RSS Feed

Kovesi, revocare, la cald

vezi toate articolele de
09 Jul la 11:15 113 comentarii 2 vizualizari.

Later edit. Kovesi a ieșit cu un ultim discurs politic, spunând în fond că decizia a fost nedreaptă. USR a sesizat de mult oportunitatea radicalizării anticorupție și probabil pseră la câteva rente în Parlamentul European de pe urma acestui discurs, plus un candidat ”jucător” care să ia procente serioase la prezidențiale, capitalizând tocmai ”lipsa de reacție” a lui Iohannis.

Text inițial. Kovesi a fost până la urmă revocată. Iohannis a forţat la maximum durata citirii hotărârii CCR. Nişte impresii la cald:

- fanii care îi sar în cap preşedintelui nu fac decât să dovedească faptul că de fapt nu au nicio înţelegere a statului de drept. Nu vor decât “să câştige ai noştri”, şi cu asta basta

- destul de amuzanţi erau fani (precum Tăpălagă) care suspinau că nu i se dă lui Kovesi o funcţie la schimb. Asta nu face decât să deconspire dacă mai era nevoie că în capul unora se amestecă până la indistincţie partidul politic cu funcţii din aparatul de stat.

- Dragnea a înfrânt. Atâta încordare pentru ce? Ai dat-o jos pe Kovesi, dar ai făcut în ultimul an praf orice idee de reformare justă a justiţiei. Până la urmă ideea era să opreşti abuzuri rezultate din coabitarea SRI-DNA şi să combaţi tendinţa evidentă a sistemului de justiţie de a se autoproteja prin agresivitate politică (investigarea ordonanţelor şi altele asemenea), să obţii anticorupţie pe bune, şi tot ce ai reuşit a fost o nesfârşită îmbârligare pentru salvarea unei mici camarile.

- Tăriceanu îşi joacă bine cartea. Nervii lui Dragnea sunt utilizaţi pentru afirmarea unui soi de nou statut de prezidenţiabil.

- părerea despre Kovesi, Coldea et co mi-o ştiţi. Nu mi se pare că a duduit anticorupţia în România, unii sunt mulţumiţi cu arestarea unor politicieni. Enorma corupţie este privată, vine din zona de afaceri naţionale, multinaţionale. Rezultatele au fost penibile. Sigur că nu vreau să avem funcţionari liniştiţi că pot ciupi mărunţiş, dar n-are rost să ne minţim: anticorupţia în România a  reprezentat o formă de dominaţie economică şi politică; nu era vorba de PSD, era vorba de politici anti-vameşi-locali ai capitalului cu rezultate destul de clare. O să dau doar un exemplu: în loc hoţi locali de autostrăzi, ai avut furnizori multinaţionali de autostrăzi crăpate, pentru că statul minimal şi prost a rămas acelaşi.

- DNA în forma cea mai iritantă s-a născut în perioada postcriză, cu variaţii violente – investigarea celor cu pensii sociale şi şi asistenţă socială, dacă vă amintiţi. Dacă vezi istoria recentă doar în termeni de ciomăgeală politică, nu înţelegi de fapt nimic

- de aia o Kovesi nu mai e posibilă de acum încolo. UE nu mai are hotărârea şi puterea de dominaţie de acum 10 ani, o putere dată de determinarea de implementa austeritate prin lideri susţinuţi puternic.

- obsesia anticorupţie ne-a făcut să închidem ochii la mii de forme de lobby complet în neregulă, la modalităţi de a obţine avantaje de business din cumpărarea la kil a politicienilor (a se vedea ce liniştite au stat companiile private din zona de energie)

- ce e mai trist e că ce se întâmplă acum pare să fie un reflux al unei armate de funcţionari, politicieni, rentieri care simt că următoarea perioadă nu mai are legătură cu expansiunea de afaceri, acum conservi ce ai, şi atât. Asta e România deprimantă propusă de Dragnea – coaliţia pentru conservarea averilor familiei şi atât. Asta nu e doar intenţia lui Dragnea, elitele societăţii româneşti, politice sau de business îşi doresc această linişte. Kovesi deranja doar o tabără în mod real. Acum se doreşte linişte totală.

- O anticorupţie ideală ar încerca să oprească furtul de resurse, s-ar muta foarte tare în zona evaziunii fiscale, în zona abuzului imobiliar, ANAF ar trebui să fie acea instituţie vioaie, iar anticorupţia chiar ar trebui să fuzioneze cu DIICOT şi să contracareze presiunea unor organizări mafiote reale şi periculoase (să dăm doar exemplul simplu de organizare a mafiei lemnului în favoarea unei corporaţii austriece).

- Nu poţi aştepta de la o instituţie formată din poliţişti şi procurori să-ţi reformeze ţara. Pentru asta ar trebui să înţelegem că avem de dus lupte politice, că anticorupţia e doar un sertăraş în dulapul cu probleme.

- Anticorupţia a însemnat şi o extraordinară defilare de aroganţă retorică şi instituţională a UE sau a partenerilor strategici – a fost metoda de a băga sub preş practici deloc ortodoxe de a face lobby şi de a câştiga piaţă pe aici. Ăsta nu e conspiraţionism, astea sunt fapte. UE nu a făcut decât să arate maxima indiferenţă faţă de periferie afişând aceeaşi veşnică etichetă: nu meritaţi nimic pentru că aveţi gena coruptă în organism.

- trimiterea purtătorului de cuvânt pentru a face anunţul mi se pare nepotrivită. Mi se mai pare nepotrivit acum să văd fanii anticorupţie că-i sar în cap lui Iohannis pentru că a făcut ce trebuia să facă. Argumentul cu “şantajul prin suspendare” e stupid. Nu avea ce să facă. Suspendarea i-ar fi făcut bine lui Iohannis şi poate lui Tăriceanu, lui Dragnea în nici un caz.

- protecţionismul economic, subiectul numărul unu pe glob acum, se manifestă la noi prin acest reflux împotriva instituţiilor din zona sistemului de justiţie. (Acest reflux nu afectează însă fondurile alocate zonei poliţieneşti şi secrete). Concomitent cu tendinţa de a acorda şi mai multe avantaje capitalului mare sau mijlociu (vezi scandalul legilor offshore sau taxarea din ce în ce mia mică). Nu e aşa că e amuzant?

Kovesi a plecat. DNA îşi poate continua liniştită treaba, dacă chiar vrea. Societatea îi susţine cu fonduri enorme şi cu efort civic deja de ani de zile. Mai mult de atât nu se poate. Dacă vor lăsa motoarele mai jos va fi din veşnicul motiv al oportunismului şi lipirii instituţionale de direcţii ale puterii. Sigur că fanilor “anticorupţiei de dreapta” le e teamă că va veni o persoană care să facă pentru PSD ce-a făcut Kovesi pentru diverşi din zona puterii PDL-Băsescu-retrocedări (ştiu, unii au mai picat, cei mai mulţi în picioare şi cu banii în buzunar). Însă cel mai probabil va urma o perioadă a consensului întru extragerea rentelor de toate felurile. Din perioada postcriză, trebuie să extragem tot o idee generală macro: au explodat formele de rentierism de stat, dar mai ales au fost răsplătiţi cu zeci de facilităţi cei care deţin monopol pe resurse sau mari averi; de aia anticorupţia e la “şi altele”.

Post to Twitter Post to Delicious Post to Facebook Post to StumbleUpon

 

113 comments

Comentează


Pont: poti sa adaugi la comentariu fotografia ta sau o imagine care te reprezinta.
Nu trebuie decat sa introduci o adresa de e-mail valida aici si sa urmezi cativa pasi simpli.
Un film explicativ e disponibil aici


ATENTIE: Comentariul dumneavoastra poate aparea cu intarziere din cauza sistemului de cache.

Vezi aici episoadele din seria BOOKFACE!

Ce fac prietenii tăi pe Voxpublica

Romania Curata
Curs de Guvernare

Ultimele comentarii

afacerea roşia montană alburnus maior alex mazilu antonescu banci basescu blaga blog Blogviu interviu Boc Bruxelles Bucuresti candidatura cianură cluj CNA comisia europeana corupţie criza CTP curtea constituțională Dan Diaconescu Dinu Patriciu educatie Elena Basescu europarlamentare experiment Facebook gabriel resources gaze de șist Gigi Becali google guvern humanitas internet iohannis Istodor Johannis kelemen hunor Liiceanu macovei Media mihai goţiu motiune Năstase obama o fraza o poza parlament Parlamentul European pdl Plesu Polirom ponta presedinte protest proteste riscograma romani rosia roșia montană Rusia securitate Senat sindicate sondaj steaua SUA suspendare Tariceanu tiff TRU UBB UE uichendist.ro unesco Vanghelie Vasile Blaga victor ponta voiculescu

© 2009 VoxPublica.ro, o marca F5 Realitatea-Catavencu. Toate drepturile rezervate.

Strategy & Technology: PUBLYO
Marketing & Sales: Q2M
Comandati acum o campanie publicitara pe acest site!