RSS Feed

Mit spulberat: Guvernul Boc mai discreționar decât Guvernul Năstase (cifre statistice)

vezi toate articolele de
22 Feb 2011 la 21:57 31 comentarii 1588 vizualizari.

Mult timp, la nivel de discurs și la nivel de mental colectiv Guvernul Năstase a condus în topurile de coruptibilitate și discreționarism. Cazul Ridzi și scândurile cumpărate cu zeci de mii de euro n-au reușit să spulbere Mătușa Tamara. Iar spectrul Rodicăi Stănoiu a rămas adânc întipărit în conștiința publică. Din păcate, sistemul creat de Doamna Neagră a justiției românești s-a perpetuat și în anii care au urmat, iar aderarea la UE n-a adus vreo schimbare în bine. Dimpotrivă.

Un raport prezentat luni de Alianța pentru o Românie Curată arată că indicatorii corupției și clientelismului politic se prezintă la fel de prost, ori chiar mai prost. Unul dintre acești indicatori – modul de distribuire a Fondului de rezervă a Guvernului – demonstrează că liberalii (Guvernul Tăriceanu) și democrat-liberalii (ultimul Guvern Boc) au reușit să ”bată” PSD (Guvernul Năstase) în discreționarism.

Cu 35,5% pondere în teritoriu, în urma alegerilor locale, primăriile PSD au beneficiat în 2004 de 49% din totalul Fondului. Aparent, PNL ar sta cel mai bine: a alocat ”doar” 45% din Fond în 2008 către reprezentanții locali ai partidului. Dar asta în condițiile în care PNL avea o reprezentativitate în teritoriu de doar 16,19% iar în acel an Fondul a fost și cel mai consistent din punct de vedere financiar. Ei bine, în 2010, Guvernul PDL a bătut, la rândul lui un record: cu un total de 28,82% din opțiunile locale ale alegătorilor, 62% din suma totală a Fondului a fost direcționată către primăriile portocalii!

În privința luptei anticorupție, cifrele sunt la fel de triste. În 2004, DNA a trimis în judecată 451 de persoane în 169 de cazuri. Instanțele judecătorești s-au pronunțat definitiv în acel an în 73 de cazuri, vizând 165 de persoane. În 2009 numărul dosarelor finalizate de DNA a fost de 168, vizând 552 de persoane. Curțile judecătorești au pronunțat 81 de sentințe definitive, în privința a 131 de persoane.

Vi se par diferențe semnificative? Altele decât cele de la nivel declarativ-propagandistic?

Grafice: Alianța pentru o Românie Curată

Post to Twitter Post to Delicious Post to Facebook Post to StumbleUpon

 

Comentează


Pont: poti sa adaugi la comentariu fotografia ta sau o imagine care te reprezinta.
Nu trebuie decat sa introduci o adresa de e-mail valida aici si sa urmezi cativa pasi simpli.
Un film explicativ e disponibil aici


ATENTIE: Comentariul dumneavoastra poate aparea cu intarziere din cauza sistemului de cache.

RSS Postari pagina personala

Vezi aici episoadele din seria BOOKFACE!

Ce fac prietenii tăi pe Voxpublica

© 2009 VoxPublica.ro, o marca F5 Realitatea-Catavencu. Toate drepturile rezervate.

Strategy & Technology: PUBLYO
Marketing & Sales: Q2M
Comandati acum o campanie publicitara pe acest site!