RSS Feed

La protestul RCA, în Piața Victoriei

vezi toate articolele de
15 Sep 2016 la 18:05 23 comentarii 318 vizualizari.

Esența, să începem cu ea: După protest, unii reprezentanți ai transportatorilor au discutat cu ASF și au stabilit că plafonul va fi de 7500 de lei pe an pentru camioane. După ce a fost anunțată victorios această sumă, m-a sunat un tip pe care l-am cunoscut la protest și mi-a zis: cred că ăia de la asigurări sunt fericiți, că doar așa se fac negocierile, și eu mai fac din astea când negociez, le dai o sumă mare, iar acuma ne bucurăm că plătim cu 50% mai mult decât anul trecut; Eu anul trecut am plătit 4600 lei pe an pentru camioanele mele…

E un protest fără inocenți. Sectorul transporturi are îndelungă istorie, unele pete negre, asta fiind și motivul pentru care a supraviețuit mai mult cu capital local. DAR ecoul protestului  lor se datorează unui abuz resimțit de o pătură largă de automobiliști simpli, nu afaceriști în transporturi. Nu e afectat doar businessul de transport. Și, atenție, nici tot businessul nu e afectat în egală măsură.

Chestii generale de reținut: apărarea capitalului național în asigurări e puțin ridicolă după ce dezastru au făcut Astra și Carpatica, acele companii care au transformat RCA într-un soi de taxă pe care o plătești fără să capeți nimic. Eliminarea lor de pe piață a dus la zburdălnicia unor mari companii pe care unii o consideră ”normalitatea pieței libere”. De fapt businessul de asigurări (plus brokerii de asigurări, intermediari cu un rol foarte important pe piață) taxează o afacere care merge bine în România (sau din România în UE).

Pe cine au susținut Adamescu et comp., ce tip de discurs de business? ce politicieni? ce tip de presă? Apropo, un patronat (COTAR) de la transporturi s-a și asociat cu PMP. Deci, cumva, te uiți în urmă și te apucă râsuplânsu când îi vezi pe unii politicieni acum venind cu idei de ”protecție națională” în dinți.

Transportatorii noștri mai sunt într-o dilemă: ei se confruntă cu protecționismele altor state din UE și văd cum statul român e prea slab ca să ia astfel de măsuri. Peste tot predomină intervenționisme și legi de protecție care în România sunt predate de experți ca fiind ”rele”. Și uite așa ajungi să-i auzi pe cei din transporturi cerând piață liberă simțind probabil că, de fapt, cel mai bine ataci puterea acum servindu-i fix poeziile ei. Păi, dacă voi ne frecați la cap că trebuie să plătim jde mii de euro pentru că așa e piața liberă de la noi, atunci noi ne ducem și facem fix cu aceleași multinaționale polițe în Spania sau în Bulgaria, și o scoatem mai ieftin.

Să nu uităm de asemenea că abuzurile în serie tolerate de-a lungul vremii, ba în ce privește tarifele RCA, ba pasivitatea ASF, ba umflarea prețurilor la service, ba licențe de transport pentru clienți politici ba câte sute de chestii, toate astea sunt plătite până la urmă de cineva, de clienți, dar și de angajați. Șoferii n-au viață ușoară. Nu e prima oară când aud în ce hal de hămăleală poți ajunge ca angajat. Mi-au povestit și oameni în piață azi. Există avantajul că mai poți pleca la firme competitoare de afară, cât te ține tinerețea și forța de a bea cafele cu energizante, desigur. De la angajați, ce surpriză, absorbim mai toate cheltuielile în plus pentru ca businessul ăsta să rămână totuși profitabil și în creștere și în perioada postcriză.

Cine a fost azi în piață? Nu au fost toți cei mari din transporturi. Au fost asociații patronale, câțiva purtători de cuvânt guralivi, multă lume hotărâtă din țară, mai ales Suceava. Taxi Pelicanul, aproape doar ei de la taximetrie – se știu și frecușurile dintre București și Ilfov, și da, am vorbit cu un tip foarte ok de la ei, taximetrist, care a lucrat în ambele variante, și oraș, și zona metropolitană, și lupta e între taxe și privilegii de diverse feluri, din nou o piață complicată pe care angajații o cunosc foarte bine și nu se grăbesc s-o judece.

Sunt câteva predicate stabilite mai ales de purttorii lor de cuvânt. Printre ele: ”Ne ucid multinaționalele”. Sigur, ne ucide pasivitatea politică și de reglementare în fața lor, în primul rând. Dar aș zice că mai curând s-au rotit la comis abuzuri ”localii” cu multinaționalii. Iar multinaționalii când se pornesc valsează în carteluri mult mai mari decât poate face un Adamescu.

Politicienii sunt de vină: sigur, ASF e plin de rudele lor. S-o dai numai pe Negrițoiu e ipocrizie. Avea dreptate acel vicepreședinte ASF care dădea vina pe fix pe alt vicepreședinte, ăla de la asigurări. Acest ASF a funcționat blând cu marii asiguratori, le-a cedat piața fără să pună condiții. ASF a și comandat un studiu ca să analizeze piața, dar nu a fost dat publicității pentru că inducea în eorare (datele fiind se pare destul de clare, adică nu explicau procesul scumpirilor galopante mai deloc).

Ce tipuri de transportatori avem? Ăla cu un camion, ăla cu două, ăla cu nouă, ăla cu 300. Ei bine, ăia cu 300 de camioane din București, de exemplu, au trimis un camion, maximum două, la protest. Ăia cu 15 au venit cu toate. De ce? Simplu. Firmele de asigurări mari își iau aliate comapniile mari de transport. Că nu-s proști. La un camion dintr-o flotă mare iei discount până la 4000 lei pe an. Fraierii cu mai puține pot plăti și zeci de mii.

De aceea trebuie privită situația mai corect împărțită în medii și mici, pe de o parte, mari companii, de cealaltă (la această categorie intră și români și flote mari de afară care angajează mulți șoferi români). Deci da, vă sună cunoscut scenariul, ăia mici și medii sunt călcați apăsat fie pentru recuperarea pierderilor mari, fie pentru eliminare de pe piață / înghițirea lor. Lupta capitalistă se ascute și nu lasă în spate răniți. Ăștia mici și medii care mai mișcă au fost la protest azi în Piața Victoriei. Dar senzația e că arată ca lupta de acum un deceniu dintre mari retaileri și mici comercianți, fără mare istoric…

Am întâlnit un tip foarte simpatic/coerent în prezentarea intereselor sale. Îmi explică ce tare l-a lovit războiul din Ucraina unde făcea transoprturi pentru companii vestice cu extensii acolo. Războiul civil l-a pus instant pe butuci, a trebuit să refacă businessul rapid, să treacă de la o flotă de 15 camioane, la 1-2 în spațiul UE. Ăsta e cam omul pe care și-l doresc doar teoretic ăia de proslăvesc piața liberă: antreprenor vioi care se zbate să o scoată la capăt. Dar tocmai pentru că el știe piața, nu va putea fi păcălit de sloganuri. Își traduce tot în termeni de luptă și învinși și chiar și-a explicat simplu lanțul vicios la un moment dat: păi noi avem petrol și eu dau mai puțin pe motorină în Austria, plătesc asigurări mai mici la filiale din alte părți din UE, și ăștia îmi spun că ei supraveghează piața.

Concluzia mea: asistăm la convulsii interesante în România generate de contradicții insuportabile ale sistemului pentru mici și medii afaceriști locali. E momentul în care alegi, iei decizii politice importante. Curentul maghiaro-polon e să ne batem cu pumnul în piept că-i protejăm. Nu se poate face fără clovneriile naționaliste? Ba da, dar abia atunci ar trebui politică, și nu bâlci.

Industria transportatorilor a crescut cu 30% în timpul crizei, a fost mină de aur pentru mulți, a devenit formă de profit bun pentru antreprenori mici. Treaba nu mai merge – statul nu a intervenit acum 5-7 ani și s-au format bule de asigurare, statul nu a intervenit în continuare și s-a ajuns la situația de azi. Astea-s oscilațiile distrugătoare ale pieței, de manual. Dereglementarea a funcționat cât timp capitaliștii de aici din asigurări încercau ocuparea pieței prin prețuri mici. Acum dereglementarea duce la joacă dementă cu prețurile. Marii afaceriști se mișcă mai bine, obțin mai ușor facilități, se sprijină mai ușor prin intermediul statului sau între ei. Uite așa poți lua lecții de capitalism într-o zi de protest în Piața Victoriei.

Post to Twitter Post to Delicious Post to Facebook Post to StumbleUpon

 

23 comments

Comentează


Pont: poti sa adaugi la comentariu fotografia ta sau o imagine care te reprezinta.
Nu trebuie decat sa introduci o adresa de e-mail valida aici si sa urmezi cativa pasi simpli.
Un film explicativ e disponibil aici


ATENTIE: Comentariul dumneavoastra poate aparea cu intarziere din cauza sistemului de cache.

RSS Postari

Cele mai vizualizate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!


Vezi aici episoadele din seria BOOKFACE!

Ce fac prietenii tăi pe Voxpublica

Romania Curata
Curs de Guvernare

Ultimele comentarii

afacerea roşia montană alburnus maior alex mazilu antonescu banci basescu blaga blog Blogviu interviu Boc Bruxelles Bucuresti candidatura cianură cluj CNA comisia europeana corupţie criza CTP curtea constituțională Dan Diaconescu Dinu Patriciu educatie Elena Basescu europarlamentare experiment Facebook gabriel resources gaze de șist Gigi Becali google guvern humanitas internet iohannis Istodor Johannis kelemen hunor Liiceanu macovei Media mihai goţiu motiune Năstase obama o fraza o poza parlament Parlamentul European pdl Plesu Polirom ponta presedinte protest proteste riscograma romani rosia roșia montană Rusia securitate Senat sindicate sondaj steaua SUA suspendare Tariceanu tiff TRU UBB UE uichendist.ro unesco Vanghelie Vasile Blaga victor ponta voiculescu

© 2009 VoxPublica.ro, o marca F5 Realitatea-Catavencu. Toate drepturile rezervate.

Strategy & Technology: PUBLYO
Marketing & Sales: Q2M
Comandati acum o campanie publicitara pe acest site!