RSS Feed

Mineriade, Dan și minciunile de grădiniță, antifa, ultrașii, media-dictatură-Orban

vezi toate articolele de
14 Aug la 14:19 3 comentarii 2 vizualizari.

Mici observații pentru scăderea conspiraționismului la pesediști și scăderea eroizării la antipesediști. Așa e sănătos:

Comparații cu mineriade, revoluții. Totuși, parcă aveam net pe telefon. Sunt bătăi cu sindicatele prin Vest care aici ar fi luate drept război civil, să înțeleg. Au fost violențe, jandarmeria a fost abuzivă, aici nu e nimic de comentat. Că a fost haos, că de fapt s-a produs o agitație încă înainte de manifestații proviolență, nici nu mai contează – s-a intervenit și bătut la intimidare, nici urmă de prevenție. Dar trebuie să vedem până unde mergem cu comparațiile.

Am văzut și intervenții isterice mai ales din zona conservatoare a jurnalismului despre cât de violente sunt intervențiile jandarmilor (celebrul Petre iancu de la DW, de exemplu sau lecțiile ambasadei Austriei). Eu sunt un critic al polițienismului încurajat și aici și în UE. Dar ce-ar fi ca austriecii, de exemplu, cu extremiști de dreapta la conducere să ne scutească de lecții. Iată de ce:

Când guvernul austriac a devenit gazdă pentru extrema dreaptă, au apărut câteva mii de protestatari întâmpinați de o armată de 1500 de polițiști înarmați până în dinți. Polițienismul și extrema dreaptă sunt ca boabele în păstaie. Și i-au bătut ca la fasole pe antinaziști:

On Monday, a heavy police presence of about 1,500 officers, helicopters and water cannon trucks blocked off the area around Hofburg Palace in the run-up to the swearing-in ceremony conducted by the Austrian president, Alexander Van der Bellen.

(sursa)

Ajungem astfel și la antifascism. La Antena 3, semidocții jurnaliști privato-guvernamentali au făcut show cu faptul că ar fi fost mișcări antifasciste care au agitat strada. Păi ăsta ar fi fost un semn bun, un semn de sănătate. Din păcate nu avem mișcări antifa atât cât ar cere mulțimea de tendințe fascistoide din spațiul nostru public. Avem câteva grupuri care au apărut spre meritul lor și în 2012, și înțeleg că au apărut și acum cu mesaje împotriva violenței jandarmeriei. O presă își arată măsura când extrage ”inamicul” dintre ăia buni. Au, ce-i drept în spirjin, presa conservatoare americană care zilele astea îi diabolizează pe antifasciști că împiedică manifestațiile extremei drepte pe străzile din America.

Media, dictatură

Să te plângi de dictatură iarăși ne poate indica un singur fapt: că nu ți-ai plătit factura la net. În Ungaria nu e încă dictatură, dar acolo presa mainstream vorbește doar pentru putere, iar recent un mogul puternic plin de bani a fost rapid pus cu botul pe labe de Orban, deși fuseseră amici în rele. Cam așa arată o ”amenințare de dictatură”.

AA. Suntem sensibili la democrația din țara noastră? ne deranjează lipsa de șanse pentru mare parte din popor. Păi luați de aici date de la Monitorul social. Angajatul la stat a ajuns un angajat de lux mai ales prin comparație cu cât de proaste sunt salariile în privat și cât de intensă e exploatarea. Aici da, avem o dictatură a patronului care urlă toată ziua că nu are facilități. E de fapt olimpiada exploatării, iar în unele zone la stat am ajuns la performanța unor rezervații de rentieri. Și da, mulți dintre rentieri sunt din zona militarizată, pensionari tineri, mai mult sau mai puțin secreți, toți ținuți cu bani grei. Dar Piața nu e deranjată decât de jandarmerie. Or mai fi naivi care cred că SRI și procurorii sunt cu ei. Sunt cu voi cât timp îi plătiți.

(Despre analfabetismul funcțional al economiștilor noștri și despre necesitatea creșterilor salariilor (în privat, aș adăuga eu), scrie foarte bine Cornel Ban în Ziarul Financiar. Despre rentierii militarizați care vă lovesc cu bastonul pe străzi, un material bun pe economica.net.)

Carmen Dan

Încurcătura în minciuni a ministrului Dan și a subordonaților a ajuns la gradul maxim de penibil. Este fix ce pot face cadrele submediocre ale PSD în situații de criză. Își varsă prostia în violență, și apoi se ascund prin birouri. Dragnea ar trebui s-o zboare instant, dar ar fi interpretat un semn de slăbiciune din partea lui.

Delimitările de ultrași

Mulți dintre participanți, ziariști lideri de opinie ai Pieței Victoriei îi tot dau cu delimitările de cocalari, de huligani, de ”suporteri”. Este fix politica jandarmeriei. Să explice că elemte disturbatoare justifică violența. Întotdeauna într-o astfel de mulțime vor fi și provocatori, și acoperiți și de toate. Nu are rost să demonizezi grupuri precum acela de suporteri sau să o dai pe rasisme discrete (cocalari, cefe groase etc). Violența poate fi identificată de jandarmerie. Iar manifestanții mai trebuie să arate și unitate, nu toată ziua bună ziua să se delimiteze, să caute tabăra bună și frumoasă.

Cât despre violențele împotriva jandarmeriței, ele sunt reprobabile și punct, foarte bine că a scăpat ușor – faptul că acum e linșată pentru că se simțea bine i se datorează din nou lui Carmen Dan care a tras-o la poză, să arate compasiunea ”de imagine” .

Post to Twitter Post to Delicious Post to Facebook Post to StumbleUpon

 

3 comments
 • 1

  multumesc, costi rogozanu.

 • 2

  Costi daca nu ai frecventa televiziunea care face o nota absolut contrastanta cu celelalte poate vei reusi sa convingi prin ceea ce spui.
  Sa-mi sevesti cafeaua in tr-un wc nu primesc.
  Iesi la aer curat, altfel mirosi ca ceilalti!

  ro-lari
  2018-08-15 13:58:13 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 3

  Stimate Dle Rogozanu,
  am fost colegi pe vremuri la EvZ. Eu lucram la secretariat la dl Voss. Dar nu asta conteaza.
  Doream sa va atrag atentia asupra unui aspect care nu a fost subliniat.
  Se tot vorbeste de imposibilitatea jandarmilor de a-i “extrage” pe turbukenti dintre manifestantii pasnici. Aceasta imposibilitate a fost creata de jandarmii insisi, prin inghesuirea fortata si excesiva a persoanelor prezente in piata. De aceea s-a creat si confuzia intre agitatori si protestatari, oferindu-le fortelor de represiune “scuza”, “justificarea” de a-i ataca pe toti la gramada.
  Multumesc pentru atentie,
  Pia L.

  Luttmann Maria-Pia
  2018-08-16 19:12:24 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde

Comentează


Pont: poti sa adaugi la comentariu fotografia ta sau o imagine care te reprezinta.
Nu trebuie decat sa introduci o adresa de e-mail valida aici si sa urmezi cativa pasi simpli.
Un film explicativ e disponibil aici


ATENTIE: Comentariul dumneavoastra poate aparea cu intarziere din cauza sistemului de cache.

RSS Postari

Cele mai vizualizate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!


Vezi aici episoadele din seria BOOKFACE!

Ce fac prietenii tăi pe Voxpublica

Ultimele comentarii

afacerea roşia montană alburnus maior alex mazilu antonescu banci basescu blaga blog Blogviu interviu Boc Bruxelles Bucuresti candidatura cianură cluj CNA comisia europeana corupţie criza CTP curtea constituțională Dan Diaconescu Dinu Patriciu educatie Elena Basescu europarlamentare experiment Facebook gabriel resources gaze de șist Gigi Becali google guvern humanitas internet iohannis Istodor Johannis kelemen hunor Liiceanu macovei Media mihai goţiu motiune Năstase obama o fraza o poza parlament Parlamentul European pdl Plesu Polirom ponta presedinte protest proteste riscograma romani rosia roșia montană Rusia securitate Senat sindicate sondaj steaua SUA suspendare Tariceanu tiff TRU UBB UE uichendist.ro unesco Vanghelie Vasile Blaga victor ponta voiculescu

© 2009 VoxPublica.ro, o marca F5 Realitatea-Catavencu. Toate drepturile rezervate.

Strategy & Technology: PUBLYO
Marketing & Sales: Q2M
Comandati acum o campanie publicitara pe acest site!