RSS Feed

Marele dig olandez (sau nu)

vezi toate articolele de
08 May 2015 la 16:21 5 comentarii 1362 vizualizari.

Citeam deunăzi un articol despre orașul Shanghai și despre transformarea lui spectaculoasă din ultimele decenii. Când am dat de cifre, a trebuit să mă frec la ochi… Imaginați-vă că acum 20 de ani la Shanghai nu era metrou. Și imaginați-vă (ceea ce e, recunosc, mult mai greu) că în 2015 orașul are peste 400 km de linii de metrou! Cât să mergi de la București până la Cluj sub pământ, fără gropi și fără ambuteiaje, legănat pe șine. Am intrat imediat pe Google să fac o comparație cu ce avem noi acasă, și m-am mândrit că metroul nostru datează din 1979 ! Dar mândria mea nu a durat prea mult, pentru că noi avem doar 70 km de cale ferată subterană… O să-mi spuneți că Bucureștiul nu e Shanghai, că ce nevoie avem noi de sute de kilometri de metrou când orașul e atât de scurt, că oricum chinezii sunt câtă frunză și iarbă,  că românu nu muncește 12 ore pe zi fără să crâcnească, și alte argumente foarte valabile să mă treziți din admirația mea naivă.

Ridic ochii de pe pagină și-mi zic: aveți dreptate, iarna nu-i ca vara și românul nu e precum chinezul. Ba uneori am impresia că e foarte departe de acesta și, când mă apucă disperarea, îl găsesc chiar la antipod. Și mă apucă des când e vorba de autostrăzi în construcție, de pasaje subterane, de linii de metrou și de alte proiecte de anvergură. Norocul meu că n-am fost la Shanghai. Cum aș fi rezistat psihic, văzând cu ochii ce poate face chinezul în zilele noastre, la vestea că în România nici măcar 1 km de dig nu se poate face în 5 ani, în condițiile în care nu ne lipsesc nici partenerii, nici fondurile, nici mâna de lucru? N-aș îndrăzni să asociez marile realizări chinezești cu această „bucățică” de dig dacă n-ar fi vorba despre unul dintre cele mai mari proiecte de infrastructură de la noi din țară, cu finanțare europeană, și anume prelungirea digului de larg al Portului Constanța. O să-mi ziceți : chinezul are bani. Dar și acest proiect e pe bani, ba chiar pe o sumă cu multe zerouri (125.000.000 de euro), ca și populația Chinei. Bani care provin din fonduri structurale alocate prin Programul Operațional Sectorial în Transport 2007-2013, restul de 25% fiind contribuția statului.

Deci bani sunt. Însă tot chinezul vine cu o vorbă de duh, cu banii poți cumpăra un ceas, dar nu și timpul. Povestea digului a început în 2010, când ar fi trebuit demarate lucrările, cu termen de predare 1 februarie 2015. Și cum România nu-i în China iar Constanța pare să fie un loc bântuit de afaceri păguboase și tulburi, constructorul olandez Van Oord nu a finalizat  până în acest moment decât 65% din proiect. Din acest motiv, România riscă să piardă fondurile structurale europene despre care tocmai am amintit, pentru că proiectul nu mai e eligibil, și se trezește statul român obligat să suporte toate costurile de execuție : 143 de milioane de euro. Bani pe care va trebui să-i dăm tot noi. Așa că dați-mi voie să disper. Cu atât mai mult cu cât firma consultantă (Royal Haskoning) a primit integral cei 2,75 mil euro pentru serviciile sale înainte de finalizarea proiectului… Iar constructorul Van Oord a încasat deja mai multe tranșe, inclusiv avansul de 12,4 milioane de euro, deși lucrarea nu a fost încheiată la timp și aceste plăți nu respectă condițiile contractuale și legale.

Dar vine avocatul diavolului, cu un alt proverb chinezesc : chiar şi cel mai lung zid începe întotdeauna cu prima cărămidă. Nu e primul proiect de construcție din România care nu-și respectă termenele de livrare, măcar au realizat mai mult de jumătate, o să prelungească contractul cu încă un an și o să-l termine! Din păcate, timpul nu e singura umbră (ne-chinezească) a acestui proiect. După licitația câștigată de Van Oord, contractele au fost modificate ulterior în defavoarea companiei care administrează Portul Constanta (CN APM), adică a statului român. Valoarea contractelor a crescut post licitație tot în defavoarea CN APM, adică a noastră a plătitorilor de taxe și impozite. Mai mult, contractul cu Royal Haskoning, firma care asigură monitorizarea și supervizarea lucrărilor și a calității lor, căci vorbim de siguranța navigației prin acest dig, expiră chiar luna aceasta.

Atunci, ne putem pune întrebarea filozofică dacă Van Oord știe să prelungească și diguri, nu numai contracte, cel puțin în România… Și ne mai întrebăm și de ce actuala conducere a CN APM a menținut contractul cu Van Oord chiar dacă aplicarea lui a adus deja pagube statului român. De ce olandezii nu plătesc niște penalități, cum e normal pentru întârziere. Și nu în ultimul rând, dacă asocierea dintre Royal Haskoning si Van Oord nu e doar o protecție reciprocă în caz că au chef de-un rabat la calitate. În România merge și așa, că doar nu construim marele dig chinezesc!

Post to Twitter Post to Delicious Post to Facebook Post to StumbleUpon

 

5 comments
 • 1

  M-am saturat! Sunt constantean si sunt mandru de asta, insa nu mai pot cu politicienii astia corupti care au distrus orasul! Nu vad decat stiri cu “coruptie in Constanta”, “furt in Constanta”…etc… Iar Decebal Fagadau asta care se da primar in Constanta si face pe naivul si pe curatul ce e cu el? A fost viceprimar sub aripa lui Mazare, e clar ca e si el un hot infect, ca doar sunt din aceasi echipa, nu are cum sa fie altfel!

  caru mare
  2015-05-08 18:02:22 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 2

  In Constanta e jale! Nu sunt foarte convins, dar tind sa cred ca tentaculele lui Mazare sunt prinse si in afacerea asta cu digul. Credeti-ma ca nu generalizez deloc, dar tot ce merge prost acum in CT e din vina lui Mazare. A distrus orasul asta in ultimul mandat. Bine macar ca acum e la puscarie….

  Dragos
  2015-05-08 18:07:15 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 3

  Aveti dreptate domnule Marincea, dar dupa cum spuneti dumneavoastra, China nu este Romania! De aceea, sunt convins ca in Shanghai nu exista (sau a existat) un primar pe nume Radu Mazare, care sa fure in prostie impreuna cu gasca lui de mafioti… ne bucuram ca acum e dupa gratii, dar prejudiciul va fi recuperat? Constanta si constantenii isi vor recupera prejudiciul? Daca stau bine sa ma gandesc, cred ca daca m-as muta un pic prin China mi-ar fi mai bine, chiar as si slabi un pic de la atata orez :)

  iulian
  2015-05-08 18:10:55 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 4

  nice
  tausiahagamaisl../

 • 5

  @Ovidiu Marincea

  Eu nu stiu ce articol e asta, Ovidiule ! Amestec de orez chinezesc cu mazare de la malul marii.
  Pai, lamureste-ne:

  - zici ca contractul are valoarea totala de 143 milioane de euro si are termen de executie 01.02.2015.

  - ce acte aditionale exista? Lucrari si valori.

  - ce procent din lucrari s-a executat? 65%? Sau cat?

  - cat la suta s-a platit? Spui ca mai multe transe, ca 12,5 milioane, ca aia, ca aia. Cat? Stii?

  - ce nu este pana acum in regula , ce nu s-a respectat, doar termenul de executie, sau sunt si altele?

  - ce spune autoritatea contractanta? – inteleg ca e Administratia Portuara.

  - un punct de vedere de la executantul olandez nu poate fi prezentat?

  Hai Ovidiule sa prezentam fapte, un pic de jurnalism mai de investigatie, ca de tirade si infierari cu batistute ne-am cam plictisit.

  Mircius
  2015-05-09 07:23:23 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde

Comentează


Pont: poti sa adaugi la comentariu fotografia ta sau o imagine care te reprezinta.
Nu trebuie decat sa introduci o adresa de e-mail valida aici si sa urmezi cativa pasi simpli.
Un film explicativ e disponibil aici


ATENTIE: Comentariul dumneavoastra poate aparea cu intarziere din cauza sistemului de cache.

RSS Postari

Cele mai comentate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Cele mai vizualizate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!


Vezi aici episoadele din seria BOOKFACE!

Ce fac prietenii tăi pe Voxpublica

Ultimele comentarii

afacerea roşia montană alburnus maior alex mazilu antonescu banci basescu blaga blog Blogviu interviu Boc Bruxelles Bucuresti candidatura cianură cluj CNA comisia europeana corupţie criza CTP curtea constituțională Dan Diaconescu Dinu Patriciu educatie Elena Basescu europarlamentare experiment Facebook gabriel resources gaze de șist Gigi Becali google guvern humanitas internet iohannis Istodor Johannis kelemen hunor Liiceanu macovei Media mihai goţiu motiune Năstase obama o fraza o poza parlament Parlamentul European pdl Plesu Polirom ponta presedinte protest proteste riscograma romani rosia roșia montană Rusia securitate Senat sindicate sondaj steaua SUA suspendare Tariceanu tiff TRU UBB UE uichendist.ro unesco Vanghelie Vasile Blaga victor ponta voiculescu

© 2009 VoxPublica.ro, o marca F5 Realitatea-Catavencu. Toate drepturile rezervate.

Strategy & Technology: PUBLYO
Marketing & Sales: Q2M
Comandati acum o campanie publicitara pe acest site!