RSS Feed

Legea antiromânismului și redevențele. Cel mai rău e când sunt toți de acord. Ploua infernal în capul unuia, Pașcu

vezi toate articolele de
03 Jul la 10:42 109 comentarii 2 vizualizari.

Trei, scurte:

Patrioți și gaze. Niște parlamentari au propus o lege a românismului – susținuta de PSD, PNL, PMP si USR – cel de la USR și-a retras semnatura, nu pentru ca principiul e gresit, ci pentru că s-o fi prins ca cu o lege ca asta îl poți aresta și pe Nicușor Dan. Proiectul e de o stupiditate rară, pus în oglindă cu legea împotriva antisemitismului. Practic puterea te are la mână pentru orice critică la adresa ei. Că doar naționalismul este o echivalență discretă între putere și ”patrie” – adică amărăștenii să scoată banul și să iubească fără crâcnire trei culori.

Nu puteam să nu lipim această prostie patriotică de presiunea lobbystică pentru legea off shore de exploatare a resurselor din Marea Neagră. Pentur că da, cu cât vedeți mai multe sărbători în ii și ițari, cu atât țineți-vă mai bine de buzunare. Un rezumat al legii:

Proiectul legii offshore-ului garantează companiilor petroliere care au concesionate perimetre în Marea Neagră că, în afara redevenţei actuale, statul român nu va mai impune vreo taxă cât timp există acordurile petroliere. Iar, dacă totuşi o va face, va fi obligat să restituie banii firmelor, la cerere, în fiecare an. În schimb, companiile petroliere sunt obligate să lucreze cu firme româneşti şi să angajeze forţă de muncă locală.
Aceste două puncte, în special cel legat de taxare (petroliştii spun că în offshore nu ar trebui să se aplice impozitul suplimentar de 80% pe preţul care depăşeşte 85 de lei/MWh de gaz, aşa cum se întâmplă acum cu gazele exploatate deja) mai sunt în dispută. (sursa)

Lucian Davidescu a scris o serie de materiale împotriva acestor legi. Concluzia e foarte clară. Ori luăm și noi ceva redevențe sau taxăm serios profitul din astfel de investiții, ori lăsăm resursele acolo, cu speranța că vor veni după noi  generații mai deștepte.

Însă proprietarul resurselor – cetățenii României – vor avea confortul să negocieze prețul doar dacă pornesc de la maximum posibil și mai coboară doar atunci când este cazul, adică atunci când le sunt satisfăcute suficient interesele financiare, economice și strategice.

La cum arată legea offshore acum, cetățenii români promit să vândă cât se poate de ieftin pe termen nedefinit și să nu mai poată vreodată ridica pretenții la mai mult – nici ei nici copiii și nepoții lor. (sursa)

Când te uiți la Andrușcă, ministrul Economiei, evident că te sperii de ce s-ar putea întâmpla. Ăla poate fi speriat de orice investitor. Mai mult, e evident că PSD e dispus oricând să facă trocuri de cucerire a bunăvoinței cu mari investitori gen Exxon contra unui sprijin politic. Și mai îngrijorător, e foarte slabă opoziția la aceste măsuri, am văzut Ziarul Financiar și comentatori precum Davidescu luând poziții clare împotrivă. Dar doar ei și stigmatizarea vine imediat: sunt cu rușii!!, strigă analiștii fini.

E de fapt o situație generată de un stil lamentabil de a face ”economie de piață” cu energie. Nu știm nici să creăm piață internă, autonomie avem aproape totală și, ce să vezi, am avea un soi de datorie europeană să vindem repede și prost în competiție cu rușii. Între timp, consumul intern e taxat ca un jaf la drumul mare cu sprijinul statului (ANRE).

Cel mai rău e când sunt toți de acord.

Când vezi televiziuni privat-guvernamentale precum cea a lui  Voiculescu cum organizează ”dezbateri” cu evident caracter lobbystic, și vezi și cât acord e exrpimat de majoritatea presei, abia atunci trebuie să te îngrijorezi.

În general ar trebui să ne îngrijoreze, mai mult decât chestiunile care provoacă scandal constant, chestiunile în care mai toată lumea e de acord, în Parlament, presă, în cam toate formele de prezență a puterii. Consensul se formează în jurul unor mari afaceri sau în jurul unor motoare electorale care aduc aprobare fără efort.

  • au fost toți de acord să amnistieze samsarii imobiliari, tot Parlamentul, cu tot cu anticorupții peștelui prăjit
  • au fost de acord toți să introducă munca forțată prin condiționarea inacceptabilă (și, după părerea mea, clar anticonstituțională, dar n-a contestat-o nimeni la CCR) a Venitului Minim Garantat
  • sunt mai toți de acord să scuipe periodic minoritățile sexuale (împotriva minorității rome nu sunt decât puține atacuri fățișe, dar economic e pusă clar sub presiune).
  • sunt cu toții de acord să cheltuie miliarde grele doar pe armament, în timp ce restul investițiilor în infrastructură vitală sunt praf
  • până și chestiunea Roșia Montană ne arată consens transpolitic în exploatare, Cioloș și Dăncilă, fix tot aia. (Aici aș mai adăuga că mulți din cei care au apărat Roșia Montană, printre care mă număr, ar trebui să stea puțin în loc și să se gândească cât de descoperiți i-am lăsat pe oamenii din zonă – n-amreușit să punem presiune pentru măcar caricaturi de alternative la exploatare…, tot ce a rămas a fost încă o demonstrație de forță a clasei de mijloc urbane împotriva ”proștilor” care nu cereau decât oportunitatea unui job).
Iar exemplele pot continua.

Ploua infernal în capul unuia, Pașcu

Umflarea patriotică este direct proporțională cu rentierism pentru demnitari de o prestanță jalnică. Parlamentarul cu greutate Ioan Mircea Pașcu a dat o bazucă mediatică: rușii ne inundă țara cu ploi ca să aibă ei un Campionat Mondial însorit. Specialiștii l-au contrazis. Dar conspirativita meteorologică a unui europarlamentar de vârf (ca vizibilitate) ne arată în ce hal de reprezentare ne aflăm în Parlamentul European.

Se tot dezvoltă un soi de critică anti-UE în hainele unui naționalism păgubos, tocmai pentru că tipi precum Pașcu nu sunt în stare să înțeleagă nimic din tensiunile sociale și economice din această Uniune. Sau n-au nici un interes s-o facă, ei fiind doar reprezentanții îmbuibaților din EST supărați, doar uneori, pe îmbuibații din VEst. Și fiindcă nu suntem în stare să dezvoltăm critică sănătoasă anti-UE,  nu facem altceva decât să umflăm cu pompa tot felul de penibili europeni, fie că sunt alde Pașcu, fie că sunt demnitari de tip nou, europtimiști crescuți din fonduri cheltuite aiurea și îndrăgostiți de lobbyști de mâna a doua de la Bruxelles, atunci lucrurile alunecă într-o direcție exasperantă: crește un soi de oftică naționalistă, amestec de conspirativită meteorologică cu soboruri de preoți de chemat ploaia.

Nu vom fi decât personaje de bancuri, deja suntem în dezechilibru clar european, discriminați în fel și chip, și o să ne înecăm probabil în hohotele de râs ale celorlalți.

Post to Twitter Post to Delicious Post to Facebook Post to StumbleUpon

 

109 comments

Comentează


Pont: poti sa adaugi la comentariu fotografia ta sau o imagine care te reprezinta.
Nu trebuie decat sa introduci o adresa de e-mail valida aici si sa urmezi cativa pasi simpli.
Un film explicativ e disponibil aici


ATENTIE: Comentariul dumneavoastra poate aparea cu intarziere din cauza sistemului de cache.

Vezi aici episoadele din seria BOOKFACE!

Ce fac prietenii tăi pe Voxpublica

Romania Curata
Curs de Guvernare

Ultimele comentarii

afacerea roşia montană alburnus maior alex mazilu antonescu banci basescu blaga blog Blogviu interviu Boc Bruxelles Bucuresti candidatura cianură cluj CNA comisia europeana corupţie criza CTP curtea constituțională Dan Diaconescu Dinu Patriciu educatie Elena Basescu europarlamentare experiment Facebook gabriel resources gaze de șist Gigi Becali google guvern humanitas internet iohannis Istodor Johannis kelemen hunor Liiceanu macovei Media mihai goţiu motiune Năstase obama o fraza o poza parlament Parlamentul European pdl Plesu Polirom ponta presedinte protest proteste riscograma romani rosia roșia montană Rusia securitate Senat sindicate sondaj steaua SUA suspendare Tariceanu tiff TRU UBB UE uichendist.ro unesco Vanghelie Vasile Blaga victor ponta voiculescu

© 2009 VoxPublica.ro, o marca F5 Realitatea-Catavencu. Toate drepturile rezervate.

Strategy & Technology: PUBLYO
Marketing & Sales: Q2M
Comandati acum o campanie publicitara pe acest site!