RSS Feed

Juncker i-a enervat pe ro-maniaci

vezi toate articolele de
13 Oct 2015 la 12:49 4 comentarii 1282 vizualizari.

Ce-s ăia ro.maniaci? Figuri publice care dictează de pe canale mainstream, net sau tv, direcţii ale isteriilor mediatice. În ultimele zile am văzut profundă indignare cum că a zis preşedintele Comisiei Europene ceva “de bine” despre Rusia. Imediat ro.maniacii s-au activat ca nişte puşcaşi marini. Populismul lor jenant mă interesează prea puţin. Ce ne poate interesa însă e dubla lentilă prin care judecă puterea. Puterea europeană nu e bună pentru ei din cauza unor chestii de doi bani.

În schimb, nişte lucruri serioase, care privesc şi România extrem de direct, nici măcar nu-i ating. Ro.maniacul se orientează bine în teren, e zgomotos, dar are grijă la trei lucruri: să nu se supere investitorii pe el, să nu critice partenerii strategici şi să caute îndîrjit subiecte tabloid-economice (românii nu vor să muncească nesimţiţii de ei) sau geo-tabloid-politice (ruşii sînt în tot şi în toate, deciziile noastre nu contează, Putin e răul absolut şi cu asta basta). Divizia Fota-Degeratu îşi are corespondentul în redacţii “quality” de toată jena.

Jean Claude-Juncker le-a dat start cu nişte declaraţii în care îi critica pe americani pentru lipsa de respect cu care îi tratează pe ruşi. Jignirea ar fi fost că au fost numiţi de Obama “putere regională”. Mă rog, Juncker nu face decît să preia o anumită prudenţă europeană faţă de Rusia, reprezentată mai ales de Germania. Mari afaceri cu diverse companii ruseşti au continuat neabătut, pe lîngă sancţiunile ştiute. Juncker nu face decît să calmeze şi să semene ceva populism antiamerican. Cine să-l creadă? Ro-maniacii, iată. Panică, vai ce-a zis, avem preşedinte rusofil la Comisie! etc.

Pentru ce nu a fost criticat Juncker în România este tocmai o esenţă tare care ne priveşte. El e arhitectul unor forme de evaziune care au sărăcit şi mai mult periferia UE. Mari companii au evadat din zone de taxare normală prin state precum Luxemburg. Poate vă amintiţi scandalul LuxLeaks, frumos băgat sub preş cu complicitatea social-democraţilor, şi în Parlamentul European. Ro.maniacii nu lucrează cu fineţuri din astea, ei se enervează doar la stimuli tari. Eu zic să fim mai atenţi, cînd ne apucăm să criticăm centrul puterii UE, să-l atacăm măcar unde îi doare şi ne doare. Altfel, e doar o formă de prostie, complicitate sau amîndouă.

“Sînt responsabil, a fost legal, dar nu etic”, cam asta a fost toată apărarea lui Juncker în cazul Luxleaks. Însă adîncirea inegalităţilor între periferie şi centru în UE a fost cauzată şi de astfel de facilităţi pentru marile companii.

Juncker e inamicul din interior. Putin o fi imprevizibil şi spaima tabloidelor şi a ro-maniacilor cu două repere – că Rusia e rea şi că românii sînt leneşi şi corupţi -, dar deocamdată a făcut mult mai puţin rău europenilor decît şefului Comisiei Europene. Rusia îşi execută cinic diverse planuri de expansiune, dar ar trebui să ne servească drept oglindă a cinismului “alor noştri”. Au luat Rusia şi o folosesc la orice, să semneze TTIP-uri fără dezbateri, să impună achiziţii militare, să sporească cheltuieli pentru servicii, să mărească în general bugetul panicii.

Juncker reproduce de fapt o politică a UE faţă de Rusia pe care o putim numi pasiv-agresivă. Mai facem o afacere, mai aplicăm o sancţiune, mai ne pupăm, mai ne războim, mai ne indignăm. Efectele în România sînt doar că noi sîntem americanii (fără viză) ai Europei şi beştelim pe oricine se ia de esenţa noastră strategică. Dacă ar exista strategie reală în ce priveşte relaţiile cu Estul, atunci cuvîntul de ordine ar fi prudenţă şi precizie. Nu e cazul, strategia noastră pare concepută în redacţiile Can-Can sau WowBiz.

Post to Twitter Post to Delicious Post to Facebook Post to StumbleUpon

 

Etichete: , ,


4 comments
 • 1

  Domnul Rogozanu( a se citi Gică-Contra) “lovește” din nou…

 • 2

  AIURITOR!
  Du-te ba, tu, la rusi, daca e asa bine, le multumim pentru comunismul din ultimii 50 de ani. Uitam prea usor, poate ne aducem aminte cine a condus tara dupa razboi (evident rusii), cum au furat in mod barbar alegerile, poate spunem ceva de inchsorile comuniste, unde am/au torturat animalic intelectuali, semeni de-ai nostri etc etc.

  Sa-ti fie rusine!

  P.S.-nu-i iubesc nici pe americani, nici pe europeni in mod deosebit. Dar nici n-am orgasme ca tine cand aud de rusi.

  P.S.2-a plecat si mos teo, bate vantu pe vp, ai ramas cam singur, putine comentarii…nu-i bine deloc

  Aurel
  2015-10-13 17:29:11 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 3

  Este vorba de oameni frustrati de viata in aceasta taar si care refuleaza cum pot, pe unde pot, fara sa dea nimanui cu bata in cap. Sunt oameni care merg la munca si incearca sa supravietuiasca, nu au timp ca altii sa o frece pe net adunand informatii. Pur si simplu nu au timp. Chiar daca ai dreptate, daca ai face o munca adevarata, crezi ca ai mai avea timp sa te documentezi cu adevarat despre ce se intampla la ora asta in lume sau ai lua hapurile din tv, hap-hap? Ai dreptate, dar ma scarbesti cu aroganta asta a ta de 2 bani. O persoana cu adevarat echilibrata ar avea o alta atitudine. Esti doar un adolescent etern, priceput la gargara. Nu am auzit ca gargara ta sa aiba vreun efect bun sau rau. Pentru un caine care latra in timp ce caravana trece, aroganta ta e chiar penibila. lasitatea si comoditatea sunt 2 calitati ale tale ce te-au ajutat sa nu te implici cu adevarat in ce se intampla in tara asta. 2 calitati ale chibitzului de pe margine care le stie pe toate si scuipa vorbele de sus ca un rege autoincoronat. succes in continuare maestre!

  dudu
  2015-10-13 23:49:31 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 4

  cool ro-maniacs

  ca nu are nici-o legatur acu competeotza ro-maniacs asta e eltceva

  “insirand cuvinte goale ce din coada au a sune” daca itzi suna cunoscut

  altfel corect avertismentul tau statzi pe locurile voastre si nu va basicatzi in mod inutil ca nimic nu se sechimba in bandustanul Romanica .

  a dreq coincidentza
  Obama loveste prin EPA intresul german
  Merkel ii raspunde prin gur alau Juncker

  iar noi comentam ca prostii pe margine mahahahaha

  laur22
  2015-10-14 11:53:23 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde

Comentează


Pont: poti sa adaugi la comentariu fotografia ta sau o imagine care te reprezinta.
Nu trebuie decat sa introduci o adresa de e-mail valida aici si sa urmezi cativa pasi simpli.
Un film explicativ e disponibil aici


ATENTIE: Comentariul dumneavoastra poate aparea cu intarziere din cauza sistemului de cache.

Vezi aici episoadele din seria BOOKFACE!

Ce fac prietenii tăi pe Voxpublica

Ultimele comentarii

afacerea roşia montană alburnus maior alex mazilu antonescu banci basescu blaga blog Blogviu interviu Boc Bruxelles Bucuresti candidatura cianură cluj CNA comisia europeana corupţie criza CTP curtea constituțională Dan Diaconescu Dinu Patriciu educatie Elena Basescu europarlamentare experiment Facebook gabriel resources gaze de șist Gigi Becali google guvern humanitas internet iohannis Istodor Johannis kelemen hunor Liiceanu macovei Media mihai goţiu motiune Năstase obama o fraza o poza parlament Parlamentul European pdl Plesu Polirom ponta presedinte protest proteste riscograma romani rosia roșia montană Rusia securitate Senat sindicate sondaj steaua SUA suspendare Tariceanu tiff TRU UBB UE uichendist.ro unesco Vanghelie Vasile Blaga victor ponta voiculescu

© 2009 VoxPublica.ro, o marca F5 Realitatea-Catavencu. Toate drepturile rezervate.

Strategy & Technology: PUBLYO
Marketing & Sales: Q2M
Comandati acum o campanie publicitara pe acest site!