RSS Feed

Metodele OTV-iste pentru care CNA ar trebui să-şi dea singur amendă

vezi toate articolele de
22 Feb 2013 la 14:57 15 comentarii 767 vizualizari.

CNA urmează a fi executată silit pentru 6.000 şi ceva de lei, reprezentînd cheltuieli de judecată într-un proces pierdut în faţa Antenei 3. Ce e interesant e însă că acest proces nu e singurul – CNA are nu mai puţin de zece procese pierdute în faţa Antenei 3, şi probabil că în multe din ele vor exista executări similare.

De ce acest număr impresionant, complet disproporţionat faţă de alte televiziuni? Cu siguranţă şi pentru că Antena 3 şi-a făcut o strategie de intimidare a CNA prin astfel de procese, iar celelalte televiziuni nu. Dar poate şi pentru că activitatea CNA are, totuşi, o coloratură politică – dată fiind înclinaţia lor majoritară evidentă faţă de tabăra politică atacată violent de Antena 3.

Mi se pare o ipoteză foarte credibilă. În primul rînd, B1 TV, omologul perfect al Antenei 3 de cealaltă parte a spectrului politic, lipseşte aproape complet din peisajul sancţiunilor CNA, iar la B1 s-au rostit în ultimii ani suficiente aberaţii care meritau sancţionate. În al doilea rînd, în cazul amenzii pe care s-a pierdut procesul ăsta, respectiv o presupusă instigare la violenţă a lui Mircea Badea după uciderea bachetbalistului român Marian Cozma din Ungaria, mi se pare că CNA a comis un exces de interpretare care cu greu ar putea avea altă motivaţie decît asta. Dacă CNA ar sancţiona cu aceeaşi măsură declaraţiile similare de la toate televiziunile, ar trebui să dea de zece ori mai multe amenzi decît dă acum.

Dar cealaltă parte a poveştii nu priveşte acest caz anume. Cealaltă parte a poveştii e modul în care CNA, sau cel puţin preşedintele ei, Laura Georgesscu, vede rolul acestei instituţii şi relaţia ei cu societatea. Iar acest mod este, din păcate, cel absolut curent la mai toate instituţiile şi autorităţile statului: vrem beneficiile asociate reprezentării statului, dar nu vrem şi obligaţiile respective.

Laura Georgescu sugerează, în explicaţiile ei din articol, că nu e OK ca justiţia să răstoarne decizia CNA şi, deoarece bugetul instituţiei nu cuprinde o astfel de sumă, ca daunele respective să se reţină din salariile funcţionarilor CNA. Însă decizia justiţiei este definitivă şi pentru persoanele private; pentru o instituţie de stat, ea ar trebui să fie cu atît mai incontestabilă. Presiunea asupra justiţiei din declaraţia asta este complet inacceptabilă.

Apoi, partea cu reţinerea daunelor din salariile de la CNA pare un artificiu tabloidal ieftin de impresionat publicul deloc conform cu înseşi exigenţele CNA. În afara cazului în care o lege a responsabilităţii prevede explicit imputarea de daune acelor şefi de instituţii care iau deciziile eronate de la baza daunelor, este absolut exclus ca astfel de daune să fie imputate tuturor celor 130 de salariaţi ai instituţiei, cum pretinde doamna Georgescu. Ar fi un abuz evident, care şi-ar găsi soluţia tot în justiţie, dacă s-ar produce; dar nu e cazul, cum spuneam, este o abureală evidentă.

Această abureală echivalează cu un fel de şantaj public la adresa justiţiei: nu ne mai anulaţi amenzile că angajaţii noştri nu o să mai aibă bani să dea de mîncare la copii. Şi iată cum brusc, prin acest tertip, rafinaţii membri CNA s-au plasat singuri în vecinătatea mult amendatului DD. Şantajul e de altfel şi recunoscut, atunci cînd preşedintele CNA declară că acesta (adică imputarea de daune funcţionarilor instituţiei de către justiţie) este motivul pentru care CNA a discutat public cazul, în şedinţa de ieri.

Dincolo de gluma cu CNA care ar trebui să-şi aplice singur o amendă pentru otevism (care de fapt nu e nici ea chiar aşa de glumă), rămîne întrebarea serioasă a responsabilităţii celor care judecă, mai ales a celor care judecă în numele nostru şi cărora le plac mult prerogativele lor şi prea puţin responsabilităţile.

Post to Twitter Post to Delicious Post to Facebook Post to StumbleUpon

 

Comentează


Pont: poti sa adaugi la comentariu fotografia ta sau o imagine care te reprezinta.
Nu trebuie decat sa introduci o adresa de e-mail valida aici si sa urmezi cativa pasi simpli.
Un film explicativ e disponibil aici


ATENTIE: Comentariul dumneavoastra poate aparea cu intarziere din cauza sistemului de cache.

RSS Postari
Pînă acum m-am ocupat cu: un semestru de politehnică înainte de Revoluţie (deprimant), facultate de filosofie după Revoluţie (plăcut, uşor inutil), 4 ani de predat socio-umane la liceu (masochist, abject), cîţiva ani de cvasişomaj (interesant, mai degrabă plăcut), un an şi jumătate de copywriting/consiliere ideologică pe lîngă un mic partid fără succes (interesant, revelator), cîţiva ani de presă (derizoriu).
» citeste biografia

Cele mai comentate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Cele mai vizualizate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!


Vezi aici episoadele din seria BOOKFACE!

Ce fac prietenii tăi pe Voxpublica

Ultimele comentarii

afacerea roşia montană alburnus maior alex mazilu antonescu banci basescu blaga blog Blogviu interviu Boc Bruxelles Bucuresti candidatura cianură cluj CNA comisia europeana corupţie criza CTP curtea constituțională Dan Diaconescu Dinu Patriciu educatie Elena Basescu europarlamentare experiment Facebook gabriel resources gaze de șist Gigi Becali google guvern humanitas internet iohannis Istodor Johannis kelemen hunor Liiceanu macovei Media mihai goţiu motiune Năstase obama o fraza o poza parlament Parlamentul European pdl Plesu Polirom ponta presedinte protest proteste riscograma romani rosia roșia montană Rusia securitate Senat sindicate sondaj steaua SUA suspendare Tariceanu tiff TRU UBB UE uichendist.ro unesco Vanghelie Vasile Blaga victor ponta voiculescu

© 2009 VoxPublica.ro, o marca F5 Realitatea-Catavencu. Toate drepturile rezervate.

Strategy & Technology: PUBLYO
Marketing & Sales: Q2M
Comandati acum o campanie publicitara pe acest site!