RSS Feed

Loialul domn Isărescu și băncile

vezi toate articolele de
11 Aug 2013 la 18:48 27 comentarii 1609 vizualizari.

Cine nu era deja convins că loialitatea lui Mugur Isărescu e față de interesele sistemului bancar, și nu față de cele ale cetățeanului român, a primit săptămâna aceasta dovada cea mai clară în acest sens.

După ce guvernul Ponta hotărâse săptămâna trecută – cu o obediență față de FMI contrară oricărei idei de democrație, căci nimeni n-a votat-o pe Andrea Schaechter să decidă soarta țării – ca procesele pe clauze abuzive dintre clienți și bănci să se judece doar la Înalta Curte de Casație și Justiție (o singură instanță e mai ușor de controlat) și ca hotărârile favorabile clienților să nu se aplice retroactiv (deci ca aceștia, deși câștigă în justiție, să nu primească înapoi banii furați de bănci), Isărescu a făcut miercurea asta următoarea declarație:

„Clauzele abuzive sau neabuzive sunt contracte pe care le-au semnat oamenii care au luat credite. Tot într-un stat de drept, când semnezi ceva, îţi asumi.”

Raționamentul lui Isărescu e incredibil de greșit. Într-un stat de drept, dacă o clauză e catalogată prin lege (Legea 193/2000, în cazul de față) ca fiind abuzivă, atunci ea este ilegală și niciun contract semnat de niște părți nu o poate face mai puțin ilegală. Într-un stat de drept, contractele se subordonează legislației în vigoare, deci conținutul oricărui contract trebuie să se afle în limitele legii. Asta înseamnă stat de drept. Or, conform logicii lui Isărescu, ar însemna că, în cazul în care nu-mi dai banii la timp, eu pot, în ultimă instanță, să te torturez sau să te împușc dacă am semnat un contract care prevede asta (mai mult sau mai puțin explicit). Acesta nu mai e stat de drept. De altfel, sofismul guvernatorului BNR e atât de strident, încât până la urmă ajungi să te întrebi: oare Isărescu chiar gândește atât de prost sau este atât de loial băncilor încât nu ezită să aducă sofisme evidente în apărarea lor? Ce-o fi mai grav?

Ce-i drept, Isărescu a mai oferit un motiv pentru care nu e bine ca băncile să returneze clienților banii luați în virtutea acelor clauze abuzive: destabilizarea sistemului bancar. Mai exact, Isărescu a spus că sumele pe care băncile le-ar returna clienților care au câștigat în instanță ar fi luați din banii deponenților, cu care „nu e de glumit”. Dar nu e de glumit nici cu banii pe care băncile i-au luat de la clienții debitori prin clauze abuzive, în condițiile în care justiția a dat dreptate acestora din urmă în atâtea și atâtea cazuri. Sunt sute de hotărâri judecătorești din toată țara care arată că băncile au greșit și trebuie să plătească. Iar băncile ar trebui să plătească indiferent de posibilele efecte asupra deponenților, cel puțin într-un stat de drept. Nu le refuzi dreptatea câtorva zeci de mii de oameni doar pentru a evita o posibilă problemă colaterală de care, la urma urmei, tot băncile, prin rapacitatea și autismul lor instituțional, ar fi răspunzătoare.

Isărescu a găsit totuși, nu demult, un motiv pentru care să dojenească băncile:

„Colegii mei, bancherii, unii se află chiar în această sală, acceptă ca garanţii de la vinăria mea doar cisternele de vin. Nu şi vinul îmbuteliat, care cică dispare. Păi, cisternele alea sunt cele mai lipsite de valoare active ale firmei. Nu iau în garanţie pământul, nu iau alte active. E şi o chestiune de încredere poate.”

Așadar, băncile nu sunt vinovate când acordă zeci de mii împrumuturi pe bază de clauze abuzive, dar devin suspecte când acceptă ca garanții doar cisternele de vin în acordarea de împrumuturi afacerii lui Isărescu. Dacă acesta nu e sigur de încrederea bancherilor în vinăria sa, atunci poate fi sigur că el, ca guvernator al BNR de peste douăzeci de ani, a înșelat încrederea cetățenilor acestei țări, ale căror interese ar fi trebuit să le apere înaintea intereselor băncilor.

Post to Twitter Post to Delicious Post to Facebook Post to StumbleUpon

 

Comentează


Pont: poti sa adaugi la comentariu fotografia ta sau o imagine care te reprezinta.
Nu trebuie decat sa introduci o adresa de e-mail valida aici si sa urmezi cativa pasi simpli.
Un film explicativ e disponibil aici


ATENTIE: Comentariul dumneavoastra poate aparea cu intarziere din cauza sistemului de cache.

RSS Postari

Vezi aici episoadele din seria BOOKFACE!

Ce fac prietenii tăi pe Voxpublica

© 2009 VoxPublica.ro, o marca F5 Realitatea-Catavencu. Toate drepturile rezervate.

Strategy & Technology: PUBLYO
Marketing & Sales: Q2M
Comandati acum o campanie publicitara pe acest site!