RSS Feed

Manifest Mâna de Lucru: Roşia Montană e regula, nu excepţia

vezi toate articolele de
08 Sep 2013 la 18:05 16 comentarii 1720 vizualizari.

O listă de propuneri de revendicări scrise în directă legătură cu protestul împotriva exploatării la Roşia Montană. Mâna de Lucru e un grup (anonim) care a mai distribuit pe 1 mai 2011 un manifest (vezi aici în galeria foto). Textul publicat azi arată aşa:

Cîteva bucăţi:

Roşia Montană nu e o întîmplare, e regula: complicitatea dintre stat şi capital privat (local sau internațional), caracterul pur iluzoriu al legalităţii şi statului de drept, distrugerea ireparabilă a mediului în numele profitului şi acumulării de capital, mitul şi şantajul investitorului-creator de locuri de muncă, privatizarea dreptului statal de expropriere, sufocarea spaţiului public sub presiunea lobby-urilor şi intereselor private, suspendarea şi delegitimarea democraţiei chiar în numele sustenabilităţii ei economice.

 1. Stoparea privatizării serviciilor publice de bază (transport urban și interurban, poștă, infrastructură medicală). Servicii publice funcţionale şi accesibile tuturor!
 2. Reabilitarea și refinanțarea educației și serviciilor medicale publice. Aceste domenii trebuie să fie gratuite, eficiente și să funcționeze în afara logicii profitului.
 3. Trecerea sub controlul statului a resurselor naturale, a energiei și distribuției de energie şi exploatarea lor raţională. Interzicerea prin lege a oricăror intervenţii ce aduc daune grave oamenilor şi mediului, cum e exploatarea aurului cu cianuri sau a gazelor de şist.
 4. Impozitarea veniturilor după principiul solidarităţii şi justiţiei sociale. Creșterea impozitelor asupra profiturilor și asupra marilor averi; întărirea colectării impozitelor prin criminalizarea marii evaziuni fiscale. Anularea tuturor scutirilor de taxe şi facilităţilor fiscale oferite companiilor private.

Roşia Montană e mai mult decît Roşia Montană, e alarma dată că nu se vor opri aici dacă nu le punem în gît MÂNA DE LUCRU.

Discuţia merită. Cine se întreabă ce legătură au impozitele  sau codul muncii cu permiterea exploatării, să-şi amintească cum a funcţionat lobbyul privat pe mînă cu statul de cîte ori a fost nevoie. Azi e Roşia Montană, tot toamna asta liberalizarea energiei va lovi crunt în 80% din cetăţeni. Mîine vor veni la rînd sănătate privată şi şcoli bune pe bani, poimâine vom face legi doar pentru procentul de cetăţeni “civilizaţi şi curaţi” – restul lumii la muncă pe bani puţini şi negri dacă se poate. Să medităm.

Post to Twitter Post to Delicious Post to Facebook Post to StumbleUpon

 

16 comments
 • 1

  Mana asta “de lucru” e aia dreapta sau aia stanga? Si ce inseamna “de lucru?

  Chinti
  2013-09-08 18:09:40 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 2

  Am uitat un lucru imp: cer nationalizarea de urgenta a mass media in Romania! Nu mai vrem ziaristi care sa serveasca binele privat! Sa lucreze toti jurnalistii la stat pe salariul mediu pe economie si sa scrie fara drepturi de autor pt ca ei presteaza un serviciu public.

  De asemenea, cer impozitarea de urgenta a averilor redactorilor sefi din media.

  De ce? Ca asa cer eu. Sa fie democratie!

  Chianti
  2013-09-08 18:14:27 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 3

  E aia cu care se masturbeaza. Cerand “solidaritate si justitie sociala” cu ciocanul.

  @Chianti
  2013-09-08 18:33:41 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 4

  ” Mă întreabă un prieten de pe fb în ce tabără sunt în chestiunea Roșia Montana. Având în vedere că în tabăra pro-Roșia se află premierul Ponta, iar în tabăra adversă se află deputatul Ponta, am decis să-mi proclam deplina neutralitate.

  dreptate pentru dulai
  2013-09-08 18:37:41 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 5

  Sa interzica si defriarea padurilor ca in curand le vom duce dorul. Valabil si pentru raurile de munte si microhidrocentralele care le betoneaza.

  Lista de revendicari ar putea continua
  NATIONALIZAREA GUVERNULUI ROMANIEI
  NATIONALIZAREA PARLAMENTULUI ROMANIEI
  NATIONALIZAREA FUNCTIEI DE PRIMMINSTRU AL ROMANIEI
  NATONALIZAREA AGENTIEI NATIONALE DE RESURSE MINERALE

  Pana acum primul ministru, guvernul, parlamentul si alte institutii ale statului au dovedit ca sunt anexate privatati – RMGC, Chevron pe spaga in anti-intersul Romaniei. Romania e condusa de un guvern privat angjat cu acte in regula la Gold Corporation.

  ReNationalizati ROMANIA
  2013-09-08 19:50:58 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 6

  Cred ca sigla aia a fost la Sova, ca i-a pierdut secera. Mai cred ca grupul ala “anonim” este al parlamentarilor, ca aia muncesc doar cu o mana, cea cu care voteaza.

 • 7

  astia cer comunism din ce vad

  cornel
  2013-09-08 20:03:09 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 8

  Presedintele Academiei Romane, Ionel Haiduc: La Rosia Montana se extrage aur de 2.000 de ani, noi vrem sa-l lichidam in cativa ani

  nasul.tv/2013/0../

  Presedintele Academiei Romane, Ionel Haiduc, a declarat pentru Nasul Tv ca statul roman castiga foarte putin din proiectul minier de la Rosia Montana si ca ar trebui ca autoritatile sa tina cont ca daca cele 360 de tone de minereu care se vor extrage din exploatare ar fi impartite la populatia Romaniei ar rezulta 18 grame de aur pe cap de locuitor. Academicianul mai spune ca in prezent statul roman favorizeaza compania care va exploata zacamantul aurifer de la Rosia Montana.

  „Dincolo de ce implica folosirea cianurii, important pentru tara este beneficiul economic. Beneficiul de 6%, din punctul meu de vedere, este prea redus. Parerea mea ar fi ca este necesar sa se aplice si in Romania, asa cum se intampla in alte tari, contracte de impartire a productiei (Production Sharing Agreement), unde statul este proprietarul resurselor, iar investitorul, compania privata, primeste o fractiune care sa acopere si cheltuielile de operare, restul revine statului. Statul poate primi chiar 80% din valoare, asa cum se intampla cu petrolul in tarile arabe.

  Alaturi de colegii mei am facut un calcul: 360 de tone de aur extrase sunt 360 de milioane de grame de aur, impartit la o populatie de 20.000.000, rezulta ca fiecarui roman ii revin 18 grame de aur. Suntem dispusi sa renuntam la aceasta avere? Sa ramanem fiecare cu 2-3 grame?”.

  Ionel Haiduc a facut precizari si in privinta locurilor de munca pe care compania Gold Corporation le anunta pentru exploatare. Academicianul considera ca locurile de munca pentru localnicii din Rosia Montana vor fi putine si temporare, mai ales ca dupa punerea in functiune a exploatarii – pentru care vor fi adusi in Romania specialisti straini – numarul angajatilor romani va fi minim, reducandu-se la cateva sute, iar aproximativ 1.000 de oameni vor ramane din nou someri.

  „In ceea ce priveste locurile de munca, datele furnizate de Gold Corporation spun ca in primii 2 ani se vor crea 2.000 de noi locuri, dupa care in perioada de operare acestea se reduc la 350 -500, insa ei au revenit si au precizat ca vor fi 900. Ce se intampla cu cei aproximativ 1.000 de oameni care raman fara loc de munca?

  De asemenea se pune problema cati specialisti tehnicieni vor trebui adusi din afara? Tehnologia cu cianura implica aducerea unor tehnicieni chimisti, fiind foarte toxica si avand conditii deosebite de utilizare.
  Dupa 16 ani, cand se incheie exploatarea si raman toti fara loc de munca, ce se intampla cu generatiile viitoare? Acolo se extrage aur de 2.000 de ani si noi vrem sa il lichidam in cativa ani”.

  Presedintele Academiei Romane sustine ca statul roman nu are niciun fel de control asupra celorlalte metale care se vor gasi in reziduurile rezultate din exploatarea minereului aurifer. Ionel Haiduc considera ca autoritatile ar trebui sa tina cont de exploatarea acestor deseuri, mai ales ca ele ar putea contine metale rare precum Wolfram, Galiu sau Indiu.

  „Metale precum Wolframul, Galiu sau Indiu sunt foarte importante, ele sunt folosite in aviatie sau electronica. Potrivit datelor furnizate de companie, niciun al metal nu reprezinta interes. Pe piata este mare criza de aceste metale, sunt putine locuri in lume unde ele se gasesc. Nu stiu daca aceste metale se gasesc acolo, insa daca ar exista, ar fi pacat ca deseurile rezultate din extractia aurului sa fie aruncate sau nefolosite. In Bulgaria se intampla un lucru foarte curios, firma care se ocupa de extragerea aurului, duce minereurile in afara tarii, unde statul nu are niciun control. Toate aceste aspecte ar trebui analizate de catre specialistii contractati de Guvern sau de catre guvernanti”.

  Lichidam Romania
  2013-09-08 20:10:36 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 9

  Daca Academia zice ca si eu am 2-3 grame pe-acolo, sincer eu as renunta. DAR ! Problemele sunt puse gresit. Daca aia exploateaza e OK… SIGUR nu vor fi accidente ! Dar, dupa, cine curata apa ? Din procesul de decantare-separare rezulta cianura… asta pe unde se depoziteaza ? Se va vinde in fiole, ca amintire, sau intra in “programul de sanatate” ? Sa nu intelegeti gresit ! Ia de vedeti mai jos:
  Al mai mare laser din lumeeee !!!! URA!!! in RO !!!! URA !!! Dar va fi folosit si la “anihilarea” reziduurilor radioactive rezultate fie din Centralele Nucleare, fie din alte “experimente”… Sa nu mai tina deseurile 100 de ani ! Asa s-a prezentat proiectul si-n media…
  Mai pe romaneste, RO se va “umple” de mostre radioactive de prin lume pentru experimente care, daca vor da rezultate pozitive, le vor permite sa produca MAI MULTE DESEURI ! Eventual si un Muzeu al deseurilor radioactive din lume la Bucuresti ! “Deseuri fara frontiere”…
  Daca ati fost atenti, chestia cu “deseurile radioactive” a fost mai la coada si mai “din scurt” ! URA !!! RO sa fie primit ! Si cianura si “gunoaiele radioactive” la CEL MAI MARE LASER DIN LUME DE LA MAGURELE ! La doi pasi de Bucuresti… URAAA !!!
  Asteptam dioxina, copacii ii taiem si singuri ! Delta o prapadim noi in cativa ani !
  TRAIASCA RO CAPITALISTA ! RO va “anihila” desurile de la Fukushima, Cernobal, Kozlodui ! URAAA !!! SALVAM PLANETA ! VOM FI SALVATORII LUMII !!! Bucurati-va… locuri de munca la “cu carca”… nu intrebati ce carati ca e “clasificat” !

  bebe
  2013-09-08 20:34:32 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 10

  AURUL ca si alte metale pretioase nu sunt posesia nici a vreunui guvern ,corporatie ,nici a vre-unei tari ,metalele pretioase sunt al PAMANTULUI care ii ridica(mentin) vibratia ,NU TREBUIE ,,VANDALIZAT” exploatat , Pamantul ramane mereu mai sarac ,trbuie sa se gandeasca si generatiile viitoare .Exista un trib in Columbia ,nu de mult au fost descoperiti ,sunt izolati in munti ,au fost vizitati de cativa jurnalisti de la BBC care cu greu dar au reusit sa faca un documentar .Acei indieni daca vroiau sa planteze ceva si necesita saparea pamantului ,mai intai cereau iertare PAMANTULUI ,ei au inaintat la urma guvernului columbian o ,,cerere” sa ,,nu se mai vandalizeze PAMANTUL” ECATERINA

 • 11

  Si femeile trebuie sa fie ale iontregului popor deoarece vibreaza cand le forezi si ar trbui sa-ti ceri scuze sau macar sa zici bogdaproste si saru-mana cand termini si sa faci curat in urma nu sa lasi tot felul de steril si de alte mizerii.

  mama lu katalin
  2013-09-09 05:30:34 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 12

  “O singura voce a identificat corect manevrele din jurul temei “Rosia Montana”, in care se lasa antrenati, inocent, mii de oameni, fara sa dibuiasca adevăratul motiv al surprinzatoarei reveniri a problemei in prim-planul preocupării publice.
  Se stie deja ca toată intreprinderea canadiana se finanteaza prin capital de Bursa, fiind vorba de foarte multe milioane de dolari. Creșterea si scăderea valorii acțiunilor achiziționate sau vândute prin Bursa produc, prin diferența, castiguri substantiale pentru speculanti (termen tehnic, deloc peiorativ).
  Astfel, cand opoziția la Proiect se accentueaza si guvernantii fac un cât de mic pas înapoi, valoarea acțiunilor scade, detinatorii se grăbesc sa vândă chiar si mai ieftin, decât sa piardă mai mult sau tot, iar cei din spatele manevrelor achizitioneaza. Repet, in valoare de milioane!
  După ce s-au “inarmat” cu destula “munitie” financiară, se da semnalul relansarii guvernamentale a Proiectului. Cateva accente oficiale pozitive sunt de-ajuns. Valoarea acțiunilor creste exploziv. Detinatorii actiunilor vand imediat in profit. Privind retrospectiv, constatat ca s-a ajuns deja la o ciclicitate, aducatoare de multe, foarte multe milioane de dolari. Si la creșterea, dar si la descresterea valorii acțiunilor.
  Prin urmare, pot pune deja ramasag ca exploatarea de la Rosia Montana nici nu va începe vreodată, totul fiind doar un joc banos de Bursa.
  Cine ar putea fi profitorii? As pune același ramasag ca tot “băieții” noștri neaosi, cei cu “ochii albaștri”. Au experiența deja. Prin anii ‘80 ai secolului trecut l-au convins pe tampitul de Ceaușescu sa speculeze identic la Bursa din Londra cu întreaga rezerva de aur a României. Atunci s-a cam pierdut, dar “băieții” au dat de gustul jocului. Acum câștiga vartos.
  Si datorită miilor de inocenti care protestează pe străzi. Pe gratis…”

 • 13

  mie nu mi se pare greu sa ma decid in ce tabara ma aflu, nu ma intereseaza ce pozitie ia Ponta sau alti politicieni, pentru ca eu nu tin cont de parerile lor-nici ei nu tin cont de parerea mea oricum- nu vreau sa cobesc dar sunt sigur ca aceasta exploatare va fi dezastruoasa pentru flora si fauna din zona sa nu mai vorbim de oamenii de acolo, si tara nu va castiga foarte mult din aceasta afacere, deci vom vinde-iarasi -tara pe bani putini.

  adrian75
  2013-09-09 11:35:57 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 14

  Draga Costi!
  Din pacate romanii in majoritatea lor nu sunt inca pregatiti sa discute despre “marile binefaceri ale capitalismului”. Adica, daca pui in discutie teme precum explotarea salbatica a resurselor (vezi RM), jaful capitalului privat asupra economiei, privatizarea dreptului la viata s.a. ti se va spune franc in fata ca esti comunist.
  Am 33 de ani si din pacate recunosc, fac parte dintr-o generatie de imbecili care s-a inrobit pana dincolo de pensie cazand in toate capcanele private ale capitalismului. Pe rand>
  1. prg. Prima Casa credit pe 30 de ani marea majoritate a tinerilor. Cei care cititi acest comentariu uitati va la parintii vostri de 50-60 de ani care ar putea sa plateasca inca 5-10 ani credit la casa. Asta este prg prima casa.
  2. Benzinarii – e adevarat, nu noi am vandut petromul dar daca se poate si la WC ne am duce cu masina iar daca masina ar fi un jeep si mai bine.
  3. retail-eri nu mai exista notiunea de piata de mers si cumparat de la tara, pt ca nu? am fi niste tarani.
  Fara sa ne dam seama, din mandrie si din snobism am ajuns sclavii bancilor, ai retail-erilor sau de ce nu? ai prostiei noastre. Iar daca ai curajul sa gandesti altfel ti se va pune apelativul de taran sau de comunist.
  Esenta capitalismului este profitul iar colonizarea Romaniei si sclvizarea noastra ca oameni are la baza madria si lipsa noastra de educatie.

  anonim
  2013-09-09 12:32:56 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 15

  Beti si veseliti-va, mai comunisti-ecologistilor, ca proiectul RM a cazut! Ura!

  P.S. Donati si voi cate un banut din munca voastra catre “mana de lucru” din Rosia Montana. Care mana de lucru care o sa aiba nenumarate zile libere de aici incolo. Pentru frecat menta.

  silicon_v
  2013-09-09 14:19:03 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 16

  @silicoane_v 15:
  Desteptule cum aurul a stat atat timp acolo poate sa mai astepte si de acum inainte pana la tehnologii 100% si 100% curate fara cianuri. Exploatarea sa se face de ROmania prin minerit cu galerii nu minerit devastator de suprafata cum vrea Ponta, Sova si RMGC. Exploatat rational pe termen lung cat trebuie, nu tot dintrodata cu vor hraparetii cianuristi.

  Si MINERITUL cu CIANURI INTERZIS.

  Intre timp guvernul de spagari (daca intre timp nu intra la puscarie) sa reabiliteze drumurile in zona si sa faca odata autostrazile alea mult promise. Investitiile in turism vor veni de la sine.
  Despagubirile sa le plasteasca din plateasca spagarii din mass-media si politrucii.

  bancyanide
  2013-09-09 17:35:35 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde

Comentează


Pont: poti sa adaugi la comentariu fotografia ta sau o imagine care te reprezinta.
Nu trebuie decat sa introduci o adresa de e-mail valida aici si sa urmezi cativa pasi simpli.
Un film explicativ e disponibil aici


ATENTIE: Comentariul dumneavoastra poate aparea cu intarziere din cauza sistemului de cache.

RSS Postari

Cele mai vizualizate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!


Vezi aici episoadele din seria BOOKFACE!

Ce fac prietenii tăi pe Voxpublica

Romania Curata
Curs de Guvernare

Ultimele comentarii

afacerea roşia montană alburnus maior alex mazilu antonescu banci basescu blaga blog Blogviu interviu Boc Bruxelles Bucuresti candidatura cianură cluj CNA comisia europeana corupţie criza CTP curtea constituțională Dan Diaconescu Dinu Patriciu educatie Elena Basescu europarlamentare experiment Facebook gabriel resources gaze de șist Gigi Becali google guvern humanitas internet iohannis Istodor Johannis kelemen hunor Liiceanu macovei Media mihai goţiu motiune Năstase obama o fraza o poza parlament Parlamentul European pdl Plesu Polirom ponta presedinte protest proteste riscograma romani rosia roșia montană Rusia securitate Senat sindicate sondaj steaua SUA suspendare Tariceanu tiff TRU UBB UE uichendist.ro unesco Vanghelie Vasile Blaga victor ponta voiculescu

© 2009 VoxPublica.ro, o marca F5 Realitatea-Catavencu. Toate drepturile rezervate.

Strategy & Technology: PUBLYO
Marketing & Sales: Q2M
Comandati acum o campanie publicitara pe acest site!