RSS Feed

Libertate de exprimare, ambasada SUA şi defăimarea

vezi toate articolele de
15 Feb 2016 la 13:40 un comentariu 952 vizualizari.

L-a luat şi ambasada SUA, după un lanţ ONG-istic în jurul legii defăimării, pe Dragnea la o şedinţă de mustrări.

Referitor la proiectul legislativ cu titlul ‘Proiect de Lege privind promovarea demnității umane și toleranței față de diferențele de grup’, politica Guvernului Statelor Unite ale Americii este clară. Protejarea libertății de exprimare, chiar și în cazurile în care exprimarea aleasă ofensează, este un aspect fundamental al unei societăți democratice sănătoase. (Agerpres)

Mai întîi, ca să-mi ştiţi părerea, cred că legea asta, dacă păcăuiteşte, o face prin dublarea unor legi existente sau prin ambiguităţi, nu unele atît de periculoase pe cît se spune – au fost amendamente care au eliminat posibilităţi cu politicieni defăimaţi (da, o citim şi cu amendamente, că aşa se face) -, nu e nici pe departe vreun pumn în gură.

E mai curînd un soi de pumn în văzduh, o încercare de prevenire a unor probleme reale care ţin de discriminare printr-o legiferare ineficientă sau care dublează alte legi deja în vigoare. Ce nu ştie Dragnea e că discriminarea de care se pretinde deranjat se apără politic în primul rînd.

Nu există în “legea defăimării” ambiguităţile din legile Big Brother unde dreptul la liberă exprimare în INTIMITATE poate fi folosit împotriva ta. În cazul ăsta, societatea civilă e mult mai puţin hotărîtă, iar ambasada americană n-are probleme. NU e prima oară cînd văd chirăieli îndreptate către politicieni tocmai pentru că la ei se dă voie la scuipat.

Ar fi cazul să obervăm în al 1000-lea ceas un conformism teribil al societăţii civile care are mari probleme să urmeze revolte clare împotriva adevăraţilor emiţători de putere (priviţi ce e cu băncile şi legea dării în plată sau dezbateri inexistente cu statutul angaţilor şi cîte altele), dar are delicii în defularea PERMISĂ, aia împotriva “clasei politice”.

Libertatea de exprimare a fost greu încercată în ultimii ani tocmai de la facţiuni susţinute dinspre părţi din “societatea civilă” sau de canale aşa-zis quality care acum pretind că se apără de defăimare. M-am săturat de atacuri din aceste zone care, la fiecare critică mai serioasă, au cîteva arme clare: fac liste cu “oamenii lui Putin”, explică ce necesar e să cheltuim pe armament fără alte comentarii, arată cum sînt plătiţi oamenii de Rusia ca să destabilizeze democraţia românească, ne arată că cine nu vrea să spargă capete de refugiaţi e “acoperit” etc.

Deci da, ambasadorul are dreptate să amintească de caracterul uneori ofensator al libertăţii de exprimare (mă uit la Trump sau Cruz şi mă crucesc, sigur că da), dar uită să spună că libertatea de exprimare este făcută praf cînd promovezi în paralelă o retorică (şi nu doar) de război rece în Estul Europei.

Se pare că ne interesează să-l înjurăm doar pe Dragnea, tocmai pentru că e un nene penibil pe lîngă alte poziţii de forţă din spaţiul public. Nu mă interesează Dragnea, omul e complet aiuristic în idei “strategice” sau poziţii publice de partid.

Ce mă interesează e să vedem că libertatea de exprimare ne e limitată uneori chiar de cei care urlă după ea.

Închei cu o notă şi despre presă. De fiecare alegeri “intelectuali” şi “analişti” se întrec în terfelirea sărăcimii care nu votează cum trebuie. Apar nuanţe care mai de care, de la pomenirea votului cenzitar, pînă  la note rasiste, sexiste şi alte cîte feluri vreţi. Dragnea ar vrea să dispară prin lege. Eu îl sfătuiesc să înveţe că lupta asta se face prin susţinerea unor poziţii incomode şi cînd nu-ţi convine. Să renunţi la un primar rasist deşi ai nevoie de voturi, să taxezi un şef de instituţie cu tendinţe din astea, să îţi educi oamenii de partid în acest spirit. Ştiu, treabă grea.

Post to Twitter Post to Delicious Post to Facebook Post to StumbleUpon

 

Etichete: ,


1 comment
 • 1

  “dar uită să spună că libertatea de exprimare este făcută praf cînd promovezi în paralelă o retorică (şi nu doar) de război rece în Estul Europei”

  Nu inteleg cum “promovarea unei retorici” reduce libertatea de exprimare. Adica au propus cumva o lege care iti interzice tie sa argumentezi o pozitie de genul “relaxati-va baieti, Putin e baiat de treaba, vine doar in vizita”?

  Gigi
  2016-02-15 18:09:13 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde

Comentează


Pont: poti sa adaugi la comentariu fotografia ta sau o imagine care te reprezinta.
Nu trebuie decat sa introduci o adresa de e-mail valida aici si sa urmezi cativa pasi simpli.
Un film explicativ e disponibil aici


ATENTIE: Comentariul dumneavoastra poate aparea cu intarziere din cauza sistemului de cache.

Vezi aici episoadele din seria BOOKFACE!

Ce fac prietenii tăi pe Voxpublica

Romania Curata
Curs de Guvernare

Ultimele comentarii

afacerea roşia montană alburnus maior alex mazilu antonescu banci basescu blaga blog Blogviu interviu Boc Bruxelles Bucuresti candidatura cianură cluj CNA comisia europeana corupţie criza CTP curtea constituțională Dan Diaconescu Dinu Patriciu educatie Elena Basescu europarlamentare experiment Facebook gabriel resources gaze de șist Gigi Becali google guvern humanitas internet iohannis Istodor Johannis kelemen hunor Liiceanu macovei Media mihai goţiu motiune Năstase obama o fraza o poza parlament Parlamentul European pdl Plesu Polirom ponta presedinte protest proteste riscograma romani rosia roșia montană Rusia securitate Senat sindicate sondaj steaua SUA suspendare Tariceanu tiff TRU UBB UE uichendist.ro unesco Vanghelie Vasile Blaga victor ponta voiculescu

© 2009 VoxPublica.ro, o marca F5 Realitatea-Catavencu. Toate drepturile rezervate.

Strategy & Technology: PUBLYO
Marketing & Sales: Q2M
Comandati acum o campanie publicitara pe acest site!