RSS Feed

Malaxa sau Stelu? Falimentul nostru şi ideile nebuneşti ale “elitei”: retrocedările ad integrum

vezi toate articolele de
04 Mar 2015 la 11:55 20 comentarii 1468 vizualizari.

Începem cu concluzia: decizia retrocedărilor ad integrum  a fost una dintre cele mai aiuritoare idei politice ale Estului. În blocul est-comunist, concluziile au fost de obicei cel mult moderate: s-au dat despăgubiri (cu prag maximal, desigur) pentru victimele confiscărilor şi asta a fost. În felul acesta s-a evitat reproducerea la scară 1 la 1 a inegalităţilor şi abuzurilor trecutului.

Mari clienţi ai statului român şi în interbelic, controversaţi (puţin spus), precum Malaxa au fost despăgubiţi cu 250 milioane de euro de statul postcomunist român. Evident, din averile unor Malaxa sau Auschnitt, casele de avocatură mari au mai tras şi ele procente consistente 50% uneori) – chestie important de precizat pentru o clasă politică dominată de avocaţi timp de două decenii. (În prelungirea acestor idei apar şi pretenţiile bisericeşti pentru restabilirea unor proprietăţi încă înainte de Cuza  – că doar de ajuns să începi o prostie, dup-aia nu se mai termină).

În tot acest timp am auzit teoria ideii bune prost aplicate. Adică n-a fost nimic în neregulă cu restituirea isterică (aia care duce la retrocedări de sate, munţi, dealuri etc), doar că a fost prost aplicată şi virusată de corupţie. Sincer, puţin îmi pasă dacă banii ajung la nepoţii lui Malaxa sau la Stelu al lu’ Cocoş al lu’ Udrea a lu’ Băsescu. Să văd profitorii unui sistem corupt de acum 70 de ani (abuzat apoi de un sistem totalitar) cum se plîng că mulţi din corupţii zilei le iau din avut, ăsta da spectacol neinteresant. Inutil de spus, aceşti corupţi ai zilei au fost însoţiţi de zeci-sute de samsari mai mititei care i-au abuzat fără probleme exact pe cetăţenii care aveau de recuperat “averi” minimale – o casă, un teren mic etc.

Poate, pentru cei care n-au deschis o carte de istorie, interbelicul o fi fost paradisul. Pentru mine nu. Trebuia să existe o preocupare pentru retrocedarea micilor proprităţi sau despăgubirea micilor proprietari – dar legea de la bun început a fost concepută pentru marile tunuri, asta trebuie să înţelegem. Unul care avea de recuperat o casă sau un teren cu dimensiuni medii n-ar fi fost deranjat de un prag maximal de 100-200 de mii de euro.

Pe exact aceste aberaţii s-a întemeiat marea falangă “anticorupţie” Băsescu-Bica-Cocoş şi cîţi alţii, falangă care, în timp ce promova toleranţa zero faţă de corupţie şi anticomunism de cinci stele, fura cu amîndouă mîinile.

De aceea, înainte de a mai încerca să dregem ceva, trebuie să recunoaştem că ideile proaste chiar ucid, falimentează, distrug. Obsesiile neointerbelice ale elitelor noastre nu s-au lăsat doar cu sute de albume despre Bucureştiul interbelic şi despre eleganţa aristocraţiei de atunci. Aşa cum acuzaţiile că Macovei a însemnat tocmai “revoluţia” retrocedărilor nu sînt doar calomniile adversarilor politici. Sînt calomnii placate pe adevăr, exact cum se întîmplă şi în cazul în care Macovei acuză pesedişti de corupţie. Mă rog, toată aberaţia s-a lăsat şi cu un tabel precum ăsta, o ciorbă de ciocoi vechi şi noi, de Stelu şi Malaxa:

sursa

Sigur, veţi spune că una e să ai un industriaş controversat precum Malaxa, el măcar crea industrie, moderniza. Şi alta e Stelu (Gheorghe Stelian, omul lui Cocoş etc). Dar şi Stelu a creat stat de drept, a susţinut cu bani politicieni care au făurit justiţia puternică, nu?

Nişte cifre de încheiere luate din ZF-ul de ieri şi de pe siteul oficial al ANRP:

  • 70 000 de dosare înregistrate la ANRP. Alte 200 000 cereri la primării
  • din 91 pînă în prezent: 9000 de clădiri retrocedate, peste un milion de hectare retrocedate
  • statul a plătit în bani şi acţiuni la Fondul Proprietatea – 5 md lei
  • Ponta a anunţat că mai sînt vreo 8 miliarde de plătit
  • în 2013 se dă o lege de restituiri “pe puncte” (punctele se vor putea valorifica începînd cu ianuarie 2017) – ZF avertizează în legătură cucrearea unei bule periculoase – se fac deja tranzacţii la gri cu 0,2 – 0,3 lei / punct
  • numai pe 2014 – 394 de titluri de despăgubire, în cuantum de 664.871.672 lei; (sursa, raportul ANRP pe 2014)

Post to Twitter Post to Delicious Post to Facebook Post to StumbleUpon

 

Comentează


Pont: poti sa adaugi la comentariu fotografia ta sau o imagine care te reprezinta.
Nu trebuie decat sa introduci o adresa de e-mail valida aici si sa urmezi cativa pasi simpli.
Un film explicativ e disponibil aici


ATENTIE: Comentariul dumneavoastra poate aparea cu intarziere din cauza sistemului de cache.

RSS Postari

Vezi aici episoadele din seria BOOKFACE!

Ce fac prietenii tăi pe Voxpublica

© 2009 VoxPublica.ro, o marca F5 Realitatea-Catavencu. Toate drepturile rezervate.

Strategy & Technology: PUBLYO
Marketing & Sales: Q2M
Comandati acum o campanie publicitara pe acest site!