RSS Feed

Reauavestire

vezi toate articolele de
25 Mar 2017 la 11:05 comenteaza acum 826 vizualizari.

Se face un marş. O organizaţie susţinută cu toată logistica de Biserica Ortodoxă Română şi de statul român. A devenit viral un document prin ccare profesorii de religie sunt obligaţi să participe la marşurile din reşedinţele de judeţ de care sunt mai aproape. Statul, prin Ministerul Educaţiei, e părtaş la o manifestaţie în mod clar antiavort, mesaj mascat cu formula pentru femei şi copii.Deci statul susține manifestații împotriva sieși. Este cea mai sigură rețetă de succes.

Biserica Ortodoxă a anunţat că nu e  printre organizatori în mod oficial:

Patriarhia Română nu face parte dintre organizatori, dar a binecuvântat și sprijină spiritual manifestarea.

Precizăm că participarea clerului şi mirenilor la acest eveniment nu este obligatorie, ci benevolă. (sursa)

Neoficial însă se face mobilizare chiar cu armele BOR, nu doar cu binecuvântări.

Foarte interesant e cum s-au aliat BOR şi tot soiul de falange agresive antiavort neoprotestante care au promovat mai ales în vestul ţării campanii agresive de tip american. Campaniile lor nu au însă oponent, spre deosebire de SUA sau, mai aproape, Polonia. Tentaţia de aparticipa la chestii “cu poporul” e cu atât mai mare cu cât, la nivel social şi economic, şi afacerişti, şi politicieni, şi şefi de diverse instituţii ştiu că se adâncesc rupturile faţă de mase. Aşa că apelăm la supergluul suprem: să ne strângem toată lumea, cu batic sau cu Louis Vuitton să susţinem “viaţa”. Tsunamiul Trump a autorizat servilismul invers decât cel de acum câțiva ani. Acum e voie să tai din drepturi, să agresezi corpul cetățenilor, femei, gay, imigranți.

Foetusul e doar în pretext pentru controlul asupra corpului femeii şi pentru controlul politic. E mai bună lumea dacă se împarte între credincioşi şi necredincioşi decât dacă se împarte între săraci şi bogaţi.

Să nu mai zic că avem, spre deosebire de alții, o lecţie recentă totuşi din vremea lui Ceauşescu ne arată ce dramă a fost interzicerea avortului, un chin pentru milioane de românce.

Mă dezgustă aşadar reluarea adversativă între majoritatea multă şi credincioasă şi aleşii progresişti. Pentru cam mulţi inşi care sunt totuşi pentru drepturile femeilor, acesta este însă şi un moment în care să îi luăm la mişto şi pe fraierii creştini. E o strategie complet pierzătoare. Pierzătoare e toată schema asta a bătăliei culturale între oamenii domnului şi cei pro-avort. Între “mulţi şi proşti” şi “puţini şi deştepţi”. E stupidă împărţeala, ştiu că sunt creştini deştepţi care pot citi textul ăsta fără greţuri şi pot înţelege pericolele ascunse din marşul de azi, aşa cum ştiu că sunt şi destui proşti prin taberele proavort care savurează mai mult înjurătura la popor decât argumentele.

Treaba e simplă. Femeile aleg. Corpul e al lor, e opţiunea lor, nimeni nu trebuie să le judece cu nicio unealtă etică, ideologică etc. Dar mai e o chestiune politică profund laşă.

În România sute de mii de copii se culcă seara flâmânzi, nu au şcoli unde să înveţe, nu mai au părinţii în ţară.

În România, dacă eşti femeie şi te gândeşti să faci un copil eşti privită ca un gunoi trădător de patronul cel bun care “dă de mâncare” la toată lumea.

În România, femeile singure cu copil sunt foarte expuse sărăciei. Statul român sprijină cu ceva mamele sărace şi cu foarte mult mamele care au oricum mult.

Astea-s fapte, nu abureli. Şi sunt fapte mai greu de combătut decât ritualuri pentru interzicerea unor drpeturi câştigate greu sau despre ”de când e fătul om”.

Şi, cu cât e mai mare inegalitatea şi sărăcia, cu atât ne  preocupă simbolistica sacră a arhanghelului Gabriel anunţându-i sarcina sfântă Feciorei Maria. Cu cât sunt mai evidente problemele politice şi sociale cu atât mai tare se bagă biserica pe interval cu dezbateri care nu-şi au sensul la această scară şi în termeni ultrapopulişti.

Există tentația de a suprapune pe ”cei frumoși și civilazați”, pe antipesediști cu antiavortul. Nimic mai fals. Ultraconservatorismul e în floare și acolo, printre rezistenți.

Se declanşează şi public o chestie care mocnea de multă vreme, motoare ultraconservatoare faţă de care nu prea există opoziţie reală, nici măcar cât există în Polonia. Ultraconservatorismul  în România pare mai molcom în România pentru că nu are opoziţie, nu pentru că nu ar sta oricând gata să se afirme plenar. Dacă vine vreunul cu o lege antiavort mâine vă garantez că se votează fără probleme în ritm accelerat; ciocnirea cu articolul 26 din Constituţie, acela ca fiecare persoană să dispună cum doreşte de propriul corp, nici măcar nu mai e atât de evidentă cum era în 1990.

Cu cât  mai mari sunt inegalitatea și sărăcia cu atât ne preocupă idei mai ”filozofice”, ritualuri publice mai spectaculoase cu armata angajaţilor BOR şi dreptcredincioşi, condimentaţi de agitaţi de profesie încă de la cipul biometric. Toată această înteţire a ultraconservatorismului se poate vedea până şi în hiphopul ultimilor ani, toată revolta a fost confiscată de canale diverse cu dacii, romanii şi Dumnezeu în frunte. Revolta e ultraconservatoare sau nu mai e deloc. Tocmai pentru că acest ultraconservatorism e ultima formă de combustibil politic atunci când nu mai ai de fapt nicio putere şi nicio relevanţă politică.

Era inevitabilă ieşirea la suprafaţă. Iar de aici încolo luaţi-vă încă o dată adio de la a provoca establishmentul cu adevărat. Popii se vor pupa cu afaceriştii  şi diverşi şefi de instituţii şi ne vor pune forţat la făcut mătănii şi, eventual, la înmulţit naţia cu forţa. Mâna de lucru de doi lei merge perfect cu politica BOR doar. Că e BOR, că e FMI, în unele chestii seamănă.

Oricum sfatul meu nu contează. Să lăsăm măcar în această zonă de drepturi fundamentale lucrurile aşa cum sunt. Să ne batem pentru drepturile făcute harcea parcea, drepturi pentru femeile care chiar îşi doresc copii şi îi cresc cu eforturi incredibile. Şi să lăsăm în pace libertăţile femeilor. Nu au nevoie de încă o faptă de violenţă, de data asta acuză violentă publică din partea unui muşuroi de macho-religioşi că cine face avort  e criminal.

Doar obsesia pentru astfel de drepturi poate aduce şi creştini şi atei şi ce s-o mai găsi în zona bună a politicii, una cu adevărat progresistă şi una care să le dea copiilor şanse cu adevărat. Dacă unii vor folosi protestele să mai zică încă o dată că sunt mulţi deci buni, iar ăilalţi le vor folosi încă o dată ca să spună că am citit eu în Dawkins că nu suntem decât maşinării pentru copiat gene deci sunteţi nişte proşti (de altfel, şi într-o intepretare evoluţionistă, BOR mi se pare mult mai echipată pentru multiplicat gene decât ateismul :) ), nu vom avea decât un spectacol de ură şi prostie pus la lucru în jurul unui utopic peisaj idilic plin de neodecreţei care caută hrană prin gunoaie şi se împrietenesc pe facebook.

Spuneam că mesajul e camuflat. Studenţi pentru viaţă şi alte grupări cu susţinere BOR susţin că oferă “consiliere”, că oferă nu ştiu ce. Să ceară drepturi sociale pentru mame tinere. Dacă cereau asta fără să atace iar uterele femeilor, eram alături de ei.

Camuflajul a mers până la folosirea curcubeului (simbol în paradele gay) pentru a arăta spirit de toleranţă şi deschidere. Dacă le deschizi paginile şi mesajele, vei vedea imediat că e clar orientat împotriva avortului.

Unul dintre mesajele propuse:

Şi o sugestie clară că toate merg spre dezbaterea despre dreptul fătului din burta mamei:

Post to Twitter Post to Delicious Post to Facebook Post to StumbleUpon

 

Comentează


Pont: poti sa adaugi la comentariu fotografia ta sau o imagine care te reprezinta.
Nu trebuie decat sa introduci o adresa de e-mail valida aici si sa urmezi cativa pasi simpli.
Un film explicativ e disponibil aici


ATENTIE: Comentariul dumneavoastra poate aparea cu intarziere din cauza sistemului de cache.

Vezi aici episoadele din seria BOOKFACE!

Ce fac prietenii tăi pe Voxpublica

Romania Curata
Curs de Guvernare

Ultimele comentarii

afacerea roşia montană alburnus maior alex mazilu antonescu banci basescu blaga blog Blogviu interviu Boc Bruxelles Bucuresti candidatura cianură cluj CNA comisia europeana corupţie criza CTP curtea constituțională Dan Diaconescu Dinu Patriciu educatie Elena Basescu europarlamentare experiment Facebook gabriel resources gaze de șist Gigi Becali google guvern humanitas internet iohannis Istodor Johannis kelemen hunor Liiceanu macovei Media mihai goţiu motiune Năstase obama o fraza o poza parlament Parlamentul European pdl Plesu Polirom ponta presedinte protest proteste riscograma romani rosia roșia montană Rusia securitate Senat sindicate sondaj steaua SUA suspendare Tariceanu tiff TRU UBB UE uichendist.ro unesco Vanghelie Vasile Blaga victor ponta voiculescu

© 2009 VoxPublica.ro, o marca F5 Realitatea-Catavencu. Toate drepturile rezervate.

Strategy & Technology: PUBLYO
Marketing & Sales: Q2M
Comandati acum o campanie publicitara pe acest site!