RSS Feed

… Mihnea Maruta: “Câţiva bărbaţi”

vezi toate articolele de
21 Jun 2012 la 21:12 31 comentarii 2229 vizualizari.

Pe Vasile Voiculescu l-au luat într-o noapte, din casa ticsită de cărţile sale dragi. Avea 74 de ani şi era vinovat că scria poezie religioasă şi că primea oaspeţi împreună cu care discuta despre ortodoxie şi literatură. A stat 5 ani la Aiud, nu s-a plâns nici de foame, nici de puroaie, iar trupul îi ajunsese aproape numai duh. A făcut cancer şi l-au eliberat, să-şi mai vadă familia.

Pe Sandu Tudor, monahul Daniil de la Rarău, l-au condamnat pentru că fusese sufletul unui grup de călugări şi laici care învăţau împreună să se roage – “Rugul aprins”, poate cea mai frumoasă întâmplare a credinţei româneşti din secolul trecut. A murit în puşcărie şi nimeni nu ştie în ce groapă comună a fost aruncat. Se povesteşte că, la un moment dat, într-o celulă cu temperaturi sub zero, s-a culcat pe jos pentru a salva un medic de la îngheţ. Şi au rezistat amândoi.

Tot pe podeaua celulei s-a culcat Mircea Vulcănescu, pentru a salva un student bolnav de tuberculoză. Fusese închis pentru vina de a fi apărat interesele economice ale României în timpul războiului – din păcate pentru el, în guvernul Antonescu. Se spune că ar fi lăsat cu limbă de moarte să nu îi răzbunăm, nici pe el, nici pe ceilalţi – Iuliu Maniu, Gheorghe Brătianu, Ion Mihalache, generali, miniştri, scriitori, industriaşi, preoţi şi ţărani, oamenii care făcuseră din România o ţară.

Pe vremuri, bărbaţii acestui neam se duceau la război pentru o idee, făceau puşcărie pentru credinţă şi erau gata să moară pentru un semen. Acum se vaită la televizor că nu mai pot fura.

NOTA: Textul lui Mihnea Maruta a fost preluat de pe www.oradecluj. ro – cu acordul autorului.

Post to Twitter Post to Delicious Post to Facebook Post to StumbleUpon

 

Comentează


Pont: poti sa adaugi la comentariu fotografia ta sau o imagine care te reprezinta.
Nu trebuie decat sa introduci o adresa de e-mail valida aici si sa urmezi cativa pasi simpli.
Un film explicativ e disponibil aici


ATENTIE: Comentariul dumneavoastra poate aparea cu intarziere din cauza sistemului de cache.

RSS Postari
VoxPublica este platforma de comentarii, bloguri si opinii sustinuta de REALITATEA.NET dar este, si va ramane, un spatiu public, deschis tuturor celor care au ceva de spus intr-un mod civilizat si inteligent: cititori, bloggeri, profesionisti in orice domeniu, jurnalisti freelanceri sau colaboratori ai oricarui grup media sau institutie independenta.
» citeste biografia

Cele mai comentate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Cele mai vizualizate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!


Vezi aici episoadele din seria BOOKFACE!

Ce fac prietenii tăi pe Voxpublica

Romania Curata
Curs de Guvernare

Ultimele comentarii

afacerea roşia montană alburnus maior alex mazilu antonescu banci basescu blaga blog Blogviu interviu Boc Bruxelles Bucuresti candidatura cianură cluj CNA comisia europeana corupţie criza CTP curtea constituțională Dan Diaconescu Dinu Patriciu educatie Elena Basescu europarlamentare experiment Facebook gabriel resources gaze de șist Gigi Becali google guvern humanitas internet iohannis Istodor Johannis kelemen hunor Liiceanu macovei Media mihai goţiu motiune Năstase obama o fraza o poza parlament Parlamentul European pdl Plesu Polirom ponta presedinte protest proteste riscograma romani rosia roșia montană Rusia securitate Senat sindicate sondaj steaua SUA suspendare Tariceanu tiff TRU UBB UE uichendist.ro unesco Vanghelie Vasile Blaga victor ponta voiculescu

© 2009 VoxPublica.ro, o marca F5 Realitatea-Catavencu. Toate drepturile rezervate.

Strategy & Technology: PUBLYO
Marketing & Sales: Q2M
Comandati acum o campanie publicitara pe acest site!