legat de includerea Rosia Montana in World Heritage List. Nici macar nu poate fi adaugata pe lista de nominalizari…Blocajul asta e, pt ca indiferent cat de bine e pus la punct dosarul, daca nu exista sustinere directa din partea Ministerului, plus ambasadorului la UNESCO nu se misca nici un pai.

  Mara
  2013-09-19 12:08:51 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 8

  @Mihai Goţiu: Nu mi s-a parut de loc prea lung, am citit totul de la cap la coada cu sufletul la gura :) Tot respectul pentru efortul pe care il pui sa scrii aceste articole, avem nevoie de ele!

  NOra
  2013-09-19 12:09:04 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 9

  Ce nenorociti! E absolut revoltator! Ce se poate face? Poate fi contactat UNESCO direct? Cui se mai poate cere ajutor? Europei nu pare sa-i pese, iar RMGC e in stare de orice josnicie. Toate crimele astea ar trebui raportate, in conditiile in care nu aveau green light sa inceapa exploatarea. Ce au facut e practic ilegal. Multimim pentru articol.

  Adina
  2013-09-19 12:13:28 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 10

  @Adina: UNESCO este o organizatie interguvernamentala. Nu poate reactiona unilateral de obicei (in cazul crimelor de razboi, a genocidului, etc. e alta poveste). Cu toate astea, includerea Rosiei Montane in lista patrimoniului universal, imaterial sau natural, ar insemna protectie automata si actiune legala impotriva guvernului Romaniei daca ar incerca sa reinceapa lucrarile.
  Din cauza asta dosarul “s-a pierdut”… pt ca Guvernul Romaniei e singurul care poate propune includerea pe lista de nominalizari, si fara sustinerea directa, atat prin Ministrul culturii cat si prin ambasadorul UNESCO nu se intampla mare lucru. Dar l-au facut pierdut pt ca stiau ce inseamna daca nominalizarea era acceptata. Ar trebui contactat ICOMOS Romania, ei ar putea trage semnalul de alarma si contacta celelalte organisme inrternationale responsabile pt protejarea patrimoniului cultural.

  Mara
  2013-09-19 12:34:54 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 11

  Imi place sintagma “Clanul cianuristilor”. Cred ca descrie perfect clica asta de distrugatori.

  Cred ca ar trebui folosita mai des.

  Andrei Dot
  2013-09-19 12:42:39 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 12

  DUMINICA IN PIATA UNIVERSITATII
  daca cedam o sa ne faca praf ja..vr..ele de guvernanti corporatisti

  un adevarat desant de propaganda securista se da zilele astea la cianura3, labe1tv si sritv (raitarutv) impotriva demonstratiilor

  ura impotriva mizeriei basescu de anul trecut s-a transferat acum impotriva acestor mi..ze..rii din usl in frunte cu ponta noua speranta a secvritatii, ce continua toate hotiile impotriva carora am iesit in strada anul trecut.

  CIANURA3 a devenit virf de lance al propagandei corporatiste, o spune asta unul care a fost alaturi de mi..ze..riile astea pina anul asta cind au intors armele impotriva romanilor… au speculat suferinta si ura impotriva regimului ba..si..st ca sa ajunga la ciolan si sa preia toate hotiile in propriul folos

  magic
  2013-09-19 13:02:08 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 13

  Păi, să facă şi Barbu ca Şova. Să reclame dispariţia documentelor la DNA. :lol:

  Nora
  2013-09-19 13:03:58 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 14

  aurul e ochiul dracului iar dl barbu a cazut in plasa goldistilor cu ochelarii lui grosi cu tot…
  dl ministru vinde minciuni la televizor pe care nu le crede nici macar el sau consilierii lui cumparati de goldisti
  mare deziluzie din partea unui profesor care trebuie sa fie aparator al principiilor si nu doar al ciolanului

  trolu
  2013-09-19 13:06:25 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 15

  Multumesc, Mara. Cine poate contacta ICOMOS? Oare Eugen David sau Stephanie Roth ar putea face ceva? Mihai, ai idee ce demersuri ar trebui facute si cum? Eu nu sunt in Romania, nici macar nu stiu ce organizatii mai sunt acolo si cum functioneaza :( Nu putem lasa sa se intample nenorocirea asta! Sper ca macar asa organismele internationale sa ia atitudine…
  Acum am citit stirea ca au taiat si teii lui Eminescu din Iasi. Nu-mi vine sa cred! Oare chiar vor sa distruga de tot in tara aia?

  Adina
  2013-09-19 13:09:57 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 16

  Mi se pare un pic subtirel dosarul pregatit de ARA (chiar daca e insusit de o seama de personalitati ale culturii), chiar daca formal da, atinge toate punctele pe care trebuie sa le atinga o asemenea cerere. Vreau sa zic doar ca in forma asta o asemenea cerere ar putea fi trimisa inapoi spre completare de catre UNESCO, dar nu ar fi nici prima si nu ar echivala nici cu o respingere. Asta nu inseamna insa ca nu exista substanta pentru a include Rosia Montana pe lista indicativa a UNESCO, departe de mine. Si nu inseamna nici ca Ministerul Culturii nu trebuia sa raspunda unei asemenea cereri la modul cel mai serios si nu spunand ca nu stie unde e dosarul, ceea ce e cu adevarat penibil.
  Cat despre participarea comunitatii locale la demersul de includere pe lista tentativa e perfect adevarat ca nu reprezinta o conditie pentru includere, insa Ghidul UNESCO pare sa ataseze o oarecare importanta unei asemenea sustineri. Adica un dosar are in mod cert mai multe sanse de a fi inclus pe lista daca are sustinere locala. Asta nu ar fi un motiv de respingere, dar lipsa sustinerii locale ar trebui cumva suplinita de o sustinere din partea autoritatilor nationale. De exemplu, din partea Ministerului Culturii sau a Comisiei UNESCO. Sustinere care e evident nu vine pentru ca RMGC a lucrat si acolo, la fel cum a lucrat la autoritatile locale.
  Dar nu e totul pierdut: in lipsa sustinerii autoritatilor locale, autoritatile nationale ar putea propune includerea pe lista UNESCO a Peisajului Cultural de la Rosia Montana pe baza sustinerii largi a populatiei Romaniei. Si aici e rolul nostru.

  Maxa
  2013-09-19 13:15:02 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 17

  … pentru ca Patrimoniul National e o chestiune care ne priveste pe noi toti cetatenii Romaniei, indiferent de zona in care traim si indiferent de etnie.

  Maxa
  2013-09-19 13:17:10 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 18

  @Maxa:

  pentru înscrierea pe Lista Tentativă a UNESCO e nevoie de o notă de fundamentare; după ce această formalitate e îndeplinită urmează să fie întocmit întregul dosar

 • 19

  @Mihai Goţiu: care dosar in cazul asta ar trebui sa fie intocmit de Ministerul Culturii? In cazul asta e cu atat mai multa nevoie de o presiune populara.

  Maxa
  2013-09-19 13:53:05 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 20

  @Maxa:

  nu e necesar ca dosarul să fie întocmit de minister, societatea civilă a demonstrat că are capacitatea de a mobiliza specialiști care să realizeze un astfe de dosar; dacă ar fi să ne luăm după minister, o să apeleze la același Denis Rodwell, care a făcut și dosarul pentru Sibiu și a dat-o în bară…

 • 21

  @Mihai:
  Ai vreun specialist in minte? Am putea sa cerem Academiei Romane sa se implice?

  Adina
  2013-09-19 14:28:02 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 22

  Parlamentarii din Comisia specială pentru proiectul de lege privind Roşia Montană au decis ca joi, 26 septembrie, la revenirea de la Roşia Montană să aibă o discuţie şi cu protestarii din Piaţa Universităţii, însă deocamdată nu ştiu pe cine să invite, întrucât nu se cunosc liderii manifestanţilor, transmite Mediafax.

  Membrii comisiei speciale au convenit, miercuri, în prima şedinţă, să stabilescă luni cine vor fi reprezentanţii invitaţi la audieri în Parlament din rândul protestatarilor din Piaţa Universităţii care au manifestat împotriva proiectului de la Roşia Montană.

  Membrii comisiei speciale au votat ca în programul de lucru pentru săptămâna viitoare să fie inclusă audierea reprezentanţilor ONG-urilor şi a protestatarilor din Piaţa Universităţii pentru ziua de joi, 26 septembrie, de la ora 16.00.

  Senatorul PNL Dumitru-Dian Popescu a ridicat problema audierii reprezentanţilor protestatarilor din Piaţa Univeristăţii împotriva proiectului Roşia Montană.

  “Care ONG-uri? Stabilim cum? Te duci tu în piaţă deseară şi…? Nu, deci trebuie să facem lucrurile riguros. Cineva trebuie să stabilească cine este în piaţă, care sunt reprezentanţii”, a afirmat senatorul PNL.

  Preşedintele comisiei speciale, Darius Vâlcov (PSD), i-a replicat: “Luni ne vom întâlni în prima şedinţă, vom stabili şi pe cine vom invita sau vom invita pe toată lumea, doar să aflăm care sunt ONG-urile şi, bineînţeles, liderii pe care vor să-i trimită. Şi tot atunci vom stabili şi oportunitatea înfiinţării unei subcomisii tehnice care să lucreze pentru această comisie”.

  Parlamentarii din Comisia specială pentru proiectul de lege privind Roşia Montană au decis miercuri să meargă peste o săptămână la faţa locului, vizita urmând să dureze două zile. Întâlnirea cu reprezentanţii protestatarilor din Piaţa Universităţii urmează să aibă loc la revenirea de la Roşia Montană.

  Are cineva idee cum vor fi selectaţi reprezentanţii? Din comunicatul ăsta nu mi-e prea clar. Alege comisia pe cei care reprezintă Piaţa? :roll:

  Nora
  2013-09-19 14:41:13 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 23

  @Mihai: Exact, nu e nevoie de cine stie ce specialisti extraordinari pt elaborarea dosarului, mai ales ca WHC are un mecanism extrem de bine pus la punct in oferirea de feedback si sustinere pt creerea dosarului. Ba exista si fonduri oferite fix pt asta! Iti trimit ei specialisti, pe banii lor, daca demonstrezi vointa dar lipsa de fonduri! E nevoie doar de rapoartele de specialitate (care exista din ce am inteles), cineva care sa aiba habar cum functioneaza WHC si UNESCO si evident, de SUSTINEREA MINISTERULUI CULTURII si a Ambasadorului nostru la UNESCO, ca de aia is platiti din bani publici! Aici e textul conventiei, pt consultare: whc.unesco.org/../. Buba e ca cei de la WHC trebuie, prin eticheta, sa ia legatura cu reprezentanta romaniei la unesco, si ei ar trebui sa fie sustinatorii cei mai infocati si lobby-stii cei mai tari pentru includere!

  Mara
  2013-09-19 15:03:48 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 24

  PS: In concluzie, e nevoie de oameni inteligenti, cu principii etice sanatoase si care sa fie pusi in pozitii din care sa poata decide (gen amabasada romaniei la unesco)… Dar cum de multe ori criteriile de accedere in functii de raspundere sunt incompetenta, duplicitatea, tupeul, relatiile (mai ales de partid, daca nu de rudenie), disponibilitatea de a fi corupt si incapacitatea de a-ti lua raspunderea pt actiunile tale…here we are!

  Mara
  2013-09-19 15:13:04 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 25

  Buna Mihai,
  Apreciez in mod deosebit munca pe care o depui pentru aceasta cauza, cred ca te-am vazut si la Rosia anul trecut in cadrul unei discutii ce a avut loc la Biserica Unitariana pe durata FanFest-ului de atunci. Am o intrebare si in acelasi timp o idee. Ministerul Culturii (sau alte organisme de stat la care se face referire in mediul online in diverse articole), sunt obligati sa raspunda intrebarilor facute publice in articole online? E ca in cazul unei cereri depuse la secretariatul unei institutii, la care sunt obligati prin lege sa raspunda in termen de 30 de zile?
  Intr-adevar am vazut ca in unele cazuri se raspunde si se fac anumite prezizari, evident nu tot timpul adevarate sau clare, insa in caz ca nu sunt efectiv obligati prin lege, nu am putea ajuta si noi cumva? Ma gandesc la depunerea in masa de cereri oficiale la secretariatele sau departamentele de relatii cu publicul al acestor institutii. Crezi ca ar ajuta in vreun fel un astfel de demers? Sau se face acest lucru deja de catre reprezentantii ONG-urilor implicate in aceasta cauza? Merci si numai bine, Adrian

  Adrian
  2013-09-19 16:01:00 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 26

  @Mara:
  “principii etice sanatoase”, familia este celula de baza a societatii, tarii cat mai mult carbune, cincinalul in patru ani…..

  whiplash
  2013-09-19 17:53:05 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 27

  vice.com/ro/rea../

  magic
  2013-09-19 19:59:11 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 28

  @Mara:
  sa fim luati in seama, e sa nu incetam sa iesim in strada pana cand reusim. In Dec ‘89 a fost la fel. Pana la urma, din pacate pentru toti ce au murit atunci, efortul lor a fost furat de cei care distrug acum tara asta frumoasa. Deci sa nu ne lasam. Sa dam mai departe sa fie citit articolul de catre toti ce stiu limba, or sunt interesati (Google poate sa faca traducerea) pentru pastrarea patrimoniului. Prea multi hoti sunt la conducerea guvernului, iar noi avem datoria sa le aducem aminte ca nu au fost nascuti in acest guvern, ci au fost votati de catre cei care acum le cer socoteala. Sa fim uniti pentru a salva ce mai poate fii salvat.

 • 29

  stai, ca Barbu e pe centura, pina-n curte la Antena 3. Va citi ceva mai incolo.

  buha
  2013-09-20 00:10:35 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 30

  pentru astia din strada: intrebatil si voi pe Craciun cum de-a gasit fosta cladire a DIE (Dianei 4 sau DIEnei 4 – nici nu stiu cum sa-i zic) tocmai dupa protestele din 2012. Era nelocuita, cica, asa ca a facut-o scoala de partid.

  buha
  2013-09-20 00:12:53 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 31

  Uniti salvam Rosia Montana! Vom sta in strada pana cand se va da o lege care interzice in Romania exploatarea cu cianuri si fracturarea hidraulica. Acum, pe ultima suta trebuie sa ne mobilizam pentru a ne face auziti.

  Alexandru
  2013-09-20 08:43:37 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 32

  Personal cred ca trebuie sa luam atitudine si sa aparam efectiv patrimoniul. Parazitii nu lasa gazda decat daca le rupi capul. Locuitorii din Rosia Montana sa fie sustinuti si intariti sa nu mai vanda sau sa-si paraseasca locuintele. Revolutia pe net nu cred ca schimba mare lucru. Ca punct de informare e foarte ok, dar cine sa puna mana sa rupa capul lipitorii? Daca nu noi, cine?

  radu
  2013-09-20 11:45:07 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 33

  Politicienii lacomi catre afaceristii lacomi:
  - Nu va faceti probleme, suntem in grafic!
  - Da?
  - Da, fiti linistiti. Mimam dezbaterea in comisia asta, apoi votam aprobabrea legii. Basescu o sa o promulge instantaneu.
  - Si protestatarii?
  - Asta-i cea mai mica problema. Punem jandarmii pe ei. Sunt intelectuali, o sa fuga cat ii tin picioarele.
  - Bine. Va suntem recunoscatori.

 • 34

  Mihaita pentru noi, tu esti Ispirescu 2.
  Sunteti ca la sedinta “Alcolicilor Anonimi”:
  ” Ma numesc Gotiu si lupt ca un ongutan impotriva cianurilor. De partea mea sunt si fosilele comuniste facute academicieni de Regretatu, fosti medaliati cu Ordinul Socialismului, in rang de activist”.
  Probabil ca mesajele de acest tip sunt sterse de deontologul ce a falimentat mai multe publicatii, ca unanimitatea este obsesia bolsevicului.
  Pentru sectantii lui Gotiu:
  Adunati-va la Cenaclul Cianura de la Universitate si luptati impotriva corporatiilor imperialiste, cu pet-ul de Coca Cola in mana si big mac-ul in gura.

 • 35

  Cu dedicatie pt specia politica:

  Peste un râu foarte mare
  Şi repede curgător
  Vrând să treacă oarecare
  Scump, de argint iubitor,
  Mergând pe pod, cum să pare,
  Unde-a călcat, n-a văzut,
  C-atât s-a-mpiedicat tare,
  Cât drept în râu a căzut.
  Ş-începu să strige-n apă:
  “Aoleu! mă înec! mor!
  Vino, lume, de mă scapă,
  Da-mi mână de ajutor!”
  Un pescar, din întâmplare,
  Care aci s-a aflat
  Spre acestui scăpare
  Degrab’ în râu s-aruncat,
  Şi cu multă osteneală
  Spre el tare înotând,
  L-a ajuns ca-ntr-o clipeală,
  Coraj dându-şi, strigând:
  “Dă-mi mâna încoaci mai tare,
  Întinde-o mai în grab’,
  Să te scap de înecare.
  Fii cu curaj, nu fii slab”
  Pe “dă-mi” auzind prin unde,
  Scumpul mult s-a supărat.
  “Nu-ţi dau nimic”, îi răspunde.
  Ş-în adânc s-a cufundat.

  Anton Pan

  mehi
  2013-09-20 13:58:50 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 36

  Nu am citit articolul, dar daca le-a pierdut, sa le caute in inchisoare!

  Alex
  2013-09-20 19:43:09 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 37

  Jan, eşti jalnic.

  Nora
  2013-09-20 20:38:19 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 38

  Jan e un mare capitalist care n-a trecut vreodata printr-o corporatie si habar nu are nici de firma mica nici de cea medie.
  Stie cinci lozinci si invarte doua bascalii obosite.
  Un aproapepensionar care in comunismul ceausit s-a rahatit pe el iar in dejism a facut un si mai mare nimic.
  Are gura mare degeaba, urla ca ignorantul

  Alt Jan Janus Japitza
  2013-09-20 21:09:55 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 39

  @Gigelul: Totul se rezolva cu un cont la facebook.com si apoi dat cautare pentru:
  Alburnus Maior (like),
  Save Rosia Montana (like),
  Rosia Montana in UNESCO World Heritage (like),
  #rosiamontana (aici apar toate mesajele care au acest tag, indiferent de cine au fost scrise)

 • 40

  [...] 2 Jahren ofiziell bei seinem Vorgaenger Kelemen Hunor hinterlegt. Die alternativen Internetmedien muessen ihn darauf hinweisen, dass er nur im Archiv nachschauen muss… Ueberhaupt gehen im Komoedianten- und [...]

 • 41

  @magic: “ura impotriva mizeriei …”
  Ura impotriva Presedintelui a fost fabricata in laboratoarele grupului infractional organizat, aflat in fruntea usl.
  Presedintele a salvat tara de la faliment, de la dezastru, de la colaps economic, de la incetare de plati.
  Presedintele a scos tara din recesiune si a readus-o pe crestere economica.
  Presedintele a limitat, a atenuat si a redus la minimum posibil, efectele crizei economice mondiale, asupra tarii.
  Presedintele a declansat si a sustinut lupta impotriva coruptiei.
  Ca sa scape de puscarie, cei mai mari hoti, cei mai mari corupti, cei mai mari infractori, cei mai mari banditi si cele mai mari lichele s-au coalizat impotriva Presedintelui si au declansat o campanie mizerabila de dezinformare si manipulare a persoanelor cu un IQ foarte redus.
  Presedintele a ramas acum sigurul sprijin al democratiei si al statului de drept.
  Presedintele trebuie sa fie sustinut de toata lumea in lupta impotriva mafiei.

  Pentru magic
  2013-09-22 17:13:19 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 42

  [...] l’introduction du site sur la liste de l’Unesco n’avait été déposé au ministère. La documentation présentée par les experts en patrimoine a montré le contraire (trois dossiers ont été [...]

 • 43

  [...] blocat în mod void, cu sprijinul RMGC, intrarea Roșiei în patrimoniul UNESCO. (Articolul și pe VoxPublica) Ce zice Ministerul Culturii (PDF). Legat de cheltuielile cu patrimoniul cultural de la Roșia [...]

 • 44

  [...] [7] Copii ale deciziei publicate recent de jurnalistul de investigaţie Mihai Goţiu, voxpublica.real../. [8] europanostra.or../ [9] Vezi “The Arab Spring, the Turkish [...]

 • 45

  [...] PRELUAT DE LA VOX PUBLICA [...]

 • 46

  Cele mai noi locuri de munca! Seriozitate maxima! Contract legal si incheiat imediat! Au inceput primele plati! Foarte multi oameni lucreaza deja cu noi! NU e joc piramidal si NU e MLM! Cei care au inceput activitatea sunt foarte multumiti! Lucrati 3 ore pe zi, ca operator online, si castigati 300 dolari lunar! Va trimitem detalii dupa ce expediati textul “Info” la adresa de email: toleflorina@yahoo.com

  Flory
  2014-07-02 09:23:54 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 47

  [...] l’introduction du site sur la liste de l’Unesco n’avait été déposé au ministère. La documentation présentée par les experts en patrimoine a montré le contraire (trois dossiers ont été [...]

Comentează


Pont: poti sa adaugi la comentariu fotografia ta sau o imagine care te reprezinta.
Nu trebuie decat sa introduci o adresa de e-mail valida aici si sa urmezi cativa pasi simpli.
Un film explicativ e disponibil aici


ATENTIE: Comentariul dumneavoastra poate aparea cu intarziere din cauza sistemului de cache.

RSS Postari pagina personala

Cele mai comentate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Cele mai vizualizate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!


Vezi aici episoadele din seria BOOKFACE!

Ce fac prietenii tăi pe Voxpublica

Ultimele comentarii

afacerea roşia montană alburnus maior alex mazilu antonescu banci basescu blaga blog Blogviu interviu Boc Bruxelles Bucuresti candidatura cianură cluj CNA comisia europeana corupţie criza CTP curtea constituțională Dan Diaconescu Dinu Patriciu educatie Elena Basescu europarlamentare experiment Facebook gabriel resources gaze de șist Gigi Becali google guvern humanitas internet iohannis Istodor Johannis kelemen hunor Liiceanu macovei Media mihai goţiu motiune Năstase obama o fraza o poza parlament Parlamentul European pdl Plesu Polirom ponta presedinte protest proteste riscograma romani rosia roșia montană Rusia securitate Senat sindicate sondaj steaua SUA suspendare Tariceanu tiff TRU UBB UE uichendist.ro unesco Vanghelie Vasile Blaga victor ponta voiculescu

© 2009 VoxPublica.ro, o marca F5 Realitatea-Catavencu. Toate drepturile rezervate.

Strategy & Technology: PUBLYO
Marketing & Sales: Q2M
Comandati acum o campanie publicitara pe acest site!