RSS Feed

Mărimea economiei – întrecem Republica Cehă în 2015 sau meciul se joacă? Și un obiectiv strategic pentru noul Guvern

vezi toate articolele de
21 Nov 2015 la 16:01 3 comentarii 681 vizualizari.

Acum 2 luni, reprezentantul FMI in România, Guillermo Tolosa, afirma despre procesul de convergență al țării noastre: Deja se întâmplă asta, nu se va întâmpla peste 50 de ani. În trei ani, România poate întrece Cehia, Grecia și Portugalia dacă economia va continua să crească la fel ca în ultimii doi ani. Estimările sunt că România va depăși aceste țări în trei ani, în termeni de mărime a economiei ca întreg. Câteva dintre obstacolele cu care România se confruntă au de-a face cu lucruri concrete, care lipsesc în România, precum infrastructura, care este deficitară deocamdată. Acest subiect trebuie abordat foarte serios, inclusiv printr-o creștere a cheltuielilor”.

Multi observatori au considerat atunci că declarația este una de curtoazie la adresa autorităților române deși nu era nicidecum așa. Dacă Guvernul actual păstrează cel puțin rata de creștere economică din ultimii ani se poate vorbi despre un proces de catching-up – de ajungere din urmă, destul de rapid. În câțiva ani, economia României o poate depăși ca mărime pe cele ale Greciei și Portugaliei, după ce o fi depășit-o deja pe cea a Republicii Cehe.

Conform datelor Eurostat, în 2014, România avea a 17-a economie ca mărime dintre cele 28 de țări ale Uniunii Europene, desi în funcție de numărul de populatie eram si suntem pe locul 7.

Procesul de ajungere din urmă a țărilor dezvoltate din UE poate avea loc prin menținerea unui rate ridicate de creștere economică concomitent cu creșterea participării forței de muncă active și înzestrarea tehnologică adecvată. La sfârșitul anului 2014 România mai avea de recuperat un decalaj destul de mic față de Republica Cehă. După publicarea datelor definitive din 2015 vom vedea dacă am întrecut această țară ca mărime a economiei sau meciul se mai joacă în 2016.

Oricum, un obiectiv strategic al noului guvern poate fi și acesta – în 2016 depășim/consolidăm avansul față de Republica Cehă.

Premise există – creșterea PIB potențial, îmbunătățirea motoarelor endogene de creștere economică (inovare, cercetare dezvoltare, plus la capitalul uman, smart cities, clustere de competitivitate, industrii creative s.a. – a se vedea, de exemplu, industriile medium si high tech cu rate de creștere ridicate în ultimii ani), stimulente fiscale pentru creșterea valorii adăugate create în economie, e-government, parcuri tehonologice și industriale s.a.m.d. Pe de altă parte, atenție la distribuirea PIB pentru muncă și capital, acolo unde există o asimetrie ridicată în favoarea capitalului (mai putin de o treime din valoarea PIB realizata in România merge către remunerarea salariaților).

Sigur un obiectiv ambițios incumbă și viziune cu privire la consolidarea paradigmei privind un nou model de dezvoltare pentru România, proces început în 2012 și consolidat în 2013, 2014 și 2015. Paradigmă ce presupune trecerea de la o economie bazată pe creșterea eficienței factorilor la o economie bazată pe inovare. Guvernul de tranziție poate consolida saltul prin creșterea investițiilor în cercetare inovare, capital uman, incluziune socială – un model care să conducă România de la avantajul costului relativ mic al forței de muncă medii calificate către un model în care să predomine munca în industrii și servicii cu valoare adăugată ridicată. Este o țintă care va presupune externalități pozitive, înseamnă viteză de convergență rapidă, înseamnă un bun impuls pentru dezvoltare sustenabilă.

Deocamdată, schița de program prezentată până acum nu denotă nici viziune, nici înțelegerea punctelor tari și a punctelor slabe ale economiei, nici consistență în planul de măsuri ce trebuie aplicat. Așteptăm planul detaliat.

Perioada scurtă nu trebuie să fie un motiv de fugă în asumarea responsabilității pentru continuarea trendului de dezvoltare, ci dimpotrivă, un puternic stimul pentru accelerarea procesului de convergență.

Post to Twitter Post to Delicious Post to Facebook Post to StumbleUpon

 

3 comments
 • 1

  E vorba de PIB/capita, suntem la jumatate cat Cehia.
  Deci ce vreti sa spuneti???

  A, ca l-ati sfatuit pe Ponta sa taie toate investitiile si sa bage in consum, asta vreti sa spuneti? Si ca pierdem 7 miliarde euro de la UE?

  Presimt ca in niciun an vor fi cautati si aratati cu degetul toti marii economisti care , impreuna cu Ponta, au dus tara in sant.

 • 2

  Cel mai relevant indicator al nivelului de dezvoltare il constituie veniturile populatiei. In comparatie cu Republica Ceha, suntem praf. Salariul lunar al unui politist comunitar in Praga este echivalentul a aproximativ 5000 lei.
  Valoarea exporturilor Republicii Ceha in comertul international a fost de 122,2 miliarde Euro in 2012 si 121,6 miliarde Euro in 2013. In cazul Romaniei valorile au fost de 45 miliarde Euro pentru 2012 si 49,6 miliarde Euro in 2013. Balantele incasari/cheltuieli de export/import sunt de plus 12,2 miliarde Euro in 2012 si plus 13,6 miliarde Euro in 2013 pentru Cehia, pe cand Romania a inregistrat un minus de 9,6 miliarde Euro in 2012 si minus 5,7 miliarde Euro in 2013. Adica, in cei doi ani Cehia a totalizat un plus de 25,8 miliarde de Euro din functionarea economiei ei, iar Romania un minus de 15,3 miliarde Euro. Matematic, decalajul functionarii economiei in 20012 si 2013 dintre Romania si Cehia este de 41,1 miliarde Euro, in favoarea Cehiei.
  In 1997 s-a constituit CzechTrade, o organizatie nationala de promovare a exporturilor Cehiei. N-o sa credeti, dar chiar functioneaza, au birouri in 40 de tari. Puteti sa le verificati siteul.
  Asa incat afirmatiile D-lui Tolosa nu au fost unele de “curtoazie”, ci unele nefondate. Regret ca nu le-ati filtrat si nu le-ati analizat cum se cuvine, cum ar fi facut un analist economic. Eu nu sunt economist, insa am prostul obicei de a verifica afirmatiile altora.

  Gabriel S.
  2015-11-22 10:48:57 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 3

  Domnule Socol, ati putea sa ne spuneti care din Marile Proiecte ale guvernelor Ponta a fost realizat? Daca marile obiective economice ale Romaniei sunt de fapt private, inseamna ca mersul inainte al economiei este meritul lor. Ce societati cu capital de stat ( practic, zestrea guvernului ) au o contributie majora la progresul tarii, laudat de dvs. ?

  Stefana
  2015-11-22 18:27:27 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde

Comentează


Pont: poti sa adaugi la comentariu fotografia ta sau o imagine care te reprezinta.
Nu trebuie decat sa introduci o adresa de e-mail valida aici si sa urmezi cativa pasi simpli.
Un film explicativ e disponibil aici


ATENTIE: Comentariul dumneavoastra poate aparea cu intarziere din cauza sistemului de cache.

RSS Postari

Cele mai comentate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Cele mai vizualizate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!


Vezi aici episoadele din seria BOOKFACE!

Ce fac prietenii tăi pe Voxpublica

Ultimele comentarii

afacerea roşia montană alburnus maior alex mazilu antonescu banci basescu blaga blog Blogviu interviu Boc Bruxelles Bucuresti candidatura cianură cluj CNA comisia europeana corupţie criza CTP curtea constituțională Dan Diaconescu Dinu Patriciu educatie Elena Basescu europarlamentare experiment Facebook gabriel resources gaze de șist Gigi Becali google guvern humanitas internet iohannis Istodor Johannis kelemen hunor Liiceanu macovei Media mihai goţiu motiune Năstase obama o fraza o poza parlament Parlamentul European pdl Plesu Polirom ponta presedinte protest proteste riscograma romani rosia roșia montană Rusia securitate Senat sindicate sondaj steaua SUA suspendare Tariceanu tiff TRU UBB UE uichendist.ro unesco Vanghelie Vasile Blaga victor ponta voiculescu

© 2009 VoxPublica.ro, o marca F5 Realitatea-Catavencu. Toate drepturile rezervate.

Strategy & Technology: PUBLYO
Marketing & Sales: Q2M
Comandati acum o campanie publicitara pe acest site!