RSS Feed

Menestrelul trist şi baroc de la ICR

vezi toate articolele de
02 Feb 2013 la 21:23 24 comentarii 2336 vizualizari.

„Artiştii vizuali români Lia şi Dan Perjovschi şi dirijorul german Yoel Gamzou au fost desemnaţi laureaţii celei de-a cincea ediţii a premiului “prinţesa Margriet” al Fundaţiei Culturale Europene, informează un comunicat”. Ştirea e bună, iar cei care cunosc cu adevărat activitatea celor doi artişti realizează că e o recompensă binemeritată, o răsplată pentru o carieră europeană, de fapt mondială, a celor doi. Aşa e, a celor doi soţi.

Poate că simpla mea satisfacţie exprimată pe Facebook pentru premiul celor doi ar fi fost singura reacţie în această săptămână legat de premiul acestora, deoarece pregătim un interviu exclusiv cu Lia şi Dan Perjovschi, interviu care va fi publicat curând în „Suplimentul de cultură”. O serie de „precizări” postate de domnul Marga pe site-ul ICR m-au determinat însă să scriu acest text (site pe care îl citesc conştiincios, zilnic, ca pe Sfânta Biblie, cum s-ar spune – ţin să îl asigur de acest lucru pentru că pe noi, criticii domniei sale, ne acuză că nu am face-o. Credeţi-ne, domnule Marga, toate precizările şi textele dumneavoastră sunt de ne-ra-tat!).

„În ultima vreme se întrec în a se exprima despre Institutul Cultural Român și formulează opinii care de care mai lipsite de temei, tot felul de inși care nu citesc nici măcar site-ul instituției, necum documente mai pretențioase. Mai grăitor este faptul că se pronunță inși care au afectat negativ sau au folosit copios, în trecut, banii instituției, dincolo de limitele normalului. Bunăoară, ce acoperire morală să evalueze instituția (…) are familia Perjovschi, soț și soție, care s-a înfruptat copios din banii instituției? (…) Menționăm, totodată, că principalii creatori ai României, din artă, literatură, știință, nu au beneficiat de vreun sprijin financiar din partea ICR în ultimii ani”, stă scris pe site-ul icr.ro.

Aşadar, aceşti doi „inşi”, „îngrăşaţi” care va să zică de fosta conducere ICR, fără a se număra, în viziunea dvs, domnule Marga, între „principalii creatori ai României”, primesc o recunoaştere preţioasă internaţională – atât simbolică, precum şi financiară. Îmi permit, domnule preşedinte, să citez mai departe dintr-o depeşă Mediafax, deşi la şcoala de jurnalism ne învaţă să fim rezonabili cu citatele. Nu o sa fiu rezonabil, de astă dată.

„Ceremonia de decernare a premiilor va avea loc pe 19 martie, la Bruxelles, în prezenţa prinţesei Margriet a Olandei. Premiul “prinţesa Margriet” este decernat anual, începând din 2008, artiştilor, intelectualilor şi activiştilor culturali europeni a căror muncă demonstrează importanţa culturii în construirea unei Europe democratice şi cuprinzătoare. Premiul se vrea a fi o platformă pentru sprijinul acordat de Fundaţia Culturală Europeană acelor artişti a căror creaţie poate avea o influenţă în cadrul societăţilor europene”, am încheiat citatul.

Să mai bat în tastatură pentru dumneavoastră faptul că celebrul MoMA new yorkez a plătit să-şi facă reclamă în New York Times o pagină întreagă ilustrată de Dan Perjovschi? Sau că soţii (da, soţii) Lia şi Dan Perjovschi sunt un brand european de multă vreme, nu doar românesc? O simplă căutare pe Google vă va lămuri, asta doar dacă cei doi inşi ticăloşi nu au fraierit şi Google-ul, asta după ce „impostura” lor a căpuşat ICR-ul românesc, iar apoi s-au dedat la căpuşarea unor instituţii precum MoMA şi, mai nou, au „fraierit” şi prinţesa Olandei.

E bine că avem un stâlp de încredere la ICR, în persoana domnului Andrei Marga, care poate distinge între aceste nulităţi (şi soţi, pe deasupra) şi adevăraţii creatori ai României. În lumina descoperirilor ştiinţifice (cu multe elemente şi chiar elemenţi) ale noului ICR, bezna creatoare îşi poate găsi, în cele din urmă, luminiţa de la capătul tunelului.

În fapt, „precizările” domnului Marga, postate cu regularitate pe site-ul neoICR-ului, ascund nu obidă, ci ură dezlănţuită.

„Corina Șuteu, care a plecat din post în iunie 2012, din ICR New York, ducând cu ea logistica și unele programe ale instituției? Sau familia Perjovschi, soț și soție, care s-a înfruptat copios din banii instituției? Sau Marius Chivu, sau Maria Răducanu, sau Mihai Chirilov, sau alții în aceeași situație? Exemplele de auto-supraevaluare sunt numeroase. Sunt cazuri care atestă fără putință de tăgadă irosirea de resurse pe activități superficiale, pe alocuri derizorii. La nevoie, vom reveni cu amănunte”, anunţă domnul Marga follow-up-ul.

Fără puţinţă de tăgadă, domnule Marga, riscaţi ca în timp record să vă umpleţi de ridicol. Supra-evaluarea despre care vorbiţi provine în primul rând din recunoaşterea internaţională, nu din vreun discreţionarism al fostei conduceri. Sincer, nu îmi propun să-i apăr de precizările dumneavoastră pe Vladimir Tismăneanu sau Teodor Baconski, vă propun să îi scoatem din discuţie – acolo sunt răfuielile dumneavoastră politice, iar implicarea celor evocaţi în lupta politică mi s-a părut la fel de dizagreabilă precum interpretările dumneavoastră în aceeaşi cheie. De apărat sunt artiştii, care, spre deosebire de noul ICR, au o carieră. Care se bazează pe talent şi, în unele cazuri, pe munca de o viaţă. N-o să le distrugeţi cariera cu precizările dumneavoastră, vă asigur. Pe a dumneavoastră însă riscaţi să o aruncaţi definitiv în beznă cu astfel de aprecieri.

L-am întrebat pe ministrul Daniel Barbu dacă s-a gândit să fie un mediator între artişti şi pornirile abisale ale domnului Marga. Sper că acum e mai evident de ce am adresat o asemenea întrebare. Dacă va asculta exclusiv de umorile sale, domnul preşedinte al ICR va deveni un trist menestrel politic, fie el şi baroc.

Post to Twitter Post to Delicious Post to Facebook Post to StumbleUpon

 

Comentează


Pont: poti sa adaugi la comentariu fotografia ta sau o imagine care te reprezinta.
Nu trebuie decat sa introduci o adresa de e-mail valida aici si sa urmezi cativa pasi simpli.
Un film explicativ e disponibil aici


ATENTIE: Comentariul dumneavoastra poate aparea cu intarziere din cauza sistemului de cache.

RSS Postari
George Onofrei este jurnalist
» citeste biografia

Cele mai comentate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Cele mai vizualizate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!


Vezi aici episoadele din seria BOOKFACE!

Ce fac prietenii tăi pe Voxpublica

Romania Curata
Curs de Guvernare

Ultimele comentarii

afacerea roşia montană alburnus maior alex mazilu antonescu banci basescu blaga blog Blogviu interviu Boc Bruxelles Bucuresti candidatura cianură cluj CNA comisia europeana corupţie criza CTP curtea constituțională Dan Diaconescu Dinu Patriciu educatie Elena Basescu europarlamentare experiment Facebook gabriel resources gaze de șist Gigi Becali google guvern humanitas internet iohannis Istodor Johannis kelemen hunor Liiceanu macovei Media mihai goţiu motiune Năstase obama o fraza o poza parlament Parlamentul European pdl Plesu Polirom ponta presedinte protest proteste riscograma romani rosia roșia montană Rusia securitate Senat sindicate sondaj steaua SUA suspendare Tariceanu tiff TRU UBB UE uichendist.ro unesco Vanghelie Vasile Blaga victor ponta voiculescu

© 2009 VoxPublica.ro, o marca F5 Realitatea-Catavencu. Toate drepturile rezervate.

Strategy & Technology: PUBLYO
Marketing & Sales: Q2M
Comandati acum o campanie publicitara pe acest site!