RSS Feed

Marja de eroare a ministrului Muncii

vezi toate articolele de
22 Aug 2011 la 18:20 16 comentarii 1011 vizualizari.

De când s-a instalat în funcţie, ministrul Muncii se joacă de zor cu cifrele. Jongleză cu procente, le aruncă  în aer şi eter, le prinde, le răsuceşte, le amestecă cu alte numere colorate şi scoate ce concluzii vrea el din pălărie.Un bun exemplu îl constituie declaraţia cu ajutoarele sociale fraudate. După un sondaj efectuat pe un eşantion reprezentativ de primari escroci Sebastian Lăzăroiu trage concluzia că 63 la sută dintre fraude aparţin USL şi doar 26 la sută PDL. Cum ar veni edilii USL sunt mai hoţi decât cei ai PDL. Aşa ar fi logic dacă se ignoră micul amănunt că PSD şi PNL au împreună vreo 58 la sută dintre primari. Cu edilii PC, cam  trei la sută şi o marjă de eroare iese taman cifra fatală de 63 la sută. La fel, PDL-ul face 26 din fraude pentru că deţine taman acest procent dintre primăriile României. Concluzia logică, inclusiv pentru un sociolog angajat politic, e că toţi primarii fură cam la fel, per total cei ai USL fură mai mult pentru că sunt mai mulţi.

Totuşi, să nu fim răi, declaraţia îi aparţine unui ministru jucător, poate pe cetăţeni îi interesează doar ce treabă face Lăzăroiu la ministerul Muncii, câte contracte noi de muncă au apărut etc. Chiar, câte contracte noi au apărut după aplicarea noului Cod al Muncii, pentru că, în domeniu, sunt mai multe şcoli de gândire? Premierul Boc anunţa că în mai şi iunie au apărut 577.000 de noi contracte, Institutul Naţional de Statistică vorbeşte doar de 54.000. Aici nu mai e vorba de Albă ca Zăpada, e o poveste cu un super Făt Frumos economic, care creşte într-o lună cât alţii în zece ani.Lucrurile nu puteau rămâne aşa pentru că povestea era prea fantastică. Până la urmă Sebastian Lăzăroiu a venit cu o explicaţie parţială:în timp ce s-au înfiinţat cele 577.000 de contracte, s-au desfiinţat fix 384.953. Cum ar veni, premierul Boc a minţit puţin prin omisiune, uitând de ieşirile din sistem, asta este, oricum e mai uşor să explici diferenţa de la 54.000 la 192.000, decât cea de la 54.000 la 577.000. Liniştiţi, dăm să trecem mai departe, dar nu ne lasă Inspecţia Muncii. Într-un comunicat din 26 iulie instituţia spune că de la începutul lui mai până pe 26 iulie au încetat 128.806 contracte.!!!

S-o mai luăm odată. Ministrul Muncii spune că în mai şi iunie au dispărut aproape 400.000 de contracte, inspecţia zice că în mai, iunie, plus iulie au dispărut 128.000 de contracte. E bine, amândouă sunt afirmaţii corecte, dacă luăm în calcul o marjă de eroare normală de 400 la sută. Mark Twain spunea că există mincinoşi, mari mincinoşi şi statisticieni. Deocamdată, Sebastian Lăzăroiu nu e ministrul Muncii, e un genial statistician la Muncă.

Post to Twitter Post to Delicious Post to Facebook Post to StumbleUpon

 

Comentează


Pont: poti sa adaugi la comentariu fotografia ta sau o imagine care te reprezinta.
Nu trebuie decat sa introduci o adresa de e-mail valida aici si sa urmezi cativa pasi simpli.
Un film explicativ e disponibil aici


ATENTIE: Comentariul dumneavoastra poate aparea cu intarziere din cauza sistemului de cache.

RSS Postari pagina personala
Marius Niţu a terminat relaxat Facultatea de Electro­tehnică, pentru că nu mai existau repartiţii. În timpul facultăţii, când avea mania de a scrie SF, a făcut o descoperire interesantă: onorariul pentru 3-4 povestiri umoristice, trimise pe la săptămânale sau reviste, făcea fix cât o leafă de inginer.
» citeste biografia

Cele mai comentate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Cele mai vizualizate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!


Vezi aici episoadele din seria BOOKFACE!

Ce fac prietenii tăi pe Voxpublica

Romania Curata
Curs de Guvernare

Ultimele comentarii

afacerea roşia montană alburnus maior alex mazilu antonescu banci basescu blaga blog Blogviu interviu Boc Bruxelles Bucuresti candidatura cianură cluj CNA comisia europeana corupţie criza CTP curtea constituțională Dan Diaconescu Dinu Patriciu educatie Elena Basescu europarlamentare experiment Facebook gabriel resources gaze de șist Gigi Becali google guvern humanitas internet iohannis Istodor Johannis kelemen hunor Liiceanu macovei Media mihai goţiu motiune Năstase obama o fraza o poza parlament Parlamentul European pdl Plesu Polirom ponta presedinte protest proteste riscograma romani rosia roșia montană Rusia securitate Senat sindicate sondaj steaua SUA suspendare Tariceanu tiff TRU UBB UE uichendist.ro unesco Vanghelie Vasile Blaga victor ponta voiculescu

© 2009 VoxPublica.ro, o marca F5 Realitatea-Catavencu. Toate drepturile rezervate.

Strategy & Technology: PUBLYO
Marketing & Sales: Q2M
Comandati acum o campanie publicitara pe acest site!