RSS Feed

Marele ne-mister cu demonstraţiile minerilor de la Târgu-Jiu. Jos certificatele verzi

vezi toate articolele de
31 May 2013 la 12:55 un comentariu 1231 vizualizari.

La Tîrgu Jiu au ieşit vreo 4000 de oameni în stradă. Unii (care totuşi şi-au făcut pînă acum un obicei din a ignora şi a ironiza mişcările sociale – la hotnews şi alţii ca ei mă refer) s-au repezit rapid s-o dea pe aia cu obscurizarea şi cu faptul că “presa nu acoperă”, de presa centrală vorbesc. Unii au dat, unii nu au dat. Nu e nimic nou, presa în masă ignoră ce e doar social, fără interes politic imediat.

E clar că Ponta se va lovi în următorul an de mişcări sociale serioase. Politica Boc e cea care scoate oameni în stradă, nu figurile oamenilor. Anul trecut cînd vorbeam de anti-austeritate, presa de dreapta (adică mai toată) rînjea şi spunea că e PSD-ul în spate. PSD-ul o ţinea langa că lumea îi urăşte moaca lui Băsescu, de aia se revoltă. Nu, protestele reale vin în urma unor politici anti-sociale.

Şova s-a pierdut  în negocierile cu Bechtel, mama lucrează pentru companie, el prezintă ca pe o victorie o plată nesimţită şi tot aşa. Niţă e complet haotic în mesajele despre energie. Ponta nu a obţinut nimic în negocierile cu UE pentru reducerea sau stoparea creşterilor preţurilor la energie. După mine, o revoltă a facturilor în următorul an, poate mai articulată decît în Bulgaria, e inevitabilă.

Să ne întoarcem la Târgu-Jiu.

Federaţia Naţională Mine Energie (FNME) a organizat un marş împotriva conducerii Complexului Energetic Oltenia (CEO). Marin Condescu, sindicalistul “mogul”, şef de club de fotbal etc., îl contestă pe Laurenţiu Ciurel, managerul dezastru al CEO.

Presa. Luăm patru publicaţii gorjene. Evident, toate par arondate într-o parte sau alta. Unii ţin cu Ciurel, alţii cu Condescu. SItuaţia e nefirească prin însuşi faptul că văd problema aşa: ca pe un duel între doi “guşaţi” locali. Publicaţiile: de partea lui Ciurel (Domino, Gorjexclusiv), de partea lui Condescu (oarecum Pandurul şi GorjNews). Nu cunosc bătăliile de culise din Gorj, e doar ce-am văzut din texte.

Cu atîtea bătălii în noroi se uită esenţialul, dincolo de banii şi maşinile lui Condescu sau de aroganţa stupidă a managerului Ciurel. Există perspectiva scăderilor salariale cu 20% şi concedieri importante de personal. Pentru asta ies oamenii în stradă. Ne-am obişnuit să explicăm prea uşor protestele ca pe “manipulări”. Orice este manipulare. Oamenii au ieşit să prevină un posibil dezastru. De aceea mişcarea e cît se poate de autentică, liderii lor mînjiţi sau nu nu mai contează.

Nu e nici un mister într-un protest atît de simplu. Bine ar fi să mai ieşim din paranoile locale sau centrale cu cine pe cine manipulează şi să vedem esenţa: pînă şi în zona de energie concedierea şi scăderea de la salariu e singura politică.

Jos certificatele verzi

Un alt mesaj important la zi a fost strigat la Guvern într-un protest micuţ:

Aceştia au venit în faţa sediului Guvernului cu bannere pe care scria “Nu vă atingeţi de locurile noastre de muncă!”, “Suprataxarea energiei electrice distruge metalurgia”, “Ne furaţi în mod vizibil suprataxând energia!”, “Voi vă îmbogăţiţi teribil, noi ne plângem sărăcia”, “Certifiatele verzi – subvenţii pentru escroci”, “Nu distrugeţi metalurgia!” şi “Băieţii deştepţi din energie – tumoare malignă pe trupul vlăguit al ţării”.
Preşedintele Confederaţiei Naţionale Sindicale “Cartel Alfa”, Bogdan Hossu, a declarat că politica actuală de stimulare a creşterii numărului de certificate verzi face ca de fapt România să devină o ţară în care vor veni investitori care nu aduc nimic, dar vor distruge sistemul economic naţional şi vor “jecmăni populaţia”, pentru că toate părţile componente ale eolienelor se aduc din exterior şi, practic, nicio întreprindere din România nu produce pentru acestea.
“Toţi producătorii şi toţi cetăţenii plătesc acest tip de investiţie, ceea ce nu este benefic, pentru că numai cei din metalurgie pierd 20.000 – 25.000 de locuri de muncă, în chimie şi petriochimie se mai pierd 10.000 – 15.000 de locuri de muncă, iar «bonificaţia» este sub 1.000 de locuri de muncă create. Din acest punct de vedere, Guvernul trebuie să refacă decizia şi să dea o bonitate conform mediei europene”, a explicat Hossu. (mediafax)

Lupta dintre industrie şi speculatorii verzi e mult mai complicată decît ar vrea unii patroni din industrie să se creadă. Dar o chestiune este foarte clară: măsura împotriva subvenţionării verzilor trebuie făcută urgent.

E incredibil ce soluţie rapidă şi eficientă s-a găsit pentru colectarea unor sume uriaşe (platarea accizelor în facturile de electricitate), în timp ce ne văităm de bani negri şi evaziune. Ponta trebuie să vină cu soluţie rapidă sau va privi cum se năruie şi ce-a mai rămas din producţie doar ca să tezaurizeze unii ultimele firimituri de capital. Însă lupta nu e doar a patronilor, e şi a “consumatorului casnic” – scnadalul e şi mai mare cînd s-a scumpit supravieţuirea atît de mult.

Post to Twitter Post to Delicious Post to Facebook Post to StumbleUpon

 

1 comment
  • 1

    nu poti scrie un articol doar inspirandu-te din alte articole ale ziarelor locale.. iti bati joc de jurnalism. Nu ai nici un fel de continut, nu spui nimic nou, nu te-ai obosit sa faci putina investigatie inainte sa ne pierzi vremea aici

    ionica
    2013-10-08 12:19:24 | Raporteaza
    RăspundeRăspunde

Comentează


Pont: poti sa adaugi la comentariu fotografia ta sau o imagine care te reprezinta.
Nu trebuie decat sa introduci o adresa de e-mail valida aici si sa urmezi cativa pasi simpli.
Un film explicativ e disponibil aici


ATENTIE: Comentariul dumneavoastra poate aparea cu intarziere din cauza sistemului de cache.

RSS Postari

Cele mai vizualizate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!


Vezi aici episoadele din seria BOOKFACE!

Ce fac prietenii tăi pe Voxpublica

Romania Curata
Curs de Guvernare

Ultimele comentarii

afacerea roşia montană alburnus maior alex mazilu antonescu banci basescu blaga blog Blogviu interviu Boc Bruxelles Bucuresti candidatura cianură cluj CNA comisia europeana corupţie criza CTP curtea constituțională Dan Diaconescu Dinu Patriciu educatie Elena Basescu europarlamentare experiment Facebook gabriel resources gaze de șist Gigi Becali google guvern humanitas internet iohannis Istodor Johannis kelemen hunor Liiceanu macovei Media mihai goţiu motiune Năstase obama o fraza o poza parlament Parlamentul European pdl Plesu Polirom ponta presedinte protest proteste riscograma romani rosia roșia montană Rusia securitate Senat sindicate sondaj steaua SUA suspendare Tariceanu tiff TRU UBB UE uichendist.ro unesco Vanghelie Vasile Blaga victor ponta voiculescu

© 2009 VoxPublica.ro, o marca F5 Realitatea-Catavencu. Toate drepturile rezervate.

Strategy & Technology: PUBLYO
Marketing & Sales: Q2M
Comandati acum o campanie publicitara pe acest site!