RSS Feed

Maior. Grindeanu şi PSD-ul de sud

vezi toate articolele de
13 Jun 2017 la 15:41 9 comentarii 961 vizualizari.

Maior a răspuns în faţa unei comisii parlamentare unor întrebări legate de celebra seara petrecută cu Kovesi, Coldea, Oprea etc. Sigur, nu e nimic nelegal să bea un capuccino împreună. Şi asta a fost si teza lui Maior, asta şi cu dreptul la viaţă privată. Tot aşa, nu era deloc ilegal din partea boşilor SRI să meargă în vacanţe în Seychelles sau prin Italia cu Ghiţă sau cu deputatul Rizea.

“Nu am făcut nimic ilegal” nu e de ajuns pentru serviciile secrete. Asta trebuie să le spunem clar după cazul Coldea-Ghiţă. Amestecul justiţie S>RI a generat de fapt o economie paralelă, o zpnă paralelă de rente, nu neapărat un stat din umbră şi alte baliverne. Pentru că traficul de influenţă, folosirea informaţiilor pot lua căi misterioasă pe care e evident că biata comisie parlamentară nu le poate controla sau reglementa.

A făcut iar valuri sugestia că sunt “acoperiţi” în presă. Păi, eu am probleme cu descoperiţii, cu zeci-sute de oengisto+comentatori+de+nu+ştii+exact+din+ce+trăiesc care sprijină pe faţă şi fără jenă politici dure SRI care implică sfidarea oricărei dezbateri despre drepturi.

Dreptul la viaţă privată, această scuză a lui Maior, este un enunţ cu atât mai comic cu cât mandatul său şi al lui Băsescu-Kovesi a fost tocmai presiune împotriva unor astfel de drepturi. Trendul a continuat. Am văzut că judecătorii nu au respins decât câteva mandate de interceptare, în rest ascultarea s-a produs la nivel de masă. Aşa cum la nivel de masă şi cu bani europeni SRI stochează date acum.

Aşadar, domnule Maior, nu merge argumentul cu viaţa privată măcar şi pentru simplul fapt că nu aţi dat vreodată doi bani pe viaţa privată a concetăţenilor dvs. Cât despre băute, excursii, partidfe de tenis, se pare că nici parlamentarii, nici sereiştii nu vor să se atingă de singura chestiune esenţială: cine plăteşte nota la toată distracţia?

Grindeanu şi PSD-ul de sud

Se tot întrec eminenţele cenuşii în explicarea strechei PSD-ului. Ce i-a apucat, când n-au adversar, n-au nimic?, asta da întrebare.

Primul pas este psihologizarea – orgolii, ambiţii, desigur. Prea simplist.

Al doilea pas, mai interesant. PSD-ul de sud este de vină, a luat toată puterea şi are o gândire autoritară de tip local. Noi suntem cu ai noştri, e ambiguitatea din ce are şi ce n-are Dragnea în Teleorman. Pentru că are Teldrum, dar n-o are, dar pesediştii ştiu să cedeze licitaţii către compania asta care e a nimănui etc. Acest tip de PSD promovează ambiguităţi în proprietate şi propagarea funcţiilor ca rente. Ceea ce făcea Băsescu cu intelectuali diverşi, PSD-ul lui Dragnea, am văzut, face la nivel de Protecţia Copilului.

Tendinţa asta de mare familie care are grijă de “ai noştri” s-a estompat în Vest şi Ardeal şi chiar în zone în care se schimbă viaţa economică, precum Iaşi. Nu pentru că i-a lovit vreo epidemie de etică, ci pur şi simplu pentru că puterea e mai variată, forţa capitalului e mai diversificată. Politicianul nu mai e vătaful capitalului, este cel mult o verigă, un intermediar.

Grindeanu vine din această ordine diferită. El când a ajuns premier a povestit ce bine era la Timiş unde se înţelegea cu toate partidele cu toată lumea. Ăla e un alt tip de provincialism – conservarea elitei în ansamblu, nu după familie politică. De altfel, dosarul cu casele retrocedate aiurea din centrul Timişoarei ne arată că grija autorităţilor locale a fost să răsplătească toată protipendanda, de la medici până la poliţişti şi securişti de soi.

Dragnea şi Grindeanu reprezintă forme diferite de influenţă politică şi extragere de bani. Grindeanu n-are nevoie de averi. E pesedist tip guler alb, din generaţia executanţi în binele investitorului, dar fără să ne mânjim pe mâneci. De aia şi se propune ca un tehnocrat şi e văzut bine de acea aripă a politicii care e probusiness total, fără să se bage prea mult în făcutul propriu-zis al banilor. Iohannis n-a focut decât o afacere cu retrocedări şi s-a mânjit până la cot, vorba aia.

Grindeanu e foarte vulnerabil la lobby, nu mai are chiar nici un contact real cu politica tradiţională, nu înţelege guvernarea decât în logică de afaceri pentru ăia din vârf că ne curg şi nouă firimituri. Dragnea în schimb e mai de modă veche. El a reacţionat şi împotriva unui alt tip de pesedist, cel care a reuşit să amestece SRI cu business şi revoluţie digitală, Sebastian Ghiţă. Nu e bine nici pesedist tehnocrat, obedient tip Grindeanu, nici pesedist oligarhic tip Ghiţă. Ce e bine? Bine ar fi să funcţioneze lucrurile fix ca-ntr-o mare familie. Distribuim rentele, luăm un anumit business sub tutelă şi fraierilor le privatizăm vieţile în continuare.

Post to Twitter Post to Delicious Post to Facebook Post to StumbleUpon

 

9 comments

Comentează


Pont: poti sa adaugi la comentariu fotografia ta sau o imagine care te reprezinta.
Nu trebuie decat sa introduci o adresa de e-mail valida aici si sa urmezi cativa pasi simpli.
Un film explicativ e disponibil aici


ATENTIE: Comentariul dumneavoastra poate aparea cu intarziere din cauza sistemului de cache.

RSS Postari

Cele mai vizualizate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!


Vezi aici episoadele din seria BOOKFACE!

Ce fac prietenii tăi pe Voxpublica

Romania Curata
Curs de Guvernare

Ultimele comentarii

afacerea roşia montană alburnus maior alex mazilu antonescu banci basescu blaga blog Blogviu interviu Boc Bruxelles Bucuresti candidatura cianură cluj CNA comisia europeana corupţie criza CTP curtea constituțională Dan Diaconescu Dinu Patriciu educatie Elena Basescu europarlamentare experiment Facebook gabriel resources gaze de șist Gigi Becali google guvern humanitas internet iohannis Istodor Johannis kelemen hunor Liiceanu macovei Media mihai goţiu motiune Năstase obama o fraza o poza parlament Parlamentul European pdl Plesu Polirom ponta presedinte protest proteste riscograma romani rosia roșia montană Rusia securitate Senat sindicate sondaj steaua SUA suspendare Tariceanu tiff TRU UBB UE uichendist.ro unesco Vanghelie Vasile Blaga victor ponta voiculescu

© 2009 VoxPublica.ro, o marca F5 Realitatea-Catavencu. Toate drepturile rezervate.

Strategy & Technology: PUBLYO
Marketing & Sales: Q2M
Comandati acum o campanie publicitara pe acest site!