RSS Feed

MARILE NIMICURI

vezi toate articolele de
21 Feb 2011 la 00:49 111 comentarii 1448 vizualizari.

E limpede că nu mai scăpăm de acest nimic. Nimicul zilnic de la televizor, nimicul care ne înconjoară cu un aer important, ca şi cum ne-ar face o favoare. De două săptămâni se caută o regină, un independent şi un şef de partid.

Aş putea face o listă întreagă cu câte tunuri de imagine s-au dat, de câte ori populaţia a fost atenţionată asupra gravităţii problemei şi a rămas doar efectul drobului de sare.

Pe 22 noiembrie 2009, s-a votat un Referendum pentru Parlament unicameral sau bicameral. Până acum, subiectul nu a mai fost reluat, nu s-au organizat dezbateri publice, argumentate ca să ajungem la o concluzie, să luăm o decizie şi să o implementăm. Subiectul a avut doar o valoare electorală şi tot ce e posibil sa fie reluat cu puţin timp înaintea viitoarei campanii. Rezultatul va fi la fel. Electoral şi haotic.

S-a propus reducerea numărului de parlamentari. PNL a introdus legea încă din perioada referendumului. Între timp, proiectul a fost respins prin comisii şi se aşteaptă semn de la stăpânire pentru un nou proiect. Nu problema trebuia rezolvată, ci iniţiatorul contează.

Prin sertare zace proiectul legii electorale, de asemenea important pentru a regla un sistem dereglementat prin modul în care s-a aplicat votul uninominal. Tema va fi abordată în forţă, cel mai probabil înainte cu câteva luni de alegeri. Modul în care politicienii se comportă e asemănător cu pacientul  care ajunge la doctor doar în faza finală şi apoi e tulburat că doar i se poate prelungi agonia, dar nu şi evita sfârşitul.

Există teme mult mai importante decât cine va fi la ales în fruntea PDL sau dacă USL se menţine până la finele anului. Cum ar fi structura anului şcolar 2011-2012.

Subiectul nu poate fi ridicat la nivelul unei dezbateri parlamentare, opinia publică – care ar avea pârghii de a participa la decizie mai mult decât în cazul corupţiei din vamă, unde instituţiile cu atribuţii ar  trebui să se pronunţe şi atât – e pasivă.

Am încercat de două săptămâni, de când a început activitatea parlamentară, să determin o discuţie în comisia de specialitate cu ministrul Funeriu. În această lună ar trebui sa fie emis ordinul pentru a stabili structura anului şcolar viitor. Chiar şi acest ordin emis anual e nefiresc. În Franţa, structura anului şcolar se stabileşte pe patru ani.

Domnul Funeriu nu are timp sau nu are chef. Asta şi pentru că Guvernul nu recunoaşte legea care spune că Parlamentul are ca atribut controlul activităţii Guvernului.  Poate cu o ameniţare la televizor, cu răcnete şi circ, dând cu căciula de pământ, am fi fost mai vizibili şi ministru mai reactiv.

Cei care susţin pe mai departe o vacanţă de vară de trei luni şi începerea anului şcolar pe 15 septembrie invocă “tradiţia”. Tradiţia aceasta se afla în strânsă dependenţă de lucrările agricole. Ar fi cazul să renunţăm la o tradiţie de genul acesta şi să începem şcoala pe 1 septembrie, aşa cum se întâmplă şi în statele vecine. Ar fi cazul să prelungim vacanţa de iarnă de la 10 zile la trei săptămâni. Argumentele sunt nenumărate. De la efectul pe care îl are ziua, mult mai scurtă pe timp de iarnă, asupra randamentului copiilor, până la economia la căldură şi curent, motive pe care nu se jenează să le invoce nici măcar riguroasa Germanie.

Vacanţa de trei luni din nou e nefirească, la fel şi “spargerea” semestrelor cu câte o vacanţă de o săptămână, exact când copilul a început să prindă ritmul, ceea ce specialiştii numesc disritmie. Orice învăţător vă va spune că se începe clasa a II-a reluând clasa I. Cu o asemenea pauză, e normal ca elevii mici să îşi piardă reperele cititului şi scrisului.

Din păcate, actualul sistem e unul nefiresc. S-a suprapus structura anului univeristar peste preuniversitar, devenind  inegal şi greoi. În statele din UE, vacanţa de vară are două luni, anul şcolar încheindu-se pe data de 30 iunie. Ultimele două săptămâni sunt dedicate activităţilor extra-şcolare.

Legea educaţiei a intrat în vigoare. Programa si curriculum au rămas însă nechimbate, iar marele rău al sistemului educaţional acolo stă ascuns şi naşte monştri.

Acum un an îi semnalam ministrului Funeriu limitele programului “Cornul si laptele”, fapt spus şi în 2009 în mandatul dnei Andronescu. Nu s-a întâmplat nimic, dar a apărut acum, în presă, concluziile unui raport (care nu a ajuns şi la comisie cum ar fi fost firesc  – dar paşii instituţionali nu contează, ci impactul media care asigură notorietate): că elevii joacă fotbal cu… programul.  Ar fi de văzut de ce s-a păstrat un program fără apetit pentru elevi, dar cu profit pe banii publici pentru firme.  Dar statul are bani de risipit, nu de investit!

Ca să adaug si ceva bun, trebuie să spun ca proiectul legii manualelor, altă piatră de moară a sistemului, a trecut de Senat, fiind votat în unanimitate în comisie. Urmează însă Camera Deputaţilor, care are votul decisiv.

Marţi, 22 februarie, din nou îl vom aştepta pe domnul Funeriu la comisie. Poate după cinci luni, se decide să ne facă o vizită, măcar că dă bine la agendă.

Post to Twitter Post to Delicious Post to Facebook Post to StumbleUpon

 

111 comments

Comentează


Pont: poti sa adaugi la comentariu fotografia ta sau o imagine care te reprezinta.
Nu trebuie decat sa introduci o adresa de e-mail valida aici si sa urmezi cativa pasi simpli.
Un film explicativ e disponibil aici


ATENTIE: Comentariul dumneavoastra poate aparea cu intarziere din cauza sistemului de cache.

RSS Postari
parlamentar PNL
» citeste biografia

Cele mai comentate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Cele mai vizualizate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!


Vezi aici episoadele din seria BOOKFACE!

Ce fac prietenii tăi pe Voxpublica

Ultimele comentarii

afacerea roşia montană alburnus maior alex mazilu antonescu banci basescu blaga blog Blogviu interviu Boc Bruxelles Bucuresti candidatura cianură cluj CNA comisia europeana corupţie criza CTP curtea constituțională Dan Diaconescu Dinu Patriciu educatie Elena Basescu europarlamentare experiment Facebook gabriel resources gaze de șist Gigi Becali google guvern humanitas internet iohannis Istodor Johannis kelemen hunor Liiceanu macovei Media mihai goţiu motiune Năstase obama o fraza o poza parlament Parlamentul European pdl Plesu Polirom ponta presedinte protest proteste riscograma romani rosia roșia montană Rusia securitate Senat sindicate sondaj steaua SUA suspendare Tariceanu tiff TRU UBB UE uichendist.ro unesco Vanghelie Vasile Blaga victor ponta voiculescu

© 2009 VoxPublica.ro, o marca F5 Realitatea-Catavencu. Toate drepturile rezervate.

Strategy & Technology: PUBLYO
Marketing & Sales: Q2M
Comandati acum o campanie publicitara pe acest site!