RSS Feed

Lovitură dură dată evaziunii fiscale de doi politiști din Capitală. Vezi înregistrarea VIDEO cu flagrantul!

vezi toate articolele de
28 Sep 2014 la 09:40 114 comentarii 1983 vizualizari.

Să nu mai spună cineva că lupta anti-corupție din România nu are susținători! Peste 21.000 de persoane (la ora la care scriu textul de față) au distribuit de Facebook înregistrarea video în care doi polițiști au reușit să rezolve un caz grav de evaziune fiscală. Cei doi polițiști i-au surprins în flagrant pe doi pensionari (de 84, respectiv 86 de ani), care făceau trafic cu legume de grădină (așa, vreo 4 kilograme) vineri, 26 septembrie, în București, undeva între Decebal și Baba Novac. Cu un drum, au rezolvat și problema mizeriei de pe trotuar, amendându-l cu 100 de lei pe cel care filma misiunea operativă, pentru că a aruncat un chiștoc de țigară pe trotuar (și datorită căruia, în cele din urmă, cei doi bătrâni au scăpat doar cu avertisment și cu recomandarea să se ducă la Primărie să ceară ajutor social (!), nu să stea pe trotuar și să facă concurență neloială tarabagiilor din piață sau supermarketurilor).

Acuma, de aruncatul mucurilor de țigară pe jos nici eu nu sunt un mare susținător, dar, vă rog, nu trageți concluzii pripite că ăsta ar fi vreun românism – la Viena, unde te împiedici tot la 20 de metri de câte un coș de gunoi (și din alea prevăzute cu scrumiere, abandonarea chiștocului pe trotuar e regula), taman invers ca la Chișinău, unde poți căuta și un kilometru un coș de gunoi, dar și mizerii aruncate pe jos. La Paris, la un bistro cu mese pe trotuar, la vreo două străduțe de Pompidou, ospătarul numai că nu mi-a vărsat cafea pe pantaloni când i-am cerut o scrumieră. Apoi, dându-și seama că vin din Estul mai ”necivilizat” mi-a explicat că dacă nu arunc chiștocul pe jos îl cam las fără obiectul muncii pe cel care trăiește din măturatul trotuarului după ora închiderii. Dar niciunde n-am văzut mai multă mizerie pe stradă la spartul chefului ca în Amsterdam. Inutil a mai spune că dimineața străzile erau lună și în Viena, și în Paris, și în Amsterdam. La Amsterdam plătește primăria, la Paris, proprietarii de bistrouri, la Viena responsabilitatea e împărțită. E un civism ceva mai greu de înțeles la prima vedere, un sprijin cetățenesc tacit pentru cei care nu au prea multe alte variante de muncă, și nici pentru ajutoare sociale nu se încadrează. Nu e o situație și o rezolvare ideală, dar e una socială, comunitară.

Că asta e situația și cu cei doi bătrânei din București și plasele lor cu legume. Au și ei un colțișor de pământ pe undeva și nimeni nu cumpără de la ei: că n-au o asemenea producție să-și permită închirierea unei tarabe în piață (iar dacă își dau puțina producție la rechini primesc vreo doi lei pe ea), de angajat pe undeva nu se pune problema, iar de mai primesc vreun capăt de pensie, nu se încadrează nici la ajutoare sociale. Unde mai pui că am o bănuială că cei doi sectoriști nu s-au nimerit din întâmplare pe acolo, ci chemați de vreunul din comercianții de pe uliță, ori ăla cu ”Alege Extra Cota”, lângă vitrina căruia stătea bătrânica, ori cei de lângă, cu hăinuțe. Și nu chiștocul era ”mizeria”, ci pensionara care distrăgea atenția de la reclama cu domnișoara în tanga din spatele ei.

Faptul că s-a găsit o persoană să filmeze momentul (și, de când scriu rândul ăsta numărul celor care au distribuit înregistrarea pe Facebook a mai crescut cu o mie), că a mai existat o doamnă aflată în trecere care s-a revoltat îmi dă speranțe că nu e totul pierdut. Că mai avem o șansă.

P.S. Vă las plăcerea de a da mai departe, dar și de a citi comentariile de la postarea de pe Facebook (aici), merită ;) .

BONUS: Dedicație a clujenilor mânioși pentru polițiști, după o razie asemănătoare a acestora împotriva ”comerțului ilicit” (1 noiembrie 2012)

Eşti o bătrânică/ Şi vinzi flori? N-ai frică,/ o s-o-ncurci, să crezi!/ fiindcă eu veghez/ şi mi te-amendez.

Dacă eşti artist/ Nu fi optimist/ Desenezi pe stradă?/ te ridic de-ndată/ şi-ţi iau marfa toată.

Cânţi la mandolină?/ Ai valiza plină/ de muzica ta?/ Ţi-o voi confisca,/ păi ce pana mea!

Dacă eşti baştan/ sau politician/ Păi atuncea tu/ poţi să ştii că nu/ te voi observa.

O să poţi fura/ ce-ţi vrea inima/ eu sunt sluga ta,/ jur pe arma mea,/ te voi proteja!

Post to Twitter Post to Delicious Post to Facebook Post to StumbleUpon

 

114 comments

Comentează


Pont: poti sa adaugi la comentariu fotografia ta sau o imagine care te reprezinta.
Nu trebuie decat sa introduci o adresa de e-mail valida aici si sa urmezi cativa pasi simpli.
Un film explicativ e disponibil aici


ATENTIE: Comentariul dumneavoastra poate aparea cu intarziere din cauza sistemului de cache.

RSS Postari pagina personala

Cele mai comentate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Cele mai vizualizate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!


Vezi aici episoadele din seria BOOKFACE!

Ce fac prietenii tăi pe Voxpublica

Romania Curata
Curs de Guvernare

Ultimele comentarii

afacerea roşia montană alburnus maior alex mazilu antonescu banci basescu blaga blog Blogviu interviu Boc Bruxelles Bucuresti candidatura cianură cluj CNA comisia europeana corupţie criza CTP curtea constituțională Dan Diaconescu Dinu Patriciu educatie Elena Basescu europarlamentare experiment Facebook gabriel resources gaze de șist Gigi Becali google guvern humanitas internet iohannis Istodor Johannis kelemen hunor Liiceanu macovei Media mihai goţiu motiune Năstase obama o fraza o poza parlament Parlamentul European pdl Plesu Polirom ponta presedinte protest proteste riscograma romani rosia roșia montană Rusia securitate Senat sindicate sondaj steaua SUA suspendare Tariceanu tiff TRU UBB UE uichendist.ro unesco Vanghelie Vasile Blaga victor ponta voiculescu

© 2009 VoxPublica.ro, o marca F5 Realitatea-Catavencu. Toate drepturile rezervate.

Strategy & Technology: PUBLYO
Marketing & Sales: Q2M
Comandati acum o campanie publicitara pe acest site!