RSS Feed

Marian Munteanu și extremismul politic

vezi toate articolele de
13 Apr 2016 la 09:25 14 comentarii 4426 vizualizari.

Numirea domnului Marian Munteanu drept candidat pentru Primăria Capitalei din partea Partidului Național Liberal reprezintă o imensă eroare politică pentru acest partid istoric. Vederile naționaliste, fundamentalist ortodoxe, negaționiste față de Holocaustul din România și homofobe ale domnului Munteanu dar și discursul său agresiv l-au menținut într-o zonă marginală din punct de vedere politic în ultimii 25 de ani. A fi propulsat acum, printr-o decizie pripită, în calitate de candidat principal al unuia dintre cele mai mari partide din România înseamnă a i se legitima atitudini și opinii precum cele pe care le voi cita mai jos.

O primă observație cu privire la trecutul politic al candidatului PNL este aceea că domnia sa a activat până acum alături de organizații și formațiuni politice naționaliste și / sau extremiste: Partidul Comunist Român, Mișcarea Pentru România (de factură național-creștină și de inspirație filo-legionară), Partidul Unității Naționale Române (PUNR) și Partidul Național Român (înființat de fostul șef al Serviciului Român de Informații, Virgil Măgureanu).

În perioada facultății domnul Munteanu a fost nu doar comunist, ci și lider al Asociației Studenților Comuniști (ASC) pe an, în cadrul Facultății de Litere a Universității din București din anul I până în anul III.

Între anii 1992-1995, a condus Mișcarea Pentru România, o organizație filo-legionară, perioadă în care a susținut în revista “Mișcarea” opinii cu caracter negaționist față de Holocaustul evreilor din România.

Spre exemplu, referindu-se la demersurile unor organizații evreiești de a obține despăgubiri materiale pentru evreii care au fost persecutați în România, domnul Marian Munteanu a negat suferința acestora, afirmând următoarele: „(…) nu putem să trecem cu vederea faptul evident că victimele represiunilor şi violenţelor în România au fost mereu şi mereu românii şi nicidecum minorităţile naţionale (…)”. Marian MUNTEANU - Comunicat în legătură cu pretenţiile unor organizaţii evreieşti, în revista Mişcarea, Anul III, Nr. 10 (31), iunie 1994, pag. 1.

Domnul Marian Munteanu participa, la începutul anilor ’90 la conferințe în care Mișcarea Legionară era elogiată și erau ascultate cântece ale acestei organizații extremiste. Conform unui articol din Evenimentul Zilei, domnul Munteanu a declarat la o astfel de conferință că “există unele asemănări între Mișcarea Legionară și Mișcarea Pentru România, dar numai cu privire la forma de organizare și poziția față de tradițiile românești”.

În aceeași conferință a fost afirmată, de către un alt vorbitor, inclusiv justețea, din perspectivă legionară, a asasinării fostului prim ministru I.G. Duca, membru al Partidului Național Liberal, și a fost cântat, de către cei aproximativ 500 de participanți, imnul Sfântă tinerețe legionară”.

Marian Munteanu nu a susținut, de-a lungul anilor, o democrație de tip occidental, ci a imaginat și descris ca dezirabil un alt fel de regim, cu iz de dictatură militară, în care armata să joace un rol important, prin instituirea așa-numitei „militarizări sectoriale” care ar fi constat „în sprijin logistic şi organizatoric din partea instituţiei militare, pentru buna funcţionare a ministerelor cheie”Marian MUNTEANU, Lupta subterană, în Mişcarea, Anul III, Nr. 3 (24), 1-15 februarie 1994, pag. 1.

În privința formării tinerilor, Marian Munteanu nu susține pluralismul de vederi, diversitatea, valorile umaniste ale societății deschise, ci uniformizarea adusă de implicarea bisericii și armatei în acest proces. Domnia sa a scris într-un Manifest politic din septembrie-octombrie 2000 când intenționa să candideze la Președinția României, susținut de ultra-naționaliștii de la UNPR și de Partidul Național Român al lui Virgil Măgureanu, la capitolul “Educaţia Naţională. Competenţă, performanţă, moralitate.”, că este nevoie de Implicarea tuturor instituţiilor (Biserică, mass-media, Armată etc.) care, prin natura activităţii lor, intervin în procesul de educaţie şi formare a tineretului”.[1]

În același Manifest, domnul Munteanu a inclus și o secțiune numită Apărarea naţională. Armata.” în care a scris că “Armata va fi întărită permanent la toate eşaloanele şi în toate sectoarele. Buna funcţionare a Armatei şi buna pregătire militară este o problemă gravă şi de responsabilitate morală pentru fiecare cetăţean şi pentru întregul popor român. Va fi atent urmărită organizarea şi dotarea Oştirii (…)” și că, în calitate de președinte al țării, va “(…) promova conceptul Apărării Ţării de către Întregul Popor, concept fundamental pentru întreaga noastră istorie politică şi militară, dar abandonat în mod eronat şi iresponsabil de către clasa politică postdecembristă.”

Aceste concepții religios-militariste sunt străine valorile democratice europene. Recursul permanent la religie îl plasează pe domnul Munteanu într-o postură antagonică față de valorile unei democrații seculare, în care statul este separat de biserică iar instituțiile publice sunt neutre față de credințele și convingerile cetățenilor. Mesajele sale abundă în formulări de genul “(…) cred în dimensiunea spirituală a României, ţară atât de înălţător onorată de Tradiţia Europei creştine cu frumosul nume „Grădina Maicii Domnului“.”,“Dumnezeu să ajute România!” șamd.

Domnul Marian Munteanu consideră că “Autoritatea tatălui” și “cultul mamei” sunt “puterile morale unice care pot garanta stabilitatea şi armonia societăţii”. Un astfel de discurs patriarhal denotă o înțelegere învechită, mitizantă și discriminatorie a rolului femeii în familie și impunerea unor stereotipuri de percepție față de acestea.

Domnul Marian Munteanu susține propunerea homofobă de modificare a Constituției României pentru a se refuza dreptul persoanelor LGBT de a-și întemeia o familie. În anii ’90 s-a opus eliminării Art. 200 din Codul Penal care incrimina homosexualitatea.

Nu în ultimul rând, este de remarcat și faptul că domnul Marian Munteanu vehiculează în discursul său concepte naționaliste și desuete de tipul “Românizarea economiei.”

O persoană cu astfel de viziuni politice și cu un astfel de discurs, complet străine de liberalism, a fost desemnată de către PNL drept candidat principal pentru alegerile locale din acest an. Sunt convins că vor apărea în curând și alte declarații mistico-naționaliste, cu caracter nedemocratic și filo-legionar ale domnului Marian Munteanu. Revista Mișcarea este o sursă nesecată în acest sens.

Reamintesc faptul că Mișcarea Legionară a asasinat un prim ministru liberal, pe I.G. Duca, în data de 29 decembrie 1933, pe peronul gării din Sinaia. Ținând cont de toate cele de mai sus, o eroare mai mare decât asocierea PNL cu un candidat filo-legionar cu greu se poate imagina.

Singură șansă pentru Partidul Național Liberal de a depăși situația deplorabilă în care se află acum prin nominalizarea lui Marian Munteanu este să admită faptul că decizia a fost pripită și să își lase câteva zile de analiză pentru a alege un candidat apropiat de valorile liberale, nu unul recunoscut pentru promovarea unor idei și valori periculoase pentru democrație. Altfel nu văd cum persoanele cu gândire liberală ar mai putea vota PNL la alegerile din acest an…

Remus Cernea


[1] http://www.munteanu.ro/Misiunea.html

Post to Twitter Post to Delicious Post to Facebook Post to StumbleUpon

 

14 comments
 • 1

  Domnule Cernea o sa lvotez pe dl Munteanu cu toata convingerea. Iar cu LGBT ul tau mai du te n pustii! Mi e greata de gusturile tale pidosnice….

  FlorAA.
  2016-04-13 11:25:16 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 2

  Autorul articolului evidentiaza de fapt indisponibilitatea sa de a accepta normalitatea,in conditiile in care discursul sau se bazeaza chiar pe termenul toleranta. Sa nu uite insa -daca are ce -semantica acestui termen.Toleranta / acceptarea/ingaduinta sunt termeni sinonimici al caror obiect sunt toleratii / acceptatii /ingaduitii .A pretinde ca ingaduitul ( obiect al virtutii numita bunatate) sa faca regulile entitatii care l-a ingaduit este o lipsa de logica elementara ,desi ar putea fi incadrata chiar in tipare mai putin permisive.

  liviu
  2016-04-13 11:29:49 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 3

  D-le Remus Cernea,

  Atata timp cat indesi pe gat romanilor multiculturalismul, obiceiurile dosnice, casatorii intre persoane de acelasi sex, etc. faci jocurile murdare ale “prietenilor” nostrii. Uite de ce:

  1. Multiculturalismul va duce la disparitia rasei albe europene definitiv, prin amestecarea cu africani, arabi, asiatici..
  2. Obiceiurile dosnice sunt necrestine si totodata nefiresti in regnul animal.
  3. Casatorii intre personae de acelasi sex, o aberatie fara sens, pentru ca familia presupune procreare.

  D-le Cernea, nu esti decat un agitator marunt, probabil platit bine de unul ca soros(?) ca sa promovezi romanilor promiscuitatea.

  Romania ca sa supravietuiasca ca tara a avut intotdeauna nevoie de leaderi loiali tarii lor, nationalisti, patrioti, crestini, etc….si cred ca d-l Marian Munteanu are aceste calitati.

  Articolul d-tale denigrator, nu face decat reclama pozitiva si gratuita d-lui Marian Munteanu, pentru ca majoritatea muta gandeste ca el!

  Fara stima,
  AA

  Alex Anderson
  2016-04-13 15:40:49 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 4

  D. Cernea, ești anticreștin, în speță antiortodox, ești un manipulator de conștiințe în slujba răului, dumneata nu ai absolut nimic din caracterul neamului din care pretinzi că faci parte.
  Continui să împroști cu noroi și să sfidezi bunul simț românesc, du-te domnule la o Mânăstire , caută un duhovnic și spovedește-te. Spre binele tău. Sunt pur și simplu uimit de câtă răutate, cât cinism, cât antiromânism , câtă ură anticreștină poate să încapă în acest corp imund al dumitale, ești plin de mizerie domnule, puți mai rău ca o latrină. Îmi vine să vomit numai când îți văd chipul slinos, mișel ce ești !

  Adrian Mares
  2016-04-14 04:56:09 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 5

  De ce nu candidezi tu mai Remus?

  O sa casatoresti bucurestenii intre ei si bucurestencele intre ele!!!

  POate le faci si doua primarii, una pt ele si una pt ei :)

  Ia incearca si vezi poate totusi Dumnezeu exista si mai cere si tu un sfat inainte,…

  ion romanul
  2016-04-14 09:00:28 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 6

  Ce vroiam să spun este că unele dintre cele mai plăcute conversații le am cu un nou prieten. Străin, om de afaceri, cu o educație aleasă, este totuși credincios.
  Avem mereu mici polemici legate de existența/inexistența lui Dumnezeu.
  Este infinit mai ușor să ai un dialog cu cineva care crede sincer în valori diferite decât cu cineva care mimează valorile pe care tu chiar le ai. Cu unul poți discuta, celălalt nu face decât să te înșele.
  Cu Marian Munteanu în viața publică îți vom auzi și ție mai limpede ideile, dar vom asista și la apariția unor redutabili marxiști sau a unor reali liberali.
  Vom începe să vorbim despre idei.

 • 7

  Remus ma bucur ca ai rabdare cu toti crestinii eu ii ignor de foarte mult timp. Legionarii au fost intotdeauna sprijiniti de BOR pentru ca bor este o organizatie corupta de tip mafiot si are nevoie si de violenta ca sa-si impuna dogmele. problema lor este ca religia dispare pentru ca lumea nu mai crede in vrajeli. creste calitatea invatamantului si e greu sa mai vinzi basme.

 • 8

  Măi…”adi”, ești un tip extraordinar, ai reușit domnule să mă faci să râd, demult nu am mai râs ca acum când ți-am citit comentariul. Opinia ta, pe care o respect, este mai mult decât amuzantă.
  De exemplu îmi aduc aminte de legionarii ășia ai dracului care au forțat poporul ăsta românesc, cu pistolul în mână ( Mauser) , să meargă la biserică în toți anii ăștia de prin ‘47 până deunăzi în dec. ‘89. Deci în toți anii ăștia biserica s-a folosit de bandele de legionari ca să-și impună prin violență dogmele, așa cum și după ‘89 aceeași legionari ticăloși forțează bieții români să meargă la biserică ba mai mult, că construiască o catedrală !! Ai dracului legionari !
  Este adevărat, calitatea învățământului a crescut atât de mult, că iată, mătălică care ești un produs al acestui învățământ, poți emana asemenea opinii de valoare!!
  Deci dumneata care îi ignori de mult timp pe creștini, ai putea să-l iei de mânuță pe Remusică și să mergeți amândoi să faceți… ceva, eu știu ? Dar dragii mei, aveți grijă de legionarii care bântuie pe străzi ! Ai dracului legionari !!!

  Adrian Mareș
  2016-04-15 16:41:17 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 9

  GOD BLESS AMERICA, tovarăşe Cernea. Dumneata mişcă-te în Rusia matale bolşevică. Te aşteaptă cu braţele deschise.

 • 10

  D-le Cernea, “Dumnezeu să ajute România!” este expresia unei “oconcepții religios-militariste străina valorilor democratice europene” si utilizarea acestei expresii “îl plasează pe domnul Munteanu într-o postură antagonică față de valorile unei democrații”!!!
  Ma bucur ca ne-ai spus cinstit ca esti antiroman. Despre defectele celelalte (antiortodox, pro-gay, iubitor de caini, delfini, tantari si gandaci) stia toata lumea.
  Oricat de militarist iti pare, iti transmit un singur lucru: Dumnezeu sa ajute Romania!

  Arnold
  2016-04-18 00:32:24 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 11

  Cernea,gata m-ai convins să votez cu Marian Munteanu !

  Melnik
  2016-04-18 01:56:12 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 12

  Ce discurs retrograd și intolerant aveți domnule cernea!tu care ești regele tolerantei infierezi cu manie proletara pe cineva care are alte opinii decât tine.frumos,n-am ce zice!
  PS: mi-a plăcut totuși în acest articol poza cu jumătate de cap a lui Zelea Codreanu.data viitoare va rog sa dă-ți poza intraga.va multumesc

  ionut
  2016-04-18 19:22:33 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 13

  Regret ca Marian Munteanu a absentat atâta timp din viața politică românească, dar… mai bine mai târziu…
  Mulțumesc lui Cernea și celorlale ONG sorosiste pentru aplombul cu care dau acum în MM și în PNL. E clar, pentru voi e groasă rău. Și pentru ca ați transformat patriotismul și credința din virtuți în lucruri “de rusine”, si pentru tăria cu care loviți acum, vă mulțumesc că m-ați ajutat sa îmi decid votul: MM.

  Dumnezeu să ajute România! (Știu Remus că aceste cuvinte te ard, cu fiecare litera).

  Gogu
  2016-04-18 21:22:54 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 14

  [...] a respins cererea lui Marian Munteanu, care l-a acuzat că l-a denigrat într-un articol semnat în Vox Publica în urmă cu doi ani. Drept urmare, fostul lider al Pieţei l-a acţionat în instanţă şi i-a [...]

Comentează


Pont: poti sa adaugi la comentariu fotografia ta sau o imagine care te reprezinta.
Nu trebuie decat sa introduci o adresa de e-mail valida aici si sa urmezi cativa pasi simpli.
Un film explicativ e disponibil aici


ATENTIE: Comentariul dumneavoastra poate aparea cu intarziere din cauza sistemului de cache.

RSS Postari pagina personala

Cele mai comentate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Cele mai vizualizate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!


Vezi aici episoadele din seria BOOKFACE!

Ce fac prietenii tăi pe Voxpublica

Romania Curata
Curs de Guvernare

Ultimele comentarii

afacerea roşia montană alburnus maior alex mazilu antonescu banci basescu blaga blog Blogviu interviu Boc Bruxelles Bucuresti candidatura cianură cluj CNA comisia europeana corupţie criza CTP curtea constituțională Dan Diaconescu Dinu Patriciu educatie Elena Basescu europarlamentare experiment Facebook gabriel resources gaze de șist Gigi Becali google guvern humanitas internet iohannis Istodor Johannis kelemen hunor Liiceanu macovei Media mihai goţiu motiune Năstase obama o fraza o poza parlament Parlamentul European pdl Plesu Polirom ponta presedinte protest proteste riscograma romani rosia roșia montană Rusia securitate Senat sindicate sondaj steaua SUA suspendare Tariceanu tiff TRU UBB UE uichendist.ro unesco Vanghelie Vasile Blaga victor ponta voiculescu

© 2009 VoxPublica.ro, o marca F5 Realitatea-Catavencu. Toate drepturile rezervate.

Strategy & Technology: PUBLYO
Marketing & Sales: Q2M
Comandati acum o campanie publicitara pe acest site!