RSS Feed

Ministerul Justiţiei le dă dreptate protestatarilor: Legea Distrugerii Roşia Montana este neconstituţională. RAPORTUL OFICIAL e ignorat de Guvern! / Vocea străzii mai tare decât vocea lui Ponta: Gabriel s-a prăbuşit la Bursă

vezi toate articolele de
04 Sep 2013 la 11:10 53 comentarii 19227 vizualizari.

În prima zi (ieri) de tranzacţionare de la începutul protestelor, acţiunile Gabriel Resources s-au prăbuşit la Bursa din Toronto. În ciuda tăcerii şi/sau manipulărilor celei mai mari părţi a presei autohtone, ştirea despre protestele din România şi, mai ales, despre amploarea lor fără precedent, au circulat în presa internaţională. Acest lucru a transmis un sentiment de neîncredere în proiectul minier către Bursa din Toronto.

Marţi după-amiază (după ora României) , acţiunile Gabriel Resources au pierdut aproape 20% din valoare (18,24%), coborând de la 1,65 dolari/acţiune până la 1,39 dolari/acţiune, la un volum consistent de acţiuni tranzacţionate (peste 2,5 milioane). Nivelul atins este şi sub cel de dinainte ca Guvernul să anunţe proiectul legii speciale pentru Roşia Montană (când se tranzacţionau în jurul valorii de 1,60-1,70 de dolari/acţiune, cu un maxim de 1,80 dolari/acţiune după anunţil Guvernului). Marţi a fost prima zi de tranzacţionare de la începutul protestelor (sfârşitul săptămânii trecute). Cum, în acceaşi zi, preţul aurul a consemnat o creştere uşoară, prăbuşirea lui Gabriel la Bursă e în relaţie directă cu protestele. Proteste care au continuat şi aseară cu mii de oameni în stradă la Bucureşti, Cluj şi Baia Mare.

***

Legat de legea specială pentru Roşia Montană, Varujan Vosganian a declarat că Ministerul Economiei, pe care îl conduce, nu a avizat acest proiect. Unul dintre avocaţii Alburnus Maior, Marius Harosa, a publicat ieri, pe Facebook, şi avizul Ministerului Justiţiei, care este NEGATIV. În documentul realizat şi adresat ministrului Marilor Proiecte, Dan Şova, experţii de la Justiţie şterg, pur şi simplu, pe jos cu proiectul de lege.

Acordul nu poate fi reglementat de Parlament

Documentul e datat pe 13 august 2013, în urmă cu mai puţin de o lună. Încă  din observaţiile de la început, se arată că Acordul dintre Guvern şi RMGC (aşa-zisa negociere) nu poate fi suspus aprobării Parlamentului. Pe de o parte, Acordul reprezintă un contract un act individual, între părţi, care poate fi aplicat doar părţilor, şi nu un act (lege) cu aplicare generală. Pe de altă parte, dacă Acordul ar urma să fie discutat şi aprobat în Parlament, deputaţii şi senatorii ar avea dreptul să-l modifice prin diferite amendamente (ca în cazul oricărui alt act normativ), neexistând însă nicio garanţie că părţile (Guvernul şi RMGC) ar accepta modificările.

„Propunerea de a aproba un contract – acord de drept privat prin Lege nu corespunde finalităţii constituţionale a acesteia de a reglementa de o manieră generală. (…)  În aceste condiţii, considerăm că soluţia de a aproba prin Lege contractul – Acordul este de natură să creeze premisele unor vicii de neconstituţionalitate în raport cu art 1 alin. (4) şi art. 61 alin. (1) din Constituţie”, se arată în documentul Ministerului.

Dublă expropriere. „Interesul naţional deosebit” generază confuzie

Referindu-se la textul proiectului de lege, reprezentanţii Ministerului Justiţiei arată că o mare parte din termeni sunt definiţi imprecis şi/sau incorect, lăsând posibilitatea unor interpretări arbitrare.

„Declararea „utilităţii publice” are relevanţă numai în ceea ce priveşte posibilitatea de expropriere, având în vedere că potrivit art. 44 alin. (3) din Constituţie: „Nimeni nu poate fi expropriat decât pentru cauză de utilitate publică, stabilită potrivit lege, cu dreaptă şi prealabilă despăgubire”, în timp ce declararea de „interes naţional” nu face decât să sublinieze faptul că statul are calitatea de expropriator şi nu unităţile administrativ-teritoriale.

În ceea ce priveşte calificarea interesului public naţional ca fiind „deosebit”, apreciem că aceasta trebuie să fie reanalizată, deoarece nu face decât să genereze confuzie, respectiv, dacă pentru proiectele de interes naţional expropriator este statul, atunci pentru cele de interes „deosebit” nu se mai poate determina cine este expropriatorul.

Mai mult, această sintagmă nu este nici măcar consecvent utilizată în cadrul proiectului.”, arată Ministerul Justiţiei. În continuare, raportul mai arată că modul în care e redactat proiectul de lege (normele referitoare la exproprieri efectuate de o companie privată în numele statului) generează o situaţie absurdă, o „dublă expropriere”. Mai mult, statul ar urma să devină (în mod formal) proprietar al imobilelor expropriate fără niciun titlu legal (abuziv), fără despăgubiri prealabile acordate expropriaţilor.

„Guvernul ar urma să aprobe declanşarea procedurii de expropriere pe baza unei simple cereri a persoanei de drept privat care urmează să plătească despăgubirile pentru expropriere. Or, în această situaţie rezultă că are loc o dublă „expropriere”: titularul cumpără de la proprietar la un preţ impus de lege, egal cu despăgubirea, imobilele vizate, iar statul dobândeşte imobilele în proprietate publică realizând o îmbogăţire fără just temei pe seama resurselor financiare ale titularului şi o expropriere de facto a acestuia, fără a-i acorda despăgubiri. De altfel, din modul de reglementare al procedurii exproprierii nu rezultă că sunt respectate cerinţele prevăzute de art. 44 alin. (3) din Constituţie privind dreapta şi prealabila despăgubire pentru expropriere”.

Acoperirea unor ilegalităţi deja comise!

Ministerul Justiţiei arată, în acelaşi document, că şi prevederea posibilităţii prelungirii licenţei de exploatare în od arbitrar este ilegală. „Referitor la pct. 13 – reconfigurarea perimetrelor  adiacente (de exploatare – n.a.) „la cererea RMGC” – arătăm că ANRM (Agenţia Naţională de Resurse Minerale – n.a.) reprezintă interesele statului în domeniul resurselor minerale şi, prin urmare, modificarea, fie a perimetrului care face obiectul licenţei, fie a unora adiacente, la cererea titularului este de natură să înlocuiască practic ANRM în activitatea de gestionare a valorificării resurselor minerale, deoarece, practic, titularii ar ajunge să stabilească între ei unilateral perimetrele de care au nevoie. Considerăm că textul propus este de natură să creeze premisele unor vicii de neconstituţionalitate în raport cu art. 136 din Constituţie.”.

Ca o notă personală, apreciez că această prevedere din proiectul de lege specială pentru Roşia Montană are ca scop acoperirea unor ilegalităţi care deja s-au produs – licenţa pe care RMGC a dobândit-o (într-un mod oricum discutabil, de la Minvest) în 1999 se referă la un perimetru mult mai restrâns decât prevede proiectul minier al RMGC. Mai exact, Minvest (titularul iniţial al licenţei pe care, ulterior, a transferat-o la RMGC) nu deţinea licenţă pentru întreg perimetrul prevăzut în acest moment în proiectul minier al RMGC. Aşadar, Minvest nu putea transfera mai mult decât avea! E o dovadă în plus că toate demersurile, actele, avizele executate şi/sau eliberate de autorităţi publice (locale şi naţionale) pentru proiectul minier al RMGC sunt ilegale (pentru că vizau perimetre care fie nu sunt deţinute de companie, fie pentru care compania nu are licenţă!).

În raport, Ministerul Justiţiei subliniază şi caracterul imprecis şi interpretabil al prevederilor privind participaţia statului la proiectul minier  şi al celor referitoare la împrumuturile pe care Gabriel Resources le-ar acorda statului pentru a putea subscrie la majorările de capital. Mai exact faptul că nu sunt prevăzute condiţiile în care se pot acorda aceste împrumuturi (termene, dobânzi etc.), lăsând posibilitatea lui Gabriel să facă o astfel de ofertă în orice condiţii, „inclusiv condiţii atât de oneroase încât să nu poată fi acceptate” (vezi şi facsimil).

Din nou, apreciez că şi aceste prevederi din textul legii speciale pentru Roşia Montană (amendate de Ministerul Justiţiei) au ca scop acoperirea modului în care Gabriel a împrumutat DEJA Minvest pentru a participa la majorarea de capital (cu o sumă de aproape 40 de milioane de dolari).

Alţi termeni interpretabili scoşi în evidenţă de raport sunt: „parametri relevanţi ai legislaţiei fiscale”, „număru mediu de locuri de muncă”, „medie de locuri de muncă”, „compensaţie rezonabilă”, „termen rezonabil”, precum şi faptul că nu se arată clar dacă legea se referă la valoarea producţiei „pentru metale preţioase” sau „pentru minereuri neferoase” sau alt tip de minereuri, respectiv metale.

Acordul are o vechime de un an!

În ultima parte a raportului, Ministerul Justiţiei face o remarcă extrem de interesantă: „În ceea ce priveşte Anexa nr. 1 la Acord, observăm că aceasta se bazează pe date de la nivelul anului 2012 (de exemplu legislaţia fiscală, cursul de schimb sau actualizarea costurilor de capital şi operaţionale), ceea ce presupune că măsurile ce se preconizează a fi adoptate au în vedere date a căror vechime este de aproape un an”.

Acest lucru nu are semnificaţie doar din punct de vedere juridic (necesitatea actualizării datelor), ci, mai ales, din punct de vedere politic. Practic, dovedeşte, dincolo de orice dubiu, reaua-credinţă a Guvernului USL, care pregătea încă de atunci această strategie de aprobare a proiectului minier de la Roşia Montană. Societatea civilă a atenţionat de mai multe ori la acea vreme asupra discursului duplicitar al liderilor USL în privinţa Afacerii Roşia Montană (a se vedea comunicatele de presă ale Asociaţiei Alburnus Maior, campaniile de afişe MindBomb „Jos Masca!” şi „Vrem un vot fără cianură”, sau textele publicate aici, pe VoxPublica, aici, aici şi aici). Din păcate, în condiţiile unei blocade mediatice constante şi sistematice pe tema subiectului Roşia Montană, aceste avertismente şi atenţionări au ajuns atunci la un număr relativ mic de români.

Verdict: Neconstituţional! Restrângerea drepturilor cetăţenilor

La Capitolul IV („Observaţii care vizează Expunerea de motive”), Ministerul Justiţiei atrage atenţia că întreg acest proiect legislativ cuprinde derogări de la dreptul comun, care „constituie tot atâtea restrângeri de drepturi ale cetăţenilor, restrângeri pentru a căror legiferare este esenţială o justificare compatibilă cu condiţiile prevăzute de legea fundamentală” (Constituţia). E cea mai clară referire a raportului care arată caracterul total neconstituţional al Legii Distrugerii Roşiei Montana.

În fine, Ministerul Justiţiei mai enumeră încă 10 (zece) avize care trebuie obţinute anterior avizării de proiectului de lege (vezi lista în facsimil). Pentru toate aceste motive (şi altele, cele enumerate sunt cu caracter exemplificativ) Ministerul a retrimis, pe 13 august 2013, proiectul spre „reanalizare” lui Dan Şova. Guvernul Ponta a ignorat acest raport, trimiţând, săptămâna trecută, proiectul de lege la Parlament…

Documentul integral îl puteţi citi,  în format .pdf. aici:

***

EXTRA: Comunicat de presă împotriva exploatării gazelor de şist în sudul Transilvaniei (aici)

Post to Twitter Post to Delicious Post to Facebook Post to StumbleUpon

 

53 comments
 • 1

  Mai iesim si azi la plimbare, domnule Gotiu ?

  Nu vrem sa fim o natie de sclavi
  2013-09-04 11:36:39 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 2

  Respect, Mihai Gotiu! Pornind de la informatiile tale, foarte bine documentate si, important, bine scrise, au fost initiate multe lucruri bune pe care le face societatea civila acum.
  Sa ai sanatate si luciditate in continuare. Sa te ajute Dumnezeu sa nu mai ai derapaje ca anul trecut, cand ai cam suflat in panzele lui Ponta. Stiu ca vei nega, dar faptul era cat se poate de evident.
  Dar, in fine, ceea ce ai facut si faci acum este inifint mai valoros pentru oamenii acestei tari. Asa ca:
  Respect!

  Ardeleanul
  2013-09-04 11:39:32 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 3

  @Ardeleanul:

  citeste ce am scris anul trecut si acum doi ani despre USL, Ponta si RM (sunt link-urile, cu roşu, în text)

 • 4

  Măi oameni buni, ne mai lăsaţi o dată în pace? Ce ar fi trebuit să facem ca să nu spuneţi azi că i-am suflat în pânze USL-ului, să ne prefacem că nu vedem mizeriile PDL, să nu scriem despre ele, să nu ieşim în pieţe? Când, încă din ianuarie 2012, am lansat şi am repetat la nesfârşit în pieţe sloganuri ca ‘PDL şi USL aceeaşi mizerie’, ‘toate partidele fură prin rotaţie’ (care, oricât aţi vrea voi să spuneţi că au tentă anarhistă, sunt doar o descriere literală a realităţii politice din România şi a marilor partide de azi), spuneaţi că suntem agenţi portocalii. Chiar m-am săturat ca oameni care au stat prin case în 2012 şi ar fi înghiţit fără probleme abuzurile conducerii de atunci a ţării, mai ales ale Preşedintelui şi care stau, cei mai mulţi, în continuare în case, se arată ultra-critici la adresa faptului că noi nu am stat. Dimpotrivă, TĂCEREA în faţa corupţiei şi a proastei politici e cea mai gravă vină nu doar pentru un jurnalist, ci şi pentru simplul cetăţean căruia îi pasă…

  cornel vilcu
  2013-09-04 12:08:42 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 5

  inseamna asta ca, daca se ajunge acolo, legea e atacabila la ccr? desi cand te gandesti cine e in ccr, parca te ia groaza ca astia pot vota dupa interese, nu dupa legile romaniei…

  nu pot intelege cum vrea ponta sa treaca prin parlament o lege care da dreptul unei companii sa exproprieze pe nimic, cu concursul statului, o proprietate privata! astia au impresia ca ne-am intors in anii ‘50 si putem nationaliza tot pentru ca asa ni se nazare?

  ajungem la ccr...
  2013-09-04 12:36:51 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 6

  Va multumim, domnule Mihai Gotiu, pentru toate eforturile facute pentru a deschide ochii natiunii pentru nelegile facute!

  Stefanita Soare
  2013-09-04 12:54:48 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 7

  …TREBUIE actualizata situatia,detaliat, si TRANSMIS DOCUMENTUL REZUMAT URGENT LA GUVERN; PRESEDINTE; PRESA, ETC…

  SOS DEMNITATE ROMANA
  2013-09-04 13:18:01 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 8

  @Mihai Goţiu: “… reaua-credinţă a Guvernului USL, care pregătea încă de atunci această strategie de aprobare a proiectului minier de la Roşia Montană.”
  Eu ti-am spus ca hartiile sunt pregatite demult. Numai tu sperai ca daca il schimbi pe Boc salvezi RM … Iata, din ultimele declaratii ca, ironic, Boc era impotriva proiectului, in timp ce voi sustineati schimbarea lui cu USL-istii care aveau deja hartiile pregatite. Sa mori de ras …

  poweraxxel
  2013-09-04 13:27:51 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 9

  @poweraxxel: ironic aici e doar ca tu vezi duplicitatea lui Ponta (care, ironia sortii, serveste bine cauzei Salvati Rosia Montana), nu si pe cea a lui Boc, care s-a trezit acum ca e impotriva proiectului, dupa ce l-a sustinut (poate fara tragere de inima) in timpul mandatului sau.

  Maxa
  2013-09-04 13:40:12 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 10

  Boc a fost dizident impotriva proiectului RMGC cam cum au fost si Cartarescu, Liiceanu si Plesu impotriva regimului comunist

  dizidentii astia
  2013-09-04 14:17:38 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 11

  Vreau sa va spun ca am citit legea si se justifica sa iesim toti in strada, chiar daca nu ne pasa de Rosia Montana. Este inacceptabil sa il lasam pe Ponta sa guverneze prin lovituri de stat si la statul de drept.

  Ponta trebuie obligat sa demisioneze pentru ca este incapabil sa guverneze respectand legea. Ati pus sa guverneze tara un pusti imbecil care nu are nici cea mai mica notiune elementara despre guvernare, si care v-a vandut Turnul Eiffel.

  Pana ne vedem in strada: o dedicatie pentru Ponta, care este 100% la nivelul pe care il merita Legea lui. Refren:
  https://www.youtube.com/watch?v=THvUDMafwkU

 • 12

  Mihai Gotiu, respect si multumiri. Insa, sa nu ne culcam pe o ureche(…cum se spune in popor). De acum TREBUIE sa fim si mai vigilenti. Scopul final este ca pe harta tarii,la Rosia MOntana sa fie scris mare SUB PATRONAJ UNESCO! E corect?

  dana
  2013-09-04 14:37:18 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 13

  @Maxa: spre diferenta de Ponta, Boc n-a pornit nimic. Basescu spunea zilele trecute, cum ca Boc n-a fost de acord cu RM. Asta nimeni n-a remarcat. Nu s-a vorbit absolut deloc despre aceasta afirmatie. Dar se potriveste al naibii de bine strategiei de “prelungire” a aprobarilor pentru impiedicarea aprobarii finale. Si chiar cred ca Boc ar fi impiedicat finalizarea procedurilor atata timp cat el era la butoane. Iti dai seama cum Basescu, “cel care il conducea de la spate”, cu toata presiunea pe care o putea pune n-a reusit sa il determine sa porneasca RM in atatea mandate consecutive. Lucru reusit de Ponta in nici 1,5 ani … Ce parere ai, e comparabil Boc cu Ponta? Daca ai putea alege pe unul pe care sa incerci sa il convingi sa opreasca proiectul, pe care l-ai alege? Pe Boc pe care nu la putut forta Basescu nu stiu cate mandate la rand sau pe Ponta care a aprobat “lucrarea” cat inca nu se uscase nici cerneala pe decretul de numire? Si retine ce am zis mai sus, Ponta inca nu avea decretul de numire in MO ca hartiile pentru RM erau deja gata … Numai Gotiu batea campii cu schimbatul politicienilor ca numai asa salveaza RM. Schimbatul este o sansa, numai daca ceea ce pui in loc este mai bun … Nu trebuie sa ma crezi, numara dezamagitii de astazi.

  poweraxxel
  2013-09-04 14:38:37 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 14

  @poweraxxel: apropo de chestia cu schimbatul: convinge-i pe cei care au votat USL, nu pe mine. Altfel, de acord.
  Cat despre Boc, el e omul fofilarilor. Nu e om rau, altfel. Chiar inainte de revolutie era mare sef UTC prin facultate, apoi (zice el, si il cred) a participat la demonstratiile de pe 21 de la Cluj, a schimbat stanga cu dreapta uite-asa, nu mi-l da te rog ca exemplu. Cert, e de preferat ca personaj lui Ponta, insa e si el de politica marunta, nu de politica mare.
  Si chiar imi displace sa-i iau apararea lui Ponta, dar prin miscarile pe care le-a facut a reusit sa transforme RM intr-un scandal cu adevarat national si international. Si nu pot decat sa-i multumesc pentru asta :)

  Maxa
  2013-09-04 14:47:06 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 15

  @Maxa: pur intamplator, tocmai a aparut o declaratie …
  “Afirmaţiile premierului au fost făcute în contextul discuţiilor despre proiectul Roşia Montană, şeful Executivului amintind celor prezenţi că guvernele anterioare şi “în special Guvernul Boc” au blocat mai multe proiecte importante şi n-au avut curajul să spună “Da” sau “Nu”.”
  Repet, pe cine ai prefera? Pe Ponta cu 70 % sau pe Boc cu aproape 50 % in parlament??? Cum spunea un comentator pe aici: felicitari Gotiu! Se pare ca Basescu nu reusea cu Boc ceea ce a reusit cu Ponta! Sa te cracanezi de ras si mai multe nu!

  poweraxxel
  2013-09-04 14:51:08 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 16

  Recunosc ca (inca) nu am o parere bine definita despre cine are dreptate in situatia de la Rosia Montana. Insa, cu proiectul asta de lege se ridica o alta problema, cum remarca mai sus mac gregor: faptul ca astia elaboreaza legi, in dispretul legii! Tot respectul pentru Ministerul de Justitie, in schimb, si nu pot sa nu ma intreb ce se intimpla acolo, totusi. Mai intii, cu incompatibilitatile alesilor locali, acum cu Rosia Montana. Nu-i prevad un mandat prea lung lui Cazanciuc.

  haihui
  2013-09-04 14:58:03 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 17

  “Părţile convin că, în temeiul Licenţei de exploatare, RMGC are dreptul de a exploata numai minereurile auro-argentifere de la Roşia Montană, astfel că pentru exploatarea oricăror alte resurse minerale existente în perimetrul sus-menţionat, RMGC trebuie să obţină licenţele şi/sau permisele corespunzătoare reglementate de Legea minelor nr. 85/2003.

  Si daca presupun ca celelalte licente sunt in lucru credeti ca gresesc???

  poweraxxel
  2013-09-04 15:13:45 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 18

  @poweraxxel: Tu cam cat crezi ca mai putea Boc s-o tina asa cu plimbatul proiectului? Faptul ca pe de-o parte repeta mantra cu locurile de munca si investitiile strategice in minerit si pe de alta parte plimba dosarul arata intre altele duplicitatea lui Boc, despre care iti scriam inainte. Duplicitate care poate oricand juca in oricare sens, nu te poti baza nici pe un om ca Boc. Asta incerc sa iti explic, dar degeaba.
  Apoi, tu pierzi din vedere faptul ca RMGC a fost vaca de muls pentru toate partidele pana acum (nu le plange de mila, uita-te ce salarii si-au tras sefii RMGC in perioada asta). De ce-ar fi dat unda verde?

  Maxa
  2013-09-04 15:15:49 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 19

  @poweraxxel: In fine, as fi dispus sa-i dau o nota de trecere lui Boc in privinta RM daca, in loc sa se impauneze cu cata rezistenta a opus el proiectului in perioada aia, ar spune pur si simplu adevarul acum. Ca era impotriva, dar ca a trebuit sa faca fata presiunilor lui Traian Basescu si companiei si ca atat s-a priceput. S-o lungeasca. Si ca PDL a luat bani de campanie de la RMGC. Si s-o spuna asa, frumos, ca sa-l si iertam. Daca ar face asta, chiar m-as duce sa ma pis pe gardul lui Ponta, cu riscul de a ma electrocuta.

  Maxa
  2013-09-04 15:21:08 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 20

  @Maxa: n-are rost sa mai continuam. Boc o lungea prea mult si mai bine este ca a fost inlocuit cu Ponta care nici n-a fost numit bine si si-a “asumat” o decizie pe care o sustinuse cat era in opozitie si pentru care a fost preferat de romani la putere. In concluzie ,toate sunt bune si frumoase. De ce se mai rascoala lumea acum?

  poweraxxel
  2013-09-04 15:24:39 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 21

  @poweraxxel: argumentul meu cu lungitul nu e cel al RMGC sau al lui Ponta. Din punctul meu de vedere putea sa o lungeasca la infinit (desi, e totusi ceva las in chestia asta). Pur si simplu, presiunea ar fi devenit mult prea mare, pana cand tactica asta cu amanatul amanarii deznodamantului nu ar mai fi functionat, ca doar depindea de majorarile de capital de la bursa. Sau poate tu crezi ca putea sa o duca asa, la nesfarsit.

  Maxa
  2013-09-04 15:27:53 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 22

  @Mihai Goţiu:

  Salut Mihai,

  Incearca sa te folosesti de acest video in urmatoarele tale postari. Nu stiu care este pozitia actuala a Monicai Macovei vis-a-vis de tema Rosia Montana insa ceea ce spune este foarte interesant. La minutul 8.40 aminteste de un caz minier din Canada. As fi curios sa aflu mai multe despre astfel de cazuri.

  Antonio Cristea
  2013-09-04 15:35:48 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 23

  Sorry!
  Am uitat de link

  Aici il ai youtube.com/wat../

  Antonio Cristea
  2013-09-04 15:36:52 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 24

  antoniupoienaru../

 • 25

  @Maxa: se putea ca totusi, la capatul atator amanari sa fie un “NU”. Au mai fost cateva in fata lui Basescu, dar vad ca a uitat toata lumea de ele … Insasi Gotiu se bucura de prelungirile prelungitoare. Oricum, la capatul unei demisii si a unei inlocuiri este un DA categoric. Este o alternativa mult mai buna nu?

  poweraxxel
  2013-09-04 15:55:31 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 26

  Ponta castiga in orice varianta. Spaga a primit-o. Daca proiectul se face, o sa spuna ca a fost vointa Parlamentului (care este suveran), daca este declarata neconstitutionala legea, o sa spuna ca vinovat este Basescu care contoleaza judecatorii Curtii Constitutionale.

  mihai
  2013-09-04 16:12:01 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 27

  Tare Mihai G !

  Voicu
  2013-09-04 16:14:33 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 28

  @poweraxxel: In stilul asta, si Ponta se poate lauda ca pe de o parte a facut pe placul companei, dand un proiect de lege cu dedicatie, pe de alta parte ca l-a facut atat de strigator la cer incat a inflamat pe orice om normal la cap si le-a dat munitie lutpatorilor anti-proiect. Ba a mai pus si gaz pe foc cu anuntul sau ca va vota in Parlament impotriva proiectului.
  Daca intram in logici din-astea sucite, putem descoperi ca lumea e plina de eroi necunoscuti. Si poate ca in unele cazuri asa si e. Atata doar ca eu nu prea cred in eroi, de felul meu.

  Maxa
  2013-09-04 16:25:49 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 29

  @Antonio Cristea

  doamna aceasta MM este ieri ortodoxa, azi greco-catolica,
  alaltaieri procuroare ceausista , ieri aparatoare ‘human rights’,
  azi mana dreapta a unui prezident foarte prormgc si foarte pozitiv pentru neamul sau.
  Ieri pro aparare proprietate, azi/ieri pro-parintii sai care au luat cam cu japca o casa nationalizata.

  despre contemporani
  2013-09-04 16:39:54 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 30

  asa cum am mai scris anterior, legea este atacabila la CCR dar cea mai mare grija trebuie sa ne provoace exact CCR, o institutie ‘reformata’ si politizata la maxim de basescu, de care trebuie sa ne temen pentru ca de data asta intereselor celor doi coabitaci converg pentru realizarea proiectului

  trolu
  2013-09-04 17:05:53 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 31

  Bun, deci am auzit o data prea mult oligofrenia cu Basescu care a “politizat” Curtea Constitutionala.

  Inca de la mama ei de acasa, din Statele Unite, de unde s-au inspirat ai nostri, Curtea Suprema este construita pentru a fi politizata. Cea mai crancena batalie politica se da pe numirile de acolo, pentru ca fiecare partid stie ca judecatorii numiti raman acolo si pe mandatul urmatorii puteri.

  Si e facuta din constructie sa fie asa, ca sa mentina stabilitatea statului. E ca si o cladire cu etaje – stalpii de rezistenta trebuie sa cuprinda si o parte din etajul urmator, nu sa fie exact cat etajul, fiindca cade casa ca o gramada de popice.

  Legea in Romania este facuta exact in acest scop, ca partidele sa numeasca judecatorii care le convin, si a fost aplicata identic de la adoptarea Constutiei incoace.

  PDL nu a schimbat legea nici cu un cuvant, asa ca nu se poate spune ca ar fi facut ceva in afara de sa o aplice, cu atat mai putin o “politizare”.

  Numai in Romania isi imagineaza unii ca ar fi bine ca noul guvern sa darame tot ce a facut guvernul anterior. Ori sunt prosti, ori chiar nu stiu cum sta treaba.

  O zi buna la toti.

 • 32

  [...] Stellungnahme des Justizministeriums und Analyse hier >>> [...]

 • 33

  @Maxa: cred ca Ponta s-a adresat celor ca tine. Vad ca il “intelegi” foarte bine… Trimite-i o petitie cum trimite Gotiu “deputatului” sau. Acel Gotiu care incerca sa ma convinga in perioada alegerilor, in comentarii, ca este mai bine sa schimbam PDL-istii cu USL-istii. Ca asta este rolul presei, sa critice puterea. Ca oricat de rai ar fi USL-istii, este bine sa nu ii lasi pe aia vechi sa prinda radacini. Ei bine, eu vreau acum ca USL-istii sa ramana 5 mandate la guvernare. Sa aiba presedentia, guvernul, parlamentul, CC, totul pana la portarii de scoli din tara. Sa le iasa pe nas tuturor. Sa ii suporte pana l-i s-o increti creierii aia care le-au lipsit candva…

  poweraxxel
  2013-09-04 20:43:13 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 34

  @poweraxxel: “Sa ii suporte pana l-i s-o increti creierii aia care le-au lipsit candva…”

  Cred ca matale esti ruda cu Victor L. Sau discipol.
  Sau profesor.

  Thrill
  2013-09-04 21:19:50 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 35

  Pozitia Casei Regale a Romaniei:

  ro.stiri.yahoo.../

 • 36

  „O să adoptăm actul normativ, astăzi, prin care să putem să facem totuşi aceste expropieri mai uşor, pentru că vrem să ne legăm de Moldova, să exportăm energie, să ajutăm Moldova să fie independentă energetic şi nu convingem 40 de cetăţeni. Bănuiesc că sunt tot din Moldova noastră, de la Iaşi spre Ungheni. Nu vor să ne lase să facem conducta şi încercăm să găsim o variantă legală ca, totuşi, să putem să facem o amărâtă de conductă“, a adăugat Ponta.

  adevarul.ro/eco../

  julia
  2013-09-04 22:55:14 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 37

  Uite ce zice un om care traieste in Yellownife in Canada – noi platim 1 bilion jumatate de dollari pe an pentru a mentine iazul de decantare cu cianura in stare de inghetare. Uite ce zice canadianul: “Traiesc intr-o zona a Canadei unde cheltuim peste 1.5 miliarde dolari in fiecare an ca sa oprim expansiunea arsenicului si a cianurilor rezultate din exploatarea vreme de 50 de ani a minelor de aur din zona. Stiti care este singura metoda d…e a stopa propagarea cianurii in panza de apa freatica? Pai sa va spun eu pentru ca sunt implicat in acest proiect. Se foloseste tehnologia de criogenizare a solului pe zeci de km patrati. Pur si simplu s-au sapat puturi de 500 metri adancime pe toata suprafata si s-au instalat masini criogenice care mentin temperatura solului sub zero grade. Va rog sa retineti ca nu exista solutii la ora actuala de “decontaminare” a zonelor afectate. Tot ce putem face este sa inghetam solul pentru a impiedica arsenicul si cianurile sa se infiltreze adanc in panza de apa freatica. Costa enorm si deocamdata nu exista alte solutii desi cei in domeniu cauta solutii de 10 ani. Nimanui nu-i convine sa arunce 1.5 miliarde dolari in fiecare an pentru a “izola” porcariile facute de minele aurifere. Dar nu avem alta solutie.”

  julia
  2013-09-04 23:13:56 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 38

  [...] voxpublica.real../. [...]

 • 39

  [...] Detalii pe voxpublica [...]

 • 40

  @poweraxxel: iti aratam – argumentat – cum poate si Ponta sa sustina ca el a luptat si lupta impotriva proiectului RMGC. Problema mea e cu atatia eroi ai luptei care s-au descoperit acum. Vorba aia, putini am fost, multi am ramas. Tipic.
  Si mai slabeste-ma cu durerile tale ca s-a schimbat guvernul Boc. E doar democratia parlamentara la care probabil visezi, doar ca visul a devenit cosmar.

  Maxa
  2013-09-05 06:51:42 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 41

  @poweraxxel:
  Pierzi vremea in discutii de acest gen cu @Maxa. De fapt, sindromul este clasic. Sentimentul de culpabilitatea. Acest Maxa l-a votat pe Ponta, USL in general (acuma observi ca nimeni nu a votat cu Ponta si cu USL !). Ponta da foc la casa si Maxa vine cu bolboroseli de genul ” am vazut ca si Boc avea chibrituri acasa”. Penibil.

  Boc a facut – si a reusit- tot ce a putut sa franeze acest proiect (desi basescu il impingea teribil de la spate), declara explicit acum ca e impotriva, spune si Base (un promotor!) ca a fost impotriva, nici Gotiu nu am vazut sa-i arunce ceva lui Boc – vine Maxa si declara ca Boc a fost utecist. Bai Maxa, esti un prost!

  Mircea
  2013-09-05 07:35:23 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 42

  RMGC , in disperarea lui, apeleaza la un truc ieftin. Plecind de la frica romanului de saracie si lipsa de bani, mai ales chestia cu banii, ca doar vedem cum traieste majoritatea, asadar plecind de aici ameninta cu datorie care TREBUIE data inapoi, de tara, adica de noi pentru investitiile facute. O data ca nu-i treaba mea, ca popor, ce investitie faci tu in speranta ca in viitor vei cistiga si nici nu ma intereseaza calculele tale. Datoriile date inapoi de tara este un punct sensibil pe sufletul ramanului care stie cum a trait cind Ceausescu platea spunea acelasi lucru” ca este saracie pentru ca plateste datorii. Ce nu intieste RMGC si cei care lucreaza murdar pebtru ei este ca romanul doar PARE ca este acelasi. RMGC si vindutii sai ne subestimeaza, ca popor si aii ii este , DEJA, fatal. Domnule Gotiu, dvs sigur aveti acces la persoane luminate in chestiunea cu banii, datoriile in caz ca, etc etc. Rugati-i sa iasa public si sa explice cu argumente care sa demonteze acest mit al datoriilor pe care tara le-ar plati daca… Vad ca este , acum, singura carte a lor. Haideti sa i-o luam. Cit priveste iesirea sindicalistilor de la Alba Iulia, hehe, ride o tara intreaga de ei, numa ca ei , saracii, nu stiu,,,,

  dana
  2013-09-05 11:11:27 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 43

  [...] Ministerul de Justiție nu a aprobat acest proiect Share this:Like this:Like Loading… This entry was posted in Discutii, Romana and tagged [...]

 • 44

  [...] negativ al Ministerului Justiţiei, despre care unii comentatori spun că “şterge pe jos cu proiectul”, a fost dat pe 13 august. Documentul de la Justiţie [...]

 • 45

  @Mircea: cam greu cu argumentatia. Bine ca te-ai intors la ceea ce stii mai bine.

  Maxa
  2013-09-06 10:46:16 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 46

  [...] voxpublica.real../. Share this:TwitterFacebookLike this:Like Loading… [...]

 • 47

  [...] dezvoltării activităţilor miniere România. Consultați proiectul de lege Aici puteți citi avizul Ministerului Justiției referitor la acest proiect de lege, în care se afirmă că proiectul „constituie tot atâtea [...]

 • 48

  [...] voxpublica.real../. [...]

 • 49

  Din punctul meu de vedere, cei care gindesc,scriu, incheie si aproba,astfel de acorduri si proiecte de lege, merita sa fie judecati si condamnati pentru INALTA TRADARE A INTERESELOR NATIONALE !

  EUGENIA
  2013-09-08 21:12:53 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 50

  [...] Ministerul Justiţiei le dă dreptate protestatarilor: Legea Distrugerii Roşia Montana este neconstituţională voxpublica.real../ [...]

 • 51

  [...] (Actualizare 2: Ministerul Justiției: raport NEGATIV referitor la proiectul de lege privind exploatarea minieră de la Roșia Montană. Prevederile acestuia sunt neconstituționale. Raportul a fost prezentat dlui Dan Șova, ministru pentru proiecte de infrastructură și investiții străine la 13 aug. 2013, deci înainte ca prim-ministrul să avizeze favorabil acest proiect de lege. Raportul complet poate fi descărcat de aici MJ-aviz negativ pentru proiectul Rosia Montana. Mai jos: extrase din acest raport – sursa: voxpublica.realitatea.net.) [...]

 • 52

  [...] voxpublica.real../. [...]

 • 53

  @Ardeleanul: subscriu .

Comentează


Pont: poti sa adaugi la comentariu fotografia ta sau o imagine care te reprezinta.
Nu trebuie decat sa introduci o adresa de e-mail valida aici si sa urmezi cativa pasi simpli.
Un film explicativ e disponibil aici


ATENTIE: Comentariul dumneavoastra poate aparea cu intarziere din cauza sistemului de cache.

RSS Postari pagina personala

Cele mai comentate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Cele mai vizualizate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!


Vezi aici episoadele din seria BOOKFACE!

Ce fac prietenii tăi pe Voxpublica

Romania Curata
Curs de Guvernare

Ultimele comentarii

afacerea roşia montană alburnus maior alex mazilu antonescu banci basescu blaga blog Blogviu interviu Boc Bruxelles Bucuresti candidatura cianură cluj CNA comisia europeana corupţie criza CTP curtea constituțională Dan Diaconescu Dinu Patriciu educatie Elena Basescu europarlamentare experiment Facebook gabriel resources gaze de șist Gigi Becali google guvern humanitas internet iohannis Istodor Johannis kelemen hunor Liiceanu macovei Media mihai goţiu motiune Năstase obama o fraza o poza parlament Parlamentul European pdl Plesu Polirom ponta presedinte protest proteste riscograma romani rosia roșia montană Rusia securitate Senat sindicate sondaj steaua SUA suspendare Tariceanu tiff TRU UBB UE uichendist.ro unesco Vanghelie Vasile Blaga victor ponta voiculescu

© 2009 VoxPublica.ro, o marca F5 Realitatea-Catavencu. Toate drepturile rezervate.

Strategy & Technology: PUBLYO
Marketing & Sales: Q2M
Comandati acum o campanie publicitara pe acest site!