RSS Feed

Mărimea economiei – întrecem Republica Cehă în 2015 sau meciul se joacă? Și un obiectiv strategic pentru noul Guvern

vezi toate articolele de
21 Nov 2015 la 16:01 3 comentarii 678 vizualizari.

Acum 2 luni, reprezentantul FMI in România, Guillermo Tolosa, afirma despre procesul de convergență al țării noastre: Deja se întâmplă asta, nu se va întâmpla peste 50 de ani. În trei ani, România poate întrece Cehia, Grecia și Portugalia dacă economia va continua să crească la fel ca în ultimii doi ani. Estimările sunt că România va depăși aceste țări în trei ani, în termeni de mărime a economiei ca întreg. Câteva dintre obstacolele cu care România se confruntă au de-a face cu lucruri concrete, care lipsesc în România, precum infrastructura, care este deficitară deocamdată. Acest subiect trebuie abordat foarte serios, inclusiv printr-o creștere a cheltuielilor”.

Multi observatori au considerat atunci că declarația este una de curtoazie la adresa autorităților române deși nu era nicidecum așa. Dacă Guvernul actual păstrează cel puțin rata de creștere economică din ultimii ani se poate vorbi despre un proces de catching-up – de ajungere din urmă, destul de rapid. În câțiva ani, economia României o poate depăși ca mărime pe cele ale Greciei și Portugaliei, după ce o fi depășit-o deja pe cea a Republicii Cehe.

Conform datelor Eurostat, în 2014, România avea a 17-a economie ca mărime dintre cele 28 de țări ale Uniunii Europene, desi în funcție de numărul de populatie eram si suntem pe locul 7.

Procesul de ajungere din urmă a țărilor dezvoltate din UE poate avea loc prin menținerea unui rate ridicate de creștere economică concomitent cu creșterea participării forței de muncă active și înzestrarea tehnologică adecvată. La sfârșitul anului 2014 România mai avea de recuperat un decalaj destul de mic față de Republica Cehă. După publicarea datelor definitive din 2015 vom vedea dacă am întrecut această țară ca mărime a economiei sau meciul se mai joacă în 2016.

Oricum, un obiectiv strategic al noului guvern poate fi și acesta – în 2016 depășim/consolidăm avansul față de Republica Cehă.

Premise există – creșterea PIB potențial, îmbunătățirea motoarelor endogene de creștere economică (inovare, cercetare dezvoltare, plus la capitalul uman, smart cities, clustere de competitivitate, industrii creative s.a. – a se vedea, de exemplu, industriile medium si high tech cu rate de creștere ridicate în ultimii ani), stimulente fiscale pentru creșterea valorii adăugate create în economie, e-government, parcuri tehonologice și industriale s.a.m.d. Pe de altă parte, atenție la distribuirea PIB pentru muncă și capital, acolo unde există o asimetrie ridicată în favoarea capitalului (mai putin de o treime din valoarea PIB realizata in România merge către remunerarea salariaților).

Sigur un obiectiv ambițios incumbă și viziune cu privire la consolidarea paradigmei privind un nou model de dezvoltare pentru România, proces început în 2012 și consolidat în 2013, 2014 și 2015. Paradigmă ce presupune trecerea de la o economie bazată pe creșterea eficienței factorilor la o economie bazată pe inovare. Guvernul de tranziție poate consolida saltul prin creșterea investițiilor în cercetare inovare, capital uman, incluziune socială – un model care să conducă România de la avantajul costului relativ mic al forței de muncă medii calificate către un model în care să predomine munca în industrii și servicii cu valoare adăugată ridicată. Este o țintă care va presupune externalități pozitive, înseamnă viteză de convergență rapidă, înseamnă un bun impuls pentru dezvoltare sustenabilă.

Deocamdată, schița de program prezentată până acum nu denotă nici viziune, nici înțelegerea punctelor tari și a punctelor slabe ale economiei, nici consistență în planul de măsuri ce trebuie aplicat. Așteptăm planul detaliat.

Perioada scurtă nu trebuie să fie un motiv de fugă în asumarea responsabilității pentru continuarea trendului de dezvoltare, ci dimpotrivă, un puternic stimul pentru accelerarea procesului de convergență.

Post to Twitter Post to Delicious Post to Facebook Post to StumbleUpon

 

Comentează


Pont: poti sa adaugi la comentariu fotografia ta sau o imagine care te reprezinta.
Nu trebuie decat sa introduci o adresa de e-mail valida aici si sa urmezi cativa pasi simpli.
Un film explicativ e disponibil aici


ATENTIE: Comentariul dumneavoastra poate aparea cu intarziere din cauza sistemului de cache.

RSS Postari

Vezi aici episoadele din seria BOOKFACE!

Ce fac prietenii tăi pe Voxpublica

© 2009 VoxPublica.ro, o marca F5 Realitatea-Catavencu. Toate drepturile rezervate.

Strategy & Technology: PUBLYO
Marketing & Sales: Q2M
Comandati acum o campanie publicitara pe acest site!