RSS Feed

La ce bun stînga-dreapta blabla

vezi toate articolele de
08 Jun 2016 la 13:54 un comentariu 990 vizualizari.

Aud asta de 300 de ori pe zi. Plus lecţii despre capitalismul serviciilor, dispariţia proletarului, dispariţia stînga dreapta. De parcă n-aş ţine cont de zeci de alte variabile cînd încerc să arăt umilele păreri.

Filozofie expusă cu morgă înţeleaptă, de pe baricade postistorice de fildeş: nu mai există ideologie, există doar poezie şi prostie. Discuţia asta obosită şi fără sens merită cîteva observaţii cu toate că geme spaţiul public de deştepţi inclusiv de prin academia care nu mai citesc decît postări pe facebook şi compendii fukuyamiste.

La ce bun stînga dreapta, noi vrem să fim apolitici, antipolitici şi neutri

Da,  şi pînă acum sub pătură apolitismului aţi reuşit să susţineţi politicile troicii, dintre cele mai agresive din Europa, să faceţi din ONG-uri un soi de paraguvern şi mai neoliberal decît oportuniştii de la conducere (evident, nu mă refer la toate). Aţi început la fiecare rivuluţie apolitici, frumoşi şi tineri şi aţi sfîrşit oleacă mai bătrîni, unii cu sinecuri furnizate de dreapta, cu creierii plini de neoconservatorism de doi bani, susţinînd de-alde Macovei sau Iohannis şi reuşind chiar să inventaţi un soi de falangă fascistoidă antisăraci, divizia corporate. Îmi pare rău, nu mă deranjează indiferenţa faţă de politică, o înţeleg, problema e că pînă acum n-am văzut decît o altă goană oportunistă spre rentele de dreapta, că aşa-i în Est, nu sînt rente de stînga:). Altfel, s-ar găsi şi de ăştia, sigur că da. Oportunismul de stînga e de dreapta din acest motiv.

La ce bun stînga-dreapta cînd sîntem sufocaţi de corupţie?

Pentru că anticorupţia apolitică tip votăm-DNA e chioară, şi nu în sensul imparţialităţii. Asta o poate spune chiar Nicuşor Dan care a avut procesele lui prin Bucureşti, un oraş ocolit de anticorupţie pentru simplul fapt că era dominat şi de businessurile puterii politice. Apoi anticorupţia trebuie să fie completată de sprijin politic critic pentru simplul fapt că nu există presiune socială în oprirea unor abuzuri enorme de piaţă. În România nu se face lobby, se fac direct legi, se scriu direct facturi. Deocamdată apolitismul de aici nu e capabil să sesizeze astfelk de abuzuri tocmai pentru că e apolitism de camuflaj.

La ce bun stînga dreapta, totuşi?

Pentru că altfel nu vezi ştiri din astea decît ca să te dai oleacă progresist din vreun loc călduţ:

Datele Eurostat, colectate anul acesta, dar valabile pentru anul 2014 la nivelul ansamblului comunitar, arată că, la nivelul Uniunii Europene, primii 20% dintre locuitori după venituri câştigă de 5,2 ori mai mult decât cei mai săraci 20% dintre locuitori.

Însă la nivelul blocului comunitar diferenţele sunt mari. Astfel, România este ţara din UE cu cea mai mare inegalitate între bogaţi şi săraci, în condiţiile în care primii 20% dintre locuitori au venituri de 7,2 ori mai mari decât cei 20% cu cele mai mici încasări.

În clasamentul inegalităţii din UE, România este urmată de Bulgaria şi Spania – cu un raport de 6,8 între veniturile celor mai bogaţi şi veniturile celor mai săraci, şi Estonia, Grecia şi Letonia (6,5).

La polul opus, statele cele mai „egalitare“ sunt Cehia (cu un raport de 3,5 între veniturile bogaţilor şi veniturile săracilor), Finlanda (3,6), Slovenia (3,7), Olanda (3,8) şi Belgia (3,8).

„Datele privind inegalitatea economică au devenit foarte importante pentru a estima sărăcia relativă, pentru că distribuţia resurselor economice poate avea un raport direct cu dimensiunea şi cu profunzimea fenomenului sărăciei“, se arată în raportul Eurostat.

Seriile Eurostat arată că România este ţara în care inegalitatea dintre bogaţi şi săraci a crescut cel mai puternic în ultimii ani, în special în perioada 2013-2014, de la o diferenţă între veniturile extremelor de 6 în 2010 la 6,2 în 2011, 6,3 în 2012, 6,6% în 2013 şi 7,2 în 2014. (sursa)

Pentru 20% din top şi angajaţii fideli ţara asta e o continuă scenă de văicăreală, dat cu capul de pereţi, urlet după meritocraţie. A lor e presă, telectualitate, politicieni (cu cîteva excepţii), oengişti (tot cu cîteva excepţii). Parcă Adam Smith zicea că nimeni nu se văicăreşte mai tare decît bogatul. Cîtă dreptate avea, spun asta uitîndu-mă la cine chirăie exhibiţionist la fiecare alegeri.

E USBu’ Podemos?

Despre USB-ul lui Nicuşor Dan zic şi liberalii, şi Ponta, şi GDS-ul şi toate formele de ignoranţă publico-facebookistă că e Podemos, extrema stîngă şi alte baliverne. Tudorina Mihai a scris ceva despre asta pe cealaltaagenda. Multe observaţii corecte. Dar şi cîteva cu care nu pot fi de acord nici eu şi cred că nici USB. De exemplu: “Populismul. Liderii Podemos și USB susțin că reprezintă vocea oamenilor simpli, ai celor care n-au făcut niciodată parte din alte partide politice sau din sistemul corupt care le înconjoară.”. NU, tocmai, eu n-am auzit usebist, macoveist distingîndu-se altfel decît deosebit, special, ne-simplu. Tudorina observa corect că POdemos or avea ei ambiguităţi  politice dar sînt clar împotriva unui bloc partinic de dreapta. Pe cînd aici eu văd mai curînd un discurs care uneşte tehnocraţie, ongism şi “nouă politică”, sînt oameni care au susţinut diverse forme opresive de dreapta din ultimii ani, care au închis ochii la toată gama de abuzuri şi acum te pomeneşti că-s şi antisistem. USB e Podemos în oglindă, adică e fix inversul. Asta nu înseamnă că nu e animat şi de intenţii bune de schimbare, numai că vor eşua nu pentru că sînt apolitici, ci pentru că sînt prinşi în schema apolitismului care sfîrşeşte întotdeauna prin a adopta măsuri dure procapital. Totuşi, nu se poate să nu observăm că adevăraţii antipolitici şi apolitici sînt ăia de la guvern, ba chiar şi politicieni din partidele mari care s-au prin că e la modă să dai la cap “sistemului”…

Post to Twitter Post to Delicious Post to Facebook Post to StumbleUpon

 

1 comment
  • 1

    Hmmm, pai si la ce te ajuta sa vezi stirile astea cand toate tarile enumerate de tine sunt conduse de guverne de centru dreapta? Ah, cu exceptia Greciei, bineinteles, care insa se afla in partea gresita a topului…

Comentează


Pont: poti sa adaugi la comentariu fotografia ta sau o imagine care te reprezinta.
Nu trebuie decat sa introduci o adresa de e-mail valida aici si sa urmezi cativa pasi simpli.
Un film explicativ e disponibil aici


ATENTIE: Comentariul dumneavoastra poate aparea cu intarziere din cauza sistemului de cache.

RSS Postari

Cele mai vizualizate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!


Vezi aici episoadele din seria BOOKFACE!

Ce fac prietenii tăi pe Voxpublica

Romania Curata
Curs de Guvernare

Ultimele comentarii

afacerea roşia montană alburnus maior alex mazilu antonescu banci basescu blaga blog Blogviu interviu Boc Bruxelles Bucuresti candidatura cianură cluj CNA comisia europeana corupţie criza CTP curtea constituțională Dan Diaconescu Dinu Patriciu educatie Elena Basescu europarlamentare experiment Facebook gabriel resources gaze de șist Gigi Becali google guvern humanitas internet iohannis Istodor Johannis kelemen hunor Liiceanu macovei Media mihai goţiu motiune Năstase obama o fraza o poza parlament Parlamentul European pdl Plesu Polirom ponta presedinte protest proteste riscograma romani rosia roșia montană Rusia securitate Senat sindicate sondaj steaua SUA suspendare Tariceanu tiff TRU UBB UE uichendist.ro unesco Vanghelie Vasile Blaga victor ponta voiculescu

© 2009 VoxPublica.ro, o marca F5 Realitatea-Catavencu. Toate drepturile rezervate.

Strategy & Technology: PUBLYO
Marketing & Sales: Q2M
Comandati acum o campanie publicitara pe acest site!