RSS Feed

Măreața luptă pentru dreptul de a nu mânca rahaturi

vezi toate articolele de
24 Sep la 11:20 20 comentarii 2 vizualizari.

Este totuși incredibil cât de puțin spațiu a fost acordat dezbaterii dublului standard în produsele distribuite de companii în Est și Vest. Românii nu se mai identifică drept cetățeni, dar se recunosc totuși consumatori. Consumatorul e ”superior” cetățeanului, am înțeles, dar nici măcar acest sfânt consumator nu mai urlă decât, cel mult, la casierițele de prin supermarket.

De ce nici măcar o discuție despre consum, religia evidentă a spațiului public în ultimele decenii, nu poate ocupa agenda mediatică. Sigur că avem mai multă treabă cu luptele de putere nesfârșite, însă e unic, cred, în spațiul ex-comunist, felul în care eșuează în România și cele mai evident-populare dezbateri.

Acum 10 zile, Parlamentul European a votat un raport în care erau confirmate situațiile revoltătoare de standard dublu practicate ca regulă de companii în cazul consumatorilor de clasa a doua din zonele mai sărace ale UE.

Lupta e una tipică pentru social-democrații europeni. Extrem de anemică, mult zgomot pentru prea puțin, cu foarte puțină contextualizare economică: comparații de prețuri, comparații între facilitățile pentru producători  și retaileri în funcție de țări. E forma S&D-ului de a se preface totuși că nu acoperă un subiect important. Asta e, cu asta defilăm.

E totuși important că tema e scoasă din zona conspirației, e confirmată, e clară. Pașii de remediere sunt mai mult decât lenți, iar votul parlamentarilor seamănă mai mult cu o ridicare din umeri nervoasă. A existat consens transpartinic european că nu e deloc în regulă ce se întâmplă: până se vor schimba lucrurile va dura.

În România controlul care făcea parte din această campanie de depistare a standardului dublu a fost o rușine în sine. Daea împreună cu instituțiile de control al calității au făcut o procedură prin care mai aveau puțin și-i rugau pe producători (și retaileri, pentru că și aceștia participă sunt implicați în producție în multe cazuri) să se autoanalizeze și să ne spună dacă nu cumva iau prețuri mai mari pe produse mult mai nesănătoase.

Ce e clar:

- sub același brand, în același ambalaj, în centrul și estul Europei găsești produse care au o compoziție mult diferită, sub standardul produselor vândute în Vest,

- dublul standard este o PRACTICĂ de business, nu e un accident. Se regăsește de la produse alimentare până la cosmetice, detergenți, produse pentru copii etc.

- există și pasaje stupide în raport, de exemplu comportamentul ”irațional” al omului care nu citește etichetele. Observație care se contrazice flagrant cu aceea că avem practică de business generalizată. Cu alte cuvinte, pot eu să citesc de 1000 de ori etichetele de la șampoane dacă de fapt nu am de ales decât între diverse forme de dublu-standard.

Ce se propune: control unitar pentru UE, o supraveghere mai bună a produselor.

Cum spuneam, rezultatele sunt anemice. Parlamentul european și Comisa au criticat, au făcut declarații dure, dar măsurile care se întrevăd sunt mai degrabă mângâieri pe creștetul marilor afaceri.

Ce e important e că acest capitol se adaugă la o opoziție profundă Est-Vest, una care nu e deloc propagandă naționalistă – mai curând aceasta din urmă e zgomotul convenabil, ușor de discreditat în jurul unor practici de netolerat.

Problema dublei calități nu este clar suprapusă politic cu problema prețurilor aproape egale, în ciuda veniturilor (practici de comerț ”gri”, înțelegeri la prețuri, conconcurență etc., slab controlate de state slabe precum România). Nu e apoi suprapusă cu enorma bogăție extrasă fără taxare de tot soiul de mari companii din Est. Thomas Piketty scria la începutul anului despre această profundă tensiune Est-Vest generată de discrepanțe de tratament economic, de extragerea netaxată de profit.

În continuare pe aici se servesc poeziile obosite cu ce-ar fi fost România dacă nu era UE și alte reproșuri din astea adresate după tiparul victimei vinovate pentru-că-și-o-cere.

Fondurile europene nu acoperă nici pe departe deficitul generat de migrarea avuției spre marii investitori vestici (mai ales germani).

Nu avem politicieni capabili să atace public astfel de probleme, nu sunt interesați, nu sunt dotați. Cel mult pot face câte un imn dacic despre independență când metoda ideală ar fi atacul chiar cu armele clasic-moralizatoare europene. Între timp, printre scandaluri artificiale generate de elite politice aflate în luptă, aflăm că legile pentru taxarea resurselor se îndreaptă spre forma dorită de investitori. Mai aflăm că suntem incapabili să forțăm mari companii din energie, din gestionarea apei să facă investițiile pentru updatarea infrastructurii.Ceea ce trebuia plătit privat va fi plătit tot public.

Sunt subiecte care nu mai prind aici, România nu e doar raiul inegalităților sociale, e și raiul discrepanței între agenda publică și agenda socio-economică reală.

Post to Twitter Post to Delicious Post to Facebook Post to StumbleUpon

 

20 comments

Comentează


Pont: poti sa adaugi la comentariu fotografia ta sau o imagine care te reprezinta.
Nu trebuie decat sa introduci o adresa de e-mail valida aici si sa urmezi cativa pasi simpli.
Un film explicativ e disponibil aici


ATENTIE: Comentariul dumneavoastra poate aparea cu intarziere din cauza sistemului de cache.

RSS Postari

Cele mai comentate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Cele mai vizualizate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!


Vezi aici episoadele din seria BOOKFACE!

Ce fac prietenii tăi pe Voxpublica

Romania Curata
Curs de Guvernare

Ultimele comentarii

afacerea roşia montană alburnus maior alex mazilu antonescu banci basescu blaga blog Blogviu interviu Boc Bruxelles Bucuresti candidatura cianură cluj CNA comisia europeana corupţie criza CTP curtea constituțională Dan Diaconescu Dinu Patriciu educatie Elena Basescu europarlamentare experiment Facebook gabriel resources gaze de șist Gigi Becali google guvern humanitas internet iohannis Istodor Johannis kelemen hunor Liiceanu macovei Media mihai goţiu motiune Năstase obama o fraza o poza parlament Parlamentul European pdl Plesu Polirom ponta presedinte protest proteste riscograma romani rosia roșia montană Rusia securitate Senat sindicate sondaj steaua SUA suspendare Tariceanu tiff TRU UBB UE uichendist.ro unesco Vanghelie Vasile Blaga victor ponta voiculescu

© 2009 VoxPublica.ro, o marca F5 Realitatea-Catavencu. Toate drepturile rezervate.

Strategy & Technology: PUBLYO
Marketing & Sales: Q2M
Comandati acum o campanie publicitara pe acest site!