RSS Feed

Minunea de la Strasbourg

vezi toate articolele de
28 Nov 2014 la 15:58 6 comentarii 1697 vizualizari.

La început, o idee. Una dintre nenumăratele deplasări organizate de parlamentarii europeni la Bruxelles sau la Strasbourg, cu presă mai mult sau mai puțin apropiată, pentru câteva discuții informale cu liderii de grupuri parlamentare, pentru un peripluu în Parlament și alte clipe de socializare.

Omul cu ideea a fost însă Marian-Jean Marinescu, cel care de data aceasta pe lângă jurnaliști – Tăpălagă, Cartianu, Cărbunaru, Clarice Dinu, Silviu Sergiu, subsemnatul, bloggeri – Piticu etc – a avut inspirația să invite și un grup de tineri români aflați la studii în Marea Britanie, la facultate sau la masterat. Mulțumirile mele publice neprotocolare se opresc aici.

Pentru că într-un oraș, Strasbourgul, care prin anumite colțuri seamănă cu Mediașul, iar prin altele te cucerește, un oraș care va rămâne în istorie pentru cea mai scurtă vizită a unui suveran pontif, 3 ore și 50 de minute, nu proximitatea Papei Francisc a fost pentru mine adevăratul miracol al acestor zile, ci cei câțiva copii-oameni mari evadați în lume să învețe.  Copii care au stat, alături de alte zeci de mii de români la coadă ca să voteze, copii pe care țara, țărișoara, vorba lui Caragiale, și i-ar dori înapoi peste câțiva ani, doar pentru a-i umili într-un loc ce nu se schimbă din temelii doar pentru că are un neamț în fruntea sa. A avut câțiva și acum mai bine de o sută de ani, iar dacă vi se pare radical schimbată, reveniți la nenea Iancu și veți constata, că pe-ici, pe-colo, prin părțile esențiale, țara a cam rămas aceeași. Curat-murdară, coane Fănică!

A fost pe alocuri un spectacol.  Obișnuiți parcă prea mult în ultima vreme să vorbim și mai puțin să ascultăm, noi, jurnaliștii, am fost aproape invitați la tăcere. De oameni care jonglează cu ideile, așa cum aproape nimeni nu o mai face în spațiul televiziunilor de știri. De oameni care vorbesc răspicat despre lipsurile țării lor, despre așteptările pe care le au de la cei de “acasă”, despre motivele pentru care cei mai mulți dintre ei nu se vor întoarce. Pentru că nu au unde, pentru că nu au de ce, pentru că România e de fapt mai mult decât țara dintre două râuri și un fluviu din manualul de geografie (Prut și Tisa, respectiv Dunăre), iar milioane de români o slujesc admirabil în universități, șantiere, baruri, pe câmpuri, recepții de hotel, taxiuri.

Liviu Tănăsoiacă, Andrei Zisu, Bogdana Biriș, Green Ellie, Andreea Cojocaru, Ana Gabriela Popa, Alina Vasile, Ariel Chiș, Alina Crăciun, Ioan Polenciuc, Andrei Ioan Stan, Florin Creangă, Dia Medințu, Adelina Popa,  vă mulțumesc! A fost frumos, foarte frumos!

Post to Twitter Post to Delicious Post to Facebook Post to StumbleUpon

 

6 comments
 • 1

  ” A avut câțiva și acum mai bine de o sută de ani, iar dacă vi se pare radical schimbată, reveniți la nenea Iancu și veți constata, că pe-ici, pe-colo, prin părțile esențiale, țara a cam rămas aceeași. Curat-murdară, coane Fănică!” Si daca vrem sa revenim la Nenea Iancu, putem sa ne uitam la harta votului. Si da, daca eram in Romania lui Nenea Iancu, Ponta era presedinte. Surpriza. Ponta nu-i presedinte. Ce putem noi sa intelegem din chestia asta? In 2018 ardelenii vor aniversa 100 de ani de suportat prostii regatenesti. Gata. Pentru inceput vi l-am dat pe Iohnnis. Si da, se poate ca nu toti banii din tara asta sa fie folositi pentru borduri sau autostrazi care pleaca din Bucuresti. Eu astept cu drag ziua in care ma urc in masina si merg pana la Viena pe autostrada. Fara nici o legatura, autostrazile ale bengoase care pleca din Bucuresti vor fi, nu-i asa, inchise zilele urmatoare pentru ca nimeni de-acolo, din Romania lui Nenea Iancu, nu poate face ceva iarna. Dar separat cine trebe o sa-si ia ca de obicei partea. Pe fata. Vizibil. Nu invatati. ok. Nu e problema voastra, e problema noastra. Lucram la chestia asta.

  nelu
  2014-11-29 00:02:57 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 2

  Din pacate, in acest “grup de tineri români aflați la studii în Marea Britanie” se afla cel putin o “petreasca” de Cornu, care, promovata de cine trebuie, va pune “din tot sufletul” noi taxe si impozite.

 • 3

  perdevara.info/../
  perdevara.info/../
  perdevara.info/../

  Trei povesti despre Strasbourg, imaginea unui oras al prostitutiei, cersetorilor si al caselor ocupate

 • 4

  minunea de la Chisinau: moldovenii au un soft care elimina in timp real votul dublu! asta spune ceva despre actuala noastra clasa politica! actuala noastra clasa politica este un cuib mafiot!

  yehudy
  2014-11-30 21:03:41 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 5

  @Dan Duca: ati facut un ghid tiristic din vizita Dvs.
  ceva impresii personale vis-a-vis de obiectul vizitei ne puteti impartasi?

  yehudy
  2015-02-07 01:38:31 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 6

  Ford Focus Aftermarket Parts reviews

Comentează


Pont: poti sa adaugi la comentariu fotografia ta sau o imagine care te reprezinta.
Nu trebuie decat sa introduci o adresa de e-mail valida aici si sa urmezi cativa pasi simpli.
Un film explicativ e disponibil aici


ATENTIE: Comentariul dumneavoastra poate aparea cu intarziere din cauza sistemului de cache.

RSS Postari pagina personala
Dan Duca, jurnalist realitatea.net
» citeste biografia

Cele mai comentate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Cele mai vizualizate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!


Vezi aici episoadele din seria BOOKFACE!

Ce fac prietenii tăi pe Voxpublica

Ultimele comentarii

afacerea roşia montană alburnus maior alex mazilu antonescu banci basescu blaga blog Blogviu interviu Boc Bruxelles Bucuresti candidatura cianură cluj CNA comisia europeana corupţie criza CTP curtea constituțională Dan Diaconescu Dinu Patriciu educatie Elena Basescu europarlamentare experiment Facebook gabriel resources gaze de șist Gigi Becali google guvern humanitas internet iohannis Istodor Johannis kelemen hunor Liiceanu macovei Media mihai goţiu motiune Năstase obama o fraza o poza parlament Parlamentul European pdl Plesu Polirom ponta presedinte protest proteste riscograma romani rosia roșia montană Rusia securitate Senat sindicate sondaj steaua SUA suspendare Tariceanu tiff TRU UBB UE uichendist.ro unesco Vanghelie Vasile Blaga victor ponta voiculescu

© 2009 VoxPublica.ro, o marca F5 Realitatea-Catavencu. Toate drepturile rezervate.

Strategy & Technology: PUBLYO
Marketing & Sales: Q2M
Comandati acum o campanie publicitara pe acest site!