RSS Feed

Meteosensibilii

vezi toate articolele de
10 Jan 2017 la 23:52 comenteaza acum 748 vizualizari.

Din nou, școala în atenția societății: din cauza iernii, școlile se închid; nu a fost o decizie ușor de luat: în multe județe prefecți sau primari de reședință au bravat, spunând că școlile sunt încălzite. Drumul până la școală nu conta – cel puțin în primă instanță, acea oră proletară la care se deschid școlile noastre, marea majoritate între 7.00 și 8.00 dimineața: ceea ce înseamna că un copil trebuie să iasă din casă, de regulă, înainte de ora 7.00, pentru a ajunge la școală. Ce temperaturi erau la acea oră? Cum arăta drumul de parcurs? Pe ce drumeag, cu ce rablă de autobuz de pe vremea lui Ceașcă ?

Și, de aici, discuții despre lenea profesorilor, despre „și io am fost la școală pe vremea mea și nu mă mai plângeam” (că ți-era frică să spui și cum te cheamă), despre privilegiile bugetarilor, în general, care stau degeaba (și mai ales profesorii), că ce mare lucru e să intri într-o clasă și să stai cu copiii (du-te, cred că ieși pachet într-un sfert de oră).

Și, în același timp cu discursul ăsta agramat, fantasma unor politicieni sau persoane publice de a fi profesori; mă gândesc la simpaticul „profesor” Voiculescu și la servilismul angajaților săi, care îl numesc cu obstinație pe bătrânul șperțar „profesor”, mă gândesc la felul în care prim-ministrul Văcăroiu ieșea la o tablă și scria cât virgulă cât consuma 1 român virgulă ceva ; sursă de bancuri în anii ’90, cu o jumătate de cap de român care avea nevoie pe lună de 2,3 ouă și 13,14 boabe pentru a-și satisface coșul lunar. Chiar și acum îl văd pe cunoscutul câștigător al alegerilor recente cum iese la un flip-chart (nu există în mod curent așa ceva în școli, doar în mod excepțional) și ne predă o lecție cu tabele despre niște miliarde care s-ar fi furat.

În plus, tema zilei, ce stă în prim-plan de multă vreme, afacerea doctoratelor, care este, de fapt, afacerea politicienilor (și a unor generali) care și-au achiziționat doctorate, pentru a mai urca în carieră sau pe unde se mai poate, temă ce vine la pachet cu abilitatea unor deținuți de a scrie cărți în timp record, în cele mai diverse domenii, pentru a li se reduce din pedeapsă. O afacere : pentru că cei mai mulți au reușit, au râs încă o dată de sistem.

La care se adaugă spinoasa problemă a timpului : profesorii au prea mult timp, muncesc prea puțin (credea și fostul președinte Băsescu), primesc mită și în general nu merită nimic. Mărturii ale unei clase „terorizate” de profesori, mărturii ale acelor cunoscători din ultima bancă, pe care nimic nu-i putea mișca, mărturii ale adevăraților băutori de cerneală.

Acel timp care înseamnă, în realitate, foarte multe ore neplătite : pentru că nimeni nu își pune problema concursurilor și a olimpiadelor, ce se desfășoară sâmbăta sau duminica, unde munca este obligatorie. Toți se arată îngrijorați de rezultatele simulărilor examenelor de bacalaureat sau de evaluare națională, dar nimeni nu se gândește că sute de mii de oameni sunt forțați să lucreze fără a fi retribuiți. Așa cum se întâmplă și în cazul examenelor, unde o lucrare sau un candidat este apreciat începând de la 1 sau 2 lei, până la 7 lei, impozabili cu CASS. Unde o zi de lucru de 8 ore valorează între 20 și 30 de lei, la jumătatea unei zile de coasă sau de cules.

Pe scurt, este vorba de un atac la adresa școlii și a profesorilor care este din ce în ce mai puternic, începând cel puțin de la ministeriatul lui Funeriu, cu un discurs construit obsesiv din termeni precum muncă/nemuncă și timp liber/ ocupat, un discurs simplist, dar deosebit de puternic, câtă vreme societatea noastră  promovează impostura în cele mai exotice situații.

Firește, nu este perfect sistemul școlar actual (parazitat de nenumărate afaceri, de la gresie și faianță la chioșcuri și cafele), se pot găsi oricând exemple și contraexemple ; doar că sistemul școlar și oamenii școlii sunt cu precădere țapii ispășitori ai unei societăți în general imature și impulsive, meteosensibilă până în vârful unghiilor.

Post to Twitter Post to Delicious Post to Facebook Post to StumbleUpon

 

Etichete: , ,


Comentează


Pont: poti sa adaugi la comentariu fotografia ta sau o imagine care te reprezinta.
Nu trebuie decat sa introduci o adresa de e-mail valida aici si sa urmezi cativa pasi simpli.
Un film explicativ e disponibil aici


ATENTIE: Comentariul dumneavoastra poate aparea cu intarziere din cauza sistemului de cache.

RSS Postari
Scriu de mai multă vreme despre avangardă și modernism în literatura română & europeană, despre care am publicat articole & studii, punctate în 2007 de un doctorat cum laude la Universitatea din București
» citeste biografia

Cele mai comentate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Cele mai vizualizate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!


Vezi aici episoadele din seria BOOKFACE!

Ce fac prietenii tăi pe Voxpublica

Romania Curata
Curs de Guvernare

Ultimele comentarii

afacerea roşia montană alburnus maior alex mazilu antonescu banci basescu blaga blog Blogviu interviu Boc Bruxelles Bucuresti candidatura cianură cluj CNA comisia europeana corupţie criza CTP curtea constituțională Dan Diaconescu Dinu Patriciu educatie Elena Basescu europarlamentare experiment Facebook gabriel resources gaze de șist Gigi Becali google guvern humanitas internet iohannis Istodor Johannis kelemen hunor Liiceanu macovei Media mihai goţiu motiune Năstase obama o fraza o poza parlament Parlamentul European pdl Plesu Polirom ponta presedinte protest proteste riscograma romani rosia roșia montană Rusia securitate Senat sindicate sondaj steaua SUA suspendare Tariceanu tiff TRU UBB UE uichendist.ro unesco Vanghelie Vasile Blaga victor ponta voiculescu

© 2009 VoxPublica.ro, o marca F5 Realitatea-Catavencu. Toate drepturile rezervate.

Strategy & Technology: PUBLYO
Marketing & Sales: Q2M
Comandati acum o campanie publicitara pe acest site!