RSS Feed

La început timpul a fost un ceas Atlantic moștenit de la tata

vezi toate articolele de
25 Feb 2013 la 13:49 un comentariu 1050 vizualizari.

(pauză pentru o evadare din timp, la provocarea ”Tataia)

***

La început timpul a fost un ceas Atlantic moștenit de la tata. Un ceas cu 21 de pietre prețioase (”jewels” – fiind și primul cuvânt din limba engleză pe care l-am învățat) pentru care a trebuit să treacă însă ceva timp (până am ajuns în liceu) pentru a avea dreptul să-l port. Și așa am învățat primele lucruri despre timp. Că timpul trebuie să fie ceva prețios (din moment ce se folosesc diamante pentru instrumentele lui de măsurare). Că timpul se poate opri în loc (dacă uiți sau dacă, în mod intenționat, nu tragi ceasul). Că trebuie să treacă un anumit timp pentru a ajunge să faci, să fii în stare sau să ai dreptul să faci ceva. Și că timpul se moștenește și se dă mai departe.

Mai târziu, de la scriitorii sud-americani, în special de la Marquez, dar și de la cei ruși, am învățat că timpul mai înseamnă și vremuri. Că unitățile de măsură standard sunt relative. Că mai puțin contează numărul anilor care au trecut și fixarea lor în calendar și că e mai relevant ce se întâmplă în timp (vremea holerei, vara în care crabii roșii au luat cu asalt o plajă a Pacificului ori anul în care zăgazurile s-au rupt încă din februarie).

A trecut ceva timp de când am mai renunțat să mai folosesc unitățile standard de măsurare a timpului. Am avut noroc: ceasul Atlantic s-a defectat la un moment dat. Nu l-am dus la reparat. A rămas în așteptare într-un sertar al biroului meu. De atunci măsor timpul prin ceea ce (mi) se întâmplă. Vara în care m-am îndrăgostit de Lavinia și vara în care ne-am despărțit. Toamna în care mi-a apărut prima carte și toamna în care, cu Steph și Șerban Cantacuzino am băut un coniac pe o terasă din Piața Muzeului. Vara din Deltă și multe primăveri, veri, toamne și ierni de la Roșia Montană. Și multe, multe alte asemenea timpuri ieșite din timp.

În cartier, la o stradă de mine, funcționa o gheretă în care meșterea un ceasornicar celebru în Cluj, pentru că are un nume de poveste, Moș Crăciun (spre deliciul jurnaliștilor care au prezentat subiectul de mai multe ori). Acum vreo doi ani, în preajma Sărbătorilor de Crăciun, am văzut ghereta închisă și un anunț cu un număr de telefon pentru cei interesați de cumpărarea/închirierea ei. Moș Crăciun s-a pensionat și, de această dată, presa a ratat știrea. Între timp ghereta a fost mutată câteva sute de metri, dar nu și-a mai găsit cumpărător sau chiriaș. Cel puțin în cartierul meu, nu mai repară nimeni timpul. Și nu e cu supărare. Prefer să rămân în timpul la care s-a oprit ceasul meu. E la fel de real precum timpul pe care și-l revendică alții. Măcar de ar fi cât mai mulți cei care să-și dea seama când vine timpul să iasă din timp.

Foto: Vlad Eftenie

***

Textul e dintr-un interviu colectiv realizat de revista ”Tataia, la care au mai răspuns, vizual – Vlad Eftenie, Sorina Vazelina, Noni Bug, și în scris – Felix Tzele, Oana Zaharia, Vlad Eftenie, Rucsandra Pop, Ileana Selejan, Dan Petre, Luiza Zan, Rufi, Cynthia Canela, Alexandra Pirici, Alex Molico, Etiene Dupri, Aura Sorescu, Răzvan Giula, Mihaela Matei, Manu Băbescu, Mihaela Vodă. Toate răspunsurile aici.

Post to Twitter Post to Delicious Post to Facebook Post to StumbleUpon

 

1 comment

Comentează


Pont: poti sa adaugi la comentariu fotografia ta sau o imagine care te reprezinta.
Nu trebuie decat sa introduci o adresa de e-mail valida aici si sa urmezi cativa pasi simpli.
Un film explicativ e disponibil aici


ATENTIE: Comentariul dumneavoastra poate aparea cu intarziere din cauza sistemului de cache.

RSS Postari pagina personala

Cele mai comentate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Cele mai vizualizate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!


Vezi aici episoadele din seria BOOKFACE!

Ce fac prietenii tăi pe Voxpublica

Ultimele comentarii

afacerea roşia montană alburnus maior alex mazilu antonescu banci basescu blaga blog Blogviu interviu Boc Bruxelles Bucuresti candidatura cianură cluj CNA comisia europeana corupţie criza CTP curtea constituțională Dan Diaconescu Dinu Patriciu educatie Elena Basescu europarlamentare experiment Facebook gabriel resources gaze de șist Gigi Becali google guvern humanitas internet iohannis Istodor Johannis kelemen hunor Liiceanu macovei Media mihai goţiu motiune Năstase obama o fraza o poza parlament Parlamentul European pdl Plesu Polirom ponta presedinte protest proteste riscograma romani rosia roșia montană Rusia securitate Senat sindicate sondaj steaua SUA suspendare Tariceanu tiff TRU UBB UE uichendist.ro unesco Vanghelie Vasile Blaga victor ponta voiculescu

© 2009 VoxPublica.ro, o marca F5 Realitatea-Catavencu. Toate drepturile rezervate.

Strategy & Technology: PUBLYO
Marketing & Sales: Q2M
Comandati acum o campanie publicitara pe acest site!