RSS Feed

L-a găsit sub trei grăunţe…

vezi toate articolele de
22 May 2012 la 14:19 6 comentarii 922 vizualizari.

Premierul Victor Ponta şi ministrul afacerilor europene Leonard Orban au anunţat ieri că Bruxelles-ul le-a făcut cunoscută iminenta suspendare a Programului pentru Dezvoltarea Resurselor Umane, cel aflat sub coordonarea Ministerului Muncii, aşa-numitul POSDRU.

Urmarea acestui nefericit “incident” este pierderea a 100 de milioane de euro în acest an şi a 1,1 miliarde de euro anul viitor. Din cauza calendarului absorţiei, deficitar din cauza “accidentelor” repetate, aceşti bani nu vor mai fi decontaţi de Comisia Europeană. Este foarte posibil ca o parte din ei să fie achitaţi de statul român din moment ce în timpul întreruperii din primăvară, la acelaşi program, statul a continuat să plătească ceea ce Bruxelles-ul nu verificase încă.

Din cauza titlurilor pompoase – auzi colo “Dezvoltarea Resurselor Umane”, a ghidurilor stufoase, a verificărilor şi para-verificărilor, a sesiunilor de audit şi a inspecţiilor de tot felul, a ştampilelor şi a aprobărilor variate,  fondurile europene au ajuns să  fie văzute în România ca un fel de scriere hieroglifică,  iar cercul iniţiaţilor, al celor care ştiu în bună măsură despre ce e vorba, cu un fel de cabală, inaccesibilă muritorului de rând,  reporterului obişnuit sau unui ziar sau post de radio sau tv oarecare. Şi asta, în ciuda faptului că fiecare program european alocă sume consistente pentru comunicare. Dar în ce înseamnă comunicarea în România?!  Vorbe goale, fără ţintă, fără cercetare sociologică,  fără muncă de teren sau mari campanii media.

Copleşiţi de interminabilele conflicte ale regimului Băsescu, ba că e reîmpărţirea administrativă, ba că e Constituţia, ba că sunt serviciile, copleşiţi de împărţirea funcţiilor publice pe criterii politice şi a mediei pe aceleaşi criterii, şi politicienii şi jurnaliştii din România înregistrează în aceste zile un eşec uriaş. Iar aici un loc de frunte îl ocupă televiziunea română, care liberă de orice constrângeri comerciale, ar fi putut să vorbească mai clar şi mai apăsat despre aceste multe miliarde de euro care ne scapă acum printre degete.  Vi s-a întâmplat vreodată să nimeriţi la emisiunile TVR pentru fermieri? Dacă da, aţi uitat cu siguranţă. Sunt atât de proaste încât precis aţi schimbat imediat canalul.  Abordarea sare dintr-o extremă în alta: sau sunt emisiuni foarte tehnice unde vreun secretar de stat încremenit în minister de ani în şir (datorită succeselor fulminante, desigur) îşi justifică longevitatea pe funcţie folosind fraze cât mai alambicate, fie vreun fost maestru de ceremonii eşuat în industria divertismentului şi  reşapat pe fonduri UE le vorbeşte ţăranilor pe silabe de parcă ar fi o adunătură de tolomaci, nu pur şi simplu nişte oameni maturi şi întregi la minte care au nevoie de informaţie.  În opinia mea, singurele care spală obrazul  TVR sunt jurnalele de ştiri, şi mai ales cele de pe TVR 2. În rest, pauză… şi public  şi privat.

Cât despre politicieni, câţi din cei care se laudă cu studii de master şi doctorat s-au apucat să afle ce sunt acelea fonduri structurale,  cum intră banii  în ţară, care este circuitul lor, unde este gâtuit acest circuit şi de ce. Şi dacă există astfel de politicieni  câţi  sunt la curent cu toate acestea şi din alte motive decât propria  afacere sau  afacerile oamenilor de casă? Şi dacă există şi astfel de politicieni, adică unii  care să-şi  planifice cariera şi  pentru dincolo de 2012, câţi dintre aceştia au vorbit? Câţi dintre ei au sesizat DNA sau parchetele locale dacă era cazul? În schimb, toată lumea plânge pe umerii pensionarilor săraci, a copiilor cu părinţii plecaţiîn străinătate, şi mamelor care se îmbolnăvesc şi mai rău decât la sosire în spitalele murdare. Pe scurt, iar vorbe goale, lacrimi  de crocodil şi de făcut ceva, ioc.

Să ai la dispoziţie  19 miliarde de euro în 7 ani şi  să fii pe cale să pierzi jumătate într-o ţară în care ai tăiat salariile medicilor şi  profesorilor pentru 2,2 miliarde de euro pe  an, iată un tablou demn de toată batjocura şi  râsul lumii. România e ca gărgăriţa din  “Rapsodiile de toamnă”  care îşi căuta bărbatul dispărut: “L-a găsit sub trei grăunţe,/ mort de inaniţie/ Şi-acum pleacă să anunţe/ cazul la Poliţie”.  Să mori de foame cu mâncarea în spinare  aşa se usucă şi economia românească din lipsă de bani, dar cu banii neatinşi în conturi la Bruxelles. Şi prinde orbul, scoate-i ochii, cam asta ar fi morala.

Din fericire,există şi  semne bune.  Cunoscutul Viorel Hrebenciuc a vorbit săptămâna trecută la televizor despre fonduri europene. Credeţi-mă, e o ştire! După ani în care cei mai influenţi politicieni, ignoranţi,  au evitat subiectul, tema a devenit una prizabilă politic. Nu cred că domnul Hrebenciuc a devenit peste noapte expert în fonduri europene. Probabil că nici n-ar fi cazul. Dar e un bun barometru. Dacă Viorel Hrebenciuc face declaraţii despre fonduri europene se cheamă că tema a intrat în main stream, adică  pe culoarul principal al politicii. În sfârşit!

Ştiu la ce vă  gândiţi acum. Şi eu mă gândesc la acelaşi  lucru. Dar banii sunt atât de mulţi încât ajung pentru toţi.  Pot să ajungă chiar şi la adevăraţii destinatari.

Post to Twitter Post to Delicious Post to Facebook Post to StumbleUpon

 

6 comments

Comentează


Pont: poti sa adaugi la comentariu fotografia ta sau o imagine care te reprezinta.
Nu trebuie decat sa introduci o adresa de e-mail valida aici si sa urmezi cativa pasi simpli.
Un film explicativ e disponibil aici


ATENTIE: Comentariul dumneavoastra poate aparea cu intarziere din cauza sistemului de cache.

RSS Postari

Cele mai comentate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Cele mai vizualizate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!


Vezi aici episoadele din seria BOOKFACE!

Ce fac prietenii tăi pe Voxpublica

Romania Curata
Curs de Guvernare

Ultimele comentarii

afacerea roşia montană alburnus maior alex mazilu antonescu banci basescu blaga blog Blogviu interviu Boc Bruxelles Bucuresti candidatura cianură cluj CNA comisia europeana corupţie criza CTP curtea constituțională Dan Diaconescu Dinu Patriciu educatie Elena Basescu europarlamentare experiment Facebook gabriel resources gaze de șist Gigi Becali google guvern humanitas internet iohannis Istodor Johannis kelemen hunor Liiceanu macovei Media mihai goţiu motiune Năstase obama o fraza o poza parlament Parlamentul European pdl Plesu Polirom ponta presedinte protest proteste riscograma romani rosia roșia montană Rusia securitate Senat sindicate sondaj steaua SUA suspendare Tariceanu tiff TRU UBB UE uichendist.ro unesco Vanghelie Vasile Blaga victor ponta voiculescu

© 2009 VoxPublica.ro, o marca F5 Realitatea-Catavencu. Toate drepturile rezervate.

Strategy & Technology: PUBLYO
Marketing & Sales: Q2M
Comandati acum o campanie publicitara pe acest site!