RSS Feed

La Centenar, birjar!

vezi toate articolele de
26 Jan la 23:57 15 comentarii 2 vizualizari.

Simpla coincidență face ca astăzi, 26 ianuarie, la 100 de ani de la nașterea lui Ceaușescu, al treilea guvern-marionetă din ultimul an, guvernul Dăncilă, să își publice programul de guvernare, 2018-2020, pus, cel puțin în privința Educației și a Culturii, sub semnul lui Iorga. Cam multe simboluri – iar școala și patrimoniul (prin sărbătorirea Centenarului, explicit asumată) sunt principalele vehicule ale acestora.

„«Educaţia este tot ce vezi şi ce auzi», spunea marele patriot Nicolae Iorga.” –fraza cu care începe capitolul despre Educație, care are direcții explicite despre înființarea a 2500 de grădinițe, plus „programe de antrepenoriat de la școala primară până la universități”. Se înțelege că este mai puțin semnificativă substanța, conținutul – în detrimentul afacerilor, de la cele mai mici vârste.

Însă Cultura are un rol mai important decât în alți ani: „Un punct central în activitatea Ministerului Culturii îl va constitui pregătirea Centenarului Marii Uniri.”

O frază precum „Un accent deosebit va fi acordat revistelor care au contribuit, într-un fel sau altul, la pregătirea acestui act istoric”, urmată de sentința „Se știe că o serie întreagă de publicații culturale, de la Dacia literară la Sămănătorul și de la Tribuna la Unirea au susținut, literar și politic, timp de mai multe decenii, idealul unității naționale”, din capitolul referitor la Cultură, arată o serie de inconsecvențe logice și ambiguități simbolice de prost-augur, prin exemplele date. Mai întâi, transformarea unui vis secular într-o chestiune de decenii, un raționament à la Cațavencu, ce vorbea despre „lupte seculare ce au durat aproape treizeci de ani”.

Apoi, nefericita înșiruire de reviste literare: Dacia literară, din care au apărut doar trei numere în 1840, nu se întinde de-a lungul deceniilor; Sămănătorul, de la 1901 la 1910, nu se întinde nici măcar pe un deceniu – pentru a nu mai vorbi de derapajele sale antisemite.

Însă invocarea gazetei Unirea este o ambiguitate neîndemânatică – cel puțin. Din seria de publicații cu acest nume, multe efemeride (Bibliografia Periodicelor Românești indică aproape 70 de publicații cu acest nume, apărute până la 1930, multe cu o apariție de unul sau de câteva numere), trimiterea din programul de guvernare pare că se face la Unirea de la Iași, condusă de Iorga și de A.C. Cuza. Pare, pentru că autorii Programului nu detaliază; însă singura publicație cu o perioadă mai mare de apariție (de la 1912 până pe la 1918, apoi 1920-1924) dintre toate „Unirile” era subintitulată „foaie naționalist-democrată”, așadar o publicație a unui partid xenofob și antisemit, Partidul Naționalist-Democrat, dintr-o perioadă mai puțin fastă pentru marele istoric Nicolae Iorga. A pune Centenarul și chiar cultura noastră sub semnul (e drept, marginal și ambiguu, în acest Program) al lui A.C. Cuza este însă o eroare (sper) care ține de incultură. Unirea lui Iorga și A.C. Cuza vorbește, prin pana celui din urmă, pe pagini întregi, despre presupuse „omoruri rituale”, despre „jidani obraznici” sau „parazitismul iudaic” – pentru a doar câteva exemple. Abia după 1918 Iorga se desparte definitiv de A.C. Cuza și de acoliți precum Ioan Zelea-Codreanu.

Până la urmă, ce fel de Centenar serbați?

Post to Twitter Post to Delicious Post to Facebook Post to StumbleUpon

 

Etichete: ,


15 comments

Comentează


Pont: poti sa adaugi la comentariu fotografia ta sau o imagine care te reprezinta.
Nu trebuie decat sa introduci o adresa de e-mail valida aici si sa urmezi cativa pasi simpli.
Un film explicativ e disponibil aici


ATENTIE: Comentariul dumneavoastra poate aparea cu intarziere din cauza sistemului de cache.

RSS Postari
Scriu de mai multă vreme despre avangardă și modernism în literatura română & europeană, despre care am publicat articole & studii, punctate în 2007 de un doctorat cum laude la Universitatea din București
» citeste biografia

Cele mai comentate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Cele mai vizualizate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!


Vezi aici episoadele din seria BOOKFACE!

Ce fac prietenii tăi pe Voxpublica

Ultimele comentarii

afacerea roşia montană alburnus maior alex mazilu antonescu banci basescu blaga blog Blogviu interviu Boc Bruxelles Bucuresti candidatura cianură cluj CNA comisia europeana corupţie criza CTP curtea constituțională Dan Diaconescu Dinu Patriciu educatie Elena Basescu europarlamentare experiment Facebook gabriel resources gaze de șist Gigi Becali google guvern humanitas internet iohannis Istodor Johannis kelemen hunor Liiceanu macovei Media mihai goţiu motiune Năstase obama o fraza o poza parlament Parlamentul European pdl Plesu Polirom ponta presedinte protest proteste riscograma romani rosia roșia montană Rusia securitate Senat sindicate sondaj steaua SUA suspendare Tariceanu tiff TRU UBB UE uichendist.ro unesco Vanghelie Vasile Blaga victor ponta voiculescu

© 2009 VoxPublica.ro, o marca F5 Realitatea-Catavencu. Toate drepturile rezervate.

Strategy & Technology: PUBLYO
Marketing & Sales: Q2M
Comandati acum o campanie publicitara pe acest site!