RSS Feed

Mai sînteţi mulţi din ăştia la BNR? Şomajul e esenţa nu deficienţa

vezi toate articolele de
26 Nov 2012 la 12:18 18 comentarii 1688 vizualizari.

Lazea vrea să extermine ţărănimea îmbătrînită cu taxe mari pe pămînt şi scutiri pentru latifundiari. Croitoru visează la un capitalism pur şi dur. A mai apărut unul acum cu un lobby subtil pentru bănci. Contextul l-am mai scris aici: băncile tremură pentru că se poate da ordonanţa ca orice hotărîre luată de un judecător într-un caz de taxare abuzivă a clientului să se aplice automat pentru toate contractele. Băncile şi-au făcut deja calculul, vreo 600 de milioane. Deci ştiu deja exact cît au furat. Acum iese un domn Drăgulin şi aminteşte că băncile nici nu ne-au ajutat, nici nu ne-au dăunat, deci să lucrăm la “stabiiltate” – în traducere liberă, mai lăsaţi-i să ne fure puţin:

“Riscul de credit şi cel asociat reînnoirii substanţiale a finanţării externe a instituţiilor de credit autohtone reprezintă principalele provocări la adresa stabilităţii financiare. Stabilitatea financiară este onorabilă, sistemul bancar nici n-a receptat nici n-a generat probleme mari economiei româneşti”, a declarat, vineri, Ion Drăgulin, în cadrul seminarului EU-COFILE 2012, eveniment organizat de BNR, Alpha Bank şi Asociaţia Română a Băncilor (ARB). (sursa)

Şi o completare populistă:

Banca Naţională a României a achiziţionat de la UniCredit Leasing Fleet Management cinci autoturisme, în leasing operaţional, valoarea contractului ridicându-se la 3,1 milioane lei (680.000 euro), fără TVA, relatează Mediafax.ro.

Aşteptăm şi mai multe figuri de BNR-işti gînditori care vor lua apărarea unui sistem impecabil care a dat credite aiurea şi se pregătesc de eventuale salvări. Problema cu gînditorii ăştia e că săracii chiar spun ce gîndesc. nu au învăţat limbaj metaforic precum Isărescu, prin care să şi eviţi responsabilităţi, să şi înfierezi tehnocrat restul.

Tamas: problema structurală, şomajul

Un text al lui G.M.Tamas care înşiră adevăratele angoase ale prezentului. În primul rînd, e atinsă falsa problemă a combaterii şomajului într-o lume în care e evident că forţa de muncă excede cu mult necesităţile. Apoi, rolul statului-naţional care e pe de o parte e ridiculizat de forţa capitalului care migrează fără probleme în căutare de taxe mici şi mînă de lucru ieftină, dar care, de celalaltă parte, rămîne ultimul salvator, singurul care dă drept de viaţă şi de moarte cu fondurile pe care le mai are la îndemînă.

Schimbare tehnologică – de la automatizare / robotizare la digitalizare și nanotehnologie, apoi la ultimele minuni din biochimie, a făcut, pentru prima oară în istorie, ca efortul fizic (muscular) al omului să fie marginal în producția de bunuri. Aceasta a fost însoțită de o creștere nemaiîntâlnită a productivității și a intensității muncii, care a dus la inutilitatea definitivă a celei mai mari părți din forța de muncă globală. Șomajul structural nu mai este o problemă, oricât de general, nociv și necesar ar fi acesta, ci esențial pentru „condiția umană”. Cea mai mare parte a umanității nu va mai produce niciodată (valoare).

Scăderea puterii sociale și economice a statului nu presupune și o scădere a sumei totale a puterilor sale. Cu alte cuvinte, capacitatea statului de a exercita un tip sau altul de constrângere legitimă. Dimpotrivă, în acest caz: statul se regăsește în poziția de a decide – de a fi constrâns să decidă – cine va beneficia și cine nu de resurse de stat pentru a supraviețui, ceea ce în societatea contemporană înseamnă că are obligația și privilegiul de a decide între viață și moarte. (sursa)

Post to Twitter Post to Delicious Post to Facebook Post to StumbleUpon

 

Etichete: , ,


Comentează


Pont: poti sa adaugi la comentariu fotografia ta sau o imagine care te reprezinta.
Nu trebuie decat sa introduci o adresa de e-mail valida aici si sa urmezi cativa pasi simpli.
Un film explicativ e disponibil aici


ATENTIE: Comentariul dumneavoastra poate aparea cu intarziere din cauza sistemului de cache.

RSS Postari

Cele mai vizualizate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!


Vezi aici episoadele din seria BOOKFACE!

Ce fac prietenii tăi pe Voxpublica

Ultimele comentarii

afacerea roşia montană alburnus maior alex mazilu antonescu banci basescu blaga blog Blogviu interviu Boc Bruxelles Bucuresti candidatura cianură cluj CNA comisia europeana corupţie criza CTP curtea constituțională Dan Diaconescu Dinu Patriciu educatie Elena Basescu europarlamentare experiment Facebook gabriel resources gaze de șist Gigi Becali google guvern humanitas internet iohannis Istodor Johannis kelemen hunor Liiceanu macovei Media mihai goţiu motiune Năstase obama o fraza o poza parlament Parlamentul European pdl Plesu Polirom ponta presedinte protest proteste riscograma romani rosia roșia montană Rusia securitate Senat sindicate sondaj steaua SUA suspendare Tariceanu tiff TRU UBB UE uichendist.ro unesco Vanghelie Vasile Blaga victor ponta voiculescu

© 2009 VoxPublica.ro, o marca F5 Realitatea-Catavencu. Toate drepturile rezervate.

Strategy & Technology: PUBLYO
Marketing & Sales: Q2M
Comandati acum o campanie publicitara pe acest site!