RSS Feed

Mai scandalos decît cazul Nymphomaniac 2: ÎNCHIDEREA TARAF TV

vezi toate articolele de
31 Jan 2014 la 11:07 28 comentarii 3552 vizualizari.

Intervin şi eu, după Adi Schiop – care zicea că “deştepţii” se sparg în figuri cu Nimphomaniac în timp ce distracţiile sărăcimii sînt tăiate din program -  şi după Ciprian Şiulea (articolul de ieri), să spun că închiderea Taraf TV e abuzivă şi cu tentă şovină. Motivele  de neprelungire a licenţei sînt motive de neprelungire pentru cel puţin jumătate din televiziunile româneşti.

Logica infailibilă a deştepţilor care aşează legea pentru ei, aşadar. O penetrare artistică a lui Lars e mult mai presus decît scuturări de buci pe un post de manele. Apoi, scuturările de buci de pe aproape toate posturile TV româneşti sînt şi ele de diverse calităţi cu bugete diverse în spate. Apoi, poate la Taraf a contat şi acţionariatul lui Prigoană şi o oarecare colorare politică. Deci se poate ca o parte a CNA-ului să fi votat pur şi simplu antibăsist, aşa cum o fac tot timpul.

Cu CNA e însă şi mai adîncă problema, nu e pudibonderie, e calcul. În ultimul deceniu au încurajat transferul de tabloid în ore de maximă audienţă. După-amiaza, timp de vreo 3-4 ore, are loc orgia cotidiană a posturilor TV. OTV-ul a fost închis legal – a călcat în picioare tot ce se putea. De ce nu au fost aspru amendate sau închise programe care au făcut exact ce a făcut OTV?

Aşadar, practic a fost devalizată o televiziune de toate vedetele, subiectele lucrative şi au fost mutate la televiziuni unde puteau liniştiţi Procter & Gamble, Kraft Foods, Orange şi Vodafone să-şi verse reclama. Cam aşa se întîmplă şi cu Taraf şi în general cu manelele. Lăsaţi-ne maneliştii nouă, deştepţilor pămîntului, să vindem reclamă la detergent cu ei. Dar distrugeţi-le mediul: Taraf, de exemplu. Maneliştii nu sînt cenzuraţi, e ceva mai rău: sînt doar forţaţi să cînte la masa care trebuie, pe audienţe mai mari şi în rame prestabilite, în formatul “ţigăneală”.

Inutil de spus că sexismul, semi-pronografia sînt regulă în toate genurile, de la pop la hiphop găsim scuturare de fese continuă. De aceea decizia CNA este de fapt una dubioasă rău: îi putem opri e TARAF pentru că datul din buci pe manele e mai pervers decît datul din buci în general. Minorele provocatoare din showbizul mainstrem sînt mai ok decît cîntăreţii minori manelişti.

Mai multe piese au fost interzise pe mai multe posturi (vezi aici), deci nu e doar cu Taraf, e un atac la un gen muzical extrem de popular. Ne putem juca de-a cenzorii liniştiţi cu plăcerile poporului, că nu-l doare. În mod normal, nu doar că astfel de reguli ar trebui să fie valabile pentru toţi -  uite aşa ajungi să aperi drepturi egale pentru sexişti pentru că, dacă închizi ochii, tolerezi abordarea  rasistă pe deasupra -, dar maneliştii ar trebui să clameze dreptul de a exista în topurile muzicale, inclusiv cele ale postului public. Un gen atît de popular nu poate fi ţinut la nesfîrşit în capsule speciale ca să poată elita românească să respire liniştită.

Redau replicile de la CNA, de pe pagina de media. Ipocrizia argumentelor e evidentă. Cea mai aberantă e aia cu refugiul în “lăutărescă clasică”, veşnicul refugiu al snobilor care vor să se dea toleranţi.

Rareș Garduș:

  • În legătură cu producția proprie, multe dintre videoclipuri sunt producția noastră. Vă pot pune la dispoziție o listă de videoclipuri produse la noi. Facă socotim strict emisiunile de top, dintr-o oră înseamnă vreo 10% producție proprie.
  • În materie de videoclipuri, de fiecare dată când vine un clip, noi îl verificăm. Nu este permisă nuditate pe post. După cum știți am scos, la cererea CNA, emisiunea fata de la miezul nopții.
  • Taraf TV a închis anul trecut cu o medie anuală de 35.000 de oameni, care reprezintă un post cu o oarecare audiență. Avem un public de circa 2,5 milioane de unici pe zi. Acest canal este distribuit în Germania, Franța, Spania. Din moment ce dânșii nu au avut niciun fel de contestații, chiar nu am simțit că aceste videoclipuri ar deranja.
  • Ne cerem scuze pentru multitudinea de fese pe care le-ați vizionat mai devreme pe ecran și care sunt destinate unui alt spațiu, nu acestui spațiu, sunt destinate unui public anume și nu Consiliului Audiovizualului. Ne cerem scuze pentru fesele respective.

Monica Gubernat, membru CNA – Promovați și maneliști minori, pentru că am văzut o melodie cu un minor înconjurat de fese. Am văzut bine, nu?
Rareș Gărduș – Respectivul minor este mult mai major decât Cleopatra Stratan cu vreo 15 ani și are acordul părinților. (…) Din câte știu eu nu este minor, dar vom verifica.

Radu Călin Cristea - Am citit în strtegia editorială a postului că difuzați muzică lăutărească tradițională și sau contemporană, iar la contemporană adăugați manele. Vi se pare că manelele reprezintă strict latura contemporană a muzicii lăutărească?

Rareș Gărduș – Aceste manele erau difuzate pe Etno TV. Intenția a fost ca Etno TV să difuzeze strict muzică lăutărească. Din nefericire nu prea există producție pentru așa ceva. Nu ai cu ce umple nici măcar o oră pe zi. Existăc câteva tarafuri, toate au mers spre muzica modernă. Din nefericire suntem și noi parte a unui mecanism economic.
Rareș Gărduș -Noi am depus toate eforturile pe care le-a considerat posibile să evităm orice fel de nuditate chiar și nonsexuală. Încercăm să evităm. Din acest moment o să cerem producătorilor să elimine dansul.

Radu Călin Cristea – Nu e dar dans acolo. Acolo sunt foarte multe lucruri. Se mimează la un moment dat o scenă de sex oral.

Rareș Gărduș – Așa ceva nu cred că e posibil la noi pe post. Dacă este așa, o să zboare. Nu cred că e așa ceva posibil la noi pe post.

Radu Călin Cristea – Mai sunt scene de perversiuni, se repetpsunt doamne, domnișoare care merg în patru labe, care sunt legate în lesă.
Rareș Gărduș – Nu am considerat că acele mișcări ar induce perversiuni.

Post to Twitter Post to Delicious Post to Facebook Post to StumbleUpon

 

Etichete: , , ,


Comentează


Pont: poti sa adaugi la comentariu fotografia ta sau o imagine care te reprezinta.
Nu trebuie decat sa introduci o adresa de e-mail valida aici si sa urmezi cativa pasi simpli.
Un film explicativ e disponibil aici


ATENTIE: Comentariul dumneavoastra poate aparea cu intarziere din cauza sistemului de cache.

RSS Postari

Vezi aici episoadele din seria BOOKFACE!

Ce fac prietenii tăi pe Voxpublica

© 2009 VoxPublica.ro, o marca F5 Realitatea-Catavencu. Toate drepturile rezervate.

Strategy & Technology: PUBLYO
Marketing & Sales: Q2M
Comandati acum o campanie publicitara pe acest site!