RSS Feed

Johannis și „calul bălan”. În Karelia

vezi toate articolele de
14 May 2016 la 20:32 comenteaza acum 508 vizualizari.

Educația noastră se afla încă sub marele imperiu al clișeelor și al prejudecăților; astfel, orice fel de deschidere, de colaborare sau de schimb de experiență, care să meargă, de pildă, complementar cu programele de tip Comenius, este valoroasă. Programul Comenius, pentru învățământul preuniversitar, presupune un schimb de experiență între profesori și elevi dintr-un anumit grup de țări (UE); metodele de selecție sunt cele specifice sistemului nostru de stat: de multe ori sunt preferate persoane aflate în funcții.

Festivalul Internațional al Educației (FIEdu), ediția I, s-a desfășurat la Ploiești, în zilele de 13-14 mai a.c., sub semnul educației finlandeze; invitați au fost Jukka Kangaslahti, consilier al președintelui Finlandei, expert al Parlamentului European (Senior Adviser) și coordonator al reformei estoniene în învățământ (desfășurate de-a lungul mai multor ani), precum și profesori din învățământul special și cel primar finlandez, din orașul Turku: Heli Saive, Sari Koponen și Riitta Mäki–Turja Grönroos. Sub coordonarea Asociației Iubesc Ploieștii (Corneliu Eugen Moraru) și a Centrului Educațional de Inspirație Finlandeză Yuppy Koti Centre din Ploiești (Alexandra Anton), la festival au asistat peste 100 de profesori din diferite zone ale țării, de-a lungul celor două zile comparându-se metodele și abordările în diferite ateliere și discuții (s-a achitat o taxă de 260 de lei / participant).

Contextul în care apare acest festival este unul specific; astfel, mai există un Festival, tot internațional, și tot al educației, la Iași, care a ajuns anul acesta la a patra ediție; la actuala ediție (12 mai – 10 iunie) sunt invitați, printre alții, Alternosfera sau Implant pentru Refuz, există și un „spectacol de Operă (profesori și studenți)”, dar și „Cupa SIM la tir cu pușca” – și lista ar putea continua (în variantă completă, pe site-ul evenimentului). Un simptom al formelor fără fond, pe care evenimentul ploieștean a reușit să îl depășească; aici au fost exclusiv discuții de tip (meta)pedagogic, aplicate la actul și procesul de învățământ, pe teme foarte variate, de la educația specială la cea nonformală (colaborare globală, rolul profesorului sau predare personalizată).

Bucurându-se inițial și de interesul Administrației noastre Prezidențiale, care o desemnase ca reprezentant pe Simona Iftimescu, festivalul a fost privat de această reprezentare, pentru că, între timp, Administrația probabil că a citit și documentul pe care ea însăși l-a redactat, „România educată”, unde la punctul III, „Criterii”, scrie: „Organizatorii şi partenerii acestora nu vor percepe nicio taxă de participare la eveniment şi organizatorii nu vor urmări obținerea niciunui profit în urma derulării acestuia.” Este și această bâlbâială o dovadă că oamenii președintelui nu prea știu ce fac, nici măcar atunci când e vorba de educație. Sau poate cu atât mai mult atunci.

Dar învățământul de Stat a fost reprezentat de Casa Corpului Didactic, care a oferit câte o Diplomă și o adeverință de participare oricărui auditor.

Firește că FIEdu nu a fost relatat de niciun reprezentant al presei; campania electorală devorează resursele presei locale; de regulă, presa își ține serverele prin debaralele politicienilor, și ei locali. Mai mult, era (și este) week-end! Dar există o relatare fb.

Lumea educației finlandeze, la care adesea ne raportăm, este una bazată pe interactivitate și pe așteptări pozitive; un exercițiu adresat profesorilor din sală, de a relata primele experiențe cu educatorii lor, poate provoca diverse idei și amintiri: pentru că în locul domnului Trandafir, genul de exemplu spre care tindea întrebarea, poate fi foarte bine Calul Bălan: o bătaie cu biciul (!) este prima amintire din copilărie a copilului universal Ion Creangă, pe modelul căruia au crescut destule generații.

Această primă ediție a unui festival dedicat educației arată că lucrurile încep să se miște, iar vremea schimbării a sosit, din nou. Un aport nu mic îl au și organizatorii acestei prime ediții.

Post to Twitter Post to Delicious Post to Facebook Post to StumbleUpon

 

Comentează


Pont: poti sa adaugi la comentariu fotografia ta sau o imagine care te reprezinta.
Nu trebuie decat sa introduci o adresa de e-mail valida aici si sa urmezi cativa pasi simpli.
Un film explicativ e disponibil aici


ATENTIE: Comentariul dumneavoastra poate aparea cu intarziere din cauza sistemului de cache.

RSS Postari
Scriu de mai multă vreme despre avangardă și modernism în literatura română & europeană, despre care am publicat articole & studii, punctate în 2007 de un doctorat cum laude la Universitatea din București
» citeste biografia

Cele mai comentate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Cele mai vizualizate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!


Vezi aici episoadele din seria BOOKFACE!

Ce fac prietenii tăi pe Voxpublica

Ultimele comentarii

afacerea roşia montană alburnus maior alex mazilu antonescu banci basescu blaga blog Blogviu interviu Boc Bruxelles Bucuresti candidatura cianură cluj CNA comisia europeana corupţie criza CTP curtea constituțională Dan Diaconescu Dinu Patriciu educatie Elena Basescu europarlamentare experiment Facebook gabriel resources gaze de șist Gigi Becali google guvern humanitas internet iohannis Istodor Johannis kelemen hunor Liiceanu macovei Media mihai goţiu motiune Năstase obama o fraza o poza parlament Parlamentul European pdl Plesu Polirom ponta presedinte protest proteste riscograma romani rosia roșia montană Rusia securitate Senat sindicate sondaj steaua SUA suspendare Tariceanu tiff TRU UBB UE uichendist.ro unesco Vanghelie Vasile Blaga victor ponta voiculescu

© 2009 VoxPublica.ro, o marca F5 Realitatea-Catavencu. Toate drepturile rezervate.

Strategy & Technology: PUBLYO
Marketing & Sales: Q2M
Comandati acum o campanie publicitara pe acest site!