RSS Feed

Mit spulberat: Guvernul Boc mai discreționar decât Guvernul Năstase (cifre statistice)

vezi toate articolele de
22 Feb 2011 la 21:57 31 comentarii 1588 vizualizari.

Mult timp, la nivel de discurs și la nivel de mental colectiv Guvernul Năstase a condus în topurile de coruptibilitate și discreționarism. Cazul Ridzi și scândurile cumpărate cu zeci de mii de euro n-au reușit să spulbere Mătușa Tamara. Iar spectrul Rodicăi Stănoiu a rămas adânc întipărit în conștiința publică. Din păcate, sistemul creat de Doamna Neagră a justiției românești s-a perpetuat și în anii care au urmat, iar aderarea la UE n-a adus vreo schimbare în bine. Dimpotrivă.

Un raport prezentat luni de Alianța pentru o Românie Curată arată că indicatorii corupției și clientelismului politic se prezintă la fel de prost, ori chiar mai prost. Unul dintre acești indicatori – modul de distribuire a Fondului de rezervă a Guvernului – demonstrează că liberalii (Guvernul Tăriceanu) și democrat-liberalii (ultimul Guvern Boc) au reușit să ”bată” PSD (Guvernul Năstase) în discreționarism.

Cu 35,5% pondere în teritoriu, în urma alegerilor locale, primăriile PSD au beneficiat în 2004 de 49% din totalul Fondului. Aparent, PNL ar sta cel mai bine: a alocat ”doar” 45% din Fond în 2008 către reprezentanții locali ai partidului. Dar asta în condițiile în care PNL avea o reprezentativitate în teritoriu de doar 16,19% iar în acel an Fondul a fost și cel mai consistent din punct de vedere financiar. Ei bine, în 2010, Guvernul PDL a bătut, la rândul lui un record: cu un total de 28,82% din opțiunile locale ale alegătorilor, 62% din suma totală a Fondului a fost direcționată către primăriile portocalii!

În privința luptei anticorupție, cifrele sunt la fel de triste. În 2004, DNA a trimis în judecată 451 de persoane în 169 de cazuri. Instanțele judecătorești s-au pronunțat definitiv în acel an în 73 de cazuri, vizând 165 de persoane. În 2009 numărul dosarelor finalizate de DNA a fost de 168, vizând 552 de persoane. Curțile judecătorești au pronunțat 81 de sentințe definitive, în privința a 131 de persoane.

Vi se par diferențe semnificative? Altele decât cele de la nivel declarativ-propagandistic?

Grafice: Alianța pentru o Românie Curată

Post to Twitter Post to Delicious Post to Facebook Post to StumbleUpon

 

Comentează


Pont: poti sa adaugi la comentariu fotografia ta sau o imagine care te reprezinta.
Nu trebuie decat sa introduci o adresa de e-mail valida aici si sa urmezi cativa pasi simpli.
Un film explicativ e disponibil aici


ATENTIE: Comentariul dumneavoastra poate aparea cu intarziere din cauza sistemului de cache.

RSS Postari pagina personala

Cele mai comentate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Cele mai vizualizate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!


Vezi aici episoadele din seria BOOKFACE!

Ce fac prietenii tăi pe Voxpublica

Ultimele comentarii

afacerea roşia montană alburnus maior alex mazilu antonescu banci basescu blaga blog Blogviu interviu Boc Bruxelles Bucuresti candidatura cianură cluj CNA comisia europeana corupţie criza CTP curtea constituțională Dan Diaconescu Dinu Patriciu educatie Elena Basescu europarlamentare experiment Facebook gabriel resources gaze de șist Gigi Becali google guvern humanitas internet iohannis Istodor Johannis kelemen hunor Liiceanu macovei Media mihai goţiu motiune Năstase obama o fraza o poza parlament Parlamentul European pdl Plesu Polirom ponta presedinte protest proteste riscograma romani rosia roșia montană Rusia securitate Senat sindicate sondaj steaua SUA suspendare Tariceanu tiff TRU UBB UE uichendist.ro unesco Vanghelie Vasile Blaga victor ponta voiculescu

© 2009 VoxPublica.ro, o marca F5 Realitatea-Catavencu. Toate drepturile rezervate.

Strategy & Technology: PUBLYO
Marketing & Sales: Q2M
Comandati acum o campanie publicitara pe acest site!