RSS Feed

Lupta pentru salarii vs. marele vals pro și anticorupţie

vezi toate articolele de
06 Nov 2017 la 12:30 3 comentarii 2 vizualizari.

Mi-au sărit în ochi, în timpul zilelor de scandal pe marginea transferului taxelor la angajat, câteva intervenții din ceea ce se cheamă ”tefelism”, diverși activiști, comentatori și publicații specializate în ”lupta anticorupție”. Complet în afara realităților. În timp ce sindicatele urlau, mai ieșeau câte un Chirilă & comp. iar cu batista înmuiată în lacrimi că e prea mare corupția. Mai interesant e că pe mai toți i-a durut de fapt fix în cot de una dintre cele mai importante lupte publice pentru angajați. Angajații nu contează, noi ieșim numai cu patronii în stradă. Chestiunea a fost ignorată senin şi simplu de o pătură a populaţiei care vrea să iasă în evidenţă prin faptul  că nu le interesează salariile, doar astea-s chestiuni pentru cetăţeni de mâna a doua.

desen de Laurenţiu Ridichie

Noutatea e că în ultimele luni s-a consolidat tocmai vocea sindicatelor (CartelAlfa, BNS, care reprezintă şi bugetari şi bietele sindicatele din privat), a angajaţilor îngrijoraţi că vor mai pierde o serie de drepturi şi nu pe criză, ci în plină creştere economică. Asta în timp ce PSD explica doar că e spre binele lor şi că au vorbit ei cu patronatele să facă să fie bine sau că fac asta pentru că vor să apere angajaţii de abuzurile patronilor care nu plătesc taxele. Vă oferim protecţie punând toată contribuţia în dreptul vostru, adică o cutie a pandorei deschisă, şi noi reduceri de taxe pentru tot felul de băieţi şi fete cu venituri serioase. Cu cât guvernanţii apără salariaţii mai mult, cu atât mai inventează noi facilităţi fiscale. Nici un bine fără un nou calup de îmbuibaţi cu facilităţi noi.

Sigur, nu trebuie să subestimăm talentul PSD de a-şi pune în cap şi o clasă de mijloc din urbanul mare care-şi maschează spaimele şi dorinţa de putere şi protecţie cu înălţătoare triluri projustiţie, dar şi tabăra angajaţilor precari din privat (şi chiar şi din mediul bugetar). Şi patronate (împreună cu simpatizanţii lor naivi sau oportunişti), şi sindicate au ajuns să atace PSD, însă din motive foarte diferite.

Fractura dintre cele două fronturi, frontul justiţiei şi frontul drepturilor angajaţilor, n-a fost nicicând mai evidentă. Indiferenţa tefelismului faţă de precarizarea angajaţilor nu e nouă. De fapt, sadismul antiangajaţi specific dreptelor noi de diverse tipuri se confundă şi cu ce crede burghezimea pesedistă. Ăştia nu ştiu decât de privilegii, funcţii, proiecte, intermediere şi consultanţă, piaţa liberă a muncii e pentru fraieri.

Niciodată n-a fost mai clar că avem două lumi diferite și paralele. Cei care au probleme cu salariile n-au nici un chef să susțină victimizarea unor milioanari sau funcționari îmbuibați în fața procurorilor. Asta oricât ar zice Antena 3 și mascote precum Pleșoianu că oamenii nu mai pot de grija milionarilor din pușcării. La fel cum salariaţii nu sunt interesaţi nici de extraordinarul eroism al revoluţiei anticorupţie care reuşeşte cumva să nu se apropie de corupţia evidentă din viaţa fiecăruia dintre noi.

De cealaltă parte avem o forță de dreapta care de fapt nu prea mai acceptă sistemul partinic, sau îl acceptă în măsura în care e dedicat unei justiţii în forţă şi aproximative. Refuzul partinicului nu se duce în vreun anarhism sau radicalism, ci dimpotrivă, în superconformism instituțional. De fapt, noile clase de mijloc care se cred emancipate n-au în bagaj nici măcar mitologia antreprenorială a anilor 2000, ele se legitimează în cheie de succes birocratic, fie corporatist, fie european. De aia ar ”vota” instituții de forță sau polițienești mai curând decât partide.

Însă rezultatul e greu de înghițit. Pentru că lupta anticorupției vs antianticorupție s-a rezumat la protecție și mușcătură de avertisment mai mult. Rezultatul, cu o castă de procurori și judecători plătiți regește, este că pătura de jos e călcată în picioare tradițional de justiție sau poliție (violențe fără pedeapsă, infractori protejați de clanuri polițienesco-interlope și câte și mai câte, uneori pură indiferență ca în cazul procurorilor care au cerut pedepse ușoare pentru sclavie pentru că ”așa-s ei”, cum ar veni așa-s ăștia fără mii de euro pe lună, își dau în cap, se iau sclavi unii pe alții…).

Ciprian Șiulea rezuma foarte bine acest război DNA / Antena 3 sau cum vreți să-i spuneți. Unii condamnă, alții execută un mizilic de condamnări. Nu e vina DNA că scapă ușor, nu e vina judecătorilor că dosarele sunt prost făcute. Dar trebuie să urmărim rezultatul, nu diverse nuanţe inutile – în loc de justiție avem răfuială între facțiuni ale elitelor instituționale și de capital (politic sau business). Şi esenţa e că ambele tabere urlă mai tare decât pătimesc.

“îmi explică şi mie cineva unde e lupta anticorupţie? 7 ani pt un prejudiciu de sute de milioane de euro, pe care îi contestă de la Londra cu avocat fost şef FBI – şi dacă rămîne cu sentinţa o să facă 2-3 ani (ca Poteraş care a luat opt ani după ce a mutilat un sector întreg şi acum cere eliberare condiţionată), pentru că asta e practica: Cocoş a făcut un an din 2 ani şi patru luni, deci sub jumate. în general pedepsele sînt ridicole pentru prejudicii materiale şi sociale atît de mari, şi pedepsele întregi, cu atît mai mult ălea reduse

cîţiva ani de pîrnaie pentru sume colosale nu au nici o putere de descurajare. dacă s-ar urmări într-adevăr sancţionarea coruperii puterii în dauna cetăţenilor, pentru prejudicii atît de imense ar trebui să se dea pe la 15-20 de ani, şi fără discounturi din ăstea generoase. dar nu e interesant că s-a forjat masiv la instituţiile de anchetă şi nimeni n-a cerut pedepse cît de cît normale pentru infracţiuni atît de grave? nu e cam clar că miza e controlul, nu sancţiunea, şi că e vorba de politică, nu de administraţie şi exercitarea puterii?” (Ciprian Şiulea)

Angajatii revoltaţi ar trebui să se delimiteze de tot felul de fronturi: de activişti pesedişti care pogoară de jos în sus conspiraţii cu Soros uitând să spună ce poziţie ocupă în sceneta capitalului, dar şi de tot soiul de civici care se plang de discrimnare doar pentru ca poarta rafuieli cu bande adverse, dupa ce ei înşişi au pus de o turmă spălată pe creier neoliberal, dintre cele mai needucate “elite” din europa.

Protestele de ieri, 5 noiembrie, din Bucureşti au mai arătat că  toată opoziţia de dreapta, de la Cioloş şi USR până la liberali, a găsit “soluţia străzii” pentru neputinţa politică. Cei care protestează nu s-au arătat iritaţi pentru că de fapt ştiu că toate aceste manifestaţii sunt manifestaţii antiPSD şi punct. Nu ne interesează justiţia mai mult decât îl interesează pe Gâdea, ne interesează să bată ai noştri.

Angajaţii speriaţi de un PSD care dă şi mai multă putere patronilor şi revoltaţii tip anticorupţie (fără a fi revoltaţi de kovesism şi sereism) rămân în două lumi separate. Era de ajuns să mergi la o manifestaţie a sindicatelor unde se putea vedea şi după haine şi după vocabular că sunt două lumi diferite. Retorica sindicaliştilor e oricum mai realistă în ultima vreme, deşi vestimentaţia nu e trendy. Oricât am căuta o “unitate” între aceste fronturi ea nu există. Ele s-au ciocnit şi se vor tot ciocni. Deocamdată pare că au un duşman unic, PSD. Numai că lucrătorii ştiu ce-i aşteaptă şi dacă ar veni cinicii de rit tefelist la putere.

Ăsta e motivul pentru care nu cred în lipiri forţate ale “cauzelor”. Şi antisărăcie, şi proangajaţi, dar să ne şi pozăm cu toată dreapta şi cu toate coaliţiile pentru familii prospere. Realităţile sunt foarte separate. Poate aşa ar trebui să stea şi manifestaţiile. Angajaţii mai au mult de recuperat, sunt încă demonizaţi în masă, dar prostia PSD s-ar putea să le fi dat un nou zvâc. Însă aceiaşi angajaţi ştiu ce e aia dispreţul şefului şi al acelora care se cred şefi.

Post to Twitter Post to Delicious Post to Facebook Post to StumbleUpon

 

3 comments

Comentează


Pont: poti sa adaugi la comentariu fotografia ta sau o imagine care te reprezinta.
Nu trebuie decat sa introduci o adresa de e-mail valida aici si sa urmezi cativa pasi simpli.
Un film explicativ e disponibil aici


ATENTIE: Comentariul dumneavoastra poate aparea cu intarziere din cauza sistemului de cache.

RSS Postari

Cele mai vizualizate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!


Vezi aici episoadele din seria BOOKFACE!

Ce fac prietenii tăi pe Voxpublica

Romania Curata
Curs de Guvernare

Ultimele comentarii

afacerea roşia montană alburnus maior alex mazilu antonescu banci basescu blaga blog Blogviu interviu Boc Bruxelles Bucuresti candidatura cianură cluj CNA comisia europeana corupţie criza CTP curtea constituțională Dan Diaconescu Dinu Patriciu educatie Elena Basescu europarlamentare experiment Facebook gabriel resources gaze de șist Gigi Becali google guvern humanitas internet iohannis Istodor Johannis kelemen hunor Liiceanu macovei Media mihai goţiu motiune Năstase obama o fraza o poza parlament Parlamentul European pdl Plesu Polirom ponta presedinte protest proteste riscograma romani rosia roșia montană Rusia securitate Senat sindicate sondaj steaua SUA suspendare Tariceanu tiff TRU UBB UE uichendist.ro unesco Vanghelie Vasile Blaga victor ponta voiculescu

© 2009 VoxPublica.ro, o marca F5 Realitatea-Catavencu. Toate drepturile rezervate.

Strategy & Technology: PUBLYO
Marketing & Sales: Q2M
Comandati acum o campanie publicitara pe acest site!