RSS Feed

Juncker i-a enervat pe ro-maniaci

vezi toate articolele de
13 Oct 2015 la 12:49 4 comentarii 1279 vizualizari.

Ce-s ăia ro.maniaci? Figuri publice care dictează de pe canale mainstream, net sau tv, direcţii ale isteriilor mediatice. În ultimele zile am văzut profundă indignare cum că a zis preşedintele Comisiei Europene ceva “de bine” despre Rusia. Imediat ro.maniacii s-au activat ca nişte puşcaşi marini. Populismul lor jenant mă interesează prea puţin. Ce ne poate interesa însă e dubla lentilă prin care judecă puterea. Puterea europeană nu e bună pentru ei din cauza unor chestii de doi bani.

În schimb, nişte lucruri serioase, care privesc şi România extrem de direct, nici măcar nu-i ating. Ro.maniacul se orientează bine în teren, e zgomotos, dar are grijă la trei lucruri: să nu se supere investitorii pe el, să nu critice partenerii strategici şi să caute îndîrjit subiecte tabloid-economice (românii nu vor să muncească nesimţiţii de ei) sau geo-tabloid-politice (ruşii sînt în tot şi în toate, deciziile noastre nu contează, Putin e răul absolut şi cu asta basta). Divizia Fota-Degeratu îşi are corespondentul în redacţii “quality” de toată jena.

Jean Claude-Juncker le-a dat start cu nişte declaraţii în care îi critica pe americani pentru lipsa de respect cu care îi tratează pe ruşi. Jignirea ar fi fost că au fost numiţi de Obama “putere regională”. Mă rog, Juncker nu face decît să preia o anumită prudenţă europeană faţă de Rusia, reprezentată mai ales de Germania. Mari afaceri cu diverse companii ruseşti au continuat neabătut, pe lîngă sancţiunile ştiute. Juncker nu face decît să calmeze şi să semene ceva populism antiamerican. Cine să-l creadă? Ro-maniacii, iată. Panică, vai ce-a zis, avem preşedinte rusofil la Comisie! etc.

Pentru ce nu a fost criticat Juncker în România este tocmai o esenţă tare care ne priveşte. El e arhitectul unor forme de evaziune care au sărăcit şi mai mult periferia UE. Mari companii au evadat din zone de taxare normală prin state precum Luxemburg. Poate vă amintiţi scandalul LuxLeaks, frumos băgat sub preş cu complicitatea social-democraţilor, şi în Parlamentul European. Ro.maniacii nu lucrează cu fineţuri din astea, ei se enervează doar la stimuli tari. Eu zic să fim mai atenţi, cînd ne apucăm să criticăm centrul puterii UE, să-l atacăm măcar unde îi doare şi ne doare. Altfel, e doar o formă de prostie, complicitate sau amîndouă.

“Sînt responsabil, a fost legal, dar nu etic”, cam asta a fost toată apărarea lui Juncker în cazul Luxleaks. Însă adîncirea inegalităţilor între periferie şi centru în UE a fost cauzată şi de astfel de facilităţi pentru marile companii.

Juncker e inamicul din interior. Putin o fi imprevizibil şi spaima tabloidelor şi a ro-maniacilor cu două repere – că Rusia e rea şi că românii sînt leneşi şi corupţi -, dar deocamdată a făcut mult mai puţin rău europenilor decît şefului Comisiei Europene. Rusia îşi execută cinic diverse planuri de expansiune, dar ar trebui să ne servească drept oglindă a cinismului “alor noştri”. Au luat Rusia şi o folosesc la orice, să semneze TTIP-uri fără dezbateri, să impună achiziţii militare, să sporească cheltuieli pentru servicii, să mărească în general bugetul panicii.

Juncker reproduce de fapt o politică a UE faţă de Rusia pe care o putim numi pasiv-agresivă. Mai facem o afacere, mai aplicăm o sancţiune, mai ne pupăm, mai ne războim, mai ne indignăm. Efectele în România sînt doar că noi sîntem americanii (fără viză) ai Europei şi beştelim pe oricine se ia de esenţa noastră strategică. Dacă ar exista strategie reală în ce priveşte relaţiile cu Estul, atunci cuvîntul de ordine ar fi prudenţă şi precizie. Nu e cazul, strategia noastră pare concepută în redacţiile Can-Can sau WowBiz.

Post to Twitter Post to Delicious Post to Facebook Post to StumbleUpon

 

Etichete: , ,


Comentează


Pont: poti sa adaugi la comentariu fotografia ta sau o imagine care te reprezinta.
Nu trebuie decat sa introduci o adresa de e-mail valida aici si sa urmezi cativa pasi simpli.
Un film explicativ e disponibil aici


ATENTIE: Comentariul dumneavoastra poate aparea cu intarziere din cauza sistemului de cache.

RSS Postari

Vezi aici episoadele din seria BOOKFACE!

Ce fac prietenii tăi pe Voxpublica

© 2009 VoxPublica.ro, o marca F5 Realitatea-Catavencu. Toate drepturile rezervate.

Strategy & Technology: PUBLYO
Marketing & Sales: Q2M
Comandati acum o campanie publicitara pe acest site!