RSS Feed

Mama lui Emil Boc: ”Așa o fost și înainte. Or făcut ei ce-or vrut”. Despre bun simț

vezi toate articolele de
18 Oct 2011 la 13:39 111 comentarii 2321 vizualizari.

Portarul de la Universitatea ”Babeș-Bolyai” (UBB). O florăreasă sexagenară, de lângă Casa ”Matei Corvin”. O echipă de muncitori care lucrau la canalizare într-un cartier clujean. Sunt câteva din imaginile cu care am rămas în minte după acțiunea ”Marea expropriere”, desfășurată la sfârșitul săptămânii trecute în Cluj-Napoca și la Răchițele, satul natal al premierului Emil Boc. Salopetele de ”expropriatori” le-au atras atenția. Și și-au dat seama din prima ”Voi sunteți cu Roșia Montană”, ne-au spus, oprindu-ne din drum. Asta chiar dacă, exceptând VoxPublica și câteva bloguri (pe care mă îndoiesc că le-ar fi citit), nimeni nu anunțase în vreun fel acțiunea. Ne-au spus că sunt de partea noastră și ne-au încurajat.

Desigur, niciunul dintre aceștia nu cunoștea în amănunt problematica situației de la Roșia Montană. Nu citiseră rapoartele Academiei Române, luările de poziție ale profesorilor universitari de la ASE și UBB, ale experților ICOMOS, ale cercetătorilor de la Ad-Astra, ale arhitecților din OAR și UAR și habar nu aveau despre studiile cercetătorilor americani ori australieni referitoare la efectele mineritului de suprafață și ale utilizării masive a cianurilor, nici despre schimbările climatice, nici despre directivele Comisiei Europene. Majoritatea ”informațiilor” pe care le aveau erau din clipurile publicitare ale RMGC, din afirmațiile lui Traian Băsescu și din cele câteva show-uri de televiziune care au dezbătut subiectul.

Bunul simț le spunea însă că ceea ce se preconizează a se face la Roșia Montană nu e un ”interes al României ori al românilor”, ci un furt. Că ”salvarea patrimoniului cultural” nu se poate face cu dinamită și cu excavatoarele. Că o carieră, fie ea și de aur, e doar o carieră în care nu au cum să lucreze ”mii de oameni”. Că poluarea și distrugerea mediului nu poate fi remediată printr-o distrugere a mediului și mai mare. Că sutele de milioane de tone de cianură nu au nicio legătură cu așa-zisa cianură din cafea ori din sâmburii de mere ori de caise. Că nimeni nu poate fi dat afară din casa și de pe pământul lui fără să-și dea acordul. Că asta au făcut-o doar comuniștii.

Aceasta a fost și reacția Anuței Boc, mama premierului, când i s-a explicat ce prevede așa-zis-ul proiect de modificare a Legii Minelor, în fapt, o lege de expropriere specială. ”Așa o fost și înainte. Cunosc legea aia. Or făcut ce-or vrut pe vremea comuniștilor. Or găsit mina, i-o expropriat și i-o țâpat de-acolo și or făcut ei ce-or vrut”. Fratele lui Emil Boc, Ioan Boc, proprietarul unei pensiuni în Răchițele, a afirmat că, la o adică, dacă s-ar găsi aur sub pământul lui ar fi de acord să-și vândă pensiunea pentru a fi exploatat. Dar nici lui nu i-a venit s creadă că titularul de licență îi poate oferi ce preț crede el că e suficient și că apoi ar trebui să plătească o cauțiune de 10% dacă ar intenționa să conteste în instanță valoarea sumei oferite ca despăgubire (drept pentru care i s-a înmânat un exemplar din proiectul de lege mai sus-menționat).

Acest bun simț al oamenilor pe care i-am întâlnit și cu care am discutat a fost dublat însă de o doză enormă de pesimism. ”Până la urmă tot or să facă ei ce vor”, spuneau. Iar acei ”ei” nu se referea la reprezentanții RMGC, ci la politicienii români. Nu știu dacă de vină pentru această lipsă de încredere o fi mioriticul nostru mit fondator, anii de comunism ori ultimii 20 de ani când ”ei” au făcut ce au vrut și cum au vrut. Dar fie și pentru a spulbera această stare de neîncredere în forțele proprii, proiectul de la Roșia Montană trebuie oprit. Sau, la o adică, în cazul în care ”ei” încalcă voința cetățenilor în mod flagrant, acest lucru ar trebui sancționat drastic. Extrem de simplu. Prin vot.

Post to Twitter Post to Delicious Post to Facebook Post to StumbleUpon

 

Comentează


Pont: poti sa adaugi la comentariu fotografia ta sau o imagine care te reprezinta.
Nu trebuie decat sa introduci o adresa de e-mail valida aici si sa urmezi cativa pasi simpli.
Un film explicativ e disponibil aici


ATENTIE: Comentariul dumneavoastra poate aparea cu intarziere din cauza sistemului de cache.

RSS Postari pagina personala

Cele mai comentate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Cele mai vizualizate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!


Vezi aici episoadele din seria BOOKFACE!

Ce fac prietenii tăi pe Voxpublica

Romania Curata
Curs de Guvernare

Ultimele comentarii

afacerea roşia montană alburnus maior alex mazilu antonescu banci basescu blaga blog Blogviu interviu Boc Bruxelles Bucuresti candidatura cianură cluj CNA comisia europeana corupţie criza CTP curtea constituțională Dan Diaconescu Dinu Patriciu educatie Elena Basescu europarlamentare experiment Facebook gabriel resources gaze de șist Gigi Becali google guvern humanitas internet iohannis Istodor Johannis kelemen hunor Liiceanu macovei Media mihai goţiu motiune Năstase obama o fraza o poza parlament Parlamentul European pdl Plesu Polirom ponta presedinte protest proteste riscograma romani rosia roșia montană Rusia securitate Senat sindicate sondaj steaua SUA suspendare Tariceanu tiff TRU UBB UE uichendist.ro unesco Vanghelie Vasile Blaga victor ponta voiculescu

© 2009 VoxPublica.ro, o marca F5 Realitatea-Catavencu. Toate drepturile rezervate.

Strategy & Technology: PUBLYO
Marketing & Sales: Q2M
Comandati acum o campanie publicitara pe acest site!