RSS Feed

MAMA MARILOR PROIECTE. Ponta dă Afacerea Roşia Montană pe mâna lui Dan Şova. Interesele companiei RMGC sunt apărate de… mama lui Şova. BONUS: Bechtel, Monsanto, OMV Petrom…

vezi toate articolele de
27 Apr 2013 la 17:05 19 comentarii 4716 vizualizari.

UPDATE: “Urmeaza sa se constate ca in Programul de Guvernare a Romaniei exista un obiectiv dedicat domeniului resurselor minerale prin care se pune accent pe valorificarea produselor miniere in conditiile pietii liber concurentiale, promovarea parteneriatului public-privat pentru asigurarea surselor de finantare necesare , precum si promovarea unui management orientat catre piata si eficienta economica.
Este un context in care proiectul Rosia Montana face pionierat. Sper să fie un succes pentru ambele părti.

Finalul discursului susţinut de Ana Diculescu-Şova în cadrul seminarului “Making Europe a leader in sustainable and responsible mining”, care a avut loc la Parlamentul European, Bruxelles, 26 ianuarie 2010. Guvernele s-au schimbat, năravurile ba…

***

Încă de când a apărut ideea calificării Afacerii Roşia Montană la categoria “mari proiecte”, implicit trecerea proiectului în subordinea ministerului condus de Dan Şova, am scris că e vorba de o mişcare al cărui scop e transferul acestuia din grupul de interese din jurul PDL în cel din jurul PSD. Încă din vara lui 2012, Ovidiu Tender se exprima extrem de explicit: “Probabil se va stabili cine trebuie să câştige şi atunci se va da drumul proiectului”.

În această săptămână, intenţia a început să prindă contur. Conform Mediafax, Guvernul va înfiinţa o nouă companie, Minvest Roşia Montană, care va prelua de la Minvest Deva pachetul de 19,31% din acţiuni deţinut la societatea Roşia Montană Gold Corporation (RMGC). Noua companie va funcţiona doar în subordinea ministrului delegat pentru Proiecte de infrastructură de interes national şi investiţii străine, Dan Şova.

Astfel, afacerea de la Roşia Monată re-vine în ograda PSD (sub girul căruia a început la sfârşitul anilor 90). Şi mai mult decât o afacere de partid… RMGC este reprezentată în România de firma de avocatură Nestor Nestor Diculescu Petersen (NNDKP).  Firmă la care mama adoptivă a lui Dan Şova, Ana Diculescu-Şova, este senior partener. Pentru a nu exista dubii, pe pagina de prezentare a doamnei Şova de pe avocatura.com, la capitolul “Tranzacţii importante în care a fost implicată” se menţionează expres: “asistenţă juridică acordată companiei Roşia Montană Gold Corporation în toate litigiile derulate, cu privire la una dintre cele mai contestate investiţii realizate în vederea dezvoltării unui proiect de exploatare auriferă pe teritoriul României” (vezi facsimil).

În urmă cu o lună, Liga Întreprinzătorului Român (LRI) sesizase ANI pe motiv că Ana Diculescu-Şova s-ar afla “cel puţin în incompatibilitate morală”, reprezentând compania americană Bechtel într-un litigiu. La acea data, într-un răspuns pentru “România Liberă”, doamna Şova se apăra afirmând că în litigiul în legătură cu care se făcuse sesizarea (între Bechtel şi firma de transport Pulp Fiction, care prestase servicii pentru Bechetl) nu era implicată şi Compania Naţională de Autostrăzi (CNADR). Mai mult, contractul dintre Bechtel şi firma de avocatură NNDKP era anterior numirii lui Dan Şova ca ministru în a cărui subordine a trecut CNADR. În aceeaşi prezentare de pe avocatura.com, se arată că Ana Diculescu Şova “a reprezentat cu success compania Bechtel Inc. într-un număr de litigii în contradictoriu cu CNADR şi/sau alte autorităţi”.

Dacă starea de incompatibilitate nu a existat până în momentul numirii lui Dan Şova ca ministru, inexistenţa unui conflict de interese după această dată e greu de negat. Cel puţin moral, dar chiar şi mai mult: în cazul unei adopţii cu efecte depline, legăturile (şi efectele) juridice dintre părinţii adoptivi şi copiii adoptaţi sunt aceleaşi ca între părinţii naturali şi copii. Prin înfiinţarea noii companii Minvest Roşia Montană şi trecerea ei în subordinea lui Dan Şova vom avea următoarea situaţie: în orice dispută în contradictoriu între statul roman şi RMGC, interesele companiei vor fi reprezentate de mama adoptivă a ministrului, iar cele ale României de… fiu. Două persoane care, inclusiv din punct de vedere legal, au interese comune. Există sau nu un conflict de interese? Va deveni sau nu Afacerea Roşia Montană una “de familie”, în cel mai propriu sens al cuvântului? Răspundeţi d-voastră la aceste întrebări.

RMGC şi Bechetel nu sunt singurele companii controversate reprezentate de NNDKP. Aceeaşi firmă de avocatură a reprezentat şi Roman Copper anul trecut, companie înfiinţată peste noapte pentru a prelua exploatarea de cupru de la Roşia Poieni (Cuprumin). Într-o primă fază, Roman Copper câştigase licitaţia de privatizare. Tot în portofoliul de clienţi ai NNDKP (lista completă aici) se mai numără controversata firmă din domeniul energetic GDF Suez, producătorii de organisme modificate genetic Monsanto, “regii porcilor” din România, Smithfield Ferme ori privilegiaţii de la OMV Petrom. În fapt, o mare parte a firmelor care intră la capitolul “investiţii străine” (denumirea portofoliului lui Dan Şova) se regăsesc în lista de clienţi ai societăţii de avocatură la care este partener mama adoptivă a ministrului. O mare şi frumoasă familie…

Totuşi, pe români îi mai reprezintă cineva?

Post to Twitter Post to Delicious Post to Facebook Post to StumbleUpon

 

19 comments

Comentează


Pont: poti sa adaugi la comentariu fotografia ta sau o imagine care te reprezinta.
Nu trebuie decat sa introduci o adresa de e-mail valida aici si sa urmezi cativa pasi simpli.
Un film explicativ e disponibil aici


ATENTIE: Comentariul dumneavoastra poate aparea cu intarziere din cauza sistemului de cache.

RSS Postari pagina personala

Cele mai comentate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Cele mai vizualizate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!


Vezi aici episoadele din seria BOOKFACE!

Ce fac prietenii tăi pe Voxpublica

Ultimele comentarii

afacerea roşia montană alburnus maior alex mazilu antonescu banci basescu blaga blog Blogviu interviu Boc Bruxelles Bucuresti candidatura cianură cluj CNA comisia europeana corupţie criza CTP curtea constituțională Dan Diaconescu Dinu Patriciu educatie Elena Basescu europarlamentare experiment Facebook gabriel resources gaze de șist Gigi Becali google guvern humanitas internet iohannis Istodor Johannis kelemen hunor Liiceanu macovei Media mihai goţiu motiune Năstase obama o fraza o poza parlament Parlamentul European pdl Plesu Polirom ponta presedinte protest proteste riscograma romani rosia roșia montană Rusia securitate Senat sindicate sondaj steaua SUA suspendare Tariceanu tiff TRU UBB UE uichendist.ro unesco Vanghelie Vasile Blaga victor ponta voiculescu

© 2009 VoxPublica.ro, o marca F5 Realitatea-Catavencu. Toate drepturile rezervate.

Strategy & Technology: PUBLYO
Marketing & Sales: Q2M
Comandati acum o campanie publicitara pe acest site!