RSS Feed

Mantra deficit bugetar 3% din PIB. De unde vine

vezi toate articolele de
31 Jan 2017 la 21:59 119 comentarii 313 vizualizari.

Pana mai ieri propaganda impunea termenul MTO. Cu un asemenea termen s-a pus la pamant un premier aproximativ si se putea inchide orice discutie economica despre optiuni si rost. Propaganda face minuni.

Momentan s-a uitat acest termen, probabil si pentru ca in 2016 s-a inregistrat o abatere remarcabila de la tinta.

Fiind prea departe de obiectivul pe termen mediu, discutia in spatiul public a revenit la faimoasele criterii de la Maastricht care includ si deficit bugetar sub 3% din Produsul Intern Brut.

! Nivelul de 3% pentru deficitul bugetar ca procent din PIB nu are nici o baza teoretica!

Aceasta valoare este derivata dintr-o forma simplicata a unui model macroeconomic in care s-au introdus urmatoarele 2 valori: 60% datorie ca si procent din PIB, respectiv crestere nominala a economiei de 5%.

La momentul deciziei referitoare la criteriile Maastricht, Franta si Germania aveau un nivel al datoriei in jur de 60%, nivel care s-a constituit ca ancora pentru restul.

Sustenabilitatea fiscala a unei economii nu este garantata, data de o combinatie fixa de indicatori.

Sustenabilitatea fiscala, in functie de modelul macroeconomic de abstractizare a economiei, este data de o suprafata, de o infinitate de combinatii de valori.

Pe modelul utilizat la nivelul cunoasterii economice din momentul statuarii criteriilor de la Maastricht, 3% deficit – 60% datorie este doar un punct de pe suprafata.

Inclusiv pe un calcul simplist se poate vedea ca Romania nu are datorie la 60% si nici crestere economica nominala de 5% (reala plus inflatie). Orice modificare a celor 2 valori conduce la o valoare diferita a deficitului bugetar corespunzator acestei suprafete.

In concluzie reperele simple, de tipul deficit bugetar de 3%, sunt bune pentru simplificarea comunicarii dar este important a se intelege de unde vin si care este originea lor istorica.

Post to Twitter Post to Delicious Post to Facebook Post to StumbleUpon

 

119 comments

Comentează


Pont: poti sa adaugi la comentariu fotografia ta sau o imagine care te reprezinta.
Nu trebuie decat sa introduci o adresa de e-mail valida aici si sa urmezi cativa pasi simpli.
Un film explicativ e disponibil aici


ATENTIE: Comentariul dumneavoastra poate aparea cu intarziere din cauza sistemului de cache.

RSS Postari
Lucian Isar are studii in finante si matematica la ASE Bucuresti, Universitatea din Bucuresti, Chicago GSB, Oxford University, DOFIN ASE si HBS.
» citeste biografia

Cele mai comentate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Cele mai vizualizate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!


Vezi aici episoadele din seria BOOKFACE!

Ce fac prietenii tăi pe Voxpublica

Romania Curata
Curs de Guvernare

Ultimele comentarii

afacerea roşia montană alburnus maior alex mazilu antonescu banci basescu blaga blog Blogviu interviu Boc Bruxelles Bucuresti candidatura cianură cluj CNA comisia europeana corupţie criza CTP curtea constituțională Dan Diaconescu Dinu Patriciu educatie Elena Basescu europarlamentare experiment Facebook gabriel resources gaze de șist Gigi Becali google guvern humanitas internet iohannis Istodor Johannis kelemen hunor Liiceanu macovei Media mihai goţiu motiune Năstase obama o fraza o poza parlament Parlamentul European pdl Plesu Polirom ponta presedinte protest proteste riscograma romani rosia roșia montană Rusia securitate Senat sindicate sondaj steaua SUA suspendare Tariceanu tiff TRU UBB UE uichendist.ro unesco Vanghelie Vasile Blaga victor ponta voiculescu

© 2009 VoxPublica.ro, o marca F5 Realitatea-Catavencu. Toate drepturile rezervate.

Strategy & Technology: PUBLYO
Marketing & Sales: Q2M
Comandati acum o campanie publicitara pe acest site!