RSS Feed

Linșajul și șantajul

vezi toate articolele de
19 Mar 2014 la 19:10 134 comentarii 1281 vizualizari.

I-aș fi înțeles pe cei de la Antena 3, în paraponul lor că i-a încondeiat Andrei Pleșu pe blog, și colectiv, și la bucată. Aș fi acceptat, dar mai greu, și că la pamfletul lui Pleșu au răspuns în cor, nu fiecare în parte. Dar dacă vrei să te duelezi cu cineva care te înțeapă cu floreta, să zicem, nu-l aștepți după colț cu toporul și în gașcă, fiindcă pamfletul, ca și duelul, are regulile lui nescrise.

Dacă Pleșu e de părere că vocabularul pe sticlă al lui Mugur Ciuvică nu depășește 500 de cuvinte, nu văd de ce omul cu Armaghedonul nu s-ar bășica din cauza asta. Și dacă același Pleșu în același text e de părere că Mihai Gâdea ar fi fost bun de predicator, nu de jurnalist, fiindcă are, printre altele, relații proaste cu limba română, și se leagă și de atitudinea lui partizan-jurnalistică, ar fi fost de mirare dacă Gâdea nu i-ar fi răspuns. Cu Mircea Badea e mai simplu, fiindcă el reacționează și la atacuri care n-au avut loc.

Nu le-aș fi cerut coriștilor bășicați de la Antena 3 să vină cu texte de-acasă, ca să-i răspundă academic lui Pleșu. Dar cînd Mugur Ciuvică îl contrează cu toporul spunîndu-i că e „ca un porc”, în aceeași emisiune în care Gâdea îl atacă pe eseist cu barda zicînd că a fost sluga tuturor regimurilor politice din România, iar Mircea Badea, parcă, acest stăpîn al exclamațiilor și al stupidităților noastre lingvistice, se declară apărătorul limbii române împotriva silniciilor la care o supune Andrei Pleșu, nu că e prea mult, e de rahat.

Totuși, să ne înțelegem, dacă ataci pe careva sau pe mai mulți, iar ăștia îți răspund, cum îi duce minte și cît îi ajută vorbele, presupun că îți asumi și riscul replicii din partea celor atacați. E drept că dacă la atacul tău în presa electronică, ți se răspunde la un post de televiziune, diferența de audiență e, copleșitor, împotriva ta, însă de aici pînă la linșajul mediatic la care aud că ar fi supus Andrei Pleșu e o cale lungă. Sînt de acord că Pleșu a fost atacat mitocănesco-prostește la Antena 3. Cred că CNA ar trebui să le tragă o amendă lui Gâdea & comp, fiindcă au sărit calul pamfletului, dar dacă unii dintre noi au convingerea că Andrei Pleșu poate scrie pamflete, iar cei vizați trebuie să tacă, fiindcă e vorba de Andrei Pleșu, ăsta e un atac asimetric la libertatea de exprimare la care nu pot subscrie.

Nu de alta, dar cînd președintele Băsescu l-a atacat pe Pleșu la pălărie și la diametrul capului, intelectualitatea revoltată azi împotriva Antenei 3 n-a suflat o vorbă că profesorul, filosoful, eseistul, ministrul, într-un cuvînt Andrei Pleșu, e atacat de primul om în stat. Deși primul om în stat l-a amenințat pe Pleșu că dacă nu-și ține gura va începe să spună și el una, alta despre fostul său consilier.Punct și oarecum virgulă.

Din Catavencii

Post to Twitter Post to Delicious Post to Facebook Post to StumbleUpon

 

134 comments

Comentează


Pont: poti sa adaugi la comentariu fotografia ta sau o imagine care te reprezinta.
Nu trebuie decat sa introduci o adresa de e-mail valida aici si sa urmezi cativa pasi simpli.
Un film explicativ e disponibil aici


ATENTIE: Comentariul dumneavoastra poate aparea cu intarziere din cauza sistemului de cache.

RSS Postari pagina personala
jurnalist Catavencii, scriitor
» citeste biografia

Cele mai comentate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Cele mai vizualizate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!


Vezi aici episoadele din seria BOOKFACE!

Ce fac prietenii tăi pe Voxpublica

Ultimele comentarii

afacerea roşia montană alburnus maior alex mazilu antonescu banci basescu blaga blog Blogviu interviu Boc Bruxelles Bucuresti candidatura cianură cluj CNA comisia europeana corupţie criza CTP curtea constituțională Dan Diaconescu Dinu Patriciu educatie Elena Basescu europarlamentare experiment Facebook gabriel resources gaze de șist Gigi Becali google guvern humanitas internet iohannis Istodor Johannis kelemen hunor Liiceanu macovei Media mihai goţiu motiune Năstase obama o fraza o poza parlament Parlamentul European pdl Plesu Polirom ponta presedinte protest proteste riscograma romani rosia roșia montană Rusia securitate Senat sindicate sondaj steaua SUA suspendare Tariceanu tiff TRU UBB UE uichendist.ro unesco Vanghelie Vasile Blaga victor ponta voiculescu

© 2009 VoxPublica.ro, o marca F5 Realitatea-Catavencu. Toate drepturile rezervate.

Strategy & Technology: PUBLYO
Marketing & Sales: Q2M
Comandati acum o campanie publicitara pe acest site!