RSS Feed

Minunea de la Strasbourg

vezi toate articolele de
28 Nov 2014 la 15:58 23 comentarii 1697 vizualizari.

La început, o idee. Una dintre nenumăratele deplasări organizate de parlamentarii europeni la Bruxelles sau la Strasbourg, cu presă mai mult sau mai puțin apropiată, pentru câteva discuții informale cu liderii de grupuri parlamentare, pentru un peripluu în Parlament și alte clipe de socializare.

Omul cu ideea a fost însă Marian-Jean Marinescu, cel care de data aceasta pe lângă jurnaliști – Tăpălagă, Cartianu, Cărbunaru, Clarice Dinu, Silviu Sergiu, subsemnatul, bloggeri – Piticu etc – a avut inspirația să invite și un grup de tineri români aflați la studii în Marea Britanie, la facultate sau la masterat. Mulțumirile mele publice neprotocolare se opresc aici.

Pentru că într-un oraș, Strasbourgul, care prin anumite colțuri seamănă cu Mediașul, iar prin altele te cucerește, un oraș care va rămâne în istorie pentru cea mai scurtă vizită a unui suveran pontif, 3 ore și 50 de minute, nu proximitatea Papei Francisc a fost pentru mine adevăratul miracol al acestor zile, ci cei câțiva copii-oameni mari evadați în lume să învețe.  Copii care au stat, alături de alte zeci de mii de români la coadă ca să voteze, copii pe care țara, țărișoara, vorba lui Caragiale, și i-ar dori înapoi peste câțiva ani, doar pentru a-i umili într-un loc ce nu se schimbă din temelii doar pentru că are un neamț în fruntea sa. A avut câțiva și acum mai bine de o sută de ani, iar dacă vi se pare radical schimbată, reveniți la nenea Iancu și veți constata, că pe-ici, pe-colo, prin părțile esențiale, țara a cam rămas aceeași. Curat-murdară, coane Fănică!

A fost pe alocuri un spectacol.  Obișnuiți parcă prea mult în ultima vreme să vorbim și mai puțin să ascultăm, noi, jurnaliștii, am fost aproape invitați la tăcere. De oameni care jonglează cu ideile, așa cum aproape nimeni nu o mai face în spațiul televiziunilor de știri. De oameni care vorbesc răspicat despre lipsurile țării lor, despre așteptările pe care le au de la cei de “acasă”, despre motivele pentru care cei mai mulți dintre ei nu se vor întoarce. Pentru că nu au unde, pentru că nu au de ce, pentru că România e de fapt mai mult decât țara dintre două râuri și un fluviu din manualul de geografie (Prut și Tisa, respectiv Dunăre), iar milioane de români o slujesc admirabil în universități, șantiere, baruri, pe câmpuri, recepții de hotel, taxiuri.

Liviu Tănăsoiacă, Andrei Zisu, Bogdana Biriș, Green Ellie, Andreea Cojocaru, Ana Gabriela Popa, Alina Vasile, Ariel Chiș, Alina Crăciun, Ioan Polenciuc, Andrei Ioan Stan, Florin Creangă, Dia Medințu, Adelina Popa,  vă mulțumesc! A fost frumos, foarte frumos!

Post to Twitter Post to Delicious Post to Facebook Post to StumbleUpon

 

23 comments

Comentează


Pont: poti sa adaugi la comentariu fotografia ta sau o imagine care te reprezinta.
Nu trebuie decat sa introduci o adresa de e-mail valida aici si sa urmezi cativa pasi simpli.
Un film explicativ e disponibil aici


ATENTIE: Comentariul dumneavoastra poate aparea cu intarziere din cauza sistemului de cache.

RSS Postari pagina personala
Dan Duca, jurnalist realitatea.net
» citeste biografia

Cele mai comentate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Cele mai vizualizate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!


Vezi aici episoadele din seria BOOKFACE!

Ce fac prietenii tăi pe Voxpublica

Romania Curata
Curs de Guvernare

Ultimele comentarii

afacerea roşia montană alburnus maior alex mazilu antonescu banci basescu blaga blog Blogviu interviu Boc Bruxelles Bucuresti candidatura cianură cluj CNA comisia europeana corupţie criza CTP curtea constituțională Dan Diaconescu Dinu Patriciu educatie Elena Basescu europarlamentare experiment Facebook gabriel resources gaze de șist Gigi Becali google guvern humanitas internet iohannis Istodor Johannis kelemen hunor Liiceanu macovei Media mihai goţiu motiune Năstase obama o fraza o poza parlament Parlamentul European pdl Plesu Polirom ponta presedinte protest proteste riscograma romani rosia roșia montană Rusia securitate Senat sindicate sondaj steaua SUA suspendare Tariceanu tiff TRU UBB UE uichendist.ro unesco Vanghelie Vasile Blaga victor ponta voiculescu

© 2009 VoxPublica.ro, o marca F5 Realitatea-Catavencu. Toate drepturile rezervate.

Strategy & Technology: PUBLYO
Marketing & Sales: Q2M
Comandati acum o campanie publicitara pe acest site!