RSS Feed

Mic avertisment pentru marile companii

vezi toate articolele de
12 Jul la 13:19 128 comentarii 2 vizualizari.

De ani de zile, marile afaceri din România sponsorizează fake news, propagandă ieftină, atacul isteric. Un detașament de ziariști care se cred toți CEO, plus analiști plătiți ambiguu de nu se știe cine, plus reprezentanți direcți care civilizează arogant cu retorici de doi bani (noi dăm banul, culcat!).

Ultimele astfel de manifestări le-am văzut în legătură cu exploatarea resurselor din Marea Neagră. Una-două se aruncă tot soiul de inepții cu interesul rușilor, klingonienilor, se fac acuzații cum că ”cutare e vândut” etc. E doar cel mai recent episod.

Am văzut cel mai indecent lobby venit dinspre bănci, în compania Băncii Naționale, de câte ori s-au luat timide măsuri în Parlament pentru curmarea practicilor bancare abuzive. Pe lângă faptul că acele legi sunt fix nimic, că în mod normal reglemntarea ar trebui să fie dură și clară, măcar după standarde europene, pe lângă faptul că se iese snob toată ziua și ni se explică analfabetismul economic, băncile care urlau că vine sfârșitul lumii au avut și profituri istorice. Asta în timp ce sute-mii de cazuri au dovedit comisioane abuzive și totuși nu se aplică automat reglajul pentru clienți.

La fel s-a întâmplat cu taxa pe stâlp, cu accizele. Le-am scos, după urlete ”civilizate și european tehnocrate”. Efectul? OMV a mai primit un vagon de bani.

La fel s-a întâmplat cu ”naționalizarea” pensiilor.

La fel se întâmplă și se va întâmpla cu achiziționarea în forță de echipament de apărare.

La fel se întâmplă cu liberalizarea prețurilor la energie.

La fel se întâmplă cu legi favorabile pentru firmele de asigurări.

La fel s-a întâmplat și cu continua scădere a taxelor, în chirăieli de ”lipsă de predictibilitate” și alte bălării. De fapt ”predictibilitatea” a rupt capul angajaților, angajatorii având doar drepturi. Cine plânge că e prea mare taxarea sau birocrația să se ducă să-și facă îfirmă în Germania, după aia să ne frece la cap.

Un reflux era inevitabil post-criză. A fost oricum întârziat nepermis, abia acum se recuperează câte ceva după ăagubele produce în anii 2010. Și aici nu e vorba despre PSD. PSD doar călărește un trend uriaș, popular, de frustrare în fața unui capitalism care alege cele mai ușoare căi, cu tot cu legi și parlamentari cumpărați cu un zâmbet frumos, un dineu cu icre negre sau intimidați cu un costum de 10 000 de euro.

Am ajuns la fundul băltoacei capitaliste. Proporția salariilor în PIB este rușinoasă pentru Europa. 1 euro investit aici produce dintre cele mai mari profituri din zonă. E timpul să se întoarcă ceva bani în această societate. Oamenii văd că li se privatizează toate sub ochi. Văd că poate se măresc salariile, dar sănătatea și educația costă și mai mult, energia și mai mult.

Toate partidele ar trebui să se bată pe pachete sociale minimale. Or, la noi, toți o ard business. PSD dă puțin celor mulți ca să-și dea sieși amnistii și scutiri de taxe. Liberalii înșiși ar trebui să sesizeze nevoi sociale ale bazinului lor electoral care nu stă tot pe roze.

Salariile trebuie să crească în privat, și tâmpeniile PSD nu fac decât să pună bețe în roate pentru că ei nu văd statul decât ca pe o sursă de rente provinciale și atât.

Cu PSD sau fără, sentimentul popular, noul feeling politic al noilor generații se va duce din ce în ce mai mult spre redistribuire, nevoi firești după adâncirea inegalităților de venituri și de statut. Curenții sociali verticali sunt amorțiți, nu mai evoluezi decât foarte greu de la sărac la mediu. Îți trebuie doar ascensoare neconvenționale sau nelegale.

Acest trend poate aduce cu el o și mai mare isterie sponsorizată de mari companii, susținută de ziariști crescuți cu trei pliante ”economico-politice” în anii 90-2000 care urlă toată ziua că orice taxă e comunism, orice mărire de salariu este bolșevică. Isteria de răspuns poate duce în naționalism și reacționarism de toate felurile.Uitați-vă câtă unanimitate e în a ignora probleme salariale și în a urla la țapi ispășitori, de obicei gay, romi, feministe.

Un sfat mic de la un nimeni ar fi să încetați cu semianalfabetismul isteric, cu munca publică simplistă, cu tentația de a urla, îndată ce avem de luat o decizie importantă (cum ar fi redevențele), cum că se prăbușește țara sub terorism și rusism. Spuneți-le departamentelor de comunicare să-și scoată capetele din fund.

Acest tip de atitudine este de fapt complice, nu faceți decât să sponsorizați intervențiile în forță și polițienismul dezbaterilor, sufocându-le cu bani. Învățați să conservați bruma de liberalism, măcar cel al drepturilor. Altfel, încet-încet, toată lumea își va cumpăra drepturi fix cât îi trebuie pentru un business sau altul. Iar restul va cădea într-o ruină. Râdeți de PSD și pesdiști și voi vă oprimați angajații, îi exploatați la maxim și nu îi calificați pentru evoluții viitoare. Tot ce v-a ieșit a fost crearea unei penibile pături de middle-management care să biciuie eficient. Și care să urle ”noi iubim americanii, muie socialismului”.

Isteria businessului se bate prin propagandă și conspiraționism cu un conspiraționism naționalism, patriotard. De mult ori armele se aseamănă – noi nu judecăm, noi urlăm. Este acel caz clasic în care mediul liberal își sapă încet și sigur groapa. Nu vă mai dați deștepți, citiți dracului istorie. Știu că nu o veți face, pentru că așa funcționează tensiunile capitalului, dar permiteți-mi această plăcere măruntă de ”v-am spus”.

Post to Twitter Post to Delicious Post to Facebook Post to StumbleUpon

 

128 comments

Comentează


Pont: poti sa adaugi la comentariu fotografia ta sau o imagine care te reprezinta.
Nu trebuie decat sa introduci o adresa de e-mail valida aici si sa urmezi cativa pasi simpli.
Un film explicativ e disponibil aici


ATENTIE: Comentariul dumneavoastra poate aparea cu intarziere din cauza sistemului de cache.

Vezi aici episoadele din seria BOOKFACE!

Ce fac prietenii tăi pe Voxpublica

Romania Curata
Curs de Guvernare

Ultimele comentarii

afacerea roşia montană alburnus maior alex mazilu antonescu banci basescu blaga blog Blogviu interviu Boc Bruxelles Bucuresti candidatura cianură cluj CNA comisia europeana corupţie criza CTP curtea constituțională Dan Diaconescu Dinu Patriciu educatie Elena Basescu europarlamentare experiment Facebook gabriel resources gaze de șist Gigi Becali google guvern humanitas internet iohannis Istodor Johannis kelemen hunor Liiceanu macovei Media mihai goţiu motiune Năstase obama o fraza o poza parlament Parlamentul European pdl Plesu Polirom ponta presedinte protest proteste riscograma romani rosia roșia montană Rusia securitate Senat sindicate sondaj steaua SUA suspendare Tariceanu tiff TRU UBB UE uichendist.ro unesco Vanghelie Vasile Blaga victor ponta voiculescu

© 2009 VoxPublica.ro, o marca F5 Realitatea-Catavencu. Toate drepturile rezervate.

Strategy & Technology: PUBLYO
Marketing & Sales: Q2M
Comandati acum o campanie publicitara pe acest site!