RSS Feed

Mişcarea notmetoo-Deneuve. Şi o notă bună pentru fake-newsul cu Pungeşti şi ruşii

vezi toate articolele de
12 Jan la 11:43 110 comentarii 2 vizualizari.

Mişcarea notmetoo-Deneuve. Actriţe, activiste conservatoare etc. semnează o scrisoare în Le Monde în care explică de ce e greşită mişcarea #metoo plus pericolul de a inhiba bărbaţii şi ritualurile de agăţare, denunţă faptul că feministele ar fi prea agresive şi prea puse pe ură antibărbaţi şi că femeile ar fi transformate continuu  în victime. Mă rog, textul seamănă cu lamentările de acum un veac şi ceva, dar erau legate de dreptul la vot al femeilor.

De ce merită totuşi discutată dacă e atât de evident greşită scrisoarea? Pentru că înainte a avut loc parada de la Globurile de Aur garnisită cu discursuri pentru drepturile femeilor ţinute de Oprah şi alte staruri. Am asistat acolo la fakefeminism deşănţat, în stil Hillary Clinton, şi am terminat cu Oprah favorită la prezidenţiale din partea democraţilor, adică un soi de Trump, varianta liberalilor americani.

Este încă o dovadă că mainstreamul democrat american n-a înţeles nici de ce a pierdut alegerile, nici de ce a fost teribil că au făcut tot posibilul să-l dea pe Sanders la o parte. Clinton n-a pierdut pentru că era feministă, cum cred ea şi unii fani, ci tocmai opusul, pentru că e nevoie de feminism real combinat cu drepturi sociale egale, nu gargară în limbaj elitist.

Să reacţionezi precum Deneuve et comp. e ca şi cum un grup de afacerişti conservatori ar reacţiona la discuţiile celor mai mari afacerişti de la Davos despre inegalităţile teribile din lumea în care trăim. Şi, da, la Davos, şi în alte întâlniri ale celor 0,1% se fac şi astfel de discuţii despre inechităţi. Faptul că se discută acolo, de cele mai multe ori ipocrit, despre inegalităţi nu înseamnă că inegalităţile nu există. Ba chiar poţi lua de acolo date şi concluzii valoroase pe care să le pui la lucru politic. Deci dacă Oprah vorbeşte în stilul ei fad şi ultracomercial despre agresiuni asupra femeilor nu înseamnă că nu  există agresiuni şi o cultură în masă a agresării, o cultură desigur promovată chiar de industria care se autoflata la Globuri că ce progresistă e.

Deci scrisoarea Deneuve seamănă mult cu afaceriştii americani conservatori care-l sprijină pe Trump împotriva afacerilor ceva mai noi tehnologic, tip Silicon Valley. Faptul că se mai ceartă capitaliştii între ei, unii mai globaliştii, alţii mai primitivi şi naţionalişti, nu exclude problema de fond a exploatării şi inegalităţilor. Tot aşa, acum avem scena confiscată de o luptă între o corectitudine politică hollywoodiană mânjită cu pseudofeminism şi, de partea cealaltă, de poziţii conservatoare care se dau complexe şi care văd agresiunea topită în ritualul seducţiei. Exact acest tip de dezbatere exclude feminismul cu tot ce are el mai bun.

Avem o nouă formă de puritanism şi cenzură a sexualităţii, se strigă în scrisoarea lui Deneuve. Zău?, dar de unde o veni atâta val conservator?, numai de la Oprah sau mai ales de la lumea Deneuve?; de la o mână pe fund acceptată în alcov o fi venind numai aer de libertate şi progresism.

Dacă vă revoltaţi împotriva limbajului corect politic şi sunteţi totuşi progresişti (sunt destui şi la stânga anti PC), conştientizaţi că vă revoltaţi împotriva unui limbaj, nu împotriva unei bătălii. Limbajul PC e de fapt, cum spunea David Foster Wallace, confuzia dintre eficienţa politică şi eşuarea în simbolism politic lingvistic. Mai simplu: una e să faci politică feministă, alta e doar să vorbeşti feminist şi să accepţi măsuri economice injuste care duc de fapt la prăbuşirea unui contract social complet incluziv pentru femei şi pentru minorităţi. Mulţi s-au săturat de limbajul cuminte antirasist şi de tolerarea vinovată, vorba aia cu preşedinte de culoare la putere până acum un an, a abuzurilor poliţiei împotriva hispanicilor sau afroamericanilor. Dar cum ieşim din această ipocrizie tot tolerând pseudo-dezbateri?

Aici e procesul prin care trebuie să treacă şi deja trece şi feminismul de stânga, înlăturarea balastului pasiv-neoliberal din revendicare. Limbjul PC a ajuns treptat să fie distincţie de clasă mai mult decât limbaj real al revendicării.

Dar astea sunt subtilităţi. Ce nu e subtil e că în ultimele decenii neoliberalismul cu toate politicile lui anti-pulime a înghiţit şi limbajul corect politic până la uitarea ţintei esenţiale. Prin limbajul PC am ajuns să ne revendicăm mai mult de la o clasă de mijloc cuminte şi frumoasă şi prea puţin să mai conotăm politic ţintele feministe absolut legitime.

(Să menţionăm totuşi că în România  nici nu am avut vreodată o presiune prea mare din partea PC care să justifice lehamite anti-PC, aici sexismul şi rasismul au rămas bine topite în limbaj mainstream şi, în cele mai  bune cazuri, într-o îngăduinţă liberal-patriarhală).

Cele de mai sus nu justifică totuşi o atitudine primitivă Deneuve, dar o explică. Eroarea principală din scrisoarea Deneuve, dar extrem de populistă şi cu appeal comercial, este să amesteci violenţa cu ritualuri ale seducţiei. Seducţia ar presupune un pas înainte din partea bărbatului, un spirit de iniţiativă care poate fi uşor prost înţeles, spun cele din lista Deneuve.

(Fără legătură: să nu trecem şi peste un verde simţământ francez antiamerican care e şi el la baza unor astfel de scrisorici).

Avem o manifestare Houellebecq, varianta petiţie. Ce spune Houellebecq în romanele lui? Păi, de exemplu, ce mişto sunt femeile supuse din ţările sărace că sunt aşa iubitoare şi devreme acasă, astea vestice nu mai ştiu ce e aia candoare şi delicateţe. Tâmpeniile astea mai au un jenesaisquoi cât timp sunt topite în ficţiune, şi cu ceva autoironie, dar expuse ca revendicare sunt nocive şi retrograde fără speranţă.

A, avem fantezia feministei combinate cu un sexist conservator? S-a făcut şi asta, o are într-un roman Franzen (Slow motion se cheamă), poate de aia a ieşit şi un roman prost, pentru că asta e de obicei fantezie rezolvată de cetăţeanul modern rapid în faţa unui site porno, această industrie imensă şi dominatoare din umbră, mult mai dominatoare şi mai populară decât PC-ul (dar atât de complementară, spun unii răutăcioşi).

Deci pot înţelege  critica la adresa corectitudinii politice ca o critică împotriva unei retorici a claselor superiorare care dau în cap cu limbajul mojicilor sexişti-pentru-că-needucaţi. Dar de aici la lamentaţii că “où sont les neiges d’antan!” e cale lungă. Sau nu cumva să fie o cale scurtă până la alte lamentaţii; “unde-s vremurile când se cumpărau soţiile, cât respect pentru femei era şi ce societate stabilă şi ordonată aveam”. S-a făcut şi asta, Houellebecq în Supunere – dar cu mai mult umor decât cum o spun eu, ca orice scriitor bun, fie el şi reacţionar, Houellebecq îşi fotografiază epoca şi delirurile ei mai mult decât propriile derapaje.

Şi o notă bună pentru fake-newsul cu Pungeşti şi ruşii. O să notez cu zece un articol al lui Ovidiu Eftimie, un umorist de doi bani, dar care tura asta a nimerit-o. A scris ce-aş fi scris şi eu. (Iar Times New Roman ar fi făcut o glumă despre cum îmi dă Putin bani – pe când aşa banii au mers la TNR tura asta.) Eftimie observă un mecanism de fake-news ultrauzat deja, anume că în raportul democraţilor americani, unde se spune că ruşii au animat ţăranii din Pungeşti împotriva Chevron, e citat de fapt Băsescu. Mai aşteptăm că poate se prinde şi că tot raportul ăla e de fapt o stare de denial a democraţilor, care preferă să continue fanteziile periculoase cu război rece, poate chiar mai periculoase decât fanteziile lui Trump cu cine are butonul mai mare.

Post to Twitter Post to Delicious Post to Facebook Post to StumbleUpon

 

110 comments

Comentează


Pont: poti sa adaugi la comentariu fotografia ta sau o imagine care te reprezinta.
Nu trebuie decat sa introduci o adresa de e-mail valida aici si sa urmezi cativa pasi simpli.
Un film explicativ e disponibil aici


ATENTIE: Comentariul dumneavoastra poate aparea cu intarziere din cauza sistemului de cache.

RSS Postari

Cele mai comentate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Cele mai vizualizate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!


Vezi aici episoadele din seria BOOKFACE!

Ce fac prietenii tăi pe Voxpublica

Ultimele comentarii

afacerea roşia montană alburnus maior alex mazilu antonescu banci basescu blaga blog Blogviu interviu Boc Bruxelles Bucuresti candidatura cianură cluj CNA comisia europeana corupţie criza CTP curtea constituțională Dan Diaconescu Dinu Patriciu educatie Elena Basescu europarlamentare experiment Facebook gabriel resources gaze de șist Gigi Becali google guvern humanitas internet iohannis Istodor Johannis kelemen hunor Liiceanu macovei Media mihai goţiu motiune Năstase obama o fraza o poza parlament Parlamentul European pdl Plesu Polirom ponta presedinte protest proteste riscograma romani rosia roșia montană Rusia securitate Senat sindicate sondaj steaua SUA suspendare Tariceanu tiff TRU UBB UE uichendist.ro unesco Vanghelie Vasile Blaga victor ponta voiculescu

© 2009 VoxPublica.ro, o marca F5 Realitatea-Catavencu. Toate drepturile rezervate.

Strategy & Technology: PUBLYO
Marketing & Sales: Q2M
Comandati acum o campanie publicitara pe acest site!