RSS Feed

Mărășești, pământul, curajul și frica de revoluție

vezi toate articolele de
08 Aug la 12:31 comenteaza acum 641 vizualizari.

Am tot ascultat / văzut zilele acestea materiale despre luptele din Vrancea de acum 100 de ani (de exemplu, o serie de materiale pe Radio România Actualități, interviuri cu istorici și materiale de arhivă – relatări ale unor participanți înregistrate cu decenii în urmă). Curajul e de netăgăduit, e relatat de inamici mai ales, însă e uitat sau foarte slab pomenit un motiv pentru care mobilizarea printre soldați, în covârșitoare majoritate țărani, a fost atât de eficientă: pământul.

Am ascultat citite niște scrisori trimise de pe și pe frontul de la Mărășești. Câteva aminteau de promisiunea fermă a autorităților că, după război, țăranii aveau să capete pământ ”de la vodă”. Dacă săpăm mai toți prin istoriile familiilor noastre vom găsi relatări din străbunici care nu uită de acest detaliu important. Străbunică-mea Ștefana, foarte talentată în povestit, nu uita să adauge și motivul zbaterii fraților ei pe front, întregul chin al fugii pe linia frontului avea un scop (Nănești, lângă Nămoloasa, punct important de front): promisiunea cu pământul.

Cum s-a ajuns la promisiunea cu pământul? Era prezentă printre politicieni frica de neliniști sociale, de posibila agitație a soldaților români care s-ar fi putut ”contamina” de la aliații ruși. Cu câteva luni înainte de Mărășești, după înfrângeri sau victorii imposibil de susținut (și cu o armată romană într-o stare pe care o știe fiecare elev care și-a luat Bacul măcar din celebrțul roman al lui Camil Petrescu), liderii români se angajau ferm că vor da pământ țăranilor, pământ și drept de vot. Aliații noștri, rușii, veneau dintr-o țară aflată în anul revoluției, 1917. Asta nu știa să-mi explice străbunică-mea, dar o fac unii istorici. Iată un scurt rezumat al lui Keith Hitchins, în care prinde și acest detaliu esnețial, drepturile care au venit pentru soldații țărani din frica autorităților de revoltă:

Post to Twitter Post to Delicious Post to Facebook Post to StumbleUpon

 

Comentează


Pont: poti sa adaugi la comentariu fotografia ta sau o imagine care te reprezinta.
Nu trebuie decat sa introduci o adresa de e-mail valida aici si sa urmezi cativa pasi simpli.
Un film explicativ e disponibil aici


ATENTIE: Comentariul dumneavoastra poate aparea cu intarziere din cauza sistemului de cache.

RSS Postari

Vezi aici episoadele din seria BOOKFACE!

Ce fac prietenii tăi pe Voxpublica

© 2009 VoxPublica.ro, o marca F5 Realitatea-Catavencu. Toate drepturile rezervate.

Strategy & Technology: PUBLYO
Marketing & Sales: Q2M
Comandati acum o campanie publicitara pe acest site!