RSS Feed

Jurnaliştii, aceşti terorişti…

vezi toate articolele de
23 Jun 2010 la 16:44 164 comentarii 2001 vizualizari.

Nicăieri în lumea liberă, presa nu este încadrată în categoria “vulnerabilităţi la adresa siguranţei naţionale”. Ba, din contră, presa este unul dintre garanţii democraţiei. Raportul departamentului de stat al SUA referitor la libertatea presei din România nu remarca derapaje în presa centrală (chiar dacă acuză politizarea presei locale), ci, din contră, derapajele puterii contra presei: ameninţările Elenei Udrea la adresa lui Tolontan, de exemplu.

Marota lui Băsescu, a luptei cu mogulii de presă, devine în sfârşit politică de stat. A fost preluată de Boc, care vorbea despre ştiri mincinoase, luând microfonul din mâna unui reporter. Acum, în Strategia Naţională de Apărare (şi ca să ne dăm seama ce înseamnă ca greutate un astfel de document, am putea să ne uităm pe ce înseamnă Strategia de Apărare a SUA sau a Rusiei) se vorbeşte despre “răspândirea de informaţii false despre activitatea instituţiilor”. Aş vrea să văd care sunt aceste campanii mincinoase. Să ne arate statul că scena aceea de 70.000 de euro nu a fost plătită de Ritzi, că patinoarele acelea suprapreţuite nu au fost construite de PDL-işti, că ginerele lui Blaga nu avea contracte cu statul, şi aşa mai departe. Eu văd că, din contră, presa a fost singura care a mai semnalat mânăriile clientelei politice. Până ce DNA nu a obţinut condamnări, presa rămâne principalul câine de pază al democraţiei.

Purtătorul de cuvânt al preşedinţiei, Valeriu Turcan, vorbeşte despre cazul Chirieac şi SRS. Foarte corect. Aceşti oameni nu ar mai trebui să se numească jurnalişti. Dar să dai cu napalm pe toată pădurea numai pentru că există nişte uscături…

E drept, situaţia din presa românească nu este deloc roz. Ba din contră. E adevărat, libertatea de expresie stă strânsă în câteva trusturi, după dispariţia atâtor ziare. Jurnaliştii sunt una dintre categoriile cele mai lovite de criză. Statul, prin reprezentanţii săi cei mai de vârf, în loc să sprijine presa şi libertatea de expresie, aşa cum o fac diverse alte ţări europene (cazul ţărilor nordice este cel mai util, în acest sens), prin subvenţii sau prin alte mijloace, găseşte de cuviinţă să o catalogheze drept “vulnerabilitate la adresa siguranţei naţionale”.

Nu în ultimul rând, mi se pare o dovadă de prostie să incluzi un astfel de fragment într-un document public. Dacă voiau să îl includă în vreo strategie secretă a serviciilor de informaţii, era altceva. Dar aşa, să nu se mire că presa îi va privi cu ură.

Post to Twitter Post to Delicious Post to Facebook Post to StumbleUpon

 

Comentează


Pont: poti sa adaugi la comentariu fotografia ta sau o imagine care te reprezinta.
Nu trebuie decat sa introduci o adresa de e-mail valida aici si sa urmezi cativa pasi simpli.
Un film explicativ e disponibil aici


ATENTIE: Comentariul dumneavoastra poate aparea cu intarziere din cauza sistemului de cache.

RSS Postari

Cele mai comentate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Cele mai vizualizate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!


Vezi aici episoadele din seria BOOKFACE!

Ce fac prietenii tăi pe Voxpublica

Romania Curata
Curs de Guvernare

Ultimele comentarii

afacerea roşia montană alburnus maior alex mazilu antonescu banci basescu blaga blog Blogviu interviu Boc Bruxelles Bucuresti candidatura cianură cluj CNA comisia europeana corupţie criza CTP curtea constituțională Dan Diaconescu Dinu Patriciu educatie Elena Basescu europarlamentare experiment Facebook gabriel resources gaze de șist Gigi Becali google guvern humanitas internet iohannis Istodor Johannis kelemen hunor Liiceanu macovei Media mihai goţiu motiune Năstase obama o fraza o poza parlament Parlamentul European pdl Plesu Polirom ponta presedinte protest proteste riscograma romani rosia roșia montană Rusia securitate Senat sindicate sondaj steaua SUA suspendare Tariceanu tiff TRU UBB UE uichendist.ro unesco Vanghelie Vasile Blaga victor ponta voiculescu

© 2009 VoxPublica.ro, o marca F5 Realitatea-Catavencu. Toate drepturile rezervate.

Strategy & Technology: PUBLYO
Marketing & Sales: Q2M
Comandati acum o campanie publicitara pe acest site!