RSS Feed

MCV şi presa care trebuie “salvată”. Lupta pentru cine-i-cel-mai-european-din-ţară continuă

vezi toate articolele de
30 Jan 2013 la 17:33 35 comentarii 1210 vizualizari.

De la sursa oficială a statului de drept, Comisia Europeană, s-a primit directiva să apărăm instituţiile chiar cu preţul suprareglementării presei. Nu-i zic cenzură, nu am sensibilităţi excesive. Dar trebuie discutate pasajele cu presa din ultimul MCV pentru că sînt mai mult decît semnificative.

Preliminare: Nu au rost discuţiile cu “cenzura”, “deontologia”, pentru că vorbim aici de chestiuni infinit mai complicate. Presa a luat-o razna faţă în faţă cu un eveniment cauzator de incertitudine din 2012 (suspendare pripită, parcurgerea accelerată a paşilor legalietc.), inclusiv presa externă. Cîteva ziare mari  vestice au publicat despre evenimentele din România texte naive sau de-a dreptul tîmpit-critice – un populism după cum se pare foarte iubit de puteri vestice fără nici un chef de elevi neascultători pe timp de criză.

Iarăşi am ieşit drept comuniştii înapoiaţi fără unelte civilizate la îndemînă. Simpla punere a problemei într-o astfel de schemă este un fals ordinar. Europa de Est are probleme cu un capitalism agresiv nedotat măcar cu plasa de siguranţă vestică. Restul sînt baliverne. Dovadă e că în zilele astea se discută un buget cică de “stînga” de care şi Emil Boc ar fi mîndru. Mult zgomot, gargară patriotard-democratică, dar mereu aceleaşi concluzii: pătura de jos plăteşte criza în noi şi noi ingenioase formule. Iar privatizarea merge pînă în cele mai mici ochiuri ale reţelei, pas la pas cu lobbyul nereglementat şi ochii binevoitori ai Troicăi.

Ţinta propagandei de la centru spre periferie e mereu atinsă. Avem aici o adevărată competiţie pentru cine-i cel mai european. Dacă nu se zice ce e bine la Bruxelles, nimeni nu se mai apucă de nimic. Noua şefă a CNA a sărit prompt după raportul MCV şi a spus că asta aştepta şi că o să invite la discutarea unui cod cu reprezentanţii presei. Reprezentanţii presei fiind cine? Aceiaşi semi-ziarişti, semi-patroni, semi-lobbyşti cu care ne-am obişnuit în ultimele decenii? Poate dacă patronii se întîlnesc şi ne fac cod de conduită CE va fi în sfîrşit mulţumită.

Presa. Să citim din MCV (sublinierile îmi aparţin):

În timpul verii, una dintre preocupările majore a fost dovada clară a exercitării de presiuni asupra instituțiilor judiciare și a lipsei de respect pentru independența sistemului judiciar. Aceasta rămâne un motiv serios de preocupare. Comisia a primit numeroase rapoarte privind acte de intimidare sau hărțuire comise împotriva unor persoane care lucrează în instituții judiciare și anticorupție importante, inclusiv amenințări cu un caracter personal împotriva judecătorilor și a familiilor acestora și campanii mediatice de hărțuire.
Din păcate, recomandarea Comisiei nu a fost pusă în aplicare pe deplin. Atacurile cu motivație politică la adresa sistemului judiciar nu au încetat. Un punct critic este acceptarea hotărârilor judecătorești: pentru aceasta este necesar ca toți membrii clasei politice să ajungă la un consens privind abținerea de la criticarea hotărârilor judecătorești, de la subminarea credibilității magistraților sau de la exercitarea de presiuni asupra acestora.
Comisia ar dori, de asemenea, să atragă atenția asupra rolului mijloacelor de informare în masă. Au existat numeroase exemple de mijloace de informare în masă care au exercitat presiuni asupra sistemului judiciar, precum și anumite îndoieli cu privire la eficacitatea activității de supraveghere desfășurată de Consiliul Național al Audiovizualului. Situația sugerează necesitatea unei revizuiri a normelor existente pentru a garanta faptul că libertatea presei este însoțită de o protecție corespunzătoare a instituțiilor și a drepturilor fundamentale ale persoanelor, precum și pentru a pune la dispoziție măsuri reparatorii eficiente.

Să spui că e un punct critic acceptarea hotărîrilor judecătoreşti după ce a fost acceptată totuşi fără probleme neîntrunirea prezenţei necesare la referendum, ăsta da paradox. Bine, dacă stăm numai cu ochii în gura unora de la Antena3, ne simţim jigniţi nu doar ca judecători ai CCR, ci în general ca organisme purtătoare de creier. Însă ziaristo-lobbyşti-consilieri-de-politicieni găsim din greu nu doar la Antena 3, ci şi la B1, Naşul, mai scapă şi pe la TVR, Digi sau Realitatea.

Mulţi analişti independenţi au şi devenit deja parlamentari (pentru ambele tabere) sau conduc cîte un mini-business ba european, ba antieuropean, în orice caz lucrativ. Poate indicată ar fi obligativitatea pentru televiziuni de a afişa declaraţii de interese ale unor analişti care apar frecvent. Sau măcar obligativitatea ca aceştia să declare dacă lucrează pentru un politician sau altul.

Ce mai e necesar din punctul de vedere al Comisiei Europene:

revizuirea standardelor existente pentru a se garanta existența unor mijloace de informare în masă libere și pluraliste, asigurându-se, totodată, măsuri reparatorii eficiente împotriva încălcării drepturilor fundamentale ale omului și împotriva exercitării de presiuni nejustificate și a recurgerii la acte de intimidare de către mijloacele de informare în masă asupra sistemului judiciar și a instituțiilor implicate în combaterea corupției. Ar trebui să se dea asigurări Consiliului Național al Audiovizualului cu privire la independența sa efectivă, iar acesta ar trebui să își îndeplinească pe deplin rolul prin instituirea și aplicarea unui cod de conduită în această privință;

Pe lîngă jurnaliştii de Neanderthal care vor să se ocupe patronul de trebuirle ţării că ştie el mai bine, avem şi jurnaliştii albi-ca-zăpada care speră ca Europa să ne posede complet şi să ne umple de civilizaţie. Evident, nu se întîmplă nici aşa. MCV-ul e folosit cinic ca să refuze Schengen, de exemplu. Presiunile pe Bulgaria şi România sînt aproape compensatorii după o cădere din ce în ce mai drastică în credibilitate a instituţiilor centrale.

Se vorbeşte aşadar de un cod de conduită. Pentru asta trebuie o organizaţie credibilă a presei. NU există. De ce? Pentru că presa e împărţită în patroni, în ziarişti-unelte ale patronilor şi sclavi, iobagi, muncitori fără drepturi, haiduci şi cîte şi mai cîte. Lipsa de drepturi ale angajaţilor produce lipsa unei organizaţii solide de breaslă. Cum să sindicalizezi iobagi sau oameni care lucrează onest pe felia lor, dar care pot fi zburaţi doar pentru că vrea aşa şeful sau patronul? De aia nu e posibil cod de conduită.

Legi sînt deja! CNA-ul nu există. Acum se preface puţin că a înviat. Să sperăm că o să-i şi iasă. CNA poate face ordine cu ce are deja în legea audiovizualului. Televiziunile mult prea părtinitoare politic puteau fi taxate serios şi cu argumente.

Mă îngrijorează  mai mult cînd văd naivitatea cu care presa preia propagandă europeană neoliberală, bancară, anti-socială, rasistă, tocmai pentru că nu mai are bani să-şi permită redacţii cît de cît profesionale, pentru că nu are drepturi cît să se ţină departe de abuzuri atunci cînd banii există.

În cazul Antena 3 sau B1, anti şi pro Băsescu, reglementarea e imposibilă. Există doar datul în judecată şi o reglare în timp prin amenzi care să nu taxeze decît derapaje reale.

Aş mai sublinia că CE nu a simţit niciodată nevoia să precizeze abuzurile făcute de presă sau asupra presei în momente din zbuciumaţii ani 2000. Dereglementarea tabloidă s-a făcut sub ochii unor puteri de diverse culori. La nivel politic, pe lîngă isteria politică, au rămas totuşi destule dezbateri importante făcute de presa asta aşa proastă şi cumpărată cum o fi. Păcatul major este unul care seamănă şi cu păcatele politicienilor, şi cu păcatele instituţiilor europene: lipsa de chef accentuată de opinie democratică,  de empatie faţă de o covîrşitoare pătură socială care contestă austeritatea şi inegalitatea.

În loc de încheiere: e halucinantă atenţia care i se dă Acordului celebru semnat în secret de preşedinte şi premier.

O completare: Mai are rost să spunem că guvernul Ponta va primi cu interes propunerea de reglementare a presei, cu atît mai mult cu cît va trebui să lupte cu o Antena 3 care după ce l-a pupat în fund la comandă, se pare că începe să-l ia la picioare acum, tot la comandă.

Vedeţi şi poziţia AW.

Post to Twitter Post to Delicious Post to Facebook Post to StumbleUpon

 

Etichete: , , , ,


Comentează


Pont: poti sa adaugi la comentariu fotografia ta sau o imagine care te reprezinta.
Nu trebuie decat sa introduci o adresa de e-mail valida aici si sa urmezi cativa pasi simpli.
Un film explicativ e disponibil aici


ATENTIE: Comentariul dumneavoastra poate aparea cu intarziere din cauza sistemului de cache.

RSS Postari

Cele mai vizualizate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!


Vezi aici episoadele din seria BOOKFACE!

Ce fac prietenii tăi pe Voxpublica

Ultimele comentarii

  • 1grey sports bra pinterest.compuma by rihanna creeper white leather youtube.combred 11 cheap twitter.comwmns revolution 3 youtube.com nike legend mid twitter.com amgstrategy.com../ ...
  • 2cheap air max 95 mens tumblr.comhow much money does a nike shoe designer makered and black balenciaga tumblr.comjordan 5 retro gs pinterest.com nike megatron pinterest.com evincecreation.../ ...
  • 3lebron zoom soldier shoes pinterest.comnike air max 95 whitenike air max 270 light bone and hot punch twitter.comsize vans old skool on feet old stan smith adidas twitter.com alphabounceemzp../ ...
  • 4jordan retro 10 grade school size 7vans sneakers old skoolboys black shoes size 8 youtube.comnike puffa coat youtube.com football camps in ohio tumblr.com kyrie4rgu.com/d../ ...
  • 5asics 360 quantum knit youtube.comall red adidas grade school tumblr.comvans classics old skool guate sneakersjordan 1 high og red tumblr.com acg boots release dates eqtbaskadvxhk.c../ ...
  • 6hypervenom wolf grey twitter.comnike vapor soccer cleats youtube.comvans sk8 hi over washed skinwitte nike airmax infant 8 shoes twitter.com airmax270zky.co../ ...
afacerea roşia montană alburnus maior alex mazilu antonescu banci basescu blaga blog Blogviu interviu Boc Bruxelles Bucuresti candidatura cianură cluj CNA comisia europeana corupţie criza CTP curtea constituțională Dan Diaconescu Dinu Patriciu educatie Elena Basescu europarlamentare experiment Facebook gabriel resources gaze de șist Gigi Becali google guvern humanitas internet iohannis Istodor Johannis kelemen hunor Liiceanu macovei Media mihai goţiu motiune Năstase obama o fraza o poza parlament Parlamentul European pdl Plesu Polirom ponta presedinte protest proteste riscograma romani rosia roșia montană Rusia securitate Senat sindicate sondaj steaua SUA suspendare Tariceanu tiff TRU UBB UE uichendist.ro unesco Vanghelie Vasile Blaga victor ponta voiculescu

© 2009 VoxPublica.ro, o marca F5 Realitatea-Catavencu. Toate drepturile rezervate.

Strategy & Technology: PUBLYO
Marketing & Sales: Q2M
Comandati acum o campanie publicitara pe acest site!