RSS Feed

Meditații, după turul doi

vezi toate articolele de
17 Nov 2014 la 22:28 9 comentarii 804 vizualizari.

Ca să nu rămîn repetent și în turul doi, am mobilizat niște prieteni cu mașină care m-au dus la vot, duminică după amiază. Avem vreo 100 de km de autostradă până la Bonn. În ciuda ploii ușoare și a mobilizării masive a electoratului, traficul n-a prezentat anomalii :-)

Fosta Ambasadă a României din fosta capitală a Germaniei e un complex măricel chiar pe malul Rinului, într-un cartier rezidențial liniștit. Acum, pe străzile din jur sunt multe mașini, multe cu numere din România, parcate pe trotuar, bară la bară, ca într-o zi de lucru în centrul Bucureștiului.

Aspectele fruste ale vieții nu fac parte din narațiunea despre întîmplările extraordinare (nici în romanele lui Jules Verne). Dar al doilea amănunt cu care ne-am întîlnit a fost o coadă de vreo 50 de persoane la toaleta benzinăriei de pe Römerstrasse. Cine s-ar fi gîndit că oamenii care stăteau acolo cu orele… După colț, pe Legionsweg, strada care duce printre blocuri spre Rin, spre Consulatul General, coada electorală era lată cât trotuarul și lungă de câteva sute de metri. Primele cuvinte pe care le-am auzit au fost ale unei doamne care pleca furioasă, repetînd cu voce ridicată: „E o nesimțire!”. N-am văzut nici presă, nici poliție. Despre desfășurarea votului la secția de votare nr 72 n-am găsit nici o relatare în presă. Cei care au rămas acolo, pe frig și burniță, pot să povestească alte amănunte.

Toți oamenii care vorbiseră cu mine despre alegeri, la București și în Germania, erau convinși că o să cîștige Ponta. Eu am spus (cui apucam: șueta politică nu lasă totdeauna totdeauna, politicos, loc pentru răspuns, vorbim unii peste alții, nervoși) cam așa: „Nu e posibil să cîștige Ponta. Cineva cu comportamentul lui și cu faima că și-a plagiat doctoratul nu poate ajunge președinte într-un stat al Uniunii Europene – nu permite nimeni așa ceva, nici electoratul. Nu poate fi ăsta jocul.” Priviri mirate, degete încrucișate. O ridicare exasperată din umeri, chiar.

Nu am de ce să fac pe deșteptul. Dimpotrivă, faptul că până și pentru mine era limpede că așa stau lucrurile e de rău augur. Lucrurile stau prost. „Românii au votat ca niște eroi, votul a decurs fenomenal”: votul e eroic, pentru Johannis. „Poporul are dreptate”: Ponta vede poporul ca pe un corp uniform.

Nu-mi explic niciuna dintre toate convingerile astea. Nici răsturnarea statistică. Nici aroganța lui Ponta în campanie sau nesiguranța lui Johannis în dialog cu el. Și nici abnegația celor care au stat o zi la coadă să voteze. Nici multe alte amănunte. Dar lumea e nervoasă. S-a ieșit ușor pe stradă.

Cifrele finale la șapte dimineața în 17 noiembrie sunt: 45,18% Ponta, la 54,81% Johannis. Cele dinaintea amiezii: 45,33% și 54,66%. În germană, asemenea particularități numerice se cheamă „Schnapszahlen”, „numere ca la băutură”: fie că, într-un joc, celui care ajunge la astfel de coincidențe numerice i se oferă un păhărel, fie că după mai multe păhărele, cineva vede totul dublu și pe dos. E o glumă…

La televizor se arată și bucla cu Johannis: „La 25 de ani de la Revoluție, oamenii au ieșit din casă spre a lupta pentru dreptul la vot.” Nu eram în țară în toiul loviturii de stat din 1989, am ajuns la Sibiu abia prin 28 decembrie. În zăpadă, la colț, era sînge, în pod am găsit gloanțe strivite, în fața secției de miliție era un Aro ars și, pe pajiștea acoperită de zăpadă întărită, sute de plicuri albastre, fiecare cu un nume și o cifră pe el și o cămașă de cartuș înăuntru – 25 mm, diametrul de 10 mm. Cu o zi înainte, pe șoseaua dinspre Arad, un milițian mă oprise ca să mă informeze, binedispus: „Acuma e libertate, dacă vreau, te împușc!” Și mi-a făcut semn cu pistolul că pot să-mi văd de drum. Imagini ca dintr-un coșmar. Despre ce era vorba? Nici măcar ce era cu plicurile n-am reușit să aflu de-atunci. Deci care mai e, cum e cu „lupta”, douăzeci și cinci de ani mai tîrziu?

În aceste săptămîni „de campanie” n-am mai auzit mai nimic de Ucraina, de Iraq, nici măcar de SUA, nici mare brînză despre agenții secreți din politica și presa României. În „campania” electorală și temele locale au fost puse sub consemn, nu că ar fi treaba unui (prezumtiv) președinte: educația, externele, fiscalitatea, justiția, resursele, sănătatea ș.cl.: în cel mai bun caz, fundal de proiecție pentru „atitudini”. Subiectul au fost fețele, gesturile, aerul celor ajunși în turul doi. Candidații au fost tratați așadar nu ca politicieni, ci ca personalități obscure cu biografii nelămurite, care au trebuit să fie trecute prin mașina de spălat și de uscat a unui plebiscit sau focus-group cu mase largi, populare.

Cît de largi? Optsprezece milioane o sută douăzeci și patru de mii două sute cincizeci și nouă de alegători, din care aproape două treimi s-au prezentat la vot, pe bune? Totuși! Populația electorală a republicii noastre puse pe butuci, sărite din cadastru, din statistici și de pe fix, e totuși întreagă la mintea electorală și peste o treime s-a și enervat.

„Un ultim poi… ăă, punct”: nu am rămas la coadă, nu stăteam nici „pe vremuri” la coadă în mod inutil. Problema nu era atît statul la coadă, fie și degeaba. Intolerabilă era lipsa de alternativă. Acuma, chiar dacă de fapt nu prea aveam ce alege, parcă tot e bine că a ieșit Johannis. Iar la Ponta, aerul de perdant fiert, cu ochii roșii, e mai tolerabil decît aroganța de candidat necopt. Dar, vorba uneia dintre reclamele cele mai stupide și mai triste ale ultimilor ani: „Pînă să ajungi acolo… e cu totul altceva!”

Eu unul cred că, până una-alta, am trecut clasa. La limită.

Post to Twitter Post to Delicious Post to Facebook Post to StumbleUpon

 

9 comments

Comentează


Pont: poti sa adaugi la comentariu fotografia ta sau o imagine care te reprezinta.
Nu trebuie decat sa introduci o adresa de e-mail valida aici si sa urmezi cativa pasi simpli.
Un film explicativ e disponibil aici


ATENTIE: Comentariul dumneavoastra poate aparea cu intarziere din cauza sistemului de cache.

RSS Postari

Cele mai comentate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Cele mai vizualizate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!


Vezi aici episoadele din seria BOOKFACE!

Ce fac prietenii tăi pe Voxpublica

Ultimele comentarii

afacerea roşia montană alburnus maior alex mazilu antonescu banci basescu blaga blog Blogviu interviu Boc Bruxelles Bucuresti candidatura cianură cluj CNA comisia europeana corupţie criza CTP curtea constituțională Dan Diaconescu Dinu Patriciu educatie Elena Basescu europarlamentare experiment Facebook gabriel resources gaze de șist Gigi Becali google guvern humanitas internet iohannis Istodor Johannis kelemen hunor Liiceanu macovei Media mihai goţiu motiune Năstase obama o fraza o poza parlament Parlamentul European pdl Plesu Polirom ponta presedinte protest proteste riscograma romani rosia roșia montană Rusia securitate Senat sindicate sondaj steaua SUA suspendare Tariceanu tiff TRU UBB UE uichendist.ro unesco Vanghelie Vasile Blaga victor ponta voiculescu

© 2009 VoxPublica.ro, o marca F5 Realitatea-Catavencu. Toate drepturile rezervate.

Strategy & Technology: PUBLYO
Marketing & Sales: Q2M
Comandati acum o campanie publicitara pe acest site!