RSS Feed

Liviu Dragnea a ratat două nominalizări de premier. O va rata și pe a treia? Sebi Ghiță tu ce zici?

vezi toate articolele de
27 Dec 2016 la 18:27 comenteaza acum 1819 vizualizari.

Cu fiecare zi în care insistă să fie premier, fie direct, fie indirect prin interpuși, Liviu Dragnea se apropie încet dar sigur de eticheta de învingător îngenuncheat iar oponentul său din Palatul Cotroceni devine un învins glorios chiar dacă partidul cu ajutorul căruia a câștigat alegerile a pierdut în mod rușinos dar cinstit două runde de alegeri.

Balanța dintre cele două poziții este înclinată nici măcar de o iluzorie și mai degrabă deșartă amenințare cu suspendarea președintelui în funcție ci mai degrabă de cine va rezista mai bine meciului de poker dintre cele două tabere.

Liviu Dragnea s-a tot autopropus prin intermediul a numeroase voci pentru funcția de premier în timpul campaniei electorale iar climaxul a fost atins imediat după câștigarea alegerilor parlamentare de către PSD la un scor zdrobitor. S-a dus la Cotroceni cel mai probabil cu numele său în plic însă a fost respins dur de către președintele Klaus Johannis.

Motiv pentru care a venit cu ce-a de-a doua propunere: Sevil Saidehh, o persoană care își datorează cariera în politica mare lui Liviu Dragnea datorită căruia a fost numită în poziția de secretar de stat în Ministerul Dezvoltării Regionale unde a și fost ministru după ce Liviu Dragnea a renunțat la șefia acestuia în favoarea domniei sale. Liviu Dragnea are o legătură chiar personală cu Sevil Saidehh iar această nominalizare a fost la un pas să fie acceptată de către președintele Klaus Johannis ai cărui apropiați s-au aflat la originea unor scurgeri de informații în mass-media legate de faptul că acesta o aprecia pe doamna Saidehh deși o amânase într-o scurtă conferință de presă dinaintea Crăciunului.

Înclin să cred că președintele nu a respins-o în doar 50 de secunde pe Sevil Saidehh doar dintr-o hachiță sau din orgoliu ci că are argumente solide legate mai ales de trecutul soțului domniei sale, Akram Saidehh un mărunt om de afaceri care a avut și o scurtă carieră birocratică având funcția de consilier la un secretar de stat al Ministerului Agriculturii. Controversate dacă nu chiar dubioase sunt afinitățile lui Akram Saidehh pentru regimul criminal al lui Bashar Al Assad cât și pentru o organizașie teroristă dar și modalitatea extrem de rapidă prin care a dobândit cetățenia română.

După două nominalizări eșuate o va rata și Liviu Dragnea și pe cea de-a treia? Toate informațiile și faptele converg către existența unei a treia nominalizări. Singura necunoscută este dacă va fi una serioasă sau nu. Își permite Liviu Dragnea un nou ciclu electoral acum când este atât de aproape să pună mâna pe ciolan, cum se spune în poporul român de care a fost atât de mândru în campania electorală dar pe care aparent l-a înșelat cu cea de-a doua nominalizare de premier?

În primul rând apariția lui Liviu Dragnea astăzi în conferința de presă unde a fost flancat de cei doi vicepreședinți ai ALDE, partenerul de coaliție guvernamentală al PSD ne-a adus imaginea unor învingători care se clatină. Părea surprins, descumpănit și nervos, anunțând că va comunica o decizie a PSD mâine, poimâine. De ce nu astăzi că doar ne-a asigurat că Sevil Shaidehh va fi singura nominalizare a PSD.

Cel mai probabil pentru că, pur și simplu, nu s-a așteptat la decizia lui Klaus Johannis de respingere a nominalizării lui Sevil Shaidehh și în consecință nu a avut un plan B. Așa că s-a repliat în degringoladă pozând în responsabil, victimă, opozant al Sistemului – obsesia multor politicieni – și amenințând cu o iluzorie suspendare a președintelui.

Știind cum a condus Liviu Dragnea județul Teleorman și PSD-ul ai în față imaginea unui autocrat de modă veche. Acum cu această victorie de proporții autocratul s-a visat Baronete Unic.

În plus UDMR cu care PSD și ALDE au semnat un acord de cooperare parlamentară s-a exprimat pentru nominalizarea unui alt premier și oricât și-ar pune unii speranța că majoritatea parlamentară va fi modificată substanțial în noul Parlament prin racolări masive de către PSD, UDMR asigură acum o majoritate parlamentară extrem de liniștitoare.

În ciuda afirmațiilor belicoase ale celor două tabere sunt necesare contacte în spatele ușilor închise între reprezentanții lor pentru a nu se ajunge la o criză politică. La fel de adevărat este că și Administrația Prezidențială ar trebui să furnizeze chiar și prin intermediul instituțiilor de media agreate informații relevante legate de motivul pentru care nominalizarea soției lui Akram Shaidehh a fost respinsă.

România e totuși un voievodat prea mic pentru o descărcare atât de violentă câteodată de orgolii postceaușiste.

Totuși nu atât de mic astfel încât unul dintre cele mai grotești personaje politico-securistoide, Sebastian Ghiță (finanțator/confident/prieten etc al fostului premier Victor Viorel Ponta) să dispară pur și simplu la doar o zi după ce și-a pierdut imunitatea parlamentară care îl ținea departe de cele patru dosare penale ale sale aflate în diferite faze ba în instrumentarea DNA, ba pe rolul instanțelor de judecată.

Că a făcut un circ mediatic de doi lei la propria televiziune – mințind, manipulând, inventând etc- fără să fie sancționat în vreun fel de public și de autoritățile statului pentru a-și trece partidul său extremisto-naționalisto-șovin de pragul parlamentar e una din mizeriile premise în democrație (pentru cei care s-au săturat de democrație îi invit cu gingășie bărbătească la Moscova, Beijing, Teheran, Damasc etc) e poate de înțeles, dar nu de acceptat. De neacceptat este însă faptul că, de mai bine de o săptămână de când pur și simplu a dispărut din România, nici o autoritate a statului român nu pare că se sinchisește să elucideze condițiile acestei dispariții atât de rușinoasă pentru lupta anticorupție.

În afară de comunicarea publică a milițienilor care chipurile l-au pierdut din filaj, toți ceilalți tac mâlc privând un anumit tip de public și electorat de analize fanteziste și abracadabrante ale lui Sebastian Ghiță legate de propriul destin politic și de mersul scenei politice autohtone și mondiale.

Ce o fi crezând de exemplu, Sebastian Ghiță de meciul de poker dintre Klaus Johannis și Liviu Dragnea și cum se va sfârși acesta?

Post to Twitter Post to Delicious Post to Facebook Post to StumbleUpon

 

Comentează


Pont: poti sa adaugi la comentariu fotografia ta sau o imagine care te reprezinta.
Nu trebuie decat sa introduci o adresa de e-mail valida aici si sa urmezi cativa pasi simpli.
Un film explicativ e disponibil aici


ATENTIE: Comentariul dumneavoastra poate aparea cu intarziere din cauza sistemului de cache.

RSS Postari
Jurnalist de investigaţie freelancer
» citeste biografia

Cele mai recente

Cele mai comentate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Cele mai vizualizate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!


Vezi aici episoadele din seria BOOKFACE!

Ce fac prietenii tăi pe Voxpublica

Ultimele comentarii

afacerea roşia montană alburnus maior alex mazilu antonescu banci basescu blaga blog Blogviu interviu Boc Bruxelles Bucuresti candidatura cianură cluj CNA comisia europeana corupţie criza CTP curtea constituțională Dan Diaconescu Dinu Patriciu educatie Elena Basescu europarlamentare experiment Facebook gabriel resources gaze de șist Gigi Becali google guvern humanitas internet iohannis Istodor Johannis kelemen hunor Liiceanu macovei Media mihai goţiu motiune Năstase obama o fraza o poza parlament Parlamentul European pdl Plesu Polirom ponta presedinte protest proteste riscograma romani rosia roșia montană Rusia securitate Senat sindicate sondaj steaua SUA suspendare Tariceanu tiff TRU UBB UE uichendist.ro unesco Vanghelie Vasile Blaga victor ponta voiculescu

© 2009 VoxPublica.ro, o marca F5 Realitatea-Catavencu. Toate drepturile rezervate.

Strategy & Technology: PUBLYO
Marketing & Sales: Q2M
Comandati acum o campanie publicitara pe acest site!